Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi 17 czy 19?

Featured Replies

Napisano

Aktualnie w autku mam dwa komplety kół. Letnie 235/55 R19 (oryginalne felgi producenta) i zimowe 235/65 R17 (całkiem ładne Alutec Shark). Letnie opony po sezonie dokonały żywota i zostawiłem je w wulkanizacji do utylizacji, zimowe mają jeszcze sporo mięcha na bieżniku, ale są już na tyle stare (2012), że po tym sezonie też pójdą do kosza. 

Jako, że moje autka od dawna nie widziały prawdziwej zimy to chcę pójść na łatwiznę i kupić Michelin CrossClimate SUV. 

Zastanawiam się teraz, które felgi zostawić. Różnica w cenie opon - około 200PLN/szt (tańsze oczywiście 17) ale cenę pomijam. Większe balony dają niby większy komfort i teoretycznie nieco oszczędzają zawieszenie. Różnic w prowadzeniu, oprócz tego, że na dziurach subiektywnie lepiej sprawują się wyższe opony, nie zauważyłem. Wygląd ma drugorzędne znaczenie - nie mam ciśnienia na duże felgi, podoba mi się i na 17 i na 19. Jeżdżę spokojnie, raczej po kapeluszowatemu, w tygodniu po mieście, ale w weekendy regularnie śmigam drogami szybkiego ruchu i kilka razy w roku autostradami. Przebiegi nieduże - rzędu 15tys/rok.

No i pytanie, które koła sobie zostawić? Jakieś za i przeciw? 

20190324_161445_HDR.jpg

Napisano

Aktualnie w autku mam dwa komplety kół. Letnie 235/55 R19 (oryginalne felgi producenta) i zimowe 235/65 R17 (całkiem ładne Alutec Shark). Letnie opony po sezonie dokonały żywota i zostawiłem je w wulkanizacji do utylizacji, zimowe mają jeszcze sporo mięcha na bieżniku, ale są już na tyle stare (2012), że po tym sezonie też pójdą do kosza. 
Jako, że moje autka od dawna nie widziały prawdziwej zimy to chcę pójść na łatwiznę i kupić Michelin CrossClimate SUV. 
Zastanawiam się teraz, które felgi zostawić. Różnica w cenie opon - około 200PLN/szt (tańsze oczywiście 17) ale cenę pomijam. Większe balony dają niby większy komfort i teoretycznie nieco oszczędzają zawieszenie. Różnic w prowadzeniu, oprócz tego, że na dziurach subiektywnie lepiej sprawują się wyższe opony, nie zauważyłem. Wygląd ma drugorzędne znaczenie - nie mam ciśnienia na duże felgi, podoba mi się i na 17 i na 19. Jeżdżę spokojnie, raczej po kapeluszowatemu, w tygodniu po mieście, ale w weekendy regularnie śmigam drogami szybkiego ruchu i kilka razy w roku autostradami. Przebiegi nieduże - rzędu 15tys/rok.
No i pytanie, które koła sobie zostawić? Jakieś za i przeciw? 

Jeśli jeździsz po idealnych drogach to zostaw 19.

Jeśli nie to 17, kompromis między wyglądem a komfortem.
No i elementy zawieszenia też dłużej pożyją.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Sam sobie odpowiedzialeś.

Wszystko w temacie, za i przeciw też wymieniłeś.

Osobiście, przy takim dylemacie biorę 17".

Napisano

A może wszystko sprzedać i kupić nowy komplet 18'stek.

Napisano

17"- są lżejsze. Dzięki temu będziesz mniej spalał i lepiej przyspieszał.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, ZUBERTO napisał:

Sam sobie odpowiedzialeś.

Wszystko w temacie, za i przeciw też wymieniłeś.

Osobiście, przy takim dylemacie biorę 17".

No właśnie te moje za i przeciw znam, ale zastanawiam się, czy czegoś nie pominąłem. Nie wiem, może zachowanie opon w zakrętach, inny nacisk na struktury opony i np. szybsze starzenie czy degradacja bieżnika w którymś z wariantów? 

Napisano

Nie widzisz i nie odczuwasz różnicy miedzy 17 i 19 to 19. Po prostu ładnie wygląda

Ja mam 17 zima i 19 lato i wole 19. 

Napisano
2 godziny temu, Herbatnik napisał:

Nie wiem, może zachowanie opon w zakrętach

Radziłbym zostawić 17-ki - prezentują się bardzo ładnie imho. Na zakrętach chyba też nie będziesz sprawdzał praw fizyki?:-)

Ad. zawieszenia nie przejmowałbym się w przypadku gdybyś jednak chciał zostawić 19-ki - to nie jest niski profil w stosunku do szerokości, jest kawałek gumy. 

Ten wyższy profil może przeszkodzić podczas naprawdę szybkiej jazdy po autostradzie i awaryjnych gwałtownych manewrów. Ale to jest czysta teoria, różnica pewnie ok 10-15% i jeżeli nie jeździsz często szybko po niemieckich autostradach to nie zawracałbym sobie nawet głowy tymi 19-kami. W takim aucie komfort przede wszystkim.

p.s. bardzo ładna Mazda👍

Napisano

Nie wiem, czy producentem moich felg też był Alutec, ale były identyczne i zaczął odchodzić klar z tego a'la chromu. Sprawdź dobrze swoje, bo może okazać się, że będą potrzebować inwestycji.

Napisano

Ja bym sprzedal wszystko i kupil jakies nowe 18ki albo zostal przy 17kach.

Napisano
11 godzin temu, ccLot napisał:

A może wszystko sprzedać i kupić nowy komplet 18'stek.

też uważam, że to dobra koncepcja. 18-tka to dobry kompromis, a i cena opon nie zabija. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.