Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odlew betonowy - z czego

Featured Replies

Napisano

Chcę odlać betonowy słupek około metra wysoki (w uproszczeniu). Na zasadzie kartonowy szalunek lub rura pcv fi 110 lub 150, lekkie zbrojenie do środka i beton. No i właśnie. Najistotniejsze jest by uzyskać możliwie gładka powierzchnię. Coś jak beton architektoniczny czy mostowy. Czy ktoś z Was robił coś podobnego? Nie jestem w stanie znaleźć gotowej mieszanki, którą mogę szybko przygotować i wykorzystać. Nie widzę nigdzie również proporcji jak taki beton samemu przygotować.

Ktoś coś?

Napisano

Imho co nie dasz do środka to dobre zagęszczenie zrobi "pupke niemowlaka"

Napisano
  • Autor
28 minut temu, ccLot napisał:

Imho co nie dasz do środka to dobre zagęszczenie zrobi "pupke niemowlaka"

Taka myśl też mi chodziła po głowie..

Napisano

Zrób próbkę zobaczysz jak wychodzi👍

Napisano
  • Autor
16 minut temu, ccLot napisał:

Zrób próbkę zobaczysz jak wychodzi👍

Czas mnie mocno ogranicza:/ Nie ma czasu na próby. Za to jak się uda, to się tu pochwalę;-)

Napisano
39 minut temu, tomkowski napisał:

Czas mnie mocno ogranicza:/ Nie ma czasu na próby. Za to jak się uda, to się tu pochwalę;-)

Co nie dasz i tak wszystko zależy od zagęszczenia. Zawibruj solidnie i będzie gładko.

Napisano

Wystarczy zwykłe B20 z worka trochę rzadziej rozrobione i jeszcze lepiej z dodatkiem plastyfikatora. Jak uzyskasz konsystencję ciasta to przy gładkiej powierzchni szalunku będzie się niemal świeciło. Oczywiście będą drobne ubytki ale to chyba pożądany efekt. "betonu". Żeby nie było żadnych ubytków trzeba by solidnie wibrować. Gładkość natomiast ma tak jak mówię więcej wspólnego z konsystencją niż obecnością powietrza (wibrowaniem).

Edytowane przez rusala

Napisano

Robiłem obciążniki do parasola tarasowego (takie 1/4 koła). Zrobiłem formę z MDF, włożyłem siatkę i zakupiłem gotową mieszankę betonową. Zalałem obstukując i nacinając wielokrotnie kielnią. Wyszły idealnie równe. W rurze będzie trudniej za wibrować, może spr wlewać po trochę obstukiwać+nakłuwać i kolejna warstwa (zanim nie nie zwiążę).

Napisano

Jeżeli nie jest to ultra budżetowy projekt to można sobie nabyć pałkę wibrującą do tego celu, koszt między 100 a 200 złotych.

Napisano
8 godzin temu, rusala napisał:

Jeżeli nie jest to ultra budżetowy projekt to można sobie nabyć pałkę wibrującą do tego celu, koszt między 100 a 200 złotych.

lub wypożyczyć

Napisano

B20/30 z wora, dobrze wymieszać z odpowiednią ilością wody (jak ma być mocne). I wibrować.

Najlepiej wibrator do betonu przyłożyć do szalunku, ale jak nie ma to może jakiś masażer albo inny wibrator ;)

Można też wypożyczyć czasem takie ustrojstwo :)

Napisano
Dnia 29.07.2020 o 11:47, sherif napisał:

Robiłem obciążniki do parasola tarasowego (takie 1/4 koła). Zrobiłem formę z MDF, włożyłem siatkę i zakupiłem gotową mieszankę betonową. Zalałem obstukując i nacinając wielokrotnie kielnią. Wyszły idealnie równe. W rurze będzie trudniej za wibrować, może spr wlewać po trochę obstukiwać+nakłuwać i kolejna warstwa (zanim nie nie zwiążę).

forma z MDF?

z mdf to mi się meble kojarzą i listwy przypodłogowe.

a siatka jaka?

Napisano
2 godziny temu, exor napisał:

forma z MDF?

z mdf to mi się meble kojarzą i listwy przypodłogowe.

a siatka jaka?

Może to i sklejka była.

Siatka taka od szalunków ze sklepu budowlanego.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jeszcze raz dzięki za rady i sugestie.

Zwykła rura PCV 110 z redukcją 110 na 150.

Do tego beton  B25 z Leroy.

Drobne poprawki wykonane czystym cementem z odrobiną wody.

Zbrojenie dwoma prętami fi12. Zagęszczane poprzez oklepywanie gumowym młotkiem.

Nawet jestem zadowolony:-)

IMG_20200818_195704.jpg

IMG_20200818_195739.jpg

IMG_20200818_195758.jpg

Edytowane przez tomkowski

Napisano
  • Autor
21 minut temu, exor napisał:

A na co ta wydumka?

Ta wydumka to ogrodowy "słupek"/punk czerpania wody. Nie plastikowa wydmuszka z marketu z wężykiem jak do spłuczki ale również nie słupek za 500-700zł (jak solidniejsze dostępne w sieci).

Dolne przyłącze będzie poniżej poziomu gruntu zasilane bezpośrednio z rury fi25. Przyłącza 3/4". Taki zestaw nie obniża znacząco przepływu więc podłączę zarówno wąż do podlewania jak i napełnię dużą konewkę nie obawiając się, że w trakcie zasnę.

Całość będzie jeszcze zagruntowana i może pomalowana (zobaczę jak to będzie wyglądało na tle elewacji). Część posadowiona w ziemi zostanie zabezpieczona dysperbitem.

Edytowane przez tomkowski

Napisano
Dnia ‎2020‎-‎08‎-‎18 o 21:24, tomkowski napisał:

Fajnie to wymyśliłeś.

Pokaż fotki, jak już poskładasz całość do kupy.

Napisano
Dnia 18.08.2020 o 21:24, tomkowski napisał:

Ta wydumka to ogrodowy "słupek"/punk czerpania wody. Nie plastikowa wydmuszka z marketu z wężykiem jak do spłuczki ale również nie słupek za 500-700zł (jak solidniejsze dostępne w sieci).

Dolne przyłącze będzie poniżej poziomu gruntu zasilane bezpośrednio z rury fi25. Przyłącza 3/4". Taki zestaw nie obniża znacząco przepływu więc podłączę zarówno wąż do podlewania jak i napełnię dużą konewkę nie obawiając się, że w trakcie zasnę.

Całość będzie jeszcze zagruntowana i może pomalowana (zobaczę jak to będzie wyglądało na tle elewacji). Część posadowiona w ziemi zostanie zabezpieczona dysperbitem.

Jak rozumiem zrobiłeś od razu dwie sztuki?

;]

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bizz napisał:

Jak rozumiem zrobiłeś od razu dwie sztuki?

;]

Nie;-)

Przecież najpierw należy ocenić czy ten się nadaje ;-D

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, mayster_tcz napisał:

Fajne ! Jak zdejmowałeś rurę ?

Rozcinałem wzdłuż z przeciwnych stron małą tarczą na wkrętarce, tak by nie zahaczyć o beton. Resztę "zrywałem" podważając delikatnie śrubokrętem. Upierdliwe ale do zrobienia:-) Lepiej by było mieć szalunek kartonowy.

Napisano

Wyszlo super, jednak ksztalt odlewu bardzo sugeruje kanalizacyjna prowiniencję formy.

Napisano
  • Autor
Dnia 21.08.2020 o 17:33, exor napisał:

kartonowy byś nożykiem naciął?

Raczej nie - za gruby. Ale można zrywać warstwami.

Napisano
  • Autor
Dnia 21.08.2020 o 20:09, maras77 napisał:

Wyszlo super, jednak ksztalt odlewu bardzo sugeruje kanalizacyjna prowiniencję formy.

Wiem wiem;) Ostateczny efekt jest spoko moim skromnym zdaniem;)

Napisano
  • Autor
Dnia 20.08.2020 o 13:47, Andi napisał:

Fajnie to wymyśliłeś.

Pokaż fotki, jak już poskładasz całość do kupy.

Zagruntowane jedynie SikaGuard 703. Dodatkowo to co w ziemi pomalowane dysperbitem.

Do wymiany kran bo ten jest paskudny.

IMG_20200824_191155.jpg

IMG_20200824_170337.jpg

Napisano
41 minut temu, tomkowski napisał:

Oklej go jakimś tynkiem, będzie git.

Napisano
23 godziny temu, tomkowski napisał:

Masz rację, szukaj jakiegoś Schella

Screenshot_20200825-205500_Gallery.jpg

Edytowane przez Artur_W_wa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.