Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiptuning z przełącznikiem - istnieje?

Featured Replies

Napisano

Istnieje coś takiego, żeby zrobić kilka map i jakiś przełącznik między nimi przy okazji chiptuningu? Chodzi o to, żeby przykładowo - jedna była do maksymalnie ekonomicznej jazdy (nawet kosztem zamulenia), druga podnosząca moc, a trzecia fabryczna, żeby na przeglądzie, gdyby przypadkiem diagnosta sprawdzał skład spalin - wszystko było po fabrycznemu? Istnieją takie rozwiązania?

Napisano

Co do punktu trzeciego to VW tak fabrycznie parę lat temu robił :D

coś takiego?

Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, Josyp napisał:

Istnieje coś takiego, żeby zrobić kilka map i jakiś przełącznik między nimi przy okazji chiptuningu? Chodzi o to, żeby przykładowo - jedna była do maksymalnie ekonomicznej jazdy (nawet kosztem zamulenia), druga podnosząca moc, a trzecia fabryczna, żeby na przeglądzie, gdyby przypadkiem diagnosta sprawdzał skład spalin - wszystko było po fabrycznemu? Istnieją takie rozwiązania?

U mnie jest fabryczny tryb sport.

Napisano

U siebie mam/miałem klawisz Sport w Abarth 500. Standardowo po modach było 180km po uruchomieniu klawisza Sport moc zwiększała się do 250km 

Napisano
3 godziny temu, Josyp napisał:

:o przecież od dawna się tak robi

patrz motocykle i mapy na deszcz i tor itd...

Napisano
5 godzin temu, Josyp napisał:

Przełączqane przez aplikacje w smartfonie.... ale pewnie przełacznik też się da dorobic....

Napisano

Zalezy w jakim modelu. VAG i Fordy przelaczasz przyciskiem od tempomatu na wylaczonym silniku. Mozna wgrac kilka map i sobie klikac. Ale to glownie zmienia kat wyprzedzenia zaplonu w zwiazku z liczba oktanow  nie wiem jak inne parametry.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano
Zalezy w jakim modelu. VAG i Fordy przelaczasz przyciskiem od tempomatu na wylaczonym silniku. Mozna wgrac kilka map i sobie klikac. Ale to glownie zmienia kat wyprzedzenia zaplonu w zwiazku z liczba oktanow  nie wiem jak inne parametry.

Wszystko się może zmieniać, kompletne mapy.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
19 godzin temu, Josyp napisał:

Istnieją takie rozwiązania?

Tak - kup sobie fabrycznie mocny samochód i naucz się nim jeździć w zależności od potrzeb w danym momencie. Masz wszystkie wymienione, a nawet więcej programy w jednym :oki:.

Napisano
5 minut temu, amazaque napisał:

Tak - kup sobie fabrycznie mocny samochód i naucz się nim jeździć w zależności od potrzeb w danym momencie. Masz wszystkie wymienione, a nawet więcej programy w jednym :oki:.

Takich nie ma. Sa napisane tak zeby wszystko bylo zbilansowane. A jak chcesz przycisnac to zmieniasz mape i olewasz spalanie.

Napisano
  • Autor

Chodziło rzecz jasna o rozwiązania niefabryczne dokładane przy okazji tuningowaniado aut bez żadnych trybów sport wgranych fabrycznie. Jakieś słowo klucz, jak tego szukać na przyszłość?

Napisano
Chodziło rzecz jasna o rozwiązania niefabryczne dokładane przy okazji tuningowaniado aut bez żadnych trybów sport wgranych fabrycznie. Jakieś słowo klucz, jak tego szukać na przyszłość?
Zadzwonić do renomowanych tunerów i spytać o możliwość takiego wykonania w danym modelu samochodu, prościej się nie da.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
20 godzin temu, rwIcIk napisał:

U mnie jest fabryczny tryb sport.

Który zapewne tylko podnosi obroty tzn. ciągnie do czerwonego.

Napisano
2 minuty temu, Fisherman napisał:

Inna reakcja na gaz, inny czas zmiany biegów, często tez inne bajery...

Napisano
Teraz, K3 napisał:

Ale w tym przypadku bez zmiany mapy.

Napisano
4 minuty temu, Fisherman napisał:

Zwiększa reakcję na pedał gazu, nie zamula na niskich obrotach, nie zmienia zbyt szybko biegów na wyższe.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Inna praca wspomagania kierownicy.

U mnie mam fajnie sztywno cały czas.

A jak jeździłem H, to tez kierownica na "sport"...

Napisano

W AH to było zależne od typu przekładni, w ZF wraz z prędkością zmieniała sie charakterystyka pracy układu kierowniczego. Przycisk Sport regulował to niezależnie od prędkości, a jak ktoś posiadał IDS+ to jeszcze zawieszenie się utwardzało. :ok:

Oczywiście pod tym przyciskiem można było i mapę inną dać.

Napisano
14 godzin temu, rwIcIk napisał:

Inna praca wspomagania kierownicy.

Zapomniałeś o zmianie ustawień ESP ;)

Napisano
15 godzin temu, K3 napisał:

Czyli w przeszłości bez tych „bajerow” tryb normalny, bo auto miało takie parametry ;] teraz w dobie elektroniki każdy inny tryb niż sport to tryb eco ;] Z cyklu jak ludziom w głowach sprzedać kit ze dostali coś ekstra ;] 

Pomijam kwestie zmiany nastawow zawieszenia (o ile auto takowe ma) czy wspomagania, Esp itp

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ja standardowo - miękka kierownica, miękkie opony - komfort :)

To jest normalne i przychodzi z wiekiem ;)

Napisano
Dnia ‎15‎.‎09‎.‎2019 o 14:23, Josyp napisał:

Witaj. Tuner spokojnie może wgrać, różne mapy w systemie DNA w Alfa Romeo. Standardowo moc jest taka sama w D,N czy A, ale inaczej reaguje przepustnica na prawą stopę :oki:

Napisano
22 godziny temu, PiotrekDCI napisał:

Witaj. Tuner spokojnie może wgrać, różne mapy w systemie DNA w Alfa Romeo. Standardowo moc jest taka sama w D,N czy A, ale inaczej reaguje przepustnica na prawą stopę :oki:

W trybie D ciśnienie doładowania turbo się zwiększa i jest więcej Nm.

Napisano
Dnia 14.09.2019 o 18:48, Josyp napisał:

Od 7 minuty:

Napisano

Firmware od APR dla TSI ma mozliwosc wyboru 3-ch map(stock, tu95 okt, tun 98 okt) przelacznikiem CruiseControl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.