Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wrzucić kostkę do Geberit

Featured Replies

Napisano

Mam taką spłuczkę. Znalazłem w necie jakieś patenty, ale wygląda to inaczej. Trzeba wszystko rozkręcać ?

6debf9c144a558e0af38328d90f690cd.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Napisano

Mam taką spłuczkę. Znalazłem w necie jakieś patenty, ale wygląda to inaczej. Trzeba wszystko rozkręcać ?

Ogólnie jest tak, ze spłuczki są przygotowane na wrzucanie kostek, mają takie dodatkowe miejsce na ich wrzucenie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano

Musisz odkręcić ramkę przycisku i usunąć tą białą płytkę (to jest zaślepka techniczna z instrukcją montażu i regulacji przycisku - zbędna) i ponownie przykręcić ramkę.

Będziesz miał bezproblemowy dostęp do zaworu i mechanizmu napełniającego oraz łatwe wrzucanie kostek.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Makary napisał:

Musisz odkręcić ramkę przycisku i usunąć tą białą płytkę (to jest zaślepka techniczna z instrukcją montażu i regulacji przycisku - zbędna) i ponownie przykręcić ramkę.

Będziesz miał bezproblemowy dostęp do zaworu i mechanizmu napełniającego oraz łatwe wrzucanie kostek.

tak właśnie myślałem, bardzo dziękuję :ok: 

Napisano
4 godziny temu, Makary napisał:

to jest zaślepka techniczna z instrukcją montażu i regulacji przycisku - zbędna

Nie taka zbędna, bo na niej się skrapla woda ze spłuczki. Zlikwidujesz - woda może się skraplać na wewnętrznej stronie przycisku. Ale nie musi.

Napisano

Uważaj przy wrzucaniu, kostka potrafi przyblokować mechanizm i przez dłuższą chwilę spływa woda.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

Nie taka zbędna, bo na niej się skrapla woda ze spłuczki. Zlikwidujesz - woda może się skraplać na wewnętrznej stronie przycisku. Ale nie musi.

15 lat i nie zauważyłem tego efektu. Koski wrzucam regularnie... ale zwrócę uwagę ;)

Napisano
W dniu 19.12.2021 o 15:02, Makary napisał:

Absolutnie nie - pomijając kwestię wilgoci, o czym już poniżej mówiono, to ta pozornie mało znacząca płytka tłumi z 80% szumu z napełniania zbiornika.

Kiedyś nie założyłem i byłem zdziwiony skąd taki hałas.

Napisano
W dniu 19.12.2021 o 12:12, bergerac napisał:

Patenty to "pojemnik na kostki geberit". Ja do swoich to kupiłem i zdemontowałem część standardowego przycisku instalując zawiasy i odchylaną klapę. Działa i sprawdza się. Nie do każdego to pasuje :ok:

Napisano
5 godzin temu, komor napisał:

Patenty to "pojemnik na kostki geberit". Ja do swoich to kupiłem i zdemontowałem część standardowego przycisku instalując zawiasy i odchylaną klapę. Działa i sprawdza się. Nie do każdego to pasuje :ok:

O, i już mam pomysła na prezent dla mnie :oki:

Napisano
W dniu 19.12.2021 o 19:10, maras77 napisał:

O hałasie przy napelnianiu nie wspomnę. 

Napisano

Czy coś takiego do stelaza Roca też ktoś stosował?

Napisano

Idea wrzucania chloru do mechanizmu z plastiku i gumy jest bardzo nierozsądna. Skracasz życie spłuczki. 

Napisano
56 minut temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Idea wrzucania chloru do mechanizmu z plastiku i gumy jest bardzo nierozsądna. Skracasz życie spłuczki. 

W kostce są detergenty, a nie chlor.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

czemu chloru ?

Napisano
14 hours ago, maras77 said:

W kostce są detergenty, a nie chlor.

Nadal nie rozumiem po co wrzucać kostki do zbiornika spłuczki. 

Napisano
25 minut temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Nadal nie rozumiem po co wrzucać kostki do zbiornika spłuczki. 

Jak dla mnie, to możesz je sobie wsadzić gdzie indziej.

Napisano
Just now, maras77 said:

Jak dla mnie, to możesz je sobie wsadzić gdzie indziej.

Są teraz spłuczki/muszle z wbudowanym systemem czyszczenia. 

Napisano
53 minuty temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Są teraz spłuczki/muszle z wbudowanym systemem czyszczenia. 

Ale czy autor posta pyta o taką spłuczkę?

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.12.2021 o 12:12, bergerac napisał:

No i jak, coś zdziałałeś w temacie?

Mam chyba to samo i też mi żona suszy głowę o "wrzutkę"

iByt5zD.png

Edytowane przez Andon

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Andon napisał:

No i jak, coś zdziałałeś w temacie?

Mam chyba to samo i też mi żona suszy głowę o "wrzutkę"

zniechęciłem się, a przy okazji jak kombinowałem to mi kostka wpadła do kibla i tam sobie leżała dwa tygodnie ładnie barwiąc wodę. Spuszczając wodę zlatywało wszystko, a ta kosteczką sobie grzecznie leżała :hehe:

Napisano
57 minut temu, bergerac napisał:

zniechęciłem się, a przy okazji jak kombinowałem to mi kostka wpadła do kibla i tam sobie leżała dwa tygodnie ładnie barwiąc wodę. Spuszczając wodę zlatywało wszystko, a ta kosteczką sobie grzecznie leżała :hehe:

Bo najlepsze są najprostsze rozwiązania:-D

Od jakiegoś czasu stosujemy takie żelowe "kleksy" wyciskane z dozownika na muszlę (z Lidla chyba).

Lepsze to niż takie wiszące kostki.

próbowałem wrzucać do spłuczki ale czasem się blokowała, czasem rozpuszczała w całości...odpuściłem

Napisano
10 godzin temu, tomkowski napisał:

Od jakiegoś czasu stosujemy takie żelowe "kleksy" wyciskane z dozownika na muszlę (z Lidla chyba).

też tak robimy ;] Tzn żona, ja nie umiem tego wycisnąć, raz próbowałem :hehe: ;]

Napisano

Do geberita można kostkarkę kupić.

https://allegro.pl/oferta/pojemnik-na-kostki-fresh-do-geberit-duofix-up320-8582933344

Estetycznie i praktycznie.

Mama ma zestaw podtynkowy Geberit, ale nie dobierałem się bo ramka zasilikonowana.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
33 minuty temu, tomecki napisał:

też tak robimy ;] Tzn żona, ja nie umiem tego wycisnąć, raz próbowałem :hehe: ;]

Kupowałem je ze dwa razy ale mi nie podeszło, szybko te gwiazdki znikały.

Biorę te co @adam_W wkleił, głównie dla samego koloru wody ;]

Napisano
11 godzin temu, adam_W napisał:

Na muszlach bezkołnierzowych nie działają niestety. Strumień wody omija taką kostkę zawieszona z boku.

Napisano
Godzinę temu, tomecki napisał:

I wyszło pewnie połowa tego tłoczka? Ja też tak mam, że trochę zbyt brutalnie to robię ;]

Napisano

Ja mam wrażenie ze to jest sama chemia może się mylę :phi: czyszczę kibel regularnie i po kłopocie.  kiedysxtaka kostkę do stelaża koło wrzuciłem i mi zablokowała mechanizm. Od tej pory nie ruszam.

Napisano
44 minuty temu, wujek napisał:

Ja mam wrażenie ze to jest sama chemia może się mylę :phi: czyszczę kibel regularnie i po kłopocie.  kiedysxtaka kostkę do stelaża koło wrzuciłem i mi zablokowała mechanizm. Od tej pory nie ruszam.

Dlatego te mechanizmy Geberita są fajne, bo wrzucasz kostkę do koszyczka który znajduje się w wodzie, a kostka nie lata po całym zbiorniku, blokując odpływ.

Oczywiście że to sama chemia, sporo chloru i podobnych środków czyszczących. Ale chyba po to są aby dezynfekować i ładnie pachnieć.

Napisano

Kostka wrzucona do wnętrza zbiornika nie będzie sobie latać. Bez przesady.

Jak każda opadnie na dno i tam będzie się powoli rozpuszczać, a i tak nie do końca bo w ostatniej fazie rozpuszczania zwykle zamienia się w breję.

Ta umieszczana w koszyczku to inna sprawa.