Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alarm satel

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Jak bardzo skomplikowane jest uruchomienie alarmu np. Satel.

Nowo budowany dom, zestaw alarmowy w wersji z powiadomieniem gsm można kupić za ok 2k.

Położyć kable do czujek to chyba żadna filozofia, ale czy w instrukcji podają jaki Kabel położyć (ile żył, średnica). Czujki będą kablowe, inwestor (kolega) nie chce bezprzewodowych.

Czy mocno skomplikowane jest uruchomienie tego ustroju? Potrzeba jakiejś tajemnej wiedzy i dedykowanego softu czy da się ogarnąć samemu?

Napisano

Da się. Ale nie obejdzie się bez godzin czytania instrukcji, forum i oglądania filmików. Nie ma też gwarancji, że wszystko zrobi się optymalnie i zgodnie ze sztuką.

tapatalked

Napisano

Nie jest to plug&play niemniej jeśli jesteś łebski to dasz radę.

Nie wszystko jest dokładnie opisane w instrukcji. Trzeba trochę nadrabiać ogólnoelektronicznym doświadczeniem lub szukać pomocy w sieci.

Napisano

Da się bez problemu, montowałem w tym roku, później z programowaniem jest trochę zabawy, można ściągnąć program i podpiąć się pod centralkę wtedy jest sporo łatwiej ale równie dobrze wszystko można zrobić z klawiatury. Mam powiadomienia na kilka tel, 2 strefy, kilka czujek, ppoż, podpięta brama garażowa. Nie ma w tym żadnej filozofii. Trochę czasu i testów najlepiej bez podpiętej syreny żeby nie zrazić do siebie sąsiadów 🙂

Napisano
  • Autor

Da się bez problemu, montowałem w tym roku

Budujaca odpowiedź :).
Czy mozesz powiedzieć jaki model wybrales. Jakie Przewody dawales do czujek.
Napisano
Dnia 25.12.2018 o 15:27, amciek napisał:

Panowie,

Nowo budowany dom, zestaw alarmowy w wersji z powiadomieniem gsm można kupić za ok 2k.

Położyć kable do czujek to chyba żadna filozofia, ale czy w instrukcji podają jaki Kabel położyć (ile żył, średnica). Czujki będą kablowe, inwestor (kolega) nie chce bezprzewodowych.

Czy mocno skomplikowane jest uruchomienie tego ustroju? Potrzeba jakiejś tajemnej wiedzy i dedykowanego softu czy da się ogarnąć samemu?

Trochę czasu trzeba spędzić, na szczęście jest dobra dokumentacja do pobrania na ich stronie. Wszystko ładnie jest rozpisane.

Napisano

To ja podłącze się do pytania. Mam Satela 128. Podczas wiercenia otworu pod lampe przewierciłem kabelek od jednej z czujek. Kabel jest 6 żyłowy więc moge przepiąć czujkę na nową żyłę.

Na centralce pojawił się komunikat - był sabotaż wezwij serwis. Jestem w stanie przywrócić to sam do życia czy tylko serwis? Czy muszę mieć jakiś kod serwisowy? On jest jakiś standardowy czy dedykowany do urządzenia, od instalatora nic nie dostałem.

Napisano
4 godziny temu, amciek napisał:

Budujaca odpowiedź :).
Czy mozesz powiedzieć jaki model wybrales. Jakie Przewody dawales do czujek.

Satel Perfecta, przewody 6x0.5 Trzeba dobrze rozplanowac gdzie zamontowac czujki, klawatury, syrenę. Jak już przewody są pociągnięte to wg. kolorów montujemy wszystko do kupy, sprawdzając 3 razy podłączenie żeby nie uwalić centralki. Później już zabawa z programowaniem

Napisano
36 minut temu, ElBombino napisał:

To ja podłącze się do pytania. Mam Satela 128. Podczas wiercenia otworu pod lampe przewierciłem kabelek od jednej z czujek. Kabel jest 6 żyłowy więc moge przepiąć czujkę na nową żyłę.

Na centralce pojawił się komunikat - był sabotaż wezwij serwis. Jestem w stanie przywrócić to sam do życia czy tylko serwis? Czy muszę mieć jakiś kod serwisowy? On jest jakiś standardowy czy dedykowany do urządzenia, od instalatora nic nie dostałem.

Możesz to zrobić samodzielnie, przepinasz w czujce na nieuszkodzone żyły i w centralce musisz znaleźć ten przewód i przepiąć na te same kolory co centralka. Wcześniej z klawiatury wklep swoje hasło serwisowe, inaczej będzie wył na sabotaż, przez to że ma przerwę na przewodach jak również w momencie otwarcia obudowy centralki. Po wszystkim kasujesz błąd z klawiatury i cieszysz się sprawnym alarmem

Napisano

No tylko właśnie napisałem, że nie dostałem żadnego hasła serwisowego. Czyli muszę dzwonić do montera.

Napisano
13 godzin temu, ElBombino napisał:

No tylko właśnie napisałem, że nie dostałem żadnego hasła serwisowego. Czyli muszę dzwonić do montera.

to spróbuj swoje hasło i *, czasami monterzy ustawiają takie samo jak hasło do alarmu.A jak nie uda się to po prostu po otwarciu centralki odepnij w pierwszej kolejności syrenę żeby nie wył alarm

Edytowane przez michbaran

Napisano

A jak u mnie są wszystkie kable już puszczone i potrzebuję tylko pomontować wsio?

7 czujek ruchu mam mieć tylko.

I chyba nic więcej z czujników.

Do tego klawiatura w wiatrołapie oraz syrenę na zewn. budynku.

Kto mi doradzi jaką centrale kupić (elektryk polecał satela zdecydowanie)? I po prostu instrukcje instalacji danej centrali obczaić i będzie git?

Napisano
24 minuty temu, exor napisał:

Kto mi doradzi jaką centrale kupić (elektryk polecał satela zdecydowanie)? I po prostu instrukcje instalacji danej centrali obczaić i będzie git?

Kup Satel Perfecta i będziesz zadowolony. Zastanów się tylko jakie czujki potrzebujesz, czy będzie w domu jakiś mały pies, czy czujka będzie patrzyła w kierunku źródła ciepła itp. Montaż i programowanie można ogarnąć samemu wg. instrukcji jak ktoś ma czas i nie ma 2 lewych rąk

Napisano

Czujniki tylko ruchu mi są potrzebe. Nie mam innych kabli puszczonych a nie bede pruł tynków.

Zwierząt brak.

Źródło ciepła? Płyta indukcyjna w kuchni , kominek - to chyba będzie takie zrodło. Rozumiem, że wówczas potrzebna będzie inna czujka nieco? Żeby nie reagowała poprawnie?

Napisano
13 minut temu, exor napisał:

Źródło ciepła? Płyta indukcyjna w kuchni , kominek - to chyba będzie takie zrodło. Rozumiem, że wówczas potrzebna będzie inna czujka nieco? Żeby nie reagowała poprawnie?

U mnie w łazience czujka patrzy na grzejnik elektryczny i czasem potrafi się załączyć alarm ;]

Napisano
6 godzin temu, michbaran napisał:

to spróbuj swoje hasło i *, czasami monterzy ustawiają takie samo jak hasło do alarmu.

Większej bzdury dawno nie czytałem :(

Napisano
Dnia 26.12.2018 o 21:05, ElBombino napisał:

Czy muszę mieć jakiś kod serwisowy? On jest jakiś standardowy czy dedykowany do urządzenia, od instalatora nic nie dostałem

Ja nie dostałem kodu serwisowego, ale zaprosiłem instalatorów na wiztytę prosząc o kod i pomoc ze zgraniem softu. Pytałem wcześniej, czy mają gdzieś backup mojej instalacji i podobno nie mieli, bo stracili laptopa, itp..gdybym stracił kod, to miałbym utrudnione zycie z identyfikacją przewodów, więc odzalowalem koszt wizyty, panowie zresetowali kod serwisowy, pomogli mi w odpaleniu softu na moim kompie i ogolnie wyjasnili co autor mial na mysli przy kladzeniu przewodow (a mam ich jeszcze sporo wolnych, ktore wykorzystam w przyszlosci) :) Jakas opcja resetu kodu serwisowego byla zwierajac zworki, itp, ale wolalem nie ryzykowac utraty softu :) 

Napisano

Jeżeli system instaluje firma (instalator) to nigdy nie podaje się kodu instalatora końcowemu odbiorcy.

Instalując system daje na niego gwarancję i deklaruje że system jest zgodny z normami i działa prawidłowo.

Wystarczy nawet nieświadomie przestawić jakąś opcję w trybie serwisowym, a jest ich naprawdę sporo, i system w razie "W" może nie zadziałać prawidłowo.

Klient ubezpiecza dom, mieszkanie, często za system alarmowy są zniżki, po włamaniu ubezpieczyciel potrafi wysłać swojego rzeczoznawce i zrobi wszystko żeby nie wypłacić odszkodowania.

Jeżeli system nie zadziała prawidłowo to instalator daje "tyłka" co może wiązać się z regresem, utratą koncesji itp.

Dlatego ja jako instalator nie wyobrażam sobie żeby klient miał kod serwisowy do systemu którego ja jestem gwarantem lub mam nad nim opiekę serwisową.

Napisano
Dnia 25.12.2018 o 15:27, amciek napisał:

Panowie,

Da radę samemu - internety pomogą.

Kiedyś programowałem z kompa, ale z manipulatora komunikującego się tekstem okazuje się też prosto.

Napisano
  • Autor

Czy manipulator brac dotykowy czy klasyczny klawiszowy?

Napisano

Jeżeli to będzie jedyny manipulator to ja bym brał klasyczny.

Tak w ogóle to zabierasz się do tego od dupy strony, najpierw trzeba policzyć ile będzie czujek, jakich, czy będą jakieś elementy automatyki, np sterowanie bramami, roletami, oświetleniem itp.

Dopiero do tego dobierasz centralę i manipulatory.

Napisano
Dnia 25.12.2018 o 21:22, michbaran napisał:

Da się bez problemu, montowałem w tym roku, później z programowaniem jest trochę zabawy, można ściągnąć program i podpiąć się pod centralkę wtedy jest sporo łatwiej ale równie dobrze wszystko można zrobić z klawiatury. Mam powiadomienia na kilka tel, 2 strefy, kilka czujek, ppoż, podpięta brama garażowa. Nie ma w tym żadnej filozofii. Trochę czasu i testów najlepiej bez podpiętej syreny żeby nie zrazić do siebie sąsiadów 🙂

Co znaczy podpięta brama garażowa? Czy to działa tak, że jak jest uzbrojony alarm i brama garaż. się otwiera to po prostu "wyje"? Wykrywa otwarcie bramy?

"bez podpiętej syreny" -  a są takie sygnalizatory, które można ustawić czy mają świecić i wyć , tylko świecić lub tylko wyć?

Napisano
3 minuty temu, exor napisał:

Co znaczy podpięta brama garażowa?

Otwarcie bramy z pilota powoduje rozbrojenie alarmu

Napisano
4 godziny temu, michbaran napisał:

Dziwne podejście, jak ktoś Ci rozkoduje/skopiuje tego pilota to nawet alarm nie zadziała.

Napisano
Dnia 27.12.2018 o 22:32, alster napisał:

Dopiero do tego dobierasz centralę i manipulatory.

Pobór prądu przez układ, pobór prądu przez aktywne sygnalizatory, wydajność prądowa zasilacza i pojemność [czas podtrzymania] akumulatora. :old:

Napisano
58 minut temu, lessero napisał:

Pobór prądu przez układ, pobór prądu przez aktywne sygnalizatory, wydajność prądowa zasilacza i pojemność [czas podtrzymania] akumulatora. :old:

Na to chciałem nakierować "przedpiszców", ale tutaj każdy jest fachowcem, a perfekta najlepsza bo "elektryk polecił".

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał:

Dziwne podejście, jak ktoś Ci rozkoduje/skopiuje tego pilota to nawet alarm nie zadziała.

Skopiowanie pilota Satel ABAX to nie taka prosta sprawa. Dużo łatwiej wywalić siłą bramę/drzwi..

Zresztą rozbrojenie alarmu z pilota nie powinno być całkowite a jedynie pozwalać na wjazd do garażu. 

Krawiec

Napisano

W Perfekcie nie ma Abaxa. Ogólnie czujki radiowe na 433 Mhz w Perfekcie  działają z widoczną zwłoką, jeszcze lepiej widać to na bezprzewodowym manipulatorze. Rozbrajanie systemu pilotem to najgorszy pomysł, zaraz potem jest sygnalizowanie czuwania na syrenie zewnętrznej... Pilota można używać tylko do naruszenia wejścia w garażu.

Napisano
3 godziny temu, krawiec napisał:

Skopiowanie pilota Satel ABAX to nie taka prosta sprawa. Dużo łatwiej wywalić siłą bramę/drzwi..

Zresztą rozbrojenie alarmu z pilota nie powinno być całkowite a jedynie pozwalać na wjazd do garażu. 

Krawiec

Jak rozumiem, chodzi o rozbrojenie pilotem od napędu bramy a nie ABAXem.

Najprostszym rozwiązaniem jest montaż prostego sterownika jedynie z klawiaturą w garażu.

Napisano
  • Autor

Tak w ogóle to zabierasz się do tego od dupy strony

No i to jest cenna uwaga. Kolega z którym to kminimy ma równie blade pojęcie o tym co i ja. Wiec jaka jest właściwa droga doboru centrali?
Ilość czujek znam, ilość kontaktronow od okien też znam. Żadnej automatyki nie bedzie. Ale jest drugi budynek (warsztat) oddalony od domu ok 10m. Czy da się jednym alarmem ogarnąć dom i warsztat. Coś na stronie czytalismy, że można steefowac, ale nie wiemy jaka jest max długość kabla czujka centrala. Czy te kable mogą iść w jednym przepuście z elektrycznymi czy trzeba jakoś separowac.

Ogólnie filozofia nasza jest taka kupić model centrali z ilością wejść ok 30% większą niż nam wychodzi z planu.

Wszelkie rady praktyków mile widziane.
Napisano

Drugi budynek można bezproblemowo podłączyć, większość systemów można podzielić na strefy.

Zamiast np. ciągnąć przewody z każdego czujnika do centrali (piszę o drugim budynku), można tam powiesić moduł rozszerzeń i podłączyć go do centrali tylko 4 żyłami.

Przede wszystkim musisz wiedzieć ile czujników, klawiatur sygnalizatorów itp. jak już będziesz wiedział to trzeba policzyć zapotrzebowanie na prąd przez te wszystkie urządzenia (uwzględniając prąd ładowania akumulatora). Różne centrale mają różne wydajności prądowe zasilaczy. Do tego trzeba dobrać pojemność akumulatora w zależności od czasu podtrzymania systemu.

Centrale  Satel integra 64 w podstawowej wersji ma 16 wejść, po max rozbudowie robi się tych wejść 64, ja osobiście nigdy nie robię systemów których nie da się w przyszłości rozbudować.

Przy montażu alarmu trzeba przewidzieć sporo czynników zewnętrznych, ma znaczenie wentylacja grawitacyjna/ mechaniczna, kominek, klimatyzacja, zwierzęta, automatyczny odkurzacz potrafi wywołać fałszywe alarmy itp. Robiłem kiedyś system w którym były czujki tłuczenia szkła, po kilku latach z jednej z tych czujek zaczęły się fałszywe alarmy. Po przyjeździe na obiekt okazało się że pod czujką stoi klatka z królikiem, który jak jest sam to napierdziela w klatkę. Temat rzeka.

Napisano
2 godziny temu, amciek napisał:

No i to jest cenna uwaga. Kolega z którym to kminimy ma równie blade pojęcie o tym co i ja. Wiec jaka jest właściwa droga doboru centrali?
Ilość czujek znam, ilość kontaktronow od okien też znam. Żadnej automatyki nie bedzie. Ale jest drugi budynek (warsztat) oddalony od domu ok 10m. Czy da się jednym alarmem ogarnąć dom i warsztat. Coś na stronie czytalismy, że można steefowac, ale nie wiemy jaka jest max długość kabla czujka centrala. Czy te kable mogą iść w jednym przepuście z elektrycznymi czy trzeba jakoś separowac.

Są strefy w Satelach i bez problemu można ogarnąć piętra czy budynki. Czujników nie ma co ciągnąć bo są moduły rozszerzeń, nawet warto to zrobić np na piętrze w domu jak centralka na dole aby nie ściągać tego wszystkiego w jedne punkt. W dokumentacji Satela modułów rozszerzeń powinno być info o kablu i jego zasięgu.

Napisano

Panowie mam w domu alarm Satel. Jedna centralka na dole główna, czujniki po pokojach, jeden manipulator w garażu. Mam tez miejsce na manipulator na górze domu ( wiszą same kable). Mam podzielone na 2 strefy ( cały dom+garaż lub sam garaż). Teraz jak dołożę jeden manipulator w wolne miejsce to wszystko dalej będzie działać czy trzeba coś programować ?

Napisano
Dnia 2.01.2019 o 16:50, michbaran napisał:

Ale jak to działa?

- masz pilota do bramy i napęd mówi do alarmu: wyłacz sie

czy tez:

- masz pilota do alarmu i on mowi do bramy: otwieraj sie

?

Napisano
2 godziny temu, snoopi_lubin napisał:

Panowie mam w domu alarm Satel. Jedna centralka na dole główna, czujniki po pokojach, jeden manipulator w garażu. Mam tez miejsce na manipulator na górze domu ( wiszą same kable). Mam podzielone na 2 strefy ( cały dom+garaż lub sam garaż). Teraz jak dołożę jeden manipulator w wolne miejsce to wszystko dalej będzie działać czy trzeba coś programować ?

Nie napisałeś jaki to satel (produkują na chwilę obecną 7 rodzajów central), ale tak, przy dołożeniu drugiego manipulatora trzeba programować system, a do tego potrzebny jest kod instalatora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.