Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rolety antywłamaniowe - zewnętrzne

Featured Replies

Napisano

Rozważam montaż

Jaki orientacyjny koszt na okno 120x150?

Widzę że są jakieś klasy - czym się różnią ?

Sterowanie manualne

Wszelkie porady posiadaczy - mile widziane

Edytowane przez Marko33

Napisano
  • Autor

Dostałem ofertę  900 zł z montażem za okno 120x150.

To dobra cena ?

Napisano
51 minut temu, Marko33 napisał:

To dobra cena ?

Zbierz jeszcze 2 oferty i ta tej próbce sam ocenisz czy to dobra cena :oki: Do kryterium wyboru oferenta weź też jakość montażu i gwarancje ;]

Napisano
  • Autor
15 minut temu, komor napisał:

Zbierz jeszcze 2 oferty i ta tej próbce sam ocenisz czy to dobra cena :oki: Do kryterium wyboru oferenta weź też jakość montażu i gwarancje ;]

Świetna rada wuju 😁

Myślałem że może ktoś właśnie tę drogę przechodzi lub przechodził w nieodległej przeszłości i podzieli się wrażeniami.

Może też ktoś stwierdzi że to marne rozwiązanie lub wręcz przeciwnie

Napisano
1 minutę temu, Marko33 napisał:

Świetna rada wuju 😁

Myślałem że może ktoś właśnie tę drogę przechodzi lub przechodził w nieodległej przeszłości i podzieli się wrażeniami.

Może też ktoś stwierdzi że to marne rozwiązanie lub wręcz przeciwnie

Rolety antywłamaniowe manualne kiedyś miały zasuwy, jeśli zasuwy nie używałeś to można ją było swobodnie dźwigać do góry.

Wymyślili już coś nowszego? W elektrycznie sterowanych był inny mechanizm.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, komor napisał:

Rolety antywłamaniowe manualne kiedyś miały zasuwy, jeśli zasuwy nie używałeś to można ją było swobodnie dźwigać do góry.

Wymyślili już coś nowszego? W elektrycznie sterowanych był inny mechanizm.

Mam informację że na dole montuje się coś a'la zamek w który wchodzą rygle kiedy roleta idzie na sam dół

Pociągnięcie taśmy od wewnątrz chowa rygle i roleta idzie w górę

Napisano
23 minuty temu, Marko33 napisał:

Mam informację że na dole montuje się coś a'la zamek w który wchodzą rygle kiedy roleta idzie na sam dół

Pociągnięcie taśmy od wewnątrz chowa rygle i roleta idzie w górę

Ok, ale musisz otwierać okno aby zamknąć zamek?

Tak mają moi rodzice, rozwiązanie dobre jak raz na rok zamykasz te zamki jak wyjeżdżasz, na co dzień sobie tego nie wyobrażam.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, komor napisał:

Ok, ale musisz otwierać okno aby zamknąć zamek?

Tak mają moi rodzice, rozwiązanie dobre jak raz na rok zamykasz te zamki jak wyjeżdżasz, na co dzień sobie tego nie wyobrażam.

Nie, to ma działać automatycznie

Z tym że cała wiedza pochodzi z rozmowy z gościem, który składał ofertę

Napisano
28 minut temu, Marko33 napisał:

Nie, to ma działać automatycznie

Z tym że cała wiedza pochodzi z rozmowy z gościem, który składał ofertę

Poproś o DTR tej rolety, no skoro mówi że automatycznie to chyba spoko :ok:

Napisano
2 godziny temu, Marko33 napisał:

To dobra cena ?

Coś tanio, jakie to dokładnie rolety ?

Ja mam w całym domu rolety zewn, ale nie są to antywłamaniowe.

Napisano

Żeby roleta miała funkcje antywłamaniowe to boczne prowadnice powinny być zagłębione w glifie.

Przy normalnym montażu gdzie prowadnice są przykręcone do elewacji odkręcenie 6 - 8 wkrętów (pod zaślepkami w prowadnicy) umożliwia podniesienie całej rozwiniętej rolety do góry.

Po wywaleniu okna i wejściu do środka roleta opada i z zewnątrz nic nie widać, klient może buszować w środku do woli.

Napisano

https://www.olx.pl/d/oferta/rolety-zewnetrzne-tanio-gdansk-wysylka-CID628-IDGaNLE.html
Wlasnie dyskutuje z Nimi. Dam znac

Ja z innej beczki. jak jupujac ktoregos SonOffa to podoiac pod wifi i telefon?...... i z ktorym sterownikiem silnika bedzie latwiejsze prostsze tym nasciennym gdzie jest przycisk gira/ dol czy tym z pikotem .. ( nie wiem jaki polot ale znajac zycie oewnie jakis stary RF)- nie ma zadnej bramki zigbi ani nic tym podobnego i nie zamierzam e to inwestowac

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, alster napisał:

Żeby roleta miała funkcje antywłamaniowe to boczne prowadnice powinny być zagłębione w glifie.

Przy normalnym montażu gdzie prowadnice są przykręcone do elewacji odkręcenie 6 - 8 wkrętów (pod zaślepkami w prowadnicy) umożliwia podniesienie całej rozwiniętej rolety do góry.

Po wywaleniu okna i wejściu do środka roleta opada i z zewnątrz nic nie widać, klient może buszować w środku do woli.

Nie, no zakładam że boczne prowadnice mają śruby wewnątrz i opuszczenie rolety powoduje że do śrub nie ma dostępu.

Zdaję sobie sprawę że ktoś z łomem czy siekierą dostanie się bez problemu, zwłaszcza że dom na uboczu ale kombinuje tak że złodziej mający wybór dobierać się do domu z roletami i do takiego bez - wybierze ten drugi.

Kiedyś w bloku miałem rozsuwane kraty wewnętrzne ale to nieestetyczne i w sumie rzadko było używane przez upierdliwą obsługę.

Napisano
7 minut temu, Marko33 napisał:

Nie, no zakładam że boczne prowadnice mają śruby wewnątrz i opuszczenie rolety powoduje że do śrub nie ma dostępu.

Zakładać możesz :) zweryfikuj jak jest w rzeczywistości.

przykładowe zdjęcia z sieci.

Rolety-zewnetrzne-montaz-2-e1480933736455.jpg

rolety-zewnetrzne-prezentacja.jpg

Napisano
4 godziny temu, Marko33 napisał:

Zdaję sobie sprawę że ktoś z łomem czy siekierą dostanie się bez problemu, zwłaszcza że dom na uboczu ale kombinuje tak że złodziej mający wybór dobierać się do domu z roletami i do takiego bez - wybierze ten drugi.

Kiedyś w bloku miałem rozsuwane kraty wewnętrzne ale to nieestetyczne i w sumie rzadko było używane przez upierdliwą obsługę.

Jeżeli piszesz o zwykłych profilach z Alu to je można ręką wygiąć, są cienkie i wiotkie. Prowadnice są plastikowe.

Antywłamaniowe takie co widziałem, są np w sklepach mają ciężki, stalowy pancerz i ich tak łatwo się nie wygnie. Wątpie aby ręcznie dało się to wciągnąć przy większym oknie.

Napisano

"wymiary mniej wiecej . Okno
105x136. obok drzwi balkonowe: 82x210. na oknie jest moskitiera zenetrzna"

wycenili na 1900 brutto z montazem8%. ( jedna recznie- drzwiowa, druka z napedem elektro- okienna). Wyciagniecie przewodu w rog okna na zewnatrz po mojej stronie

Napisano
W dniu 19.09.2022 o 23:14, Fili_P napisał:

Ja z innej beczki. jak jupujac ktoregos SonOffa to podoiac pod wifi i telefon?...... i z ktorym sterownikiem silnika bedzie latwiejsze prostsze tym nasciennym gdzie jest przycisk gira/ dol czy tym z pikotem .. ( nie wiem jaki polot ale znajac zycie oewnie jakis stary RF)- nie ma zadnej bramki zigbi ani nic tym podobnego i nie zamierzam e to inwestowac

Potrzebujesz jedynie zamienić przełącznik na taki z wifi

https://www.kristronik.com/przelacznik-rolet-wifi/

Sterowanie z telefonu z aplikacji Tuya, bramka nie jest potrzebna

Są też takie przełączniki z dodatkowym pilotem, który może sterować kilkoma roletami

Napisano
Potrzebujesz jedynie zamienić przełącznik na taki z wifi
https://www.kristronik.com/przelacznik-rolet-wifi/

Sterowanie z telefonu z aplikacji Tuya, bramka nie jest potrzebna
Są też takie przełączniki z dodatkowym pilotem, który może sterować kilkoma roletami
super o to chodzili
. Dzięki.!!!
czyli zamawiam rolety z przyciskami na scianie i puszczam 4 zylowy orzewid do silnika
a potem podmiana na tuye ;-))) ( mam juz pare sonoffow i tuyi w innych " urzadzeniach" wiec generalnie oagarniam, tu widze bedzie plug &play- tylko musze przypilnowac macherow zeby krancowki pomontowali na skarnych polozeniach)
Napisano
18 godzin temu, Fili_P napisał:

tylko musze przypilnowac macherow zeby krancowki pomontowali na skarnych polozeniach)

Krańcówki nie są potrzebne bo standardowy silnik do rolet posiada mechaniczne wyłączniki krańcowe.

Chyba że chodzi ci o jakiś lepszy z detekcją przeszkód ale wtedy rolety muszą być na sztywnych wieszakach

Napisano
2 godziny temu, Jet-Set napisał:

Krańcówki nie są potrzebne bo standardowy silnik do rolet posiada mechaniczne wyłączniki krańcowe.

Chyba że chodzi ci o jakiś lepszy z detekcją przeszkód ale wtedy rolety muszą być na sztywnych wieszakach

To nie są przypadkiem czasowe wyłączniki ?

U mnie w silnikach jest jeden guziczek. Jak roleta jedzie jego wciśnięcie powoduje zatrzymanie i zapamiętanie pozycji (czy czasu) wyłączenia rolety. To samo w drugą stronę.

Niby mają też czujnik przeciążeniowy, ale jak roleta jedzie a coś stoi pod to i tak się odwija aż się zatnie. Podobnie w drugą stronę, raz mi wyrwało lamelki bo się coś zaklinowało.

Napisano

Sam silnik chyba liczy ilość obrotów i to można ustawić w ruchu w jedną i drugą stronę.

Natomiast czas otwierania i zamykania ustawia się w aplikacji.

Na takim sterowniku montowanym do puszki - za zwykłym przyciskiem do rolet można ustawić czas otwierania

Daje to większe możliwości sterowania - np. zamykania o 50 %

13086.jpg

Napisano
2 godziny temu, Jet-Set napisał:

Natomiast czas otwierania i zamykania ustawia się w aplikacji.

Mowa o silniku. U mnie jest tak, że po zaprogramowanym miejscu zasilanie jest odłączane.

Ja mam tak sterowane, że albo manualnie przyciskiem przy rolecie, albo alarm (aplikacja, strona, sterownik) odcina zasilanie po jakimś czasie (chyba ustawiłem 30s), ale to bez różnicy bo i tak silnik już stoi w danym kierunku.

Kiedyś latem bawiłem się w ograniczenia czasu, żeby np na podstawie informacji o której godzinie jest słońce z danej strony domu, sterownik uruchomiał rolety na ustawiony czas tak, żeby zatrzymały się bez zakrycia otworów. Miało to dać zaciemnienie ale nie całkowite. Takie sterowniki do puszkowe mają sporo ograniczeń.

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie wycena wygląda tak:

"Roleta zewnętrzna, PA39, skrzynka standard, kolor wszystko biały, pancerz z perforacją, 

2 x silnik kablowy zwykły 

113,0 x 139,0 cm P - strona wyprowadzenia kabla patrząc od środka pomieszczenia, prowadnice nawiercone

79,0 x 212,0 cm L - prowadnice nienawiercone

Obie skrzynki wysokość 16,5 cm

+ blenda ~10cm pomiędzy kasetami

+ montaż że spięciem instalacji + 2x przełączniki 2p 

* Przygotowanie instalacji elektrycznej po stronie klienta - wykonanie puszki na przełącznik po obu stronach okien i doprowadzenie do nich prądu

* Wycięcie fragmentu parapetu (płytki) po stronie klienta

Razem: 1950 zł brutto"

Napisano

Jak juz wywalacie pieniązki na rolety elektryczne , to bierzcie silniki z przeciązeniówką. Przynajmniej sa blokadowieszaki i nie ma tematu z połamanym pancerzem. 

Napisano
Jak juz wywalacie pieniązki na rolety elektryczne , to bierzcie silniki z przeciązeniówką. Przynajmniej sa blokadowieszaki i nie ma tematu z połamanym pancerzem. 
y?
Napisano
21 minut temu, Fili_P napisał(a):
28 minut temu, demoneczek napisał(a):

y?

Ręczne to wiecznie przecierający sie sznurek. Zwykłe el tj silniki , mechaniczne krancówki , cos sie zawiesi czy podejdzie, silnik rwie wieszaki albo pancerz. Silniki z przeciązeniówką , przeszkoda mróz , czy inne czyniki blokujące prace, silnik sie zatrzymuje  nie robiąc szkód. 
Duzo klientów nie chce dopłacac do lepszych silników ...bo po co....a poźniej wracaja by im pancerz wymienic. Ostatnio córka klienta postawiła na tarasie w świetle pracy rolety .....szczotke , zamkneli rolete i połowa pancerza do wymiany . 

Napisano
11 godzin temu, demoneczek napisał(a):

Ręczne to wiecznie przecierający sie sznurek. Zwykłe el tj silniki , mechaniczne krancówki , cos sie zawiesi czy podejdzie, silnik rwie wieszaki albo pancerz. Silniki z przeciązeniówką , przeszkoda mróz , czy inne czyniki blokujące prace, silnik sie zatrzymuje  nie robiąc szkód. 
Duzo klientów nie chce dopłacac do lepszych silników ...bo po co....a poźniej wracaja by im pancerz wymienic. Ostatnio córka klienta postawiła na tarasie w świetle pracy rolety .....szczotke , zamkneli rolete i połowa pancerza do wymiany . 

Z twojego doświadczenia ile czasu te sznurki wytrzymują ?

IMO nie jest tak źle, ale jednak boli. U rodziców rolety były instalowane w 97, w 3 roletach były wymieniane sznurki, w jednej ostatnio wymieniałem bo rozpadł mi się w dłoni (25 lat ;) ). Tak czy inaczej wkurzające to, bo są na-okienne zabudowane G-K, czyli trzeba robić destrukcję. Dodatkowo te na sznurek mają taką wadę, że jak ktoś nie umiejętnie zbyt dużo popuści to jest po rolecie - tak załatwiliśmy pierwszą.

Czy wiesz może czy takie mechaniczne można wymienić na elektryczne ?

W środku wygląda podobnie czyli rura 6cio czy 8kątna z nałożoną szpulą. Pytanie czy taka szpula odpowiada szerokości silnika. Chodzi o to, żeby nic nie kuć w nadprożu, tylko wyciągnąć roletę na zew, wyjąć rurę i podmienić rolkę na silnik.

Odnośnie samych silników ja mam niby lepsze, kupione bezpośrednio w Aluproof razem z roletami. Niby mają przeciążeniówkę, czyli jak będzie zbyt duży prąd to się zatrzyma, ale to nie jest idealne. Jak np pęknie wieszak, czy wyleci lamelka to kręci dalej, bo jest niewielkie obciążenie. Podobnie z przeszkodą, jak przeszkoda jest na samym dole, czyli roleta rozwinięta to potrafi kręcić dalej, chyba że roleta nie pozwoli to się zaklinuje i silnik odłączy.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Ja u siebie widzę dodatkowy problem w bardzo małej przestrzeni pomiędzy krawędzią skrzydła okiennego a boczną ścianą wneki okiennej. To od wewnątrz

Od zewnątrz jest jeszcze gorzej bo robiłem teraz elewację (ocieplenie wcześniej) i dookoła wnęk okiennych od zewnątrz dali cienki styropian i w mojej ocenie nie ma przejścia pomiędzy tym niewielkim kawałekiem framugi od wewnątrz a framugą na zewnątrz (wygląda jakby wiercąc otwór od wewnętrz miało się wejść w styropian na zewnątrz.

A przecież trzeba zrobić otwór na tę taśmę i to raczej nie fi5 tylko z 12 albo lepiej

I dodatkowo mieszkając na wygwizdowie ciężko jest kogoś ściągnąć na pomiar/ocenę że się da lub nie da

Edytowane przez Marko33

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał(a):

Czy wiesz może czy takie mechaniczne można wymienić na elektryczne ?

W środku wygląda podobnie czyli rura 6cio czy 8kątna z nałożoną szpulą. Pytanie czy taka szpula odpowiada szerokości silnika. Chodzi o to, żeby nic nie kuć w nadprożu, tylko wyciągnąć roletę na zew, wyjąć rurę i podmienić rolkę na silnik.

Oczywiscie ze sie da . Jak masz rure 40mm to pasuje PnP a jak 60 to masz adaptery. U nas ci co kupowali na sznurek , to powiedzmy po 2-3 latach zakładałem silniki . A co do wieku rolet , te co były np 20 lat do tyłu to sa niezniszczalne. Teraz jest bardzo mała zawartosc alu w alu ;l

Napisano

@sherif co do przeciązeniowki , aby pracowała prawidłowo powinny byc takie wieszaki image.png.2af1b83f68ca65064326cfd633149a1b.png

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Ja u siebie widzę dodatkowy problem w bardzo małej przestrzeni pomiędzy krawędzią skrzydła okiennego a boczną ścianą wneki okiennej. To od wewnątrz

Od zewnątrz jest jeszcze gorzej bo robiłem teraz elewację (ocieplenie wcześniej) i dookoła wnęk okiennych od zewnątrz dali cienki styropian i w mojej ocenie nie ma przejścia pomiędzy tym niewielkim kawałekiem framugi od wewnątrz a framugą na zewnątrz (wygląda jakby wiercąc otwór od wewnętrz miało się wejść w styropian na zewnątrz.

A przecież trzeba zrobić otwór na tę taśmę i to raczej nie fi5 tylko z 12 albo lepiej

I dodatkowo mieszkając na wygwizdowie ciężko jest kogoś ściągnąć na pomiar/ocenę że się da lub nie da

Dlatego lepiej zrobić rolety przed elewacją, lub to przewidzieć. Na zewn okna to praktycznie potrzeba tyle miejsca, żeby prowadnica weszła.

30 minut temu, demoneczek napisał(a):

Oczywiscie ze sie da . Jak masz rure 40mm to pasuje PnP a jak 60 to masz adaptery. U nas ci co kupowali na sznurek , to powiedzmy po 2-3 latach zakładałem silniki . A co do wieku rolet , te co były np 20 lat do tyłu to sa niezniszczalne. Teraz jest bardzo mała zawartosc alu w alu ;l

IMHO to 40mm, pytanie o szerokość. Czy sterownik silnika czy cokolwiek jest w tej okrągłej puszcze nie będzie szerszy niż rolka taśmy .. bo ani nie można zwęzić rolety, ani rozkuć nadproża (to są rolety nadstawne) ?

30 minut temu, demoneczek napisał(a):

@sherif co do przeciązeniowki , aby pracowała prawidłowo powinny byc takie wieszaki 

Wyglądaja krucho :).

W czym one są lepsze od takich stalowych elastycznych pasków ? Jak rozumiem są sztywniejsze w razie blokady ?

Napisano
8 minut temu, sherif napisał(a):

Dlatego lepiej zrobić rolety przed elewacją, lub to przewidzieć. Na zewn okna to praktycznie potrzeba tyle miejsca, żeby prowadnica weszła.

IMHO to 40mm, pytanie o szerokość. Czy sterownik silnika czy cokolwiek jest w tej okrągłej puszcze nie będzie szerszy niż rolka taśmy .. bo ani nie można zwęzić rolety, ani rozkuć nadproża (to są rolety nadstawne) ?

Wyglądaja krucho :).

W czym one są lepsze od takich stalowych elastycznych pasków ? Jak rozumiem są sztywniejsze w razie blokady ?

Wał jest jak teleskop , jak masz rozebrana rewizję i np nawijak po lewej stronie, to po prawej jest taka "przedłuzka" na kształt wału i ją wciskasz do srodka. Wał sie wtedy skraca o jakies 5-8 cm image.png.d46f51ef549aa73453888e0d68cf0d26.png . Ogólnie kazda roleta jest skonstruowana ze pancerz wał silnik etc musi sie dac wyjąc przez rewizję.

Co do wieszaków te własnie plastikowe nie maja tzw bezwładnosci  i silnik od razu "wyczuwa" przeszkode. Nigdy nam sie taki wieszak nie zepsuł  

Edytowane przez demoneczek

Napisano
9 minut temu, demoneczek napisał(a):

Wał jest jak teleskop , jak masz rozebrana rewizję i np nawijak po lewej stronie, to po prawej jest taka "przedłuzka" na kształt wału i ją wciskasz do srodka. Wał sie wtedy skraca o jakies 5-8 cm image.png.d46f51ef549aa73453888e0d68cf0d26.png . Ogólnie kazda roleta jest skonstruowana ze pancerz wał silnik etc musi sie dac wyjąc przez rewizję.

Co do wieszaków te własnie plastikowe nie maja tzw bezwładnosci  i silnik od razu "wyczuwa" przeszkode. Nigdy nam sie taki wieszak nie zepsuł  

Ok dzięki za info. Może kiedyś podmienie wieszaki jak mi spsuje roleta, ale odpukać od ok 5lat śmigają bez problemu.

U rodziców jest ten problem, że do rolety dostęp jest od wew. Zdejmuje się taka rewizja w kształcie liter L. Oczywiście jest ona zabudowana GK, więc trzeba to rozwalać. Sznurek naprawiałem poprzez wycięcie otworu 9x9cm, ale to była masakra. Dlatego namawiam, żeby to przerobić na elektryczne napędy. Ten czarny dystans być może jest, nie miałem nawet jak zajrzeć a nie musiałem tego wyjmować. Generalnie te rolety z lat 90' wyglądają tak samo jak moje z ok 2014r, tyle że się różnią napędem.

Jakie napędy polecasz ?