Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bridgestone LM 005 Blizzak - ktoś może coś więcej powiedzieć?

Featured Replies

Napisano

Szukam typowych zimówek do dużego SUV'a, rozmiar raczej z tych bardziej terenowych - 265/60R18.

Po wertowaniu różnych testów i opinii, jako lider wyłoniły się Bridgestone LM005 Blizzak. Czy ktoś z Was ma takie opony w jakimkolwiek rozmiarze i może podzielić się własną opinią ?

W testach ADAC werdykt nie jest jednocznaczny, raz mówią :

image.png.9fc497a05a430cbcecf9fd4df76625ef.png'

A rok wcześniej tak ją ocenili (fakt że trochę inny rozmiar)

image.png.777d85690aa47e8528017fdbe66776be.png

Napisano

Kupiłem je do Alfy Mito w rozmiarze 195/55R16, poprzednią zimę miały co robić na śniegu i dobrze się spisywały. Na suchym i mokrym też nie miałem zastrzeżeń. Nie mogę ich porównać do innych zimówek, bo Alfę kupowałem w styczniu i była na wielosezonach, które pod każdym względem były gorsze. Letnie też są Bridgestone, ale Turanzy 005 i jest naprawdę dobrze.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

Mam jakieś Bridgestony zimowe w swoim, trochę mniejszy rozmiar - sprawują się świetnie. 4 zimy :ok:

Miałem już kilka razy zimowe Bridgestone, też nie miałem zastrzeżeń ale bardziej zaciekawiła mnie tak różna ocena w testach przeprowadzonych przez tą samą organizację.

Napisano
W dniu 29.09.2021 o 11:34, Piotrus napisał:

Miałem już kilka razy zimowe Bridgestone, też nie miałem zastrzeżeń ale bardziej zaciekawiła mnie tak różna ocena w testach przeprowadzonych przez tą samą organizację.

Wierz w testy ADAC to będziesz na bosaka zimą chodził. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, futrzak napisał:

Wierz w testy ADAC to będziesz na bosaka zimą chodził. 

Opiszesz coś więcej co z nimi nie tak?

Napisano
3 godziny temu, Piotrus napisał:

Opiszesz coś więcej co z nimi nie tak?

Sięgnij do historii, całkiem niedawnej. Kto płacił i dawał co trzeba ten wygrywał.  

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, futrzak napisał:

Sięgnij do historii, całkiem niedawnej. Kto płacił i dawał co trzeba ten wygrywał.  

Skoro to już wyszło na jaw to nie wierzę że dalej się podkładają, bo z tego co widzę to wzmianki o takim działaniu są z okolic 2014 roku.

Jeśli dalej jest jak mówisz, to wystarczy odrzucić tego co wygrał jak ja i problem z głowy.

Napisano
Teraz, Piotrus napisał:

Skoro to już wyszło na jaw to nie wierzę że dalej się podkładają, bo z tego co widzę to wzmianki o takim działaniu są z okolic 2014 roku.

Jeśli dalej jest jak mówisz, to wystarczy odrzucić tego co wygrał jak ja i problem z głowy.

Gdyby to było takie proste :hehe:

Napisano
W dniu 29.09.2021 o 11:34, Piotrus napisał:

Różne rozmiary... 

• 3 lata później...
Napisano

Odkopuję wątek.

Bardzo, ale to bardzo NIE POLECAM Blizzaków, dla kogoś, kto potrzebuje przyczepności na śniegu.

Już od nowości pozostawiały sporo do życzenia ale w tym sezonie (to ich 3ci sezon) jest DRAMAT. Nalotu mają max 25kkm, bieżnik około 5mm- do znacznika "zimowego" jeszcze ciut brakuje.

Trzymania bocznego na śniegu nie ma za grosz, trakcja bardzo słaba.

Aktualnie jestem w górach i tyle co się nawk#!!&wiałem to szkoda gadać. Dzisiaj trochę popadało śniegiem to od razu założyłem łańcuchy bo w życiu bym spod stacji narciarskiej nie wyjechał.

Z wielką radością się z nimi pożegnam po tym sezonie. Chyba, że wybiorę się w góry 2gi raz to wtedy szybciej się ich pozbędę.

Chętnie oddam je górnikom do puszczenia z dymem pod sejmem.

Nigdy więcej Blizzaków, odradzam każdemu.

Aha, auto to Skoda Karoq, rozmiar opon to 215x60 R16.

Napisano
Godzinę temu, sowik85 napisał(a):

Odkopuję wątek.

Bardzo, ale to bardzo NIE POLECAM Blizzaków, dla kogoś, kto potrzebuje przyczepności na śniegu.

Mogę tylko potwierdzić. U Żony w Mito miałem dwie Blizzaki LM005 i dwie Pirelli. Jedne i drugie po jednym sezonie. Pierwszy mój sezon (drugi tych opon) i Bridgestone wyjeżdżał trochę na zaśnieżonych zakrętach, kiedy Pirelli spokojnie trzymały. W kolejnym sezonie było podobnie, na trzecią zimę (4 rok opon i ok 6 mm bieżnika) założyłem Blizzaki na tył, Pirelli na przód. Na pierwszym śniegu auto było tak nadsterowne, że obkręcałem się o 180 stopni na osiedlu przy 30 km/h. Żona też zakręciła dwa razy oberka, a ja myślałem, że coś się z geometrią stało. Szybko przełożyłem koła tył/przód i okazało się, że na Pirelli tył trzyma, a przód nie ciągnie i nie hamuje wcale. Jakiś dramat. W grudniu po pierwszych śniegach na szybko kupowałem Dunlopy i auto normalnie jedzie na śliskim.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Mogę tylko potwierdzić

Mam w 100% takie same obserwacje. Opony najdalej po tym sezonie lecą na śmietnik.

Zastąpią je Klebery Krisalp HP3, które mam na 2gim aucie i nie mam zastrzeżeń, a na śniegu trzymają świetnie :ok:

Napisano
Teraz, sowik85 napisał(a):

Mam w 100% takie same obserwacje. Opony najdalej po tym sezonie lecą na śmietnik.

Zastąpią je Klebery Krisalp HP3, które mam na 2gim aucie i nie mam zastrzeżeń, a na śniegu trzymają świetnie :ok:

Jak nie robi się dużo km, to szkoda kasy na Bridgestony, bo pierwsze dwa, może trzy sezony jakoś dają radę, później zachowują się, jak letnie na śniegu.