Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nokian wr d4 głosny rezonans

Featured Replies

Napisano

nowe nokiany wr d4, przebieg kilka km, nowe felgi,  wywazone. nowe auto

przy 95-100km/h wpadaja w rezonans, sa głosne w tym zakresie predkosci.

brak wibracji, brak drgan, auto jezdzie prosto. Ponizej i powyzej tej predkosci jest cicho.

Gdzie jest przyczyna? TTTM?

Napisano
brak wibracji, brak drgan, auto jezdzie prosto. Ponizej i powyzej tej predkosci jest cicho.
Albo źle wyważone albo krzywe.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, resmiki napisał:

Albo źle wyważone albo krzywe.

opony krzywe?

Napisano
opony krzywe?

Albo felgi albo opony. Przecież nie są krzywo przykręcone koła, chociaz i to nalezaloby sprawdzic.

Podnieś auto i krec kolami.

Napisano

Zaczekałbym aż opony przejadą ponad 1000km.

Jak założyłem nowe Klebery też miałem wrażenie, że buczą przy 90km/h. Potem efekt ustąpił, albo mocno przycichł.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam Klebery i przy 90 a potem 100 km /h mam efekt buczenia i rezonansu. Opony przejechały już około 8kkm, są drugi raz na felgach założone i efekt ten sam. Obecnie nie pora na reklamacje ale żałuję że nie zrobiłem tego na wiosnę. Miałem nadzieję że może po powtórnym założeniu im przejdzie.

• 2 miesiące później...
Napisano

Właśnie nosiłem się zamiarem zapytania czy ktoś ma to samo z Nokianami :) 225/45/17 i przy V~130 km/h buczą jak najęte. Zero bicia, rezonsansów, drgań itp.  Gumiarz (a nie "gumiarz") posprawdzał mi wszystko do spodu - wszystko proste itp. itd. Chyba trza chyba poczekać na większy przebieg na nich. Cale szczęście że 90% przebiegu robię po mieście bo na autostradzie czy cuś to by mnie chyba szlag trafił.

• 2 miesiące później...
Napisano
Dnia 23.02.2020 o 12:21, PAFcioKRAK napisał:

Właśnie nosiłem się zamiarem zapytania czy ktoś ma to samo z Nokianami :) 225/45/17 i przy V~130 km/h buczą jak najęte. Zero bicia, rezonsansów, drgań itp.  Gumiarz (a nie "gumiarz") posprawdzał mi wszystko do spodu - wszystko proste itp. itd. Chyba trza chyba poczekać na większy przebieg na nich. Cale szczęście że 90% przebiegu robię po mieście bo na autostradzie czy cuś to by mnie chyba szlag trafił.

Jak miałem (poprzedni model WR) miałem tak samo. Buczenie od około 120.

• 2 lata później...
Napisano

Dokładnie tak. Miałem Dębice opony zimowe. Była cisza ale były do wymiany. Kupiłem Nokiany SP. Przy 95km/h na 18 calach wpadają w rezonans. Chałas objawia się buczeniem. Które narasta od 90km/h, max 95, 100km/h już milkną. Buczenie będzie się objawiać u was w różnych zakresach prędkości w zależności od wielkości felgi, jej szerokości, ciśnienia w oponie i wagi auta. Nic z tym nie zrobicie. Jeździć albo zmienić na inny bieżnik. 

• 2 lata później...
Napisano
W dniu 12.11.2019 o 15:58, deszczowyRoman napisał(a):

Po tylu latach wracam z tematem . Auto nowe opony zimowe nowe felgi fabryczne . Opony jak w temacie . Przejechane jakies teraz 1500km , moze mniej . Powyzej 100km/h buczenie ze uszy więdną , moze nie jest mega głosne ale wkurzajace . Wczesniej w Rapidzie miałem 15stki i było ok . Tyle ze bąble wyszły na boku. Teraz w Kamiq 17stki i problem . Czy jakos ogarnąłes temat ??

Napisano
Godzinę temu, demoneczek napisał(a):

Powyzej 100km/h buczenie ze uszy więdną , moze nie jest mega głosne ale wkurzajace .

Też tak miałem, oczywiście nie wiem czy już od 100 bo może od 110 km/h i też było wkurzające chociaż poziom tego wkurzenia pewnie może być różny w różnych samochodach. Generalnie nie pomagało ani przekładanie ani wyważanie... Z czasem zaczęły się robić cichsze ale to raczej wiąże z tym że ubywało bieżnika..

Potem na te same felgi założyłem Micheliny Alpin6 i zrobiło się cichutko(choć oczywiście głośniej niż na letnich michelinach)