Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o ocenę świec.

Featured Replies

Napisano

Ludzka rzecz się pomylić, więc od jakiegoś czasu korzystam z klucza dynamometrycznego, choć nigdy w życiu nic nie odkręciło mi się samo i nigdy śruby nie przekręciłem, po prostu zacząłem używać dla komfortu pracy. Proxxon więc nie jakiś shit.

Dla testu dokręciłem świece, jak instrukcja NGK mówiła, 34.3Nm do 44Nm. Duża rozpiętość, jednocześnie info o płaszczeniu podkładki, więc zrobiłem na 34.3Nm jako nowe świece, a jeśli bym wykręcał kiedy już raz podkładkę spłaszczyło, to wtedy ponownie wkręciłbym na zalecany górny pułap 44Nm.

Dokręcając myślałem o tym że na moje wyczucie to zdecydowanie za słabo. Myśli typu: to nie warunki laboratoryjne nowego silnika, powierzchnia styku tam głęboko w komorze na pewno jest już chropowata, ale okej...dokręciłem jak instrukcja mówi, dokładnie.

Świeca nr 2: moim zdaniem była nie dokręcona, jak myślicie?

Nowy komplet świec dokręciłem 40Nm, tak jak ja zdecydowałem a nie instrukcja NGK, choć w instrukcji jest to wartość środkowa...

Nie chodzi mi tu o to jak dokręcać świece bo to to wiem, po prostu badam te całe momenty "Nm", tylko o to, czy ta świeca nr 2 nie wygląda właśnie na nie dokręconą?

Powód generalnie wymiany: wypadanie zapłonu cylindra 1, tak nagle, na autostradzie, zapaliło kontrolkę i prędkość w dół, po wył/wł silnika było w miarę okej choć szarpało, po wymianie cewki nr 1 się poprawiło bardzo bardzo, ale nie idealnie, więc nadszedł czas na świece by wrócić do porządku.

Foto nr 2 to świeca cylindra 1, najciemniejsza. Świeca nr 2 to nie efekt lampy błyskowej, ona po prostu jest taka jasna, jakby oszroniona, a na "ceramice" dziwny biały nalot. Ktoś wie co to takiego ten biały nalot? Foto nr 4 to dalej jasna świeca nr dwa, jakby okopcona z jednej strony na czarno a z drugiej biały nalot.

IMG_20220428_201242.jpg

IMG_20220428_201259.jpg

IMG_20220428_201312.jpg

IMG_20220428_201347.jpg

Napisano

Za mocno dokręcone nie były bo podkładki nie są spłaszczone, ale oznak niedokręcenia też nie widzę. Za to samo spalanie coś tam niezbyt było.

Napisano
  • Autor

6 minut temu, goofer007 napisał:

Za mocno dokręcone nie były bo podkładki nie są spłaszczone, ale oznak niedokręcenia też nie widzę. Za to samo spalanie coś tam niezbyt było.

Przedziwna sprawa, okej, mam LPG ale jestem zabezpieczony w formie stałego czytnika, LTFT i STFT idealne wręcz przez cały czas i generalnie wiem co robię w temacie, hmm... zobaczymy w przyszłości w takim razie, teraz kupiłem zwykłe NGK świece za 10+zł/szt, nie żadne irydowe jak poprzednio, dla kolejnego testu, w sumie to myślę że dobrze zrobiłem bo za jakieś 10tkm już będę mógł demontować i coś widzieć skoro to zwykłe. Zachowam stare świece, muszę zrobić jakiś tester i sprawdzić iskrę z ciekawości przed utylizacją.

Napisano
22 godziny temu, mahcin napisał:

Duża rozpiętość, jednocześnie info o płaszczeniu podkładki, więc zrobiłem na 34.3Nm jako nowe świece

IMG_20220428_201242.jpg

IMG_20220428_201259.jpg

IMG_20220428_201312.jpg

IMG_20220428_201347.jpg

Daj już spokój z tą dokładnością. Pomijając tolerancję klucza, gdyby nawet był ze złota i mega dokładny, to i tak jest za dużo zmiennych, żebyś dokręcił z dokładnością 1 Nm, a co dopiero 0,1 Nm. Wystarczy lekki brudek na gwincie, czy nawet chwyt główki klucza i już po zawodach z dokładnością. Na szczęście to nie apteka i kilka Nm w tą, czy w tą nie zrobią różnicy.

21 godzin temu, mahcin napisał:

Przedziwna sprawa, okej, mam LPG ale jestem zabezpieczony w formie stałego czytnika, LTFT i STFT idealne wręcz przez cały czas i generalnie wiem co robię w temacie, hmm... 

No nie do końca. Korekty STFT i LTFT biorą się ze składu spalin w sumie ze wszystkich cylindrów, więc wystarczy, że jeden wtrysk lpg niedomaga i ecu wprowadzi lekką korektę, gdzie pozostałe 3 świece będą bardziej okopcone, a jedna wygrzana do białego.

Napisano
  • Autor
W dniu 28.04.2022 o 21:05, mahcin napisał:

Dokręcając myślałem o tym że na moje wyczucie to zdecydowanie za słabo. Myśli typu: to nie warunki laboratoryjne nowego silnika, powierzchnia styku tam głęboko w komorze na pewno jest już chropowata, ale okej...

eh, zacytowałem sam siebie powyżej, a poniżej:

Godzinę temu, kaczorek79 napisał:

to i tak jest za dużo zmiennych

Ciebie i znów siebie:

23 godziny temu, mahcin napisał:

i generalnie wiem co robię w temacie

i teraz Ciebie

Godzinę temu, kaczorek79 napisał:

więc wystarczy, że jeden wtrysk lpg niedomaga i ecu wprowadzi lekką korektę, gdzie pozostałe 3 świece będą bardziej okopcone, a jedna wygrzana do białego.

Więc generalnie, jak coś wiesz to proszę pomóż w "prośbie o ocenę świec", nie idźmy poza temat bo nie ma sensu, ja to wiem dlatego napisałem że wiem co robię, sam instalację zrobiłem, zawory ustawione, każdy wtrysk kolejno sprawdzony, a na nowych świecach autko śmiga idealnie, nawet nie jęknie przy przełączaniu i różnicy benz/LPG nie ma, jest dopieszczona ale fakt faktem przez ten brak różnicy żre gazu jak nie wiem 😄 

Jedyne o co mam prośbę to ocena świec, co może powodować biały nalot/proszek? I generalnie takie oszronienie, a zarazem odymienie czarne na ceramicznym elemencie?

Czyli chodzi o to że została za mocno wygrzana? Dlatego jest biała? No nie trzeba z uszczypliwością powiedzieć ale nie powiedzieć, eh... można po prostu przecież komuś pomóc...

Edytowane przez mahcin

Napisano
1 godzinę temu, mahcin napisał:

eh, zacytowałem sam siebie powyżej, a poniżej:

Ciebie i znów siebie:

i teraz Ciebie

Więc generalnie, jak coś wiesz to proszę pomóż w "prośbie o ocenę świec", nie idźmy poza temat bo nie ma sensu, ja to wiem dlatego napisałem że wiem co robię, sam instalację zrobiłem, zawory ustawione, każdy wtrysk kolejno sprawdzony, a na nowych świecach autko śmiga idealnie, nawet nie jęknie przy przełączaniu i różnicy benz/LPG nie ma, jest dopieszczona ale fakt faktem przez ten brak różnicy żre gazu jak nie wiem 😄 

Jedyne o co mam prośbę to ocena świec, co może powodować biały nalot/proszek? I generalnie takie oszronienie, a zarazem odymienie czarne na ceramicznym elemencie?

Czyli chodzi o to że została za mocno wygrzana? Dlatego jest biała? No nie trzeba z uszczypliwością powiedzieć ale nie powiedzieć, eh... można po prostu przecież komuś pomóc...

Przestań być aptekarzem. Wsadź nowe świece, pojeździj trochę, wyjmij je i porównaj. Jak będziesz miał znowu na tym cylindrze odmieńca to sprawa jasna. Innej opcji nawet nie zaznaczam, bo mam swoje przypuszczenia i domyślam się co napiszesz za jakiś czas.

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, Igorek napisał:

Przestań być aptekarzem.

Lub "Nie filozofuj" itp itd Niestety chyba na takim poziomie mamy rozmowy osób z zamiłowaniem do mechaniki.

Zdecydowanie autokacik.pl to już nie ten autokacik.pl co kiedyś. Wymiękam, jednak przenoszę się ze swoją wiedzą w inne forum, myślałem że jest tu jak kiedyś ale niestety nie jest, kupa lat poleciała. W 2006r byłem osobą która z pokorą tylko czerpała wiedzę, nic nie umiałem, obecnie jestem na tyle zdolny że jak prześledzisz moje posty po reaktywacji konta 2022 to zobaczysz że nie jest jak w 2006r, obecnie więcej pomagam, więcej daję niż sam pytam, ale jak już zapytam, to właśnie kończy się na "nie filozofuj", czy nie bądź "aptekarzem", czyli, mamy obecnie forum na aż takim niskim poziomie że o złożonych sprawach rozmawiać nie można bo pojazd, bo to już filozofowanie, lub aptekarstwo. Moim zdaniem takie podejście forum to uwstecznianie się, a nie rozwijanie się. Byle się dopierdzielić, na każdym kroku, tak jak kolega zzzz zapytał zapewne tylko po to by sprawdzić czy jest do czego się dopierdzielić, bo cisza, normalnie jak na jakichś social media a nie forum.

Bym postawił kropkę nad i:

Jeśli byłaby to wina LPG, to cylinder 2, czyli ten gdzie ta świeca a raczej jego szczeliny zaworowe zużywałyby się zupełnie inaczej niż pozostałe, a tak nie jest, idą równo, już jakieś 61tkm zrobiłem na LPG a szczeliny sprawdzam co ok 15tkm. A jeśli tak by było, to, pytanie jest, prośba o ocenę świec, co powoduje biały proszek? jakby oszronienie? A zarazem czarne ślady na ceramice?

Z cyklu tego typu rozmów od razu przypomina mi się Mazda3... nie udało mi się udowodnić w ASO że wypadanie zapłonu to problem inny niż LPG. Naprawiłem finalnie sam, Dremelem i ok 8h pracy, bez wkładu finansowego, ale... szczegóły pewnie wywołałyby następny bulwers z cyklu filozofia/aptekarstwo. Co się później stało? A no to że szwagierka kupiła też Mazdę3 z takim samym silnikiem, autko które gazu nie widziało, no i co, pojeździła kilka lat i wypadanie zapłonu tego samego cylindra. A po następnych kilku latach autka te miały średnio po ok 10lat i już masa info było na temat w internecie i już LPG przestało być istotne w ówczesnej usterce.

53 minuty temu, Igorek napisał:

sprawa jasna. Innej opcji nawet nie zaznaczam

Fajnie że sprawa jest barwy jasnej, chociaż tyle się dowiedziałem.

Dzięki goofer007 za opinię odnośnie dokręcania i sugestię, sprawdzę dokładnie pod tym kątem, dość sporo możliwości/pomysłów w głowie.

Napisano
3 minuty temu, mahcin napisał:

Lub "Nie filozofuj" itp itd Niestety chyba na takim poziomie mamy rozmowy osób z zamiłowaniem do mechaniki.

Zdecydowanie autokacik.pl to już nie ten autokacik.pl co kiedyś. Wymiękam, jednak przenoszę się ze swoją wiedzą w inne forum, myślałem że jest tu jak kiedyś ale niestety nie jest, kupa lat poleciała. W 2006r byłem osobą która z pokorą tylko czerpała wiedzę, nic nie umiałem, obecnie jestem na tyle zdolny że jak prześledzisz moje posty po reaktywacji konta 2022 to zobaczysz że nie jest jak w 2006r, obecnie więcej pomagam, więcej daję niż sam pytam, ale jak już zapytam, to właśnie kończy się na "nie filozofuj", czy nie bądź "aptekarzem", czyli, mamy obecnie forum na aż takim niskim poziomie że o złożonych sprawach rozmawiać nie można bo pojazd, bo to już filozofowanie, lub aptekarstwo. Moim zdaniem takie podejście forum to uwstecznianie się, a nie rozwijanie się. Byle się dopierdzielić, na każdym kroku, tak jak kolega zzzz zapytał zapewne tylko po to by sprawdzić czy jest do czego się dopierdzielić, bo cisza, normalnie jak na jakichś social media a nie forum.

Bym postawił kropkę nad i:

Jeśli byłaby to wina LPG, to cylinder 2, czyli ten gdzie ta świeca a raczej jego szczeliny zaworowe zużywałyby się zupełnie inaczej niż pozostałe, a tak nie jest, idą równo, już jakieś 61tkm zrobiłem na LPG a szczeliny sprawdzam co ok 15tkm. A jeśli tak by było, to, pytanie jest, prośba o ocenę świec, co powoduje biały proszek? jakby oszronienie? A zarazem czarne ślady na ceramice?

Z cyklu tego typu rozmów od razu przypomina mi się Mazda3... nie udało mi się udowodnić w ASO że wypadanie zapłonu to problem inny niż LPG. Naprawiłem finalnie sam, Dremelem i ok 8h pracy, bez wkładu finansowego, ale... szczegóły pewnie wywołałyby następny bulwers z cyklu filozofia/aptekarstwo. Co się później stało? A no to że szwagierka kupiła też Mazdę3 z takim samym silnikiem, autko które gazu nie widziało, no i co, pojeździła kilka lat i wypadanie zapłonu tego samego cylindra. A po następnych kilku latach autka te miały średnio po ok 10lat i już masa info było na temat w internecie i już LPG przestało być istotne w ówczesnej usterce.

Fajnie że sprawa jest barwy jasnej, chociaż tyle się dowiedziałem.

Dzięki goofer007 za opinię odnośnie dokręcania i sugestię, sprawdzę dokładnie pod tym kątem, dość sporo możliwości/pomysłów w głowie.

W kółko narzekasz, że to już nie to forum a jednocześnie rozbijasz gówno na atomy. Jakbyś nie zauważył to po wielu latach ludzie tu już nie pytają jak przyciemnić lampy w matizie tylko raczej które finansowanie nowego samochodu lepsze. Nie wiem na jakim etapie się zatrzymałeś ale rób jak chcesz, ja odpadam i niestety dalej nie pomogę.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Igorek napisał:

które finansowanie nowego samochodu lepsze

Czyli niestety mamy "zachód", skoro tak to to forum zdecydowanie nie dla mnie skoro brak zamiłowania do mechaniki, skoro mamy etap "nie działa to nowe trzeba".

Btw przyciemnianie lamp w dawnych latach nigdy mnie nie kręciło.

6 minut temu, Igorek napisał:

na jakim etapie się zatrzymałeś

Nie żyję w etapowym systemie, żyję własnym życiem.

Edytowane przez mahcin

Napisano
11 minut temu, mahcin napisał:

Czyli niestety mamy "zachód", skoro tak to to forum zdecydowanie nie dla mnie skoro brak zamiłowania do mechaniki, skoro mamy etap "nie działa to nowe trzeba".

Btw przyciemnianie lamp w dawnych latach nigdy mnie nie kręciło.

Nie żyję w etapowym systemie, żyję własnym życiem.

Jest tu kilka osób, które naprawdę mają wiedzę i warto ich posluchać. Choćby @kaczorek79, który się tu wypowiedział. Mógłbyś go posłuchać ale jednak narzekanie przeważa szalę goryczy.

To gdzie sobie pójdziesz?

Napisano
  • Autor

Oczywiście dostrzegłem od razu że kaczorek79 ma mega wiedzę, nie mniej jednak nie widzę po wpisie większej od mojej, co mam na myśli pomocy w temacie kondycji świecy. To co napisał szanuję, ale też wiem od dawien dawna, dlatego napisałem "wiem co robię" w sprawie LPG. A wpis jakby roztrzepany bez przeczytania zapytania.

5 godzin temu, Igorek napisał:

Mógłbyś go posłuchać

Nie rozumiem czego mam posłuchać skoro ja to wiem, z poszanowaniem, kaczorek79 nie przeczytał pytania ze zrozumieniem. Mi tylko chodzi o to dlaczego jest biały pył? Dlaczego jest jasna? Dlaczego na ceramice jest okopcona?

5 godzin temu, Igorek napisał:

To gdzie sobie pójdziesz?

Przyszedłem z "zachodnich" forum, myśląc że "zachód" nie dopadł jeszcze dziwnymi dla mnie ideami tego forum, ale jednak jest jak jest - dokładnie staje się tak samo, jeśli piszesz:

6 godzin temu, Igorek napisał:

tylko raczej które finansowanie nowego samochodu lepsze

No więc idę dalej, w Daleki Wschód, jest kilka krajów gdzie mam wirtualnych znajomych, gdzie wiele się naprawia, czasem zaglądałem ale nie myślałem do tej pory poważnie o rejestracji i braniu udziału w dyskusjach.

Jeśli wtrysk LPG nr 2 by nie domagał to LTFT/STFT by się różniło pomiędzy benz a LPG a nie różni się o nawet pół punktu tak dopieściłem. Silnik R20 Hondy jest ciężki do wystrojenia bo stany silnika bardzo szybko się zmieniają a jednak mnie się udało.

Różnice zachodziły by również gdybym jechał na wtryskach 3x benz i 1xLPG oraz odwrotnie, a tych różnic brak.

Jedyne różnice jakie mam to są podczas przełączania, przez ok 10sekund, aczkolwiek różnic akustycznych pracy silnika brak.

Czytnik mam wbudowany w deskę na stałe, więc przez tysiące km wiem co się dzieje, filtry wymieniam tym sposobem jak trzeba a nie jak stuknie 10tkm. A więc:

a) musiałby być uszkodzony jednocześnie wtrysk benz nr 2, oraz wtrysk gazu nr 2 w co nie wierzę.

b) cewka nr 2, w co wierzę, bo nr 1 padła mi na trasie w wielkim stylu dosłownie w marcu, tak że auto zeszło do max 50km/h

ALE:

nie o to chodzi tylko o to:

dlaczego jest biały pył? Dlaczego jest jasna? Dlaczego na ceramice jest okopcona?

Sam się doszukałem na innych forach że ponoć:

Okopcone na biało = zazwyczaj uboga mieszanka.

Szkoda że nikt nie odpowiedział wprost, dlaczego taka może być.

Utwierdza mnie to jeszcze bardziej w fakcie uszkodzonej cewki nr 2, ale najważniejsze że już wiem dlaczego taka może być.

Edytowane przez mahcin

Napisano
8 godzin temu, mahcin napisał:

...Byle się dopierdzielić, na każdym kroku, tak jak kolega zzzz zapytał zapewne tylko po to by sprawdzić czy jest do czego się dopierdzielić, bo cisza....

Skoro masz taką dużą wiedzę to czemu pytasz? 

Pytałem bo od dawna używam świec Ngk i zwykle na pudełku był obrazek jak zamontować świecę, podobny do tego:

1748653417_Screenshot_20220430-1003422.png.3f39a335e957c91971045092c5b1d418.png

Widzisz jakie tam są momenty i kąty?

Edytowane przez zzzz

Napisano
W dniu 28.04.2022 o 22:05, mahcin napisał:

Ludzka rzecz się pomylić, więc od jakiegoś czasu korzystam z klucza dynamometrycznego, choć nigdy w życiu nic nie odkręciło mi się samo i nigdy śruby nie przekręciłem, po prostu zacząłem używać dla komfortu pracy. Proxxon więc nie jakiś shit.

Dla testu dokręciłem świece, jak instrukcja NGK mówiła, 34.3Nm do 44Nm. Duża rozpiętość, jednocześnie info o płaszczeniu podkładki, więc zrobiłem na 34.3Nm jako nowe świece, a jeśli bym wykręcał kiedy już raz podkładkę spłaszczyło, to wtedy ponownie wkręciłbym na zalecany górny pułap 44Nm.

Dokręcając myślałem o tym że na moje wyczucie to zdecydowanie za słabo. Myśli typu: to nie warunki laboratoryjne nowego silnika, powierzchnia styku tam głęboko w komorze na pewno jest już chropowata, ale okej...dokręciłem jak instrukcja mówi, dokładnie.

Świeca nr 2: moim zdaniem była nie dokręcona, jak myślicie?

Nowy komplet świec dokręciłem 40Nm, tak jak ja zdecydowałem a nie instrukcja NGK, choć w instrukcji jest to wartość środkowa...

Nie chodzi mi tu o to jak dokręcać świece bo to to wiem, po prostu badam te całe momenty "Nm", tylko o to, czy ta świeca nr 2 nie wygląda właśnie na nie dokręconą?

Powód generalnie wymiany: wypadanie zapłonu cylindra 1, tak nagle, na autostradzie, zapaliło kontrolkę i prędkość w dół, po wył/wł silnika było w miarę okej choć szarpało, po wymianie cewki nr 1 się poprawiło bardzo bardzo, ale nie idealnie, więc nadszedł czas na świece by wrócić do porządku.

Foto nr 2 to świeca cylindra 1, najciemniejsza. Świeca nr 2 to nie efekt lampy błyskowej, ona po prostu jest taka jasna, jakby oszroniona, a na "ceramice" dziwny biały nalot. Ktoś wie co to takiego ten biały nalot? Foto nr 4 to dalej jasna świeca nr dwa, jakby okopcona z jednej strony na czarno a z drugiej biały nalot.

IMG_20220428_201242.jpg

IMG_20220428_201259.jpg

IMG_20220428_201312.jpg

IMG_20220428_201347.jpg

Nie czytałem reszty odpowiedzi, ale w tej "białej" masz za ubogą mieszankę.

Napisano
10 godzin temu, mahcin napisał:

Sam się doszukałem na innych forach że ponoć:

Okopcone na biało = zazwyczaj uboga mieszanka.

Szkoda że nikt nie odpowiedział wprost, dlaczego taka może być.

Przecież dostałes taką odpowiedź: 

16 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Korekty STFT i LTFT biorą się ze składu spalin w sumie ze wszystkich cylindrów, więc wystarczy, że jeden wtrysk lpg niedomaga i ecu wprowadzi lekką korektę, gdzie pozostałe 3 świece będą bardziej okopcone, a jedna wygrzana do białego.

10 godzin temu, mahcin napisał:

Utwierdza mnie to jeszcze bardziej w fakcie uszkodzonej cewki nr 2, ale najważniejsze że już wiem dlaczego taka może być.

Wyjaśnij, jak uszkodzona cewka spowoduje ubogą mieszankę?