Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie płytek w łazience

Featured Replies

Napisano

Malowanie płytek w łazience - robił to ktoś? Na poniższych zdjęciach efekt super

https://www.homebook.pl/artykuly/5277/jaka-farbe-do-plytek-wybrac-przeglad-4-najczesciej-wybieranych-produktow

a jak to wygląda w praktyce? Użytkuje ktoś takie?

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Malowanie płytek w łazience - robił to ktoś? Na poniższych zdjęciach efekt super

https://www.homebook.pl/artykuly/5277/jaka-farbe-do-plytek-wybrac-przeglad-4-najczesciej-wybieranych-produktow

też jestem zainteresowany więc podpinam się pod temat

Napisano

Malowałem, używałem farby v33. 

Napisano

Znajomi mają pomalowane płytki w dodatkowej małej toalecie i efekt jest słaby. Ponoć nie powinno się malować dużych powierzchni, ale mi osobiście nie podoba się to też na małej. Co do trwałości - mają pomalowaną podłogę i ściany i po ponad roku nie ma żadnych przetarć ani odprysków. Ale widać, że to malowane i wygląda to źle. Miałem nadzieję, że uniknę wymiany płytek w kuchni, niestety po tym, co u nich zobaczyłem u siebie się na malowanie nie zdecyduję. Nie pytałem jaką farbą malowali - może w tym problem?

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, szpyrek napisał:

Malowałem, używałem farby v33. 

no i jak efekt? Zadowolony jesteś?

Napisano

W byłym mieszkaniu pomalowałem na biało. Pani kupująca sobie zażyczyła. Początkowo wyglądało OK, ale o ile na ścianach w miarę farba się trzymała, o tyle na podłodze rysy zrobić bardzo łatwo.

Generalnie efekt jest nieco wątpliwy pod względem wyglądu i raczej nietrwały.

Nie pamiętam czym malowałem, ale raczej wziąłem coś "zdrowego" więc woda jako rozpuszczalnik.

Napisano
20 godzin temu, bielaPL napisał:

Malowałem. Beżowe na biało. Ponad pół roku temu. Jak na razie jest ok. 

IMG_20210805_092223.jpg

Napisano
25 minut temu, Oscar_ napisał:

Malowałem. Beżowe na biało. Ponad pół roku temu. Jak na razie jest ok. 

Wałek? Natrysk? Możesz napisać jaka to farba?

Przynajmniej na foto wygląda całkiem całkiem.

Napisano
19 minut temu, tomkowski napisał:

Wałek? Natrysk? Możesz napisać jaka to farba?

Przynajmniej na foto wygląda całkiem całkiem.

najpierw fugi dwa razy cienkim pędzelkiem bo byli ciemno brązowe , potem zgodnie z instrukcją dwa razy wałkiem kafle.

Farba taka o z leroy.

Edit :

Tak to wygląda z bliska (nie wiem czy widać na foto) 

Efekt "morki" jest ponieważ taka była struktura kafla. Na idealnie lustrzanych nie malowałem więc nie wiem jak wychodzi. 

IMG_20210805_095637.jpg

IMG_20210805_100942.jpg

Edytowane przez Oscar_

Napisano

Rodzice malowali kilka lat temu .. chyba V33. Śmiałem się z nich co z tego wyjdzie :phi:, płytki były w dość intensywnym kolorze.

Efekt jest jednak super i nic się z tym nie dzieje.

20210805_111347.jpg.62054ff378185e5936567a04a13bdb67.jpg

Napisano

Nie ogarniam bo prezes miał urodziny w pracy ;] - poważnie ktoś wymyślił farbę do malowania kafelek? Był taki odcinek Jasia Fasoli jak malował pokój. Tak mi się przypomniało :facepalm:.

Napisano

@bielaPL

Malowałem biało-czarne płytki na biało. 

U mnie czarny przykryło dopiero po trzech warstwach.

Trzeba dobrze przygotować płytki przed malowaniem, nie tylko odtluścić ale i umyć. 

Gdybym miał malować jeszcze raz to też użyłbym tą samo farbę. 

Napisano
22 minuty temu, szpyrek napisał:

@bielaPL

Malowałem biało-czarne płytki na biało. 

U mnie czarny przykryło dopiero po trzech warstwach.

Trzeba dobrze przygotować płytki przed malowaniem, nie tylko odtluścić ale i umyć. 

Gdybym miał malować jeszcze raz to też użyłbym tą samo farbę. 

Tak, to prawda. Najpierw myłem potem dwa razy benzyną ekstrakcyjną odtłuszczałem. 

Edytowane przez Oscar_

Napisano
W dniu 4.08.2021 o 22:40, hyperreal napisał:

Znajomi mają pomalowane płytki w dodatkowej małej toalecie i efekt jest słaby. Ponoć nie powinno się malować dużych powierzchni, ale mi osobiście nie podoba się to też na małej. Co do trwałości - mają pomalowaną podłogę i ściany i po ponad roku nie ma żadnych przetarć ani odprysków. Ale widać, że to malowane i wygląda to źle. Miałem nadzieję, że uniknę wymiany płytek w kuchni, niestety po tym, co u nich zobaczyłem u siebie się na malowanie nie zdecyduję. Nie pytałem jaką farbą malowali - może w tym problem?

Nie ma co uogólniać bo to pewnie zależy jakie kafle w jakim pomieszczeniu i jaką farbą mamy pomalować

Miałem w poprzednim mieszkaniu kafelki w kuchni na ścianie (10x10 chropowate w niemodnym kolorze beżowym)

Zrobiliśmy odświeżenie kuchni m.in z malowaniem płytek na biało

Byłem bardzo sceptyczny ale efekt był po prostu rewelacyjny

Dodatkowo zmiana powierzchni na bardziej śliską ułatwiała potem utrzymanie czystości np w pobliżu palników kuchenki

Używałem Dulux Szybka Odnowa Płytki ścienne - dwuskładnikowa (z utwardzaczem) i malowaliśmy we dwoje zaraz po sobie - jedno fugi pędzelkiem, drugie kafelki wałeczkiem

Mega mega ważne jest oczyszczenie i odtłuszczenie powierzchni.

Edytowane przez wald0