Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu co kupić/co wybrać

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam spory dylemat co kupić.

Do wyboru na dzien dzisiejszy mam:

VW Polo rocznik '91, 3-drzwiowy, silnik 1.3, przebieg chyba 132.000 za 4500

Auto z szyberdachem i radiem (jakis szmelc na kasety). Widoczne oznaki rdzy, na progach, tylnej klapie (tuz pod tylna szybą) i w paru jeszcze miejscach. W srodku widać, ze bylo uzywane. Tapicerka, pedaly itd.

Citroen ZX 16i Avantage z '93, 5-drzwiowy silnik 1.6 z wielopunktowym wtryskiem, przebieg 150.000 za 5500 zl.

Zero oznak rdzy, wnetrze zadbane, obicia foteli praktycznie bez oznak zuzycia, silnik kulturalnie pracowal.

Suzuki Swift 1.0 z '92. 3-drzwiowy za 3500 zl.

Od kilku miesiecy zarejestrowany w Polsce. Nie kupowane od handlarza, tlko obecny wlasciciel sam po niego jechal.

Wiem, ze autko ma czerwony kolor ma i ze silniczek zwawo chodzi. Sam go na oczy jeszcze nie widzialem, bo to znajomemu przypomnialo wczoraj, ze od niego z rodziny ktos chce sprzedac.

Teraz pytanie, ktore wybrać. Biorac pod uwage kilka kwestii:

- ma byc tanie w utrzymaniu i jak najbardziej niezawodne,

- przestronne i wygodne (mam okolo 190 cm wzrostu),

- w miare tanie czesci zamienne,

Bedzie to moje pierwsze wlasne auto, wiec i OC bede mial bez znizek. Wiec to tez trzeba wziać pod uwage.

Co koledzy radzicie. Moze ktos mial doswiadczenie z tymi samochodzikami.

Za wszelkie rady i propozycje z gory dziekuje.

Napisano

> Suzuki Swift 1.0 z '92. 3-drzwiowy za 3500 zl.

> Od kilku miesiecy zarejestrowany w Polsce. Nie kupowane od handlarza,

> tlko obecny wlasciciel sam po niego jechal.

> Wiem, ze autko ma czerwony kolor ma i ze silniczek zwawo chodzi. Sam

> go na oczy jeszcze nie widzialem, bo to znajomemu przypomnialo

> wczoraj, ze od niego z rodziny ktos chce sprzedac.

> Teraz pytanie, ktore wybrać. Biorac pod uwage kilka kwestii:

> - ma byc tanie w utrzymaniu i jak najbardziej niezawodne,

> - przestronne i wygodne (mam okolo 190 cm wzrostu),

> - w miare tanie czesci zamienne,

> Bedzie to moje pierwsze wlasne auto, wiec i OC bede mial bez znizek.

> Wiec to tez trzeba wziać pod uwage.

> Co koledzy radzicie. Moze ktos mial doswiadczenie z tymi

> samochodzikami.

> Za wszelkie rady i propozycje z gory dziekuje.

Jako członek SwiftKlubu polecam Swifta. Zerknij na nasze forum, choć jak tam spytasz to na pewno kupisz. zlosnik.gif

Na pewno nie będzie tak przestrony jak ZX, ale to kochane autko no i jak to się mówi u nas na forum "Swifty to dobre auta som". zlosnik.gif

Na pewno będzie palił namniej z tej trójki, będziesz miał tanie OC (poniżej 1000cm pojemność) i odwdzięczy się bezawaryjnością. Nie ma problemu z częściami zamiennymi.

Napisano
  • Autor

> Z tego rocznika, to swift będzie jeszcze japoński - najlepszy

> wybór!!!

A jak z częsciami? Wszedzie sie slyszy się opinie, ze do japonskich samochodow ceny są dość wysokie.

I czy ceny przeglądów nie odstają za bardzo od reszty samochodów?

Napisano

z tej gromadki znam swifta - kolega na studiach miał,

ograniczał się do nalewania paliwa, a paliło to 6l icon_eek.gif

strasznie zachwalał, jako tani środek przemieszczania się ofc

Napisano

> A jak z częsciami? Wszedzie sie slyszy się opinie, ze do japonskich

> samochodow ceny są dość wysokie.

> I czy ceny przeglądów nie odstają za bardzo od reszty samochodów?

Zgadza sie wysokie ale tu mowa pewnie o oryginalny, mysle (bo nie wiem) ze napewno zamienniki robia.

Ja tez bym na tego japonca obstawial, ale najlepiej jak siadziesz i sie przejedziesz, do najwiekszych to auto nie nalezy (male tez nie jest) a z ciebie kawal chlopa jak piszesz.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Jako członek SwiftKlubu polecam Swifta. Zerknij na nasze forum, choć

> jak tam spytasz to na pewno kupisz.

> Na pewno nie będzie tak przestrony jak ZX, ale to kochane autko no i

> jak to się mówi u nas na forum "Swifty to dobre auta som".

Dzis wlasnie przegladalem wasz kacik zlosnikowy. Ale nie zadalem tego pytania u Was, bo kacik nie wydawał mi sie neutralny grinser006.gif

Kto sie zapytal czy warto kupic, to pozniej kupil suzi smile.gif

> Na pewno będzie palił namniej z tej trójki, będziesz miał tanie OC

> (poniżej 1000cm pojemność) i odwdzięczy się bezawaryjnością. Nie

> ma problemu z częściami zamiennymi.

Tu same plusy. Wlasnie najwieksze obawy mialem do czesci zamiennych. Do ceny, dostepnosci no i jak wypadaja cenowo przeglądy.

Napisano

Swift zdecydowanie ,a czesci nie sa drogie on byl przeciez produkowany na wegrzech rotfl.gifwaytogo.gif

Napisano

> Do ceny, dostepnosci no i jak wypadaja cenowo przeglądy.

Co masz na msyli piszac przeglady chodzi ci o przeglad roczny techniczny dopuszczajacy pojazd do ruchu? (bo jest taki sam dla osobowek - wyjatek LPG) czy o przeglady w ASO.

Nie chcesz chyba tak wiekowym autem do ASO jezdzic bo tam cie w skarpetkach puszcza, zedra z ciebie.

Najlepiej obczaic jakiegos dobrego mechanika i tam serwisowac auto, jakosc uslug nie musi byc niższa od ASO a ceny ludzkie.

pzdr.

Napisano

napewno odpuścił bym sobie Citroena ok.gif i zawęził wybór do tych dwóch pozostałych. dlaczego - jeszcze nie słyszałem pochlebnych opinii o tym modelu a jedno co wiem napewno to to, że przy odsprzedaży późniejszej bywają duże problemu. te auta się poprostu nie sprzedają no.gif

Napisano

> Dzis wlasnie przegladalem wasz kacik zlosnikowy. Ale nie zadalem tego

> pytania u Was, bo kacik nie wydawał mi sie neutralny

> Kto sie zapytal czy warto kupic, to pozniej kupil suzi

zlosnik.gif

> Tu same plusy. Wlasnie najwieksze obawy mialem do czesci

> zamiennych.

> Do ceny, dostepnosci no i jak wypadaja cenowo przeglądy.

Przegląd to przegląd. W każdym aucie tyle samo kosztuje...

Ja gorąco polecam.

Największą bolączką Swifta jest niestety "ruda" (nadszybie, podszybie, błotniki, drzwi).

Napisano
  • Autor

> Największą bolączką Swifta jest niestety "ruda" (nadszybie,

> podszybie, błotniki, drzwi).

No to pod tym wzgledem Citroen wypada duzo lepiej.

Czy te miejsca, ktore wymieniles to wszystko gdzie rdza sie pojawia czy moze sa jeszcze ukryte, gdzie warto spojrzeć i wybadać jak to wygląda.

W ogole na co zwracac uwage, ktore elementy są najslabsze.

Napisano
  • Autor

> napewno odpuścił bym sobie Citroena i zawęził wybór do tych dwóch

> pozostałych. dlaczego - jeszcze nie słyszałem pochlebnych opinii

> o tym modelu a jedno co wiem napewno to to, że przy odsprzedaży

> późniejszej bywają duże problemu. te auta się poprostu nie

> sprzedają

Wlasnie zauwazylem to. Bo to autko sprzedaje sasiad i nie ukrywal, ze ludzie ogladaja, pogadaja i tyle. Do sprzedazy nie dochodzi.

Co do problemow, to czytalem o elektronice i tylnej belce skretnej, to drugie dosc kosztowne i awaryjne. Ale tez bylo wiele opinii, ze nic sie nie dzieje. Ile uzytkownikow, tyle opinii smile.gif

Napisano

jeśli ja bym miał wybierać dla siebie to bym się chyba skłaniał ku Polook.gif a to dlatego, że jest to ciut większy silniczek, jeśli nie jest zbyt mocno zaatakowany rdzą to to da się załątwić, poza tym dla mnie VW ciut ładniejsze zlosnik.gif a i części chyba mimo wszystko tańśze, bo niewątpliwie to bardzo popularne auto u nas.

Napisano

> A jak z częsciami? Wszedzie sie slyszy się opinie, ze do japonskich

> samochodow ceny są dość wysokie.

> I czy ceny przeglądów nie odstają za bardzo od reszty samochodów?

Widzę, że juz ktoś odpowiedział - z kilkunastoletnim autem do ASO...? biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Nie żartuj.... biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Pozdr. P.

Napisano
  • Autor

> Widzę, że juz ktoś odpowiedział - z kilkunastoletnim autem do ASO...?

> Nie żartuj....

Fakt nie popisalem sie smile.gif Ale to przez to, ze rodzice maja nowke Pande i jakos tam mi się napisało wink.gif

Napisano

> Fakt nie popisalem sie Ale to przez to, ze rodzice maja nowke Pande

> i jakos tam mi się napisało

Z częsciami dasz radę, naprawi praktycznie kazdy mechanior, ale te auta rzadko się psują. A klocki, tarcze, filtry, etc. - to sobie sam wymienisz. wink.gif

Pozdr. P.

Napisano
  • Autor

> jeśli ja bym miał wybierać dla siebie to bym się chyba skłaniał ku

> Polo a to dlatego, że jest to ciut większy silniczek, jeśli nie

> jest zbyt mocno zaatakowany rdzą to to da się załątwić, poza tym

> dla mnie VW ciut ładniejsze a i części chyba mimo wszystko

> tańśze, bo niewątpliwie to bardzo popularne auto u nas.

Silnik na plus dla polo, dostepnosc czesci rowniez. Co do wyglądu, to mnie sie wcale nie podoba. Dosc dziwnie wygląda 3drzwiowy kombi wink.gif

Musze sie zgadac z kolega, zeby tego Swifta poogladac.

Zakup nie jest pilny, wiec moze znajde cos innego... tylko co? smile.gif

Pierwsze zalozenia byly takie, ze auto ma byc na gaz. Do tych sie nie oplaca zakladac gazu, bo nie bede jezdzil za wiele.

Napisano

Nie wiem, ile pali świstak, ale moj brat jeździ micrą 1.0 - w trasie schodzi poniżej piątki. Fakt, że jeździ spokojnie - mi ta sama micra pali więcej... drive.gif

P.

Napisano

Ja bym stawiał na Swifta. ZX to bodajże dno w testach awaryjności, a VW to tongue.gif

Napisano

a nie wiedziałem, że to kombi zlosnik.gif to fakt faktem najpiękniejsze nie jest zlosnik.gif ale takie Polo Coupe biglaugh.gif to już całkiem daje rady a w granicach 5-6 tysięcy sie powinno znaleźć bez problemów ok.gif i jeździ lepiej grinser006.gif

Napisano

Obstawiał bym VW ale nie polo tylko Golfa II. Golf bedzie z tego samego rocznika, moze być ten sam silnik, tańszego auta w eksploatacji chyba nie znajdziesz a miejsca w środku jest na prawde zadziwiająco dużo. Mam 190 cm wzrostu i 120 kg wagi i siedzi sie naprawde komfortowo. Jest duza szansa ze kupisz tego Golfera taniej niż 4.500.

Jesli zdecydowałbyś sie na Golfa to poszukaj najlepiej Jakiegoś turbodiesla. Pali toto około 6 litrów daje (zależnie od wersji ) sporo frajdy z jazdy i pojedzie na wszystkim co w nazwie ma słowo "olej"

Napisano
  • Autor

> Obstawiał bym VW ale nie polo tylko Golfa II. Golf bedzie z tego

> samego rocznika, moze być ten sam silnik, tańszego auta w

> eksploatacji chyba nie znajdziesz a miejsca w środku jest na

> prawde zadziwiająco dużo. Mam 190 cm wzrostu i 120 kg wagi i

> siedzi sie naprawde komfortowo. Jest duza szansa ze kupisz tego

> Golfera taniej niż 4.500.

> Jesli zdecydowałbyś sie na Golfa to poszukaj najlepiej Jakiegoś

> turbodiesla. Pali toto około 6 litrów daje (zależnie od wersji )

> sporo frajdy z jazdy i pojedzie na wszystkim co w nazwie ma

> słowo "olej"

Gofry, to towar chodliwy. Chyba najdrozsze 16latki w swojej klasie wink.gif No ale to kultowe autko.

Bede musial sie rozejrzec w okolicznych komisach. Jak na razie planuje obadac tego Swifta smile.gif

Widze, ze z Ciebie kawał chlopa. Ja sie wagowo mieszcze w okolicach 80 kg, wiec mi przeszkadzaja zawsze sufity w samochodach i wszystko w okolicach kolan 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja też bym raczej obstawiał VW... Swift do mnie nie przemawia a taki leciwy francuz też może tylko kłopoty oznaczać (wujaszek ostatnio od sąsiada za coś ok 4000zł kupił pega 106'tkę - okazało się że auto po niezłym dzwonie, w słabym stanie technicznym z kupą większych/mniejszych usterek sick.gif )...

Polo jest ok - sam też mam... coupe, 1991, 178tys., silnik 1043cm na jednopunkcie... Z tego co wiem, polo z silnikiem 1.3 pali minimalnie więcej od 1.0 z uwagi na większą elastyczność tego silnika. Muszę przyznać że nawet z tym 1.0 (45hp) całkiem żwawe autko... W końcu ciężki na pewno nie jest... Mój w mieście pali ok 7, trasa 6L...

Na twoim miejscu (a propos polo) szukałbym koniecznie wersji ze skrzynią 5-biegową. Ja mam "czwórkę" - w mieście spoko ale na trasie brakuje 5th gear'a grinser006.gif

Co do korozji to mój też w kilku miejscach jest poobijany, ale po "własnoręcznym" podłataniu jakoś się 3ma... Ogólnie zadbane, nie bite polo powinno być czyściutkie bez śladów korozji...

Co do obsługi to jestem bardzo zadowolony bo jak wiadomo części tanie+ full zamienników, silnik prosty więc sporo można samemu zdziałać (po wymianie rozrządu w astrze TD w polo to mały pikuś grinser006.gif ).

Tak wygląda niunia...

276959172-Dsc_0083.jpg

Swoją drogą golf (rozumiem że w grę wchodzi tylko II ) to też dobry pomysł... Brat sąsiada kupił jakiś rok temu dieselka i tylko jeździ i leje a pali mało... Ładny golfik też nie powinien mieć śladów korozji i powinien być łatwy i przyjemny w eksploatacji... ok.gif

post-27080-14352470987238_thumb.jpg

Napisano

> Gofry, to towar chodliwy.

Fakt ze ponoć kradną. Ale mysle ze pomysłowo zrobione zabezpieczenie + jakis wyjec odstraszą drobnicę. "Profesjonalni" złodzieje raczej kradna bryki innego kalibru.

>Chyba najdrozsze 16latki w swojej klasie

Czy ja wiem?? Mozna kupić juz od 2000zl. Z resztą - Jaguary tez sa drogie - o czyms to świadczy hehe.gif

> No ale to kultowe autko.

Fakt waytogo.gif

> Bede musial sie rozejrzec w okolicznych komisach.

Szczerze mówiąc do komisów mam stosunek jak najbardziej negatywny. Komisanci biorą kasę za friko nie gwarantując w zamian nic.

Szukaj po prywatnych ogłoszeniach.

> Widze, ze z Ciebie kawał chlopa. Ja sie wagowo mieszcze w okolicach

> 80 kg, wiec mi przeszkadzaja zawsze sufity w samochodach i

> wszystko w okolicach kolan

Sam nie wierzyłem ile jest miejsca w Golfie. Koleś który jeździ MB 190 zrobił takie oczy jak wsiadł do środka. Przy golfie jego mietek do ciasna pucha.

Pozdrawiam

Napisano

> No to pod tym wzgledem Citroen wypada duzo lepiej.

> Czy te miejsca, ktore wymieniles to wszystko gdzie rdza sie pojawia

> czy moze sa jeszcze ukryte, gdzie warto spojrzeć i wybadać jak

> to wygląda.

> W ogole na co zwracac uwage, ktore elementy są najslabsze.

Popytaj w Klubie Swifta. Ja nie użytkuję tego samochodu już od kilku lat.

...ale sentyment i zamiłowanie zostało. zlosnik.gif

Napisano

> Teraz pytanie, ktore wybrać. Biorac pod uwage kilka kwestii:

> - ma byc tanie w utrzymaniu i jak najbardziej niezawodne,

> - przestronne i wygodne (mam okolo 190 cm wzrostu),

> - w miare tanie czesci zamienne,

> Bedzie to moje pierwsze wlasne auto, wiec i OC bede mial bez znizek.

> Wiec to tez trzeba wziać pod uwage.

Suzuki zlosnik.gif

tanie i niezawodne

z przestronnością to nie bardzo, ale Paruch, MZabiegły i paru innych to chopy powyżej 190cm i się mieszczą zlosnik.gif

częsci do litrówki tanie są grinser006.gif

z podanej przez Ciebie 3 tylko suzuki łapie sie w najniższej stawce grinser006.gif

dołóż do tego spalanie na poziomie 5l/100km pb i już sie nie zastanawiaj zlosnik.gif

ja w moim 1,3 mam średnie 6,4 i jeżdżę a nie "się turlam"

polecam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Popytaj w Klubie Swifta. Ja nie użytkuję tego samochodu już od kilku

> lat.

> ...ale sentyment i zamiłowanie zostało.

Pytac jeszcze nie bede, poczytam tamtejsze archiwum. Nie chce na dziendobry dostać nagany wink.gif

Napisano
  • Autor

Twoj Polo to prawdziwe coupe bez kombi wink.gif wiec calkiem inny wyglad... duzo ladniejszy.

Swift przemawia do mnie niskimi oplatami i malym zuzyciem.

ZX jest naprawde zadbane. Sasiad zawsze dba o swoje auta, wiec i potłuczonego złoma nie sprowadzilby sobie. Tylko to juz jest 1.6 wiec oplaty duzo wyzsze.

Przy Golfie dieselu oplaty tez bedą wysokie ze wzgledu na pojemnosc.

Mimo, ze prawko mam od prawie 6 lat, to bedzie to moje pierwsze wlasne auto. Zero znizek. Jeszcze moj wiek - wkrotce 23 lata. Slyszalem, ze w kazdej ubezpieczalni ludziom ponizej 25 lat zawyzaja troche oplaty sciana.gif Wiec jeszcze, pozostaje wybrac jakaś ubezpieczalnie. Link4, Warte czy PZU....

Napisano

Jeszcze moj wiek - wkrotce 23 lata.

> Slyszalem, ze w kazdej ubezpieczalni ludziom ponizej 25 lat

> zawyzaja troche oplaty

troche icon_rolleyes.gif ja na dzień dobry jak zaczynałem przygodę z samochodem, to było 3 lata temu to płaciłem 130% stawki podstawowej właśnie za wiek (miałem wtedy 19 lat) teraz po trzech latach udało mi się zejść do podstawowej stawki bez żadnych zniżekok.gif

Napisano

a jak Ci zależy na tanim w utrzymaniu, w miare dynamicznym i trwałym samochodzie to polecam poszukać czegoś w stylu Cinquecento Sporting ok.gif te autka naprawde wiele potrafią i są do tego śmiesznie tanie w utrzymaniu ok.gif a sam mówiłeś, że do kolosów nie należysz więc i tam znajdziesz sporo miejsca dla siebie zlosnik.gif

Napisano

> Twoj Polo to prawdziwe coupe bez kombi wiec calkiem inny wyglad...

> duzo ladniejszy.

> Swift przemawia do mnie niskimi oplatami i malym zuzyciem.

to pozwole sobie jeszcze podpowiedzieć zlosnik.gif

kupiłem 1,3 ubezpieczyłem w HDI (mają stawke do 1300ccm) zero zniżek , także zero zwyżki

na rok 635pln zakrecony.gif

> ZX jest naprawde zadbane. Sasiad zawsze dba o swoje auta, wiec i

> potłuczonego złoma nie sprowadzilby sobie. Tylko to juz jest 1.6

> wiec oplaty duzo wyzsze.

najtaniej 1200plnów sciana.gif

> Przy Golfie dieselu oplaty tez bedą wysokie ze wzgledu na >pojemnosc.

plus dodatkowa za to ze to diesel sciana.gif

> Mimo, ze prawko mam od prawie 6 lat, to bedzie to moje pierwsze

> wlasne auto. Zero znizek. Jeszcze moj wiek - wkrotce 23 lata.

> Slyszalem, ze w kazdej ubezpieczalni ludziom ponizej 25 lat

> zawyzaja troche oplaty Wiec jeszcze, pozostaje wybrac jakaś

> ubezpieczalnie. Link4, Warte czy PZU....

OC jest o tyle ważne że musisz je mieć crazy.gif

natomiast AC tak czy inaczej na autko powyżej 10lat nigdzie Ci nie ubezpieczą sciana.gif

więc po co przepłacać za np: pzju ?

pozdrawiam

jak coś to pytaj na złośniku zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.