Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana licznika po nowemu - Micra K11

Featured Replies

Napisano

Jak na złość zdechł mi licznik w K11 po lifcie - przebieg wyświetlany elektronicznie. Nie działają zegary. Internety mówią że najlepiej wymienić całe zegary a nie bawić się w naprawę. 

Czy przebieg jest zapisany w liczniku czy po włożeniu nowego zassie przebieg z ECU? Czy będę musiał jechać na dodatkowy przegląd żeby mnie do więzienia nie wdadzili? 

Edytowane przez HerrMajki

Napisano

Raczej nie zassie i będziesz musiał podjechać do ASO lub magika, który przebieg na blacie dopasuje do przebiegu w ECU. Możesz też przełożyć pamięć ze starego do nowego i przebieg będzie poprawny

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1903508.html

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bochumil napisał:

Raczej nie zassie i będziesz musiał podjechać do ASO lub magika, który przebieg na blacie dopasuje do przebiegu w ECU. Możesz też przełożyć pamięć ze starego do nowego i przebieg będzie poprawny

Czy średnio rozgarnięty szympans z lutownicą i odsysarką ogarnie temat podmiany pamięci? Nadmieniam, że średnio rozgarnięty szympans wymieniał ostatnio ogniwa w odkurzaczy bezprzewodowym, i mikrostyki w pilocie do tejże samej micry 😎. Jakieś schematy może masz lub wiesz gdzie namierzyć?

Napisano
2 minuty temu, HerrMajki napisał:

Czy średnio rozgarnięty szympans z lutownicą i odsysarką ogarnie temat podmiany pamięci? Nadmieniam, że średnio rozgarnięty szympans wymieniał ostatnio ogniwa w odkurzaczy bezprzewodowym, i mikrostyki w pilocie do tejże samej micry 😎. Jakieś schematy może masz lub wiesz gdzie namierzyć?

Zależy od licznika, czasami pamięć jest zewnętrzna a czasami w mikrokontrolerze a w Vagach to i immo jest w liczniku.:)

Moze te kupione zegary bedą miały podobny albo nieco wyższy przebieg więc przegląd dodatkowy odpadnie😁

Napisano

miałem taką historię w espace. nagle wszystko zgasło :) pojechałem na szrot i kupiłem nowy licznik z jakimś przebiegiem :)  w skp na przeglądzie zapisali gdzieś tam "zmiana licznika". może to nowa furtka...

Napisano
11 minut temu, HerrMajki napisał:

Jakieś schematy może masz lub wiesz gdzie namierzyć?

Szukałbym na forum Nissana, ewentualnie tam skąd mój link pochodzi czyli z forum elektroda.pl ;)

Napisano

W japońskich to raczej nie będzie wielkiego problemu. 

Jak miałem Astrę G to bez problemu zmieniłem sobie przebieg Op-comem po zmianie licznika na wersję z Bertone. W Hondzie też bez problemu mi ktoś ogarnął.

Na NissanZone lub Nissanklub zagadka, nie wiem jaki tam interfejs jest potrzebny.

Napisano
54 minuty temu, analyzer64 napisał:

W Hondzie też bez problemu mi ktoś ogarnął.

To było przed majem. Teraz trzeba mieć duuuuże znajomości żeby ktoś to próbował ogarnąć. Dla ludzi z ulicy już nie robią.

Oczywiście można jechać do autoryzowanego serwisu i bez problemu. Ceny od 500 wzwyż.

Napisano
  • Autor

No to kurcze już nie da się wymienić licznika legalnie?

Napisano
59 minut temu, HerrMajki napisał:

Szukaj takiego z większym wskazaniem niż na Twoim, wtedy nikt się nie czepnie :phi:

Napisano
28 minut temu, ZUBERTO napisał:

Szukaj takiego z większym wskazaniem niż na Twoim, wtedy nikt się nie czepnie :phi:

Mowimyo micrze k11, wartej paczke fajek ;)

Napisano
5 minut temu, Vadero napisał:

Mowimyo micrze k11, wartej paczke fajek ;)

Ja mam zadanie wymiany w aucie za pół paczki fajek, którego kolejnym właścicielem może być tylko szrot, dlatego taki nieszkodliwy pomysł.

Nikt chyba nie zabroni gruzem 200kkm w rok czy miesìąc przejechać.

Napisano
4 godziny temu, HerrMajki napisał:

Czy średnio rozgarnięty szympans z lutownicą i odsysarką ogarnie temat podmiany pamięci?

Jak masz jakąś tam praktykę w lutowaniu SMD, topnik i ścięty grot do lutownicy to powinieneś spokojnie ogarnąć temat. Zwykłym też da radę ale to trochę większa męka. Na szczęście ta pamięć na tylko 4 nogi na stronę.

Edytowane przez shapyr

Napisano
4 godziny temu, marcindzieg napisał:

To było przed majem. Teraz trzeba mieć duuuuże znajomości żeby ktoś to próbował ogarnąć. Dla ludzi z ulicy już nie robią.

Oczywiście można jechać do autoryzowanego serwisu i bez problemu. Ceny od 500 wzwyż.

Nieprawda, w ASO FIATA dałem 2 stówki

Napisano
19 godzin temu, HerrMajki napisał:

Kupujesz drugi, montujesz, następnie masz 14 dni na pojawienie się w stancji kontroli pojazdów. Diagnosta sprawdza przebieg i koryguje wpisy w ewidencji a sam składasz oświadczenie (o konieczności wymiany licznika) i płacisz 50 zeta. 

Wcale nie tak drogo i do tego legalnie:)

Napisano
17 godzin temu, technix napisał:

Nieprawda, w ASO FIATA dałem 2 stówki

Kiedy? Jak to można było zrobić poza ASO za 50 zł? Teraz spróbuj.

Napisano

Jakoś w czerwcu 2019

Nie rozumiem o co Ci chodzi z tymi 50 zł?

Napisano
8 godzin temu, volf6 napisał:

Kupujesz drugi, montujesz, następnie masz 14 dni na pojawienie się w stancji kontroli pojazdów. Diagnosta sprawdza przebieg i koryguje wpisy w ewidencji a sam składasz oświadczenie (o konieczności wymiany licznika) i płacisz 50 zeta. 

Jakie oświadczenie, komu i za co płacisz 5 dych?

Napisano
51 minut temu, technix napisał:

komu i za co płacisz 5 dych?

Diagnoście na SKP za sprawdzenie działania licznika. Od 1- go stycznia 2020 - zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 29 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowych czynności diagnostów związanych z odczytem wskazania drogomierza oraz wysokości opłaty z tym związanej.

Edytowane przez shapyr

Napisano
Dnia 3.01.2020 o 16:34, HerrMajki napisał:

Jak na złość zdechł mi licznik w K11 po lifcie - przebieg wyświetlany elektronicznie. Nie działają zegary. Internety mówią że najlepiej wymienić całe zegary a nie bawić się w naprawę. 

Czy przebieg jest zapisany w liczniku czy po włożeniu nowego zassie przebieg z ECU? Czy będę musiał jechać na dodatkowy przegląd żeby mnie do więzienia nie wdadzili? 

W samochodach, które znam przebieg jest uzgadniany do najwyższego. Wsadzisz licznik z wysokim przebiegiem, to może Ci go wbić do ECU.

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

W samochodach, które znam przebieg jest uzgadniany do najwyższego. Wsadzisz licznik z wysokim przebiegiem, to może Ci go wbić do ECU.

Nowsze może tak, w starszych przebieg zapisany jest w większości w liczniku. 

Napisano
21 godzin temu, volf6 napisał:

14dni.... Czyli w praktyce do kolejnego przeglądu w skp. 😏

Napisano
15 godzin temu, shapyr napisał:

Diagnoście na SKP za sprawdzenie działania licznika. Od 1- go stycznia 2020 - zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 29 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowych czynności diagnostów związanych z odczytem wskazania drogomierza oraz wysokości opłaty z tym związanej.

O ciekawe, a jak On sprawdza ten licznik?

Czy tylko poprostu spisuje aktualny stan?

Napisano
5 godzin temu, technix napisał:

O ciekawe, a jak On sprawdza ten licznik?

Czy tylko poprostu spisuje aktualny stan?

Przecież nie wozi ze sobą kompów do wszystkich możliwych aut na drogach.

Napisano
36 minut temu, ZUBERTO napisał:

Przecież to klient jeździ do stacji kontroli pojazdów, nie słyszałem, by diagności robili przeglądy domowe😁

Napisano
53 minuty temu, volf6 napisał:

Przecież to klient jeździ do stacji kontroli pojazdów, nie słyszałem, by diagności robili przeglądy domowe😁

Popierwiastkowalo mi się, że kolega o policjanta pyta, ale diagnosta choć stacjonarnie, to też tyle kompów nie ma.

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Kto nie wozi?

Gadka była co diagnoście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.