Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duster 1.0 tce

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, Cezarek napisał:

Więc może te 1.6 będzie fajniejsza opcja od 1.0T trzeba protestować

Porównując 0.9 do 1.0 , jest bez porównania. 1.0 zdecydowanie lepiej działa, płynniej rozwija moc i moment, jest dużo bardziej elastyczne od 0.9. Fakt, czasem tylko słychać te 3 cylindry, ale jako osoba uczulona na terkot i wibracje 3 cylindrów, tu jestem pozytywnie zaskoczony. 1.2 z LPG w Bigsterze ma jeszcze łagodniej, a zbierają się lepiej niż 1.6 w odczuciu 👍

Napisano
3 godziny temu, Cezarek napisał:

Więc może te 1.6 będzie fajniejsza opcja od 1.0T trzeba protestować

Fajniejsza raczej nie bedzie, bo dosc archaiczny silnik wolnossacy...

Glosny i paliwozerny, do tego krotka skrzynia i wysokie obroty na trasie.

Napisano
W dniu 6.02.2026 o 21:51, Pipper napisał:

No i 600km zrobione Dusterem, spalanie benzyny 7.0l średnio, LPG 8.49 z dystrybutora, komputer 10.1l pokazywał 😯 jazda trochę S, trochę A, drogi podmiejskie, troszkę miasta i wsie. LPG przełącza szybko i bez grymasów, elektronika spoko, nic się nie wiedzą, grzanie ok. Głośność - i tu mile zaskoczenie. Fotel kierowcy wygodny.

Teraz tam siedzi BRC jak w Capturach 2025 czy Landi jak we wcześniejszych?

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał:

Nie wiem, nie patrzyłem, zerknę przy okazji, to napiszę 🍻

Napisano
W dniu 9.02.2026 o 21:19, ZUBERTO napisał:

Wszystko jest west coś tam Italy w dokumentach, pod maską nie znalazłem, na filtrze znaczek Renault.

Drugi zbiornik zrobiony LPG, teraz drogi lokalne, bez A i A, prędkość do 110kmh, spalanie 7.4l LPG na 100km. totalszok

Biegów nie zmieniam jak współczesne automaty, tylko powyżej 3krpm zmiana . Bez trybu Eco, na zimówkach... Dziś olej silnikowy po 1kkm zmieniony. Filtr Ori Renault, olej według zalecenia 5w30 Castrol z normą rn17. Zobaczymy jak wyjdzie kolejny zbiornik po dotarciu.

Napisano
19 godzin temu, Pipper napisał:

5w30 Castrol z normą rn17.

Ten olej po jakimś czasie w silnikach z lpg robi się różowy jak borygo.

Napisano
14 minut temu, KYRTAP napisał:

Ten olej po jakimś czasie w silnikach z lpg robi się różowy jak borygo.

Nie wiem, u mnie było 977km, kolor słomkowy był. Słomkowy też wlałem nowy.

A Ty piszesz o serii z olejem czerwonym, który wyglądał jak ATF?

Napisano
2 godziny temu, Pipper napisał:

Nie wiem, u mnie było 977km, kolor słomkowy był. Słomkowy też wlałem nowy.

A Ty piszesz o serii z olejem czerwonym, który wyglądał jak ATF?

Click

Napisano
26 minut temu, KYRTAP napisał:

Tak to nie, u mnie był słomkowy kolor. Wlany jest też jasny słomkowy, tradycyjny.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jako użytkownik kolejnego już 1.0TCE szczerze polecam ten silnik, zwłaszcza z fabrycznym LPG. Ekonomia, akceptowalne osiągi, czego chcieć więcej?

Napisano
49 minut temu, krzysiek82 napisał:

Jako użytkownik kolejnego już 1.0TCE szczerze polecam ten silnik, zwłaszcza z fabrycznym LPG. Ekonomia, akceptowalne osiągi, czego chcieć więcej?

Najszybszy w odczuciu 1 litr gazowany, jaki spotkałem, może poza Faxe 😁

Napisano

jedzie zadowalająco do tego jest tanio także ..... :) niebawem będę testował 1.2 tce też z gazem ale tu już mam obawy o trwałość zwłaszcza tego wynalazku 48v.

Napisano
Godzinę temu, krzysiek82 napisał:

jedzie zadowalająco do tego jest tanio także ..... :) niebawem będę testował 1.2 tce też z gazem ale tu już mam obawy o trwałość zwłaszcza tego wynalazku 48v.

Dlatego skorzystałem jeszcze z możliwości kupienia 1.0 z LPG. Z tym 1.2 LPG, automat i proteza 4x4 poczekam 2-3 lata i do Bigstera żonie taki konfig się spodobał, jak będzie ok.

Napisano
W dniu 27.02.2026 o 11:02, krzysiek82 napisał:

Nic się z tym nie dzieje, realnie zrobi to z 200tkm na lpg bez ruszania silnika? Ma jakieś znane bolączki? Jak z trwałością instalacji lpg i serwisem? Żonie pewnie niebawem bede chciał zmienić GP z 2015r na coś świeżego, Fiat na razie z silnikami Puretech mnie nie przekonuje. Celowałbym w Sandero 2-3 letnie 1.0tce + lpg.

Napisano
W dniu 4.03.2026 o 07:58, steyr napisał:

Nic się z tym nie dzieje, realnie zrobi to z 200tkm na lpg bez ruszania silnika? Ma jakieś znane bolączki? Jak z trwałością instalacji lpg i serwisem?

Mam w Dusterze ten silnik z lpg z nalotem ponad 150kkm i nic z instalacją nie było robione oprócz czujnika ciśnienia gazu który był wymieniany przy okazji akcji serwisowej. Co ciekawe tą akcje przeoczyłem, czujnik padł i niezależny serwis lpg nie poradził sobie z dobraniem czujnika gazu. Dopiero wizyta w ASO z wymianą czujnika rozwiązała problem.

Napisano
20 godzin temu, KYRTAP napisał:

Mam w Dusterze ten silnik z lpg z nalotem ponad 150kkm i nic z instalacją nie było robione oprócz czujnika ciśnienia gazu który był wymieniany przy okazji akcji serwisowej. Co ciekawe tą akcje przeoczyłem, czujnik padł i niezależny serwis lpg nie poradził sobie z dobraniem czujnika gazu. Dopiero wizyta w ASO z wymianą czujnika rozwiązała problem.

Silnik nie ruszany? Jakieś bolączki są tego silnika?

Napisano
4 godziny temu, steyr napisał:

Silnik nie ruszany? Jakieś bolączki są tego silnika?

Silnik nie ruszany. Bolączki? Chyba tylko wysokie spalanie lpg przy prędkościach mocno autostradowych

Napisano
W dniu 4.03.2026 o 07:58, steyr napisał:

Nic się z tym nie dzieje, realnie zrobi to z 200tkm na lpg bez ruszania silnika? Ma jakieś znane bolączki? Jak z trwałością instalacji lpg i serwisem? Żonie pewnie niebawem bede chciał zmienić GP z 2015r na coś świeżego, Fiat na razie z silnikami Puretech mnie nie przekonuje. Celowałbym w Sandero 2-3 letnie 1.0tce + lpg.

Na FB latało zdjęcie Sandero z LPG i 600kkm z hakiem. Nie pamiętam tylko czy to bylo 0,9 czy już 1.0 TCE.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Na FB latało zdjęcie Sandero z LPG i 600kkm z hakiem. Nie pamiętam tylko czy to bylo 0,9 czy już 1.0 TCE.

Na FB różne dziwne rzeczy można spotkać, nawet był gość co Tipo 1.4 95KM z lpg przebił 1mkm i twierdził że silnika nie robił tylko skrzynie...

Napisano

Jeśli ktoś jeździ głównie spokojnie i nie ładuje auta pod korek, to ten 1.0 TCe daje radę, ale trzeba mieć świadomość ograniczeń. W mniejszych autach Renault/Dacii ten silnik wypada całkiem przyzwoicie, natomiast w cięższym Dusterze spalanie i dynamika będą już trochę gorsze – szczególnie przy szybkiej jeździe czy pełnym obciążeniu.

Dlatego do miasta i spokojnej jazdy jest OK, zwłaszcza z LPG, ale jak ktoś dużo jeździ trasami albo autostradą, to moim zdaniem 1.3 TCe jest po prostu sensowniejszym wyborem.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 11.03.2026 o 21:29, alexdombrowski9 napisał:

Jeśli ktoś jeździ głównie spokojnie i nie ładuje auta pod korek, to ten 1.0 TCe daje radę, ale trzeba mieć świadomość ograniczeń. W mniejszych autach Renault/Dacii ten silnik wypada całkiem przyzwoicie, natomiast w cięższym Dusterze spalanie i dynamika będą już trochę gorsze – szczególnie przy szybkiej jeździe czy pełnym obciążeniu.

Dlatego do miasta i spokojnej jazdy jest OK, zwłaszcza z LPG, ale jak ktoś dużo jeździ trasami albo autostradą, to moim zdaniem 1.3 TCe jest po prostu sensowniejszym wyborem.

no to mam takie samo zdanie. trzeba sobie rozważyć do czego tak naprawdę nam to auto potrzebns

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.03.2026 o 22:21, Makisz napisał:

no to mam takie samo zdanie. trzeba sobie rozważyć do czego tak naprawdę nam to auto potrzebns

zastanówcie się dobrzeoki

Napisano
W dniu 11.03.2026 o 21:29, alexdombrowski9 napisał:

Przed dwa lata jeździłem Dusterem z tym silnikiem załadowanym do granic możliwości i żadnych ograniczeń nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie, byłem zdziwiony jak ten silnik sobie świetnie radzi w trudnych warunkach.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 18.04.2026 o 10:38, KYRTAP napisał:

Przed dwa lata jeździłem Dusterem z tym silnikiem załadowanym do granic możliwości i żadnych ograniczeń nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie, byłem zdziwiony jak ten silnik sobie świetnie radzi w trudnych warunkach.

Jasne, rozumiem -dużo też zależy od stylu jazdy i oczekiwań. Nie twierdzę, że ten silnik sobie nie radzi, bo jak widać u Ciebie dawał radę nawet przy dużym obciążeniu.

Chodziło mi bardziej o to, że przy dłuższej jeździe w trasie, wyższych prędkościach czy częstym wożeniu kompletu pasażerów + bagażu, 1.0 TCe może być po prostu bardziej „wysilony” i mniej komfortowy niż 1.3 TCe. No i wtedy też spalanie potrafi podejść wyżej.

Do miasta i normalnej jazdy- jak najbardziej OK, tutaj się zgadzamy. Po prostu przy innych zastosowaniach warto rozważyć coś mocniejszego

Napisano
1 godzinę temu, alexdombrowski9 napisał:

Jasne, rozumiem -dużo też zależy od stylu jazdy i oczekiwań. Nie twierdzę, że ten silnik sobie nie radzi, bo jak widać u Ciebie dawał radę nawet przy dużym obciążeniu.

Chodziło mi bardziej o to, że przy dłuższej jeździe w trasie, wyższych prędkościach czy częstym wożeniu kompletu pasażerów + bagażu, 1.0 TCe może być po prostu bardziej „wysilony” i mniej komfortowy niż 1.3 TCe. No i wtedy też spalanie potrafi podejść wyżej.

Do miasta i normalnej jazdy- jak najbardziej OK, tutaj się zgadzamy. Po prostu przy innych zastosowaniach warto rozważyć coś mocniejszego

Witaj, do latania w trasie Megane z 1.3 lepiej się sprawdzi, lub coś płaskiego. Duster 3 1.0 z LPG do 120-130 jest względnie kulturalnie z głośnością i ze zużyciem LPG. Tzn. 3 duże osoby i bagaż do pełna spalanie A i S 120-140kmh 8-10 l LPG na 100km. Po okolicy petarda i to z manualem, co do dłuższych tras, po wakacjach powiem więcej. Na razie wygrał całokształtem z Tcross 1.5 TSI DSG rline plus u mnie.

Napisano

Dla przeciętnego Kowalskiego co od samochodu wymaga niezawodności i sprawnego taniego przemieszczania się, bez luksusu czy sportowych osiągów to dobre rozwiązanie. 1.0 jest "uczciwym silnikiem", przy ok 50 tys km potrafi paść jeden z termostatów, koszt zamiennika 280, za wymianę płaciłem 100 po znajomości. Do kręcenia się wokół komina-8l/100 lpg, szybsza jazda do 140-10l. Na plus dobre fotele, nie bolą plecy nawet po trasach rzędu 1300km, bardzo ustawny bagażnik, spokojnie na wakacje 2+2 się spakują, na minus, fizyki nie oszukasz, buda lekka i wysoka, trochę buja przy dużym wietrze. Do jazd do 150 znośnie, potem pokazuje, że nie do tego stworzony. W bliskim otoczeniu mam w sumie 4szt, 2xDD2FL,1xDD2,1xDD3 wszystkie 1.0 LPG. Ostatnia kupiona w lutym za 95500 z kołami zimowymi-czego chcieć więcej? Wczoraj tankowałem jednego, przy cenie gazu 3.72zł zrobione 602km za 163zł. To auto dla ludzi co samochód traktują jako narzędzie, które ma nie drenować portfela w zakupie i eksploatacji i nie potrzebują mieć "znaczka" dla sąsiadów.

Napisano
W dniu 7.05.2026 o 08:46, AkuQ napisał:

Wczoraj tankowałem jednego, przy cenie gazu 3.72zł zrobione 602km za 163zł.

Nie denerwuj mnie z tymi km.

Nie wiem jaki zbiornik jest w DD, ale Capturem traski Białystok-Modlin-Łomża-Białystok (jakieś 460-470km) nie dałem rady na 1 zbiorniku LPG oblecieć. Tankowałem w Łomży bo na rezerwie już sporo jechałem.

Białystok-Modlin-Białystok (408km) czasem uda się dojechać, ale przeważnie brakuje ze 30km.

Przy czym na S8 trzymałem lajtowe 106km/h na tempomacie.

W DD na LPG też jest tak, że przy zasięgu jeszcze 90km na LPG zapala się rezerwa i niknie wskazanie dystansu możliwego do przejechania?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
17 minut temu, ZUBERTO napisał:

Nie wiem jaki zbiornik jest w DD, ale Capturem traski Białystok-Modlin-Łomża-Białystok (jakieś 460-470km) nie dałem rady na 1 zbiorniku LPG oblecieć. Tankowałem w Łomży bo na rezerwie już sporo jechałem.

Białystok-Modlin-Białystok (408km) czasem uda się dojechać, ale przeważnie brakuje ze 30km.

W DD na LPG też jest tak, że przy zasięgu jeszcze 90km na LPG zapala się rezerwa i niknie wskazanie dystansu możliwego do przejechania?

Z rezerwą tak jest w dd3, co do zbiornika LPG, 62l brutto, czyli 50l netto. Captur ma troszkę mniej.

Napisano
43 minuty temu, Pipper napisał:

Z rezerwą tak jest w dd3, co do zbiornika LPG, 62l brutto, czyli 50l netto. Captur ma troszkę mniej.

Sporo mniej, na max udało mi się 35l zatankować, a przeważnie 33.

Napisano
15 minut temu, ZUBERTO napisał:

Tu butla jest 720mm z 200mm.

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Zależy jaka butla, w jednym mam tak że wchodzi 46 przy tankowaniu jak do zera wyjeżdżony a w drugim 43, w tym co ma mniejszą butlę i użytkownik troch ę dynamiczniej jeździ to do 500km na butli, a często 450-460, w szybszej trasie do 400km. W capturze ma sporo mniejszą butlę stąd i zasięgi mniejsze.

Napisano
15 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Clio ma 32, Captur 40, a dopiero Symbioz 50l.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Clio ma 32, Captur 40, a dopiero Symbioz 50l.

Szkoda, że to pojemność brutto. Gdyby to było do zatankowania, to już byłoby całkiem OK.

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Szkoda, że to pojemność brutto. Gdyby to było do zatankowania, to już byłoby całkiem OK.

Racja, zapomnailem, ze przy LPG to wchodzilo chyba +/- 80% pojemnosci :/

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Racja, zapomnailem, ze przy LPG to wchodzilo chyba +/- 80% pojemnosci :/

Dlatego w DD3 napisałem netto 50l LPG i brutto pojemność 62l LPG. Renault ma mniejszą wnękę na zapasowe koło. Nie wiem, czy od samego początku, czyli od 24 roku DD3 miał taką dużą butlę, czy przypadkiem nie było to 50l brutto. W międzyczasie zmieniali dostawców komponentów LPG i mogli zwiększyć rozmiar butli, bo i w cennikach w pewnym momencie w 25 roku był wzrost dopłat za LPG, co było podyktowane zmianą rozmiaru butli i wzrostem ich cen...