Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zestaw domofonowy do domu

Featured Replies

Napisano

Muszę zakupić zestaw domofonowy przewodowy do furtki. Jakiegoś producenta możecie polecić bądź odradzić? Ewentualnie jakiś konkretny model bądź też na co zwrócić uwagę? Jak tak patrzę, to na rynku dominują zestawy Eura i Orno - które lepsze?

Napisano
Muszę zakupić zestaw domofonowy przewodowy do furtki. Jakiegoś producenta możecie polecić bądź odradzić? Ewentualnie jakiś konkretny model bądź też na co zwrócić uwagę? Jak tak patrzę, to na rynku dominują zestawy Eura i Orno - które lepsze?
Ale potrzebujesz taki tradycyjny, bez bajerow typu wideo, powiadomienia na telefon, itp? Tak czy owak polecam miwi urmet.

tapatalked

Napisano

Też czytałem, że urmet jest dobry. Ale jak znajomy kupował videodomofon to urmet wyszedł ok 3k, a kupił Greona za 1,6k.

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał:

Pamiętaj żeby miał opcje bramy i możliwość podłączenia dodatkowego przycisku dzwonkowego. Tego zabrakło w moim Orno...

Napisano

Rodzice mają prostego Urmeta od 20lat i działa.

Ja mam Orno ale video-domofon, elektryk narzekał, że wygląda słabo, ale w sumie pierwszy raz taki zakład (5lat temu), jak z nim ostatnio rozmawiałem to już masę ich przerobił i nie jest tak źle. Jakiś tam support jest w pl. U mnie był problem przemakania po dużej ulewie, zdarzyło się ze dwa razy, wg producenta skrzynka nie może być w 100% szczelna, aby wilgoć się nie gromadziła. Poza tym ok, ma dużo opcji, steruje bramą furtką i ostatnio nawet kamery zewn podłączyłem pod podgląd. Jak kupowałem to była to najtańsza oferta dostępna w kraju. Urmet był prawie x2.

Napisano
  • Autor
Ale potrzebujesz taki tradycyjny, bez bajerow typu wideo, powiadomienia na telefon, itp? Tak czy owak polecam miwi urmet.

tapatalked

Tradycyjny. Po co mi powiadomienie na telefon. Żeby nawet na wakacjach nachodzili mnie Jehowi? [emoji6]
Obraz wideo może być, ale niekoniecznie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Pamiętaj żeby miał opcje bramy i możliwość podłączenia dodatkowego przycisku dzwonkowego. Tego zabrakło w moim Orno...

Bramą nie chce sterować z poziomu domofonu, ale to wejście na przycisk dzwonkowy to cenna uwaga.

Napisano
Tradycyjny. Po co mi powiadomienie na telefon. Żeby nawet na wakacjach nachodzili mnie Jehowi? [emoji6]
Obraz wideo może być, ale niekoniecznie.

To urmo będzie OK. Ja mam 2 słuchawki, dodatkowy przycisk do otwierania bramy i z bajerow to pastylka z RFID dzięki czemu nie muszę kluczem od zewnątrz otwierać. Od ponad roku daje radę.

tapatalked

Napisano
38 minut temu, luccass napisał:

To urmo będzie OK. Ja mam 2 słuchawki, dodatkowy przycisk do otwierania bramy i z bajerow to pastylka z RFID dzięki czemu nie muszę kluczem od zewnątrz otwierać. Od ponad roku daje radę.

tapatalked

To do tego wszystkiego ja mam jeszcze klawiaturę na zewn, zintegrowaną z domofonem, żeby na kod otwierać :)

Tylko, że ja mam bramę bez tradycyjnej furtki, więc z kluczem ciężki temat.

Pastylka się znudziła po miesiącu, kod jest lepszy bo nic nie trzeba nosić.

Napisano

Ja wolę telefonem otwierać lub pilotem od bramy furtkę, bramę i bramę garażowa. Najczęściej to używam ok Google zanim podjadę jest już otwarta. To samo na nocne wypady na miasto powrót do domu bez kluczy tylko z telefonem. Jeśli wideo domofon fajny cyfrowy na dwa przewody z somfy

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

To do tego wszystkiego ja mam jeszcze klawiaturę na zewn, zintegrowaną z domofonem, żeby na kod otwierać :)

Ja postawiłem na prostotę ;) I tak klucz od domu muszę nosić więc na jedno wychodzi. 

Napisano
54 minuty temu, akir napisał:

Ja wolę telefonem otwierać lub pilotem od bramy furtkę, bramę i bramę garażowa.

Jak ogarnę automatykę, to też będę tak mógł ;)

Napisano

Polecam wygoda i kontrola nad domem

Napisano
54 minuty temu, luccass napisał:

Ja postawiłem na prostotę ;) I tak klucz od domu muszę nosić więc na jedno wychodzi. 

Alarm pewnie i tak masz ? Jak masz i masz garaż podpięty to nie musisz :)

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, luccass napisał:

Pamiętasz jaki masz model ?

17 godzin temu, sherif napisał:

W mieszkaniu mieliśmy domofon na kod - fajna sprawa. Przy domu też przydatne - wyjdziesz na chwilę do sąsiada, z psem, itd.

Pastylka ma ten plus, że łatwiej ją użyć jeśli coś się niesie.

Napisano
40 minut temu, Majkiel napisał:

Pamiętasz jaki masz model ? 

W mieszkaniu mieliśmy domofon na kod - fajna sprawa. Przy domu też przydatne - wyjdziesz na chwilę do sąsiada, z psem, itd.

2x monitor OR-VID-VT-1017MV

http://sklep.orno-polska.pl/archiwum/27-or-vid-vt-1017-orno-polska-zestaw-wideodomofonowy-z-pamiecia.html

+ kaseta zewn OR-VIF-VT-1014KV :

http://sklep.orno-polska.pl/archiwum/26-or-vid-vt-1014-orno-polska-wideodomofon-zestaw-z-szyfratorem.html

+ prosty szyfrator od wew strony

IMHO kod jest najwygodniejszy, nie trzeba nic szukać ani nosić :)

Napisano
Ja mam ten panel Płyta rozmówna 1-rodzinna Elite 6025/PR1 RFID, do tego 2 unifony, zasilacz..
W sumie klawiatura z kodem to nie jest głupi pomysł. Ja miałem wąski słupek, więc pewnie ciezko by mi było znaleźć pasująca klawiaturę.

tapatalked

Napisano
  • Autor

A powiedzcie mi jeszcze, jak macie rozwiązany temat wychodzenia?

Wejście do domu prosto - gość dzwoni, domownicy mają klucz, rfid, kod, a wychodząc?

Jak kogoś wypuszczamy, to jeszcze można nacisnąć przycisk na unifonie albo odsunąć na chwilę bramę, ale wychodząc samemu np. na spacer? 

Niektórzy mają od wewnątrz jakiś guzik, który zwalnia elektrozaczep - z jednej strony średnie to bo łapę przez płot można wsadzić, z drugiej strony można to też otworzyć jak się samemu wchodzi. Swój wie i otworzy, gość zadzwoni, a jak ktoś zechce wejść nielegalnie to i tak wejdzie.

Napisano
14 minut temu, Majkiel napisał:

Niektórzy mają od wewnątrz jakiś guzik, który zwalnia elektrozaczep - z jednej strony średnie to bo łapę przez płot można wsadzić

Montujesz na tyle daleko, że nie da się dosięgnąć. Dobry domofon ma zwłokę, która wystarcza aby dojść od przycisku do furtki. Te badziewne nie mają.  

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał:

A powiedzcie mi jeszcze, jak macie rozwiązany temat wychodzenia?

Wejście do domu prosto - gość dzwoni, domownicy mają klucz, rfid, kod, a wychodząc?

Jak kogoś wypuszczamy, to jeszcze można nacisnąć przycisk na unifonie albo odsunąć na chwilę bramę, ale wychodząc samemu np. na spacer? 

Niektórzy mają od wewnątrz jakiś guzik, który zwalnia elektrozaczep - z jednej strony średnie to bo łapę przez płot można wsadzić, z drugiej strony można to też otworzyć jak się samemu wchodzi. Swój wie i otworzy, gość zadzwoni, a jak ktoś zechce wejść nielegalnie to i tak wejdzie.

Ja mam mały szyfrator przy wyjściu, dla gości uchylam bramę ale ja nie mam tradycyjnej furtki.

Przy tradycyjnej furtce najprostszy sposób to rygiel z pamięcią, czyli wciskasz raz i do czasu jak ktoś zwolni rygiel będzie on otwarty.

Można też stosować klamki obrotowe od wew strony.

Napisano
Godzinę temu, luccass napisał:

Elektrozawór z pamięcią.

tapatalked

a nie elektrozaczep ?

Chyba, że masz pneumatyczne lub hydrauliczne otwieranie furtki :phi:

Napisano
a nie elektrozaczep ?
Chyba, że masz pneumatyczne lub hydrauliczne otwieranie furtki :phi:
Mam, a co tam! Pewnie, że elektrozaczep, na szybko pisałem i się walnąłem :)

tapatalked

Napisano

Połączyć kablem od sterownika bramy i zawsze z pilota otworzymy. Zamontowanie sonoffa to z telefonu otworzysz.

Napisano
2 godziny temu, akir napisał:

Połączyć kablem od sterownika bramy i zawsze z pilota otworzymy. Zamontowanie sonoffa to z telefonu otworzysz. 

Z podłączaniem urządzeniem zabezpieczającym nasze mienie pod chińskie sterowniki oparte o wifi to bym mocno uważał. Nie jest to bezpieczne rozwiązanie. Furtkę sobie można połączyć ale bramy czy drzwi wejściowych bym tak nie podłączał.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Z podłączaniem urządzeniem zabezpieczającym nasze mienie pod chińskie sterowniki oparte o wifi to bym mocno uważał. Nie jest to bezpieczne rozwiązanie. Furtkę sobie można połączyć ale bramy czy drzwi wejściowych bym tak nie podłączał.

Dlaczego?

Urządzenie oparte o typowy ESP 8266/8285. Nic podejrzanego tam nie siedzi. Reszta to tylko soft, który @akir jak podejrzewam podmienia na SUPLĘ. Soft można sobie skompilować samodzielnie i dowolnie zmienić jak kto potrafi.

łączy się toto do naszych rodzimych polskich serwerów.

Opcja brama/furtka/garaż są gotowe i działają wyśmienicie.

Napisano
44 minuty temu, tomkowski napisał:

Dlaczego?

Urządzenie oparte o typowy ESP 8266/8285. Nic podejrzanego tam nie siedzi. Reszta to tylko soft, który @akir jak podejrzewam podmienia na SUPLĘ. Soft można sobie skompilować samodzielnie i dowolnie zmienić jak kto potrafi.

łączy się toto do naszych rodzimych polskich serwerów.

Opcja brama/furtka/garaż są gotowe i działają wyśmienicie.

Dlatego, że wifi nie jest bezpieczny a jeszcze gorzej jak używa toto chińskiego clouda.

Napisano

Chmura oryginalnie bezpieczna znana AWS. zawsze można zmienić na suple lub zupełnie inny soft i nawet postawić swój domowy serwer. Dostęp do otwierania w wypadku supli jest przez chmurę, przypadkowe włamanie jest nie możliwe. Łatwiej jest skopiować sygnał radiowy z pilota, a bramę garażowa podważyć i wygiac od spodu. Większość bram z zamontowanym silnikiem nie ma rygli, co jest wielkim błędem. W zeszłym roku pokazywałem sąsiadowi, zepsuł się silnik jedyne wejście było przez bramę. W dwie osoby do środka dostaliśmy się w niespełna 2minuty. Wiec o łamaniu sieci zabezpieczonym kluczem, kolejno dostęp do serwera to tylko u Carringtonow jak wiadomo że mają złoto na ścianach i otwieranie bramy z telefonu ;]

Napisano
7 godzin temu, akir napisał:

Chmura oryginalnie bezpieczna znana AWS. zawsze można zmienić na suple lub zupełnie inny soft i nawet postawić swój domowy serwer. Dostęp do otwierania w wypadku supli jest przez chmurę, przypadkowe włamanie jest nie możliwe. Łatwiej jest skopiować sygnał radiowy z pilota, a bramę garażowa podważyć i wygiac od spodu. Większość bram z zamontowanym silnikiem nie ma rygli, co jest wielkim błędem. W zeszłym roku pokazywałem sąsiadowi, zepsuł się silnik jedyne wejście było przez bramę. W dwie osoby do środka dostaliśmy się w niespełna 2minuty. Wiec o łamaniu sieci zabezpieczonym kluczem, kolejno dostęp do serwera to tylko u Carringtonow jak wiadomo że mają złoto na ścianach i otwieranie bramy z telefonu ;]

Tylko, że układy na ESPekach używają domowego wifi aby dostać się do clouda, a czasem wifi można złamać w kilka minut. Dlatego żaden normalny system dostępu do obiektów czy system alarmowy nie jest oparty o wifi.

Osobiście też podchodzę z dużym dystansem do cloudów, szczególnie chińskich, dlatego czy to system zarządzania domem czy to monitoring mam zrobiony na lokalnym serwerze i połączeniach bezpośrednich bez udziału cloudów.

Napisano

No ale co da złamanie wifi?

Napisano
Godzinę temu, akir napisał:

No ale co da złamanie wifi?

Połączenie z ESP ..

Napisano

Musi być w trybie do konfiguracji, nie da się połączyć. Wywołuje je 5s trzymanie przycisku nie działa softwarowe zadzialanie przycisku. Czyli mamy łamanie klucza wifi, bardzo odległy czas na super maszynie dodatkowo znanie architektury i błędów esp i wywalenie układu żeby wszedł w tryb konfiguracji. Nie mówię że się nie da, ale ryzyko praktycznie nie możliwe...

Napisano

Jeżeli ktoś dostanie się do sieci lokalnej, to będzie miał dostęp do IP ESP, dostanie się tam to już kwestia zabezpieczeń tego urządzenia ;). Podobnie jak z wifi, to nie jest tak, że ktoś przypadkowy się włamie, ale jak komuś zależy a sieć jest słabo zabezpieczona to może to być chwila.

TU przy włamie też raczej będzie szczęśliwe, że za dostęp do mienia odpowiada proste chińskie urządzenie łączące się po wifi.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Drążąc dalej temat, wiecie może czy Orno i Eura czymś się różnią czy to ta sama chińszczyzna z innym logo?

Pytam, bo jako jedną z opcji rozważam budżetowe rozwiązanie ;)

Napisano

Podłącze się do tematu

Wideodomofon VIDOS

używał ktoś ??

Napisano
Dnia 17.02.2019 o 02:02, Majkiel napisał:

Szukaj produktów Cyfrala. Polecam.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Ozetjot napisał:

Szukaj produktów Cyfrala. Polecam.

Właśnie taki już zamówiłem po głębszej analizie tematu ;) Unifon z dodatkowym przyciskiem (do bramy, światła, garażu itp), obsługa breloków rfid (dołączone)

Jakościowo wyglądają OK, kolorystycznie pasuje, cena też przystępna. 

Orno czy Eura to chińszczyzna o której różnie piszą

• 3 tygodnie później...
Napisano

co konkretnie zamówiłeś

podaj linka może też kupie...

co prawda domu jeszcze nie ma;)

ale będzie w tym roku...

Napisano
  • Autor
Dnia 30.03.2019 o 10:15, 62545tomasz napisał:

co konkretnie zamówiłeś

podaj linka może też kupie...

co prawda domu jeszcze nie ma;)

ale będzie w tym roku...

Cyfral Cosmo z tej aukcji

Są różne wersje kolorystyczne, mogą być z zasilaczem na szynę oraz z wtyczką.

Napisano
Dnia 1.04.2019 o 12:41, Majkiel napisał:

Cyfral Cosmo z tej aukcji

Są różne wersje kolorystyczne, mogą być z zasilaczem na szynę oraz z wtyczką.

Montowałem dwa lata temu. Bardzo dobry sprzęt. Można kilka słuchawek powiesić nawet na tych dwóch żyłach.

Napisano

to chyba go kupie...

montaż w przyszłym roku...

czyli obsluzy brame wjazdowa oraz furtke?

a jak z tym wyjsciem na chwile i wejsciem, tylko brelok? 

Napisano
1 minutę temu, 62545tomasz napisał:

to chyba go kupie...

Też kupiłem. Montaż niebawem.

Dodatkowy przycisk pozwala na sterowanie czymkolwiek. Można podpiąć przycisk wyjścia. O jakie "wyjście na chwilę i wejście" Ci chodzi?

Napisano
  • Autor

12 godzin temu, 62545tomasz napisał:

to chyba go kupie...

Wyjście - Jak ktoś wychodzi to nie ma problemu - wciskasz przycisk na słuchawce i mu otwierasz. Gorzej jak się samemu wychodzi - albo kluczyk, albo wciskasz przycisk i szybko do furtki ;)

Wejście - Kluczyk albo brelok.

Z wychodzeniem, to można dorobić dodatkowy przycisk na słupku (przycisk wyjścia) albo klamkę czy ruchomą gałkę po wewnętrznej stronie furtki.

• 4 tygodnie później...
Napisano
Dnia 3.04.2019 o 09:42, Majkiel napisał:

Z wychodzeniem, to można dorobić dodatkowy przycisk na słupku (przycisk wyjścia) albo klamkę czy ruchomą gałkę po wewnętrznej stronie furtki.

A można jakoś zastosować jakiś czytnik tej pastylki dołączanej do cyfral cosmo, żeby przy jej pomocy wychodzić z posesji?

Napisano
Dnia 3.04.2019 o 09:42, Majkiel napisał:

Gorzej jak się samemu wychodzi

Montujesz przycisk kilka m. od furtki. To linia dwuprzewodowa, więc przycisk zwiera przewody aby otworzyć zaczep. Jest zwłoka kilka sekund, więc jest czas aby przejść te dwa, trzy metry.

Wejście na pastylkę. Ewentualnie można dokupić klawiaturę i na kod.

Napisano
4 minuty temu, exor napisał:

A można jakoś zastosować jakiś czytnik tej pastylki dołączanej do cyfral cosmo, żeby przy jej pomocy wychodzić z posesji?

Trzeba dokupić drugi czytnik, dowolnego producenta byle na te same pastylki, podłączyć wyjście NO do linii i wprogramować pastylki.

Napisano
Dnia 11.03.2019 o 12:30, komor napisał:

Podłącze się do tematu

Wideodomofon VIDOS

używał ktoś ??

Ja mam vidos... Dla mnie jest super. Ładny obraz z kamerki, nagrywa dzwoniących na kartę SD i działa już 2 lata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.