Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy automata

Featured Replies

Napisano
Teraz, fanlan napisał:

Ja majac 11 w manualu a 12 w automacie wybralbym automat.

Inna kwestia to roznica w spalaniu, ktora slyszalem, ze nierzadko jest wrecz mniejsza nieco

Porownac nalezaloby takie same auta i wielokrotne testy dla sredniej.

Jesli rozniaca bylaby ok 0,5l to pal licho ale jakby dobijala do 1-1,5 to x 100000km robi jakas roznice.

Obecnie automaty potrafią bardziej ekologicznie jeździć, niż byłbyś w stanie manualem.

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Obecnie automaty potrafią bardziej ekologicznie jeździć, niż byłbyś w stanie manualem.

Ale czy kazde czy np tylko 7-8ki?

Napisano
6 minut temu, fanlan napisał:

Ale czy kazde czy np tylko 7-8ki?

Biegów musi być sporo, by oszczędzać, IMO min. 6-7.

Widzę u siebie - automat jeździ w niskim zakresie obrotów, szybko zmienia biegi na wyższe.

Ręcznie bym tak nie jeździł ;]

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Widzę u siebie - automat jeździ w niskim zakresie obrotów, szybko zmienia biegi na wyższe.

manualem nie pojezdzisz na 1,1-1,2 prm to DKZ zarzniesz. Takie chodza teorie ze majac DKZ nalezy obroty min 1,5 prm trzymac dla spokoju.

Ile w tym prawdy?

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał:

Kwestia przyzwyczajeń. Ja hamuję prawie wyłącznie silnikiem i drugą rzeczą, która irytowała w automatach hydrokinetycznych to było słabe hamowanie silnikiem.

Po mieście jeżdżę na najwyższym biegu i około 1krpm. Redukuję głównie do hamowania. Wtedy zuzycie paliwa wynosi 0 a w automacie nadal zużywa bo prawie nie da się używać silnika do hamowania. Ponadto automat co chwilę rozpinał napęd i zwiększał obroty. Przy każdym, nawet lekkim przyspieszaniu. W praktyce z ręczną skrzynią utrzymuję niższe obroty i te zwiększanie przez automat jest kolejną, irytującą rzeczą.

Oczywiście jest wygodniej po mieście. Można w jednej ręce trzymać telefon, w drugiej kanapkę i wciąż prowadzić. Niemniej odkąd nie pracuję w korpo i nie spędzam w aucie połowy życia, jest mi to zbędne.

;)

Napisano
W jakims stopniu sie zgadzam, ale nierzadko osiagi na manualu sa np o 0,2 lepsze niz w automacie.
Tzn ze przy pelnym cugu automat mysli co chce kierowca?
Tylko ze automat ma powtarzalne przyspieszenie a czlowiek juz nie zrobi tego idealnie.

Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, fanlan napisał:

W jakims stopniu sie zgadzam, ale nierzadko osiagi na manualu sa np o 0,2 lepsze niz w automacie.

Tzn ze przy pelnym cugu automat mysli co chce kierowca?

A czego może oczekiwać kierowca przy "pełnym cugu"? 

2 godziny temu, Joki napisał:

Kwestia przyzwyczajeń. Ja hamuję prawie wyłącznie silnikiem i drugą rzeczą, która irytowała w automatach hydrokinetycznych to było słabe hamowanie silnikiem.

Po mieście jeżdżę na najwyższym biegu i około 1krpm. Redukuję głównie do hamowania. Wtedy zuzycie paliwa wynosi 0 a w automacie nadal zużywa bo prawie nie da się używać silnika do hamowania. Ponadto automat co chwilę rozpinał napęd i zwiększał obroty. Przy każdym, nawet lekkim przyspieszaniu. W praktyce z ręczną skrzynią utrzymuję niższe obroty i te zwiększanie przez automat jest kolejną, irytującą rzeczą.

Oczywiście jest wygodniej po mieście. Można w jednej ręce trzymać telefon, w drugiej kanapkę i wciąż prowadzić. Niemniej odkąd nie pracuję w korpo i nie spędzam w aucie połowy życia, jest mi to zbędne.

;)

To musiałeś jeździć jakimiś antykami. AWF6F25 w autobusie hamuje silnikiem bardzo ładnie, a na zjazdach sam dodatkowo redukuje żeby to hamowanie było bardziej efektywne. 

Edytowane przez grogi

Napisano
To musiałeś jeździć jakimiś antykami. AWF6F25 w autobusie hamuje silnikiem bardzo ładnie, a na zjazdach sam dodatkowo redukuje żeby to hamowanie było bardziej efektywne. 
W autobusie masz retarder

Wysłane z tel.

Napisano
3 minuty temu, ppmarian napisał:

W autobusie masz retarder

Czy ty mnie aby nie obrażasz?! ;) Lock-up jest dosyć inteligentnie zapinany przez sterownik i tyle.

Edytowane przez grogi

Napisano
Dnia 3.01.2019 o 12:00, grogi napisał:

To tylko złudzenie. Jeśli liczysz od momentu kiedy twoja świadomość podejmuje decyzję o redukcji do momentu kiedy faktycznie ona następuje, to automat - nawet ociężały - zapewni lepsze osiągi. 

A do tego w tej sytuacji krytycznej masz obydwie ręce na kierownicy a nie jedna mieszasz biegami.

Napisano
Dnia 31.12.2018 o 19:59, pawel_78 napisał:

Ale musisz to wiedzieć wcześniej. Ja mówię o uciekaniu w awaryjnych sytuacjach. Tam nie ma czasu na kawę i zabawę przyciskami.

Przyciskami? Sporo skrzyni wystarczy lekko dotknąć np. w tył aby wskoczył w tryb sport.

Napisano
3 minuty temu, Elephant napisał:

Przyciskami? Sporo skrzyni wystarczy lekko dotknąć np. w tył aby wskoczył w tryb sport.

U mnie w bok, by przeszła w zmianę +/-.

Lub osobnym przyciskiem, by działała żwawiej w trybie D.

Napisano

U mnie lekkie muśnięcie w tył i wchodzi w tryb sport.

Napisano
  • Autor
U mnie lekkie muśnięcie w tył i wchodzi w tryb sport.
Tak czytam i czytam i... Jak to, co piszecie będzie miało np do automata w CRV 2 2.0 lub 2.4 z lat około 2004.
Ewentualnie podobnych?

Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 4.01.2019 o 09:16, Joki napisał:

Wtedy zuzycie paliwa wynosi 0 a w automacie nadal zużywa bo prawie nie da się używać silnika do hamowania.

jak sie nie da ? ;] 

dojeżdżasz i widzisz ze musisz hamowac to blokujesz biegi na niższe - no ale pewnie zaraz napiszesz ze nie po to masz automata by wajcha mieszac ;] 

Napisano
7 minut temu, mokrii napisał:

jak sie nie da ? ;] 

dojeżdżasz i widzisz ze musisz hamowac to blokujesz biegi na niższe - no ale pewnie zaraz napiszesz ze nie po to masz automata by wajcha mieszac ;] 

Ale co to za hamowanie przez konwerter? Niby po chwili łączy na sztywno ale w ręcznej w tym to czasie już stoję.

;)

Napisano
Ale co to za hamowanie przez konwerter? Niby po chwili łączy na sztywno ale w ręcznej w tym to czasie już stoję.
[emoji6]
W zasadzie takie samo jak w manuału.

natapane Redmi5

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.