Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie macie doświadczenia z zakupem 3-4 letnich aut używanych?

Featured Replies

Napisano

W swojej karierze doświadczyłem 3 grup aut:

-nowe - najlepiej działały, niezawodne, bezproblemowe

-używki około 10 lat - to że po jakiś stłuczkach były to już przywykłem, w każdej coś tam ukryte było, nie do końca już zrobione tak jak fabryka, auta jeździły, ale już z pewnymi niedomaganiami których nie opłacało się ruszać żeby było tip top

-używka 20 lat - mimo że starałem się naprawiać kluczowe rzeczy to i tak ciągle coś był do zrobienia, fakt jeździło to ale lista rzeczy które były do zrobienia żeby było tip top była duża... musiałbym się naprawdę w czymś zakochać żeby w to ładować worki złota i się wkurzać ale jeszcze takiego auta nie znalazłem ;)

Pojawił się temat zakupu auta. Z nowych jest brany pod uwagę

-duster lpg

-clio lpg

-capture lpg

Ale pojawiła się też wizja używek około 3 letnich, po leasingach z przebiegami do 80kkm, benzyny

-corolla/auris

-insignia B

-golf

-astra

I teraz... jak ja miałem 3 latki albo taki przebieg to auto było całkiem sprawne. Wszystko działało, nic nie stukało, z mechaniki do roboty co najwyżej klocki lub sworzeń na wahaczu. Ale jak to wygląda w przypadku poleasingowych? Loteria totalna że może być mocno zapałowane auto, czy raczej wyjątek? 70% szans że będą takim stanie jak moje czy jednak ryzyko większe dziwnych usterek?

Plusy i minusy (dla mojego budżetu około 70klocków)

Nowy

+nowy

+tanie utrzymanie

+raczej bezproblemowy (ale to lpg fabryczne i renault to różnie może być...)

+kredyt 50/50

-bez wodotrysków/gadżetów

-bez osiągów

Używany

+lepsza jakość

+więcej bajerów

+mocniejsze silniki

-większe koszta (też do ogarnięcia bez problemu, ale są po prostu większe i tyle)

-może być większa upierdliwość napraw ale nie koniecznie

-leasing

Priorytety:

1. bezproblemowość

2. minimum podobna ilość miejsca jak mam w bravo

3. odczucie dobrego wyboru ;] 
(np ale ten duster fajny, nic sie nie psuje i jezdzi tanio, jednak nowy to nowy
albo ale te insignia wypasiona i wygodna, dobrze że jednak ten wzielismy, tez sie nie psuje a komfort 100 razy lepszy)

W wyborze nie kieruje się tym że np auto będzie jeździło w 95% w koło komina w ruchu miejskim i że insignia moze być tu problematyczna z racji wielkości, albo że sedan corolla jest mniej funkcjonalny.

Napisano

To zależy. Fun z nowego już znasz. Kupując polisinga warto zwrócić uwagę na historię serwisową. Znam jedną flotę i są użytkownicy którzy przez 3 lata mają taką bogatą że głowa mała i to niezależnie od marki i modelu, czy superb czy mondeo czy corolla wszystko się psuje, jeżdżą co chwile zastępczym i nie są to błahe awarie. Większość natomiast w tej samej flocie tylko okresowe przeglady serwisowe i jak nie przydzwonia to tylko leją i jeżdżą.
Jak lubisz wypas w aucie a budżet sztywny to 3 letni wypasiony będzie lepszy. Jak tylko niezbędne wyposażenie i święty spokój to nowe. Z tym że nowe potrafi bardziej wkurzyć jak ląduje na lawecie niż uzywka bo po niej się bardziej tego spodziewasz.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, bielaPL napisał:

W swojej karierze doświadczyłem 3 grup aut:.

Ale wypracowanie ;]

Miałem poprzednio Focusa, kupiłem 2 latka (133 kkm) niespełna i sprzedałem po "moich" 3 latach (191 kkm). Sprzedałem bo zbyt nudny był, ani się nie psuł, ani dużo nie palił.

Teraz mam 3 letnie Mondeo po wynajmie, narazie zbyt krótko żeby coś powiedzieć, ale nie sparzyłem się. Ważny jest raport i oględziny przed, obecnego kupiłem niby przez internet, ale zanim rozpocząłem procedure leasingu to pojechałem obejrzeć i podesłałem po uzgodnionym serwisie osobę do weryfikacji. Ryzyko wtopy spało do niskich procentów.

Osobiście wole nowe, ale z drugiej strony wole jak mi dzieci obijają progi w 3 latku niż w nowym ;]

Napisano

Poszukaj corolli po rocznym wynajmie pracowniczym, dużo tego dali pracownikom i ich rodzinom. Samochód z przebiegiem do 20tyś.

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał:

W swojej karierze doświadczyłem 3 grup aut:

-nowe - najlepiej działały, niezawodne, bezproblemowe

-używki około 10 lat - to że po jakiś stłuczkach były to już przywykłem, w każdej coś tam ukryte było, nie do końca już zrobione tak jak fabryka, auta jeździły, ale już z pewnymi niedomaganiami których nie opłacało się ruszać żeby było tip top

-używka 20 lat - mimo że starałem się naprawiać kluczowe rzeczy to i tak ciągle coś był do zrobienia, fakt jeździło to ale lista rzeczy które były do zrobienia żeby było tip top była duża... musiałbym się naprawdę w czymś zakochać żeby w to ładować worki złota i się wkurzać ale jeszcze takiego auta nie znalazłem ;)

Pojawił się temat zakupu auta. Z nowych jest brany pod uwagę

-duster lpg

-clio lpg

-capture lpg

Ale pojawiła się też wizja używek około 3 letnich, po leasingach z przebiegami do 80kkm, benzyny

-corolla/auris

-insignia B

-golf

-astra

I teraz... jak ja miałem 3 latki albo taki przebieg to auto było całkiem sprawne. Wszystko działało, nic nie stukało, z mechaniki do roboty co najwyżej klocki lub sworzeń na wahaczu. Ale jak to wygląda w przypadku poleasingowych? Loteria totalna że może być mocno zapałowane auto, czy raczej wyjątek? 70% szans że będą takim stanie jak moje czy jednak ryzyko większe dziwnych usterek?

Plusy i minusy (dla mojego budżetu około 70klocków)

Nowy

+nowy

+tanie utrzymanie

+raczej bezproblemowy (ale to lpg fabryczne i renault to różnie może być...)

+kredyt 50/50

-bez wodotrysków/gadżetów

-bez osiągów

Używany

+lepsza jakość

+więcej bajerów

+mocniejsze silniki

-większe koszta (też do ogarnięcia bez problemu, ale są po prostu większe i tyle)

-może być większa upierdliwość napraw ale nie koniecznie

-leasing

Priorytety:

1. bezproblemowość

2. minimum podobna ilość miejsca jak mam w bravo

3. odczucie dobrego wyboru ;] 
(np ale ten duster fajny, nic sie nie psuje i jezdzi tanio, jednak nowy to nowy
albo ale te insignia wypasiona i wygodna, dobrze że jednak ten wzielismy, tez sie nie psuje a komfort 100 razy lepszy)

W wyborze nie kieruje się tym że np auto będzie jeździło w 95% w koło komina w ruchu miejskim i że insignia moze być tu problematyczna z racji wielkości, albo że sedan corolla jest mniej funkcjonalny.

Hmm, miałem nowe, miałem 3-4 letnie, miałem 15 letnie i starsze. Zależy jak trafisz i jaki masz serwis w okolicy. Z obecnych pojazdów jestem zadowolony, zdarza się, że coś trzeba zrobić przy nich. Norma. Z nowym jak trzeba coś zrobić, to ASO, więcej czasu wtedy traciłem... Obecnie tylko używki, bo w Dusterze za mną było za mało miejsca na nogi, a miał być nowy w wakacje...

Napisano

Wszystko sprowadza się do ceny. Jak za poleasingowy miałbyś dać 40 000 - 50 000 zł to zastanawiałbym się nad nowym Dusterem za 65 000zł.

Ale, jeśli za używkę wołają 30 000zł to wolałbym używkę.

Inna sprawa ile chciałbyś jeździć tym autem. Jeśli 2-3 lata to znów używka, jeśli 10 to Duster.

Napisano
8 godzin temu, komor napisał:

Ale wypracowanie ;]

Miałem poprzednio Focusa, kupiłem 2 latka (133 kkm) niespełna i sprzedałem po "moich" 3 latach (191 kkm). Sprzedałem bo zbyt nudny był, ani się nie psuł, ani dużo nie palił.

Teraz mam 3 letnie Mondeo po wynajmie, narazie zbyt krótko żeby coś powiedzieć, ale nie sparzyłem się. Ważny jest raport i oględziny przed, obecnego kupiłem niby przez internet, ale zanim rozpocząłem procedure leasingu to pojechałem obejrzeć i podesłałem po uzgodnionym serwisie osobę do weryfikacji. Ryzyko wtopy spało do niskich procentów.

Osobiście wole nowe, ale z drugiej strony wole jak mi dzieci obijają progi w 3 latku niż w nowym ;]

Taa focusy sa nudne jak moje mk2 w benzynie ,nic sie nie psuje to na +.Jaki silnik tam miałeś że bezproblemowy był.

Napisano
  • Autor

Wszystko sprowadza się do ceny. Jak za poleasingowy miałbyś dać 40 000 - 50 000 zł to zastanawiałbym się nad nowym Dusterem za 65 000zł.
Ale, jeśli za używkę wołają 30 000zł to wolałbym używkę.
Inna sprawa ile chciałbyś jeździć tym autem. Jeśli 2-3 lata to znów używka, jeśli 10 to Duster.

Polesingowy 60-70 tyle co duster. Planowanie jeżdżenie na dłużej. Dopóki nie zacznie wkurzać zawodnością/rudą.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dla mnie 40 000zł to psychologiczna bariera ceny używanego auta. Powyżej niej wolałbym dołożyć 25 000 - 30 000zł i kupić nówkę.

Jeśli miałbym kupić używanego Golfa czy Astrę w cenie nowego Dustera to bym się nawet nad nimi nie zastanawiał... szczególnie do kręcenia się wokół komina.

Napisano

Insignia B benzyna kombi 2018 czy 17 z przebiegiem coś 30kkm pierwszy właściciel salon pl automat chyba znajomy zdaje się chciał sprzedać ale chciał 85.
Pytać czy poszła?

Napisano
5 godzin temu, OPAL napisał:

Dla mnie 40 000zł to psychologiczna bariera ceny używanego auta. Powyżej niej wolałbym dołożyć 25 000 - 30 000zł i kupić nówkę.

To niestety jesteś skazany na klasę kompakt co najwyżej.

W zeszłym roku nabyłem 3 letnie auto za >60 K PLN, ale rok wcześniej wystarczyło 50 K PLN na nowe. Wszystko rozchodzi się o rodzaj i klasę auta.

7 godzin temu, arek_m napisał:

Taa focusy sa nudne jak moje mk2 w benzynie ,nic sie nie psuje to na +.Jaki silnik tam miałeś że bezproblemowy był.

W zasadzie co to by wnosiło do tematu? MK2 też miałem i nie był nudny, zrobił się stary z kolei.

Napisano
15 godzin temu, robciolas napisał:

Poszukaj corolli po rocznym wynajmie pracowniczym, dużo tego dali pracownikom i ich rodzinom. Samochód z przebiegiem do 20tyś.

znam temat z rodziny, bo pracuje u skośnookich.

Oni je na "siebie" biorą z odroczony płatnością na rok i przy ave rabat -17% około, na corolla chyba -13% było.

Po roku za tyle samo co zapłacili chcą "oddać" a fura przed przeglądem itd.

Napisano

Kupiłem 2 latka ale krajowego od 1 właściciela z przebiegiem 16kkm 2 lata temu, obecnie 82kkm i jest ok. Miałem barierę cenową że albo szukam 2 latka z wyposażeniem które mnie interesuje albo biorę nowe w wersji ABC. Wybrałem 1 opcję, nie żaluję a z ASO mi nie po drodze akurat w dodatku.

Napisano
23 godziny temu, komor napisał:

ja podobnie, kupiłem 3 latka (115kkm),teraz ma już 9 lat (220kkm) i dalej jest nudny i się nie psuje 😄

Napisano
11 godzin temu, komor napisał:

To niestety jesteś skazany na klasę kompakt co najwyżej.

No i właśnie w wątku mowa jest o takim aucie (oprócz Insigni)

Napisano
10 godzin temu, Camel napisał:

znam temat z rodziny, bo pracuje u skośnookich.

Oni je na "siebie" biorą z odroczony płatnością na rok i przy ave rabat -17% około, na corolla chyba -13% było.

Po roku za tyle samo co zapłacili chcą "oddać" a fura przed przeglądem itd.

Całkiem nie tak jak piszesz.

Sam się zastanawiam nad corollą w najem pracowniczy ale w tym roku jest drożej.

Młody robi  w Toyota Bank i może w najem pracowniczy wziąść 3 auta na rok i do przebiegu 20tyś. I tak co roku można pomykać nowym autem pod warunkiem, że nie żal 9-10 tyś rocznie.

Do tej pory za corolle było 550-700 zł miesięcznie + pakiet ubezpieczenia który można wrzucić w ratę.

W tym roku nie ma aut na stoku i nie ma programu najmu pracowniczego, a jak zostało kilka aut to było do 100% drożej.

Napisano
50 minut temu, robciolas napisał:

Całkiem nie tak jak piszesz.

Sam się zastanawiam nad corollą w najem pracowniczy ale w tym roku jest drożej.

Młody robi  w Toyota Bank i może w najem pracowniczy wziąść 3 auta na rok i do przebiegu 20tyś. I tak co roku można pomykać nowym autem pod warunkiem, że nie żal 9-10 tyś rocznie.

Do tej pory za corolle było 550-700 zł miesięcznie + pakiet ubezpieczenia który można wrzucić w ratę.

W tym roku nie ma aut na stoku i nie ma programu najmu pracowniczego, a jak zostało kilka aut to było do 100% drożej.

Ja nie pisałem o najmie ;) Tylko o kupnie na „przez pracownika” z rabatem z odroczonym terminem płatności na przykład 50/50. 

Napisano
  • Autor
LPG to priorytet w nowym?
Nie. Po prostu kusi tania jazdą.

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał:

Nie. Po prostu kusi tania jazdą.

Z LPG będzie problem, bo zostało mało silników gazowalnych, a wśród nowych to chyba tylko to co wymieniłeś i fiat.

Brał bym używkę Toykę 1,6 vvti corollę lub auriusa, gaz założyć samemu.

Nie kupował bym benzyny z bezpośrednim wtryskiem pod LPG bo to ma sens w trasy a nie w koło komina.

Napisano
  • Autor
Z LPG będzie problem, bo zostało mało silników gazowalnych, a wśród nowych to chyba tylko to co wymieniłeś i fiat.
Brał bym używkę Toykę 1,6 vvti corollę lub auriusa, gaz założyć samemu.
Nie kupował bym benzyny z bezpośrednim wtryskiem pod LPG bo to ma sens w trasy a nie w koło komina.

Po prostu w daci i renault nie opłaca się tego nie brać bo dopłata to 1 lub 2 tys zl

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mati_lecha napisał:

to jakaś wydumka chyba dilera w wersji standard.. to już wole te clio z trochę bajerami ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.