Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wreszcie ładny prius

Featured Replies

Napisano
24 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Niekoniecznie, jest jeszcze Skoda Octavia PHEV, Superb PHEV i VW Passat GTE. Nie jestem jednak do końca przekonany o tą technologię. Toyota daje mi pewność jeśli chodzi o bezawaryjność ergo koszty utrzymania.

Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka

A czemu nie EV?

Napisano
18 minut temu, Rado_ napisał(a):

A czemu nie EV?

Już wcześniej napisałem :ok:

Napisano
9 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Już wcześniej napisałem :ok:

Kto by to pamiętał😵‍💫

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

Kto by to pamiętał😵‍💫

Napisano
Godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Niekoniecznie, jest jeszcze Skoda Octavia PHEV, Superb PHEV i VW Passat GTE. 

Nie wspomniałeś  o kupowaniu dla przyjemności... ;) ??

Napisano

Nie wspomniałeś  o kupowaniu dla przyjemności... [emoji6] ??
Przyjemne z pożytecznym [emoji16] Nie wiem czy koszty utrzymania czy ewentualna awaryjność, nie spędziłyby mi snu z powiek i zabiły jakąkolwiek przyjemność. Ogólnie koszty utrzymania to primo a secundo to radość z prowadzenia i posiadania nowego gadżetu [emoji6]

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Pytanie jak często jest to czasem i jaka to trasa. Tego nie wiem, a paliwo zawsze kosztuje, szczególnie benzyna. Odnoszę się do ceny zakupu 50 tys euro.

Napisano
12 minut temu, Rado_ napisał(a):

Pytanie jak często jest to czasem i jaka to trasa. Tego nie wiem, a paliwo zawsze kosztuje, szczególnie benzyna. Odnoszę się do ceny zakupu 50 tys euro.

Przy tak małych przebiegach i sporadycznych trasach w ogóle nie bawiłbym się w posiadanie auta. Dojazd do pracy taksówką, a na sporadyczne wyjazdy wynajmowałbym różne ciekawe auta, a nie męczyłbym się Pruisem. I to wszystko za ułamek ceny Priusa i zupełnie bezproblemowo pod względem eksploatacji.  

Napisano
Średnio raz na 6 tygodni jesteśmy w Dublinie czyli tam i z powrotem trochę ponad 400km. W lecie jak jest pogoda w weekendy wyjazdy na różne wycieczki, hike itp, staramy się ogarnąć max do 80 km w jedną stronę.
Zakupy, praca, treningi dziecka itp to bardziej jazda dookoła komina. Średnio 15kkm rocznie, sporadycznie jak w zeszłym roku wyjazd do Walii, gdzie w tydzień zrobiliśmy prawie 3kkm.

Napisano

Przy tak małych przebiegach i sporadycznych trasach w ogóle nie bawiłbym się w posiadanie auta. Dojazd do pracy taksówką, a na sporadyczne wyjazdy wynajmowałbym różne ciekawe auta, a nie męczyłbym się Pruisem. I to wszystko za ułamek ceny Priusa i zupełnie bezproblemowo pod względem eksploatacji.  
Spójrz na post wyżej, auto musi być i koniec kropka. Pytanie tylko czy rzeczywiście zakup za 50k euro to nie fanaberia[emoji6]

Napisano
5 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Spójrz na post wyżej, auto musi być i koniec kropka. Pytanie tylko czy rzeczywiście zakup za 50k euro to nie fanaberiaemoji6.png

Fanaberia, ale przecież w motoryzacji w 90% chodzi właśnie o to, o radość z gadżetu :oki: A to już kwestia indywidualna, ja osobiście za 50k EUR wybrałbym coś zdecydowanie ciekawszego. Przy takich przebiegach koszt paliwa jest mało istotny, natomiast radocha z jazdy już tak. 

Napisano
48 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Średnio raz na 6 tygodni jesteśmy w Dublinie czyli tam i z powrotem trochę ponad 400km. W lecie jak jest pogoda w weekendy wyjazdy na różne wycieczki, hike itp, staramy się ogarnąć max do 80 km w jedną stronę.
Zakupy, praca, treningi dziecka itp to bardziej jazda dookoła komina. Średnio 15kkm rocznie, sporadycznie jak w zeszłym roku wyjazd do Walii, gdzie w tydzień zrobiliśmy prawie 3kkm.

Faktycznie hybryda chyba najlepsza. Oczywiście, że nie zawsze patrzy się tylko na koszty zakupu, ale jeżeli ten koszt jest w tych samych widełkach dla auta spalinowego, hybrydy, czy elektryka, to wybór jest większy.

• 11 miesięcy później...
Napisano
W dniu 16.11.2022 o 20:32, wujek napisał(a):

Na fb piszą ze 6 do 100 plus tylko jako hybryda plugin. IMO dobra opcja do miasta. Plus zegary na swoim miejscu nie po środku. 

55764948-30F6-41D7-8982-72D752AB5D46.jpeg

Podbiję wątek.

Dzisiaj byłem na jeździe testowej.

To jest kawał świetnego auta.

Dla mnie trudno było się do czegoś przypieprzyc, a wykonywałem manewry które w Golfie 8 powodują nerwicę natręctw różnych asystentów.

Silnik nie wyje, nawet bym powiedział że bardziej wyje spaliniak w Golfie GTE jak się załączy po depnięciu do deski.

Ogolnie w aucie jest cicho, ale pewnie przez jego opływowość, bo jak się jedzie, nie ma szumu wiatru, ale słychać auta które się wyprzedza. Jechalem mostem Siekierkowskim + VAT

Zaden asystent mi jazdy nie utrudniał, właściwie są niewidoczne. Nawet pikacz od czujników parkowania jest nienachalny. Zadnego ściągania jak jechałem specjalnie ala „kierowca BMW”

Jedyny wspomagacz irytujący, to info o przekroczeniu prędkości, ale gość z salonu twierdzi że mają patent na stałe wyłączenie.

Dla mnie niestety auto ma trzy poważne minusy.

1. Cena subiektywnie o 30-50k za wysoka

2. Bardzo kiepskie finansowanie Toyoty, ale to powiedzmy że można obejść.

3. Bagażnik jak w Punto 2. No ja nie mam wymagań jakiś na vana, pakuje się na wakacje do Golfa z rodziną 2+2, ale to co jest w Prius to jakaś masakra.  Pakowanie pod dach niewiele da, bo szyba bagażnika idzie prawie zaraz nad półką, a klapa jest elektryczna i wg tego co widziałem, trudno by było zamknąć na siłę bagażnik wypakowany z wystającymi (nawet miękkimi) walizkami.

Punkt 3 robi z tego auta dla mnie jakieś auto nr 2 w garażu, takie do miasta o krótkie wyprawy na weekend.

Punkt 1 to niestety dyskwalifikacja. Brak rabatów i tyle. Z mniejszą ceną bym już dzisiaj to zamówił i szukał lepszej opcji leasingu.

Napisano
  • Autor

Przygladalem Się bagażnikowi z bliska i jakby choć trochę się postarzało byłby ciut większy. Niestety ze względu na cenę i mały bagażnik w PL nie zrobią dobrej sprzedazy. 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Przygladalem Się bagażnikowi z bliska i jakby choć trochę się postarzało byłby ciut większy. Niestety ze względu na cenę i mały bagażnik w PL nie zrobią dobrej sprzedazy. 

Zaden PHEV nigdy nie zrobi dobrej sprzedazy, a klasycznej HEV chyba nie bedzie w EU.

Napisano
W dniu 3.07.2024 o 16:09, Maciej__ napisał(a):

Zaden PHEV nigdy nie zrobi dobrej sprzedazy, a klasycznej HEV chyba nie bedzie w EU.

Zupełnie nie rozumiem tego ruchu ze str Toyoty :nie_wiem:.

Myslalem o tym Priusie jako kolejnym aucie jak rok temu szukalem, ale wlasnie brak HEV i chora cena (phev) spowodowaly, ze dalem sobie spokoj.

Napisano
W dniu 3.07.2024 o 16:09, Maciej__ napisał(a):

Mam wrażenie ze ten prius ma być w ofercie żeby ilość modeli się tylko zgadzała. Po co komu w takim aucie PHEV😱

Napisano
44 minuty temu, zinger napisał(a):

Zupełnie nie rozumiem tego ruchu ze str Toyoty :nie_wiem:.

Myslalem o tym Priusie jako kolejnym aucie jak rok temu szukalem, ale wlasnie brak HEV i chora cena (phev) spowodowaly, ze dalem sobie spokoj.

Moze nie chca poki co kanibalizowac sprzedazy Corolli :nie_wiem:

Napisano

dokładnie, wygląda na to, że corolla robi obecnie w PL za priusa ;) 

bo z nowszych samochodów to Corolla na taxi jeździ a nie poprzednia generacja priusa
bardzo dużo sedanów odkupionych z flot lub zakupionych jako nowe bo były pewnie najtańsze i kombi bo pakowne

Napisano

Również byłem kilka miesięcy temu oglądać w salonie i jako wielki fan Toyoty zrezygnowałem właśnie ze względu na mikroskopijny bagażnik. Finansowanie również słabe, bo 8,9% i nawet legendarna niezawodność plus mała utrata wartości w żaden sposób tego nie rekompensują. Samochód na pewno nie będzie hitem sprzedaży, tutaj jest dostępny od lipca zeszłego roku, a prawie go nie widać na ulicach.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka