Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rav4 HEV 4x4 2022

Featured Replies

Napisano
25 minut temu, wujek napisał(a):

No nie wiem moze jakies inne? Kolega przed włączeniem silnika klika.

Problem jest raczej z kolega, a nie samym urzadzeniem...

Napisano
W dniu 1.04.2025 o 07:15, Koonrad napisał(a):

Międzyczasie pojeździłem trochę XC60 i w porównaniu do rav4 prowadzi się pewniej/stabilniej, ale diesel 4wd palił więcej nic toyota. Co ciekawe pomiar hałasu nie wykazał dużej różnicy, rav4 73dB XC60 72dB (asfalt, 140km/h). 

Materiały na pewno na plus w Volvo, ale to jednak inna półka 

Wiesz, to jest dla jednego niewielka różnica, dla mnie przepaść. Wzrost o 3 decybele to dwukrotnie większa głośność, 1 db już konkretnie słychać przy przesiadce z auta do auta. 

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Wiesz, to jest dla jednego niewielka różnica, dla mnie przepaść. Wzrost o 3 decybele to dwukrotnie większa głośność, 1 db już konkretnie słychać przy przesiadce z auta do auta. 

Obiektywnie masz rację, ale jeśli chodzi o "wrażenia słuchowe" lepiej byłoby używać miary (skali) w fonach zamiast decybeli :ok:

Napisano
15 minut temu, janusz napisał(a):

Obiektywnie masz rację, ale jeśli chodzi o "wrażenia słuchowe" lepiej byłoby używać miary (skali) w fonach zamiast decybeli :ok:

Nigdy nie słyszałem tego określenia. Mi generalnie bardzo brakuje jednolitych danych podawanych przez producentów na temat głośności ich pojazdów, to jest dla mnie kluczowe przy wyborze samochodu i muszę zdawać się na żmudne szukanie materiałów lub pomoc kącika :)

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał(a):

Nigdy nie słyszałem tego określenia. Mi generalnie bardzo brakuje jednolitych danych podawanych przez producentów na temat głośności ich pojazdów, to jest dla mnie kluczowe przy wyborze samochodu i muszę zdawać się na żmudne szukanie materiałów lub pomoc kącika :)

https://podles.pl/co-to-jest-fon-jednostka-poziomu-glosnosci-dzwieku-wyjasniona#jak-fon-odnosi-sie-do-decybeli

Napisano
  • Autor
56 minut temu, bizz napisał(a):

Rav4 jest głośna i słychać było że XC60 jest cichsze mimo że diesel 

Ale zdziwiłem się że to "tylko" 1-2dB 

Niestety X3 też do cichych nie należy

Sportage była cichsza, ale nie pomyślałem żeby zmierzyć, przed przesiadką do ravki 

Ale w sportage nie raz ludzie dopytywali czy jadę bo nie słychać szumu, tylko to może być też kwestia filtrów w zestawie głośnomówiącym :hmm:

Napisano
23 minuty temu, Koonrad napisał(a):

Rav4 jest głośna i słychać było że XC60 jest cichsze mimo że diesel 

Ale zdziwiłem się że to "tylko" 1-2dB 

Niestety X3 też do cichych nie należy

Sportage była cichsza, ale nie pomyślałem żeby zmierzyć, przed przesiadką do ravki 

Ale w sportage nie raz ludzie dopytywali czy jadę bo nie słychać szumu, tylko to może być też kwestia filtrów w zestawie głośnomówiącym :hmm:

Nie wiem jak Sportage, ale cały czas mam wrażenie że w Tucsonie (a to w sumie bliźniaczo podobne auta) było jednak ciszej niż w A4, szczególnie przy prędkościach miejskich i podmiejskich, tak do 100-120 km/h. 

Napisano
W dniu 27.04.2025 o 11:21, wujek napisał(a):

No nie wiem moze jakies inne? Kolega przed włączeniem silnika klika.

Możliwe, że to kwestia baterii w pilocie.
Mi przy okazji przeglądu od razu wymienili i jak na razie problem z koniecznością odklikiwania zniknął.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, pfikusny napisał(a):

Możliwe, że to kwestia baterii w pilocie.
Mi przy okazji przeglądu od razu wymienili i jak na razie problem z koniecznością odklikiwania zniknął.

jak bateria padnie, to chyba trzeba wklikać PIN :hmm:

Jeżeli mówimy o takim ustrojstwie to brelok łączy się bezprzewodowo i nic się tam nie klika 

image.png.d67fc30c1bd8c3525f903feae7e77ee7.png

po dwóch latach zmienili profilaktycznie, a tak działa to bezobsługowo odpukać ;)

Napisano
16 godzin temu, Koonrad napisał(a):

jak bateria padnie, to chyba trzeba wklikać PIN :hmm:

Jeżeli mówimy o takim ustrojstwie to brelok łączy się bezprzewodowo i nic się tam nie klika 

image.png.d67fc30c1bd8c3525f903feae7e77ee7.png

po dwóch latach zmienili profilaktycznie, a tak działa to bezobsługowo odpukać ;)

Trochę inne - ale pewnie starszy/nowszy model.
Normalnie - łączy się bezprzewodowo. Raz na ileś razy - nie połączy się tylko wywali błąd i uruchomi alarm. Wtedy trzeba go wyjąć z kieszeni (gorzej u mojej żony jak musi odkopać kluczyki w torebce) i kliknąć guzik.

Raz zostawiłem sobie kluczyki w biurze, jechałem innym autem, po czym w domu zorientowałem się, że zostały mi zapasowe.
Stwierdziłem, że jak mam bawić się w to wklepywanie kodu to wolę już auto pod domem zostawić i iść na piechotę do roboty ;]

Napisano
W dniu 25.04.2025 o 17:47, Maciej__ napisał(a):

Jedyna niedogodnosc to wymiana baterii co 4-6 miesiecy.

u mnie wytrzymała prawie 1,5 roku i 18kkm
wymieniłem, żeby się nie zdziwić nieprzyjemnie ;) 

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Koniec, auto oddane :buu:

krótkie podsumowanie, 3lata, 151kkm 

w tym czasie nic się nie zepsuło, nic nie było wymieniane poza tym co robi ASO (płyny), klocki/tarcze dojeździły do końca 

zużyte 2kpl opon zimowych 1kpl letnich, letnich zostało całkiem sporo, zimowe też pewnie połowa drugiego kpl (szybko znikł ten pierwszy kpl)

wymieniłem 2x wycieraczki, ale i tak słabo ścierały, w sumie lepiej zachowywały się jakieś noname z allegro niż oryginały 

wnętrze nie widać było zużycia na kierownicy czy fotelach, za to dużo rys na plastikach, a w bagażniku to już dramat 

zdjęcia spodu wrzucałem wcześniej, generalnie nigdzie rdzy na karoserii nie widziałem, nawet na odpryskach/obiciach 

ktoś mi powiedział, albo się pokochacie, albo znienawidzicie, ja chyba byłem bliżej pokochania, choć to nie jest auto do kochania :hmm:

dla mnie było to poprawne do bólu auto, mega praktyczne, wygodne i bezawaryjne, miało swoje wady, ale generalnie na plus 

szkoda że nie doczekałem nowej generacji, bo chętnie bym zamienił na nowy model - stylistycznie dla mnie OK

ciekawe że ograniczona została moc max  

ale pozostaje przy stajni toyoty, w sumie ten sam samochód, tylko ze znaczkiem L :palacz:

czyli zostaje to co najlepsze - napęd, a poprawione będzie to co najsłabsze w rav4 - wyciszenie 

:papa: