Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamówienie Tesla

Featured Replies

Napisano

Po raz kolejny „podchodzę” do zakupu elektryka

rozważam tesla3

teraz w dofinansowaniu sie mieści LR

Tak naprawdę, na zasięgu aż tak mi nie zależy (nie pierwszy samochod w radzinie i, raczej napewno, nie bedzie służył do wyjazdów dluzszych

ale, chodzi mi o napęd tył / 4x4

jak sie sprawuje ten z tylnym napędem w zimę? Czy te systemy wspomagające ma w miarę zaawansowane?

Mlody kierowca poradzi sobie, w razie czego?

i drugie pytanie

Na czym polega ten summon / inteligentne summon i czy warto do tego dopłacać?

No bo nawigacja, chyba tez aż tak bardzo nie jest potrzebna

Z góry dziękuje za wszelkie komentarze i sugestie   

Napisano
13 minut temu, akisel napisał(a):

nie bedzie służył do wyjazdów dluzszych

bedzie

Napisano
46 minut temu, akisel napisał(a):

Na czym polega ten summon / inteligentne summon i czy warto do tego dopłacać?

Nie warto. To nie działa i nie wiadomo, czy i kiedy działać będzie. 

Napisano
  • Autor
40 minut temu, PawelWaw napisał(a):

bedzie

Przyjmuje zasadę „nigdy nie mów nigdy” ;)

dla tego napisałem raczej napewno

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał(a):

Po raz kolejny „podchodzę” do zakupu elektryka

rozważam tesla3

teraz w dofinansowaniu sie mieści LR

To podnieśli limit powyżej 225 k PLN?

Obecnie tylko 3 Standard i Y standard się mogłyby się załapać.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, komor napisał(a):

To podnieśli limit powyżej 225 k PLN?

Obecnie tylko 3 Standard i Y standard się mogłyby się załapać.

W przypadku JDG 225 +VAT (jesli używamy nie tylko do DG, to połowa VAT) jesli dobrze zrozumiałem 

Napisano
13 godzin temu, akisel napisał(a):

W przypadku JDG 225 +VAT (jesli używamy nie tylko do DG, to połowa VAT) jesli dobrze zrozumiałem 

a jak ktos nie jest platnikiem VAT? :)

Napisano
22 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

bedzie

Super chlop sie zapytal konkretnie a tu jak zwykle smieszki usmieszki. Sam bym sie dowiedzial czy warto te 40k do systemow doplacac ale tu jak zwykle podniecanie sie zasiegiem i jazda 90 na 140. :facepalm: 

Napisano
48 minut temu, wujek napisał(a):

Super chlop sie zapytal konkretnie a tu jak zwykle smieszki usmieszki. Sam bym sie dowiedzial czy warto te 40k do systemow doplacac ale tu jak zwykle podniecanie sie zasiegiem i jazda 90 na 140. :facepalm: 

Screenshot_20230419_100851_Chrome.jpg

Napisano
3 godziny temu, komandos80 napisał(a):

To 225

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał(a):

Ale ty ostatnio sztywny chodzisz ;]

Moja odpowiedź akurat przypadkowo była merytoryczna.

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Ale ty ostatnio sztywny chodzisz ;]

Moja odpowiedź akurat przypadkowo była merytoryczna.

Super masz te systemy w Tesli żeby odpowiedzieć czy jazda za tirami sprawia ze nie są poczebne?

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Super masz te systemy w Tesli żeby odpowiedzieć czy jazda za tirami sprawia ze nie są poczebne?

Nie jeżdżę za tirami ;]

Człowieku wyluzuj, bo zwariujesz przez tą napinke ;l

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Ale ja jestem, i pytania sformułowałem „pod” swój przypadek 

wszystkim dzieki, jeszcze z tym napędem na tyl

ktos sie wypowie?

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, wujek napisał(a):

Raz, ze śmieszki tez czasami są potrzebne ;)

dwa, szczerze mówiąc, tez dużo nie wniosłeś ;)

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał(a):

ktos sie wypowie?

Systemy są zaawansowane ale to nadal RWD ze wszystkimi wadami swoimi, bo zalet jest mało w stosunku do AWD. 

W EV, napęd RWD ma dość dobrą trakcję, bo zazwyczaj mają rozkład masy 50/50 i lepiej jest dociśnięta tylna oś, niż w spalinowym z silnikiem z przodu. 

Ludzie jeżdżą i raczej chwalą, aniżeli narzekają. 

Napisano
W dniu 20.04.2023 o 07:59, mrBEAN napisał(a):

Systemy są zaawansowane ale to nadal RWD ze wszystkimi wadami swoimi, bo zalet jest mało w stosunku do AWD. 

W EV, napęd RWD ma dość dobrą trakcję, bo zazwyczaj mają rozkład masy 50/50 i lepiej jest dociśnięta tylna oś, niż w spalinowym z silnikiem z przodu. 

Ludzie jeżdżą i raczej chwalą, aniżeli narzekają. 

One sie roznia dzialaniem w EU vs USA? Czy to w praktyce takie Audi, ze samo zahamuje, ruszy i zmieni pas ale nadal nie jest to jazda autonomiczna? W PL poza zwyklymi drogami podmiejskimi nie uzywam wspomagaczy bo nie ogarniaja pytanie czy ten tesli za 40k jest lepszy.

Napisano
W dniu 20.04.2023 o 05:40, akisel napisał:

ktos sie wypowie?

,

Widzisz, kiedys nie bylo napedu na przod, nie bylo opon zimowych i zimy byly zimami z mrozami i sniegiem. I wszyscy jezdzili. Tyle, ze uzywali do jezdy mozgow ! Potem weszly przednionapedowe, asystenty i ludzie przestali myslec. 

Do miasta elektryk jest OK, pod warunkiem, ze nie jezzdisz zawodowo.

Zrobisz jak bedziesz uwazal. Nie zapomnij dokupic opon zimowych i powinno byc OK.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Patryk SL napisał(a):

,

Widzisz, kiedys nie bylo napedu na przod, nie bylo opon zimowych i zimy byly zimami z mrozami i sniegiem. I wszyscy jezdzili. Tyle, ze uzywali do jezdy mozgow ! Potem weszly przednionapedowe, asystenty i ludzie przestali myslec. 

Do miasta elektryk jest OK, pod warunkiem, ze nie jezzdisz zawodowo.

Zrobisz jak bedziesz uwazal. Nie zapomnij dokupic opon zimowych i powinno byc OK.

Oho, dziekuje za wykład ;)

drukne  i powieszę na tablet, jesli kupie tesle, żeby syn, ktory juz ma PJ i córka, ktora niedługo skończy 18, czytali przed startem ;)

a na poważnie, wszystko sie zgadza, tylko jest jeden drobny szczegół, 

KIDYS, bylo ciężko znaliezc samochod z takimi osiągami jak tesla3 z tylnym napędem 

Napisano
1 godzinę temu, akisel napisał(a):

KIDYS, bylo ciężko znaliezc samochod z takimi osiągami jak tesla3 z tylnym napędem 

wydaje mi sie, ze to nawet nie tylko o to chodzi
pamietam jak w latach 80tych rodzice mieli zaporozca, ktorego kilka razy trzeba bylo wyciagac, bo sie gdzies tam zakopal (i to nawet niekoniecznie w sniegu)

pozniej kupili trabanta i problemy zniknely (chyba tylko raz w ciagu kilkunastu lat sie gdzies nim zakopalismy)

to pewnie dzieki tym asystentom :)

Edytowane przez komandos80

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał:

Oho, dziekuje za wykład ;)

drukne  i powieszę na tablet, jesli kupie tesle, żeby syn, ktory juz ma PJ i córka, ktora niedługo skończy 18, czytali przed startem ;)

a na poważnie, wszystko sie zgadza, tylko jest jeden drobny szczegół, 

Widzisz problem w tym, ze dobry kierowca nie potrzebuje mocy, ta jest drugorzedna. No ale zawsze mozesz mnie poinformowac, do czego potrzebujesz w miescie 150 KM + ? 😆 

Wysune smiala teze, ze donormalnej jazdy wszystko ponad 50 KM to przerost formy nad trescia  😁 Moge sie tez zgodzic, ze te 50KM moze okazac sie za malo jezeli fura wazy 2 czy wiecej ton.  😆

Napisano
1 godzinę temu, Patryk SL napisał(a):

Wysune smiala teze, ze donormalnej jazdy wszystko ponad 50 KM to przerost formy nad trescia  

Skąd założenie ze tu ludzie jeżdżą normalnie albo ze w ogóle są normalni? ;]

Napisano
22 minuty temu, kravitz napisał:

Skąd założenie ze tu ludzie jeżdżą normalnie albo ze w ogóle są normalni? ;]

No przeciez postawilem teze !  🤣

Napisano
9 godzin temu, wujek napisał(a):

One sie roznia dzialaniem w EU vs USA? Czy to w praktyce takie Audi, ze samo zahamuje, ruszy i zmieni pas ale nadal nie jest to jazda autonomiczna? W PL poza zwyklymi drogami podmiejskimi nie uzywam wspomagaczy bo nie ogarniaja pytanie czy ten tesli za 40k jest lepszy.

Ze względów prawnych jazda autonomiczna w Europie nie istnieje. Nie przeszkadza to Tesli sprzedawać aut przygotowanych pod taką jazdę w zamian za obietnicę jej włączenia, kiedy będzie to prawnie możliwe. 

Aktualnie w nowych autach można kupić też rozszerzony autopilot, ktory nabyłem i który daje:

- Nawigacja na Autopilocie (czytałem opis kilka razy i nie wiem, co mają na myśli, bo aktywny tempomat i utrzymywanie na pasie ruchu jest w standardzie. Przejechalem, ze 2000 km po autostradach i szału nie ma)

- Funkcja zmiany pasa ruchu (bajer, trudny, wolnodziłający, przewrażliwiony i bezużyteczny)

- Automatyczne parkowanie (nie działa)

- Summon (nie działa)

- Inteligentne Summon (nie działa)

Reasumując, nie kupować żadnych dodatkowych systemów. Nie warto. 

Napisano
37 minut temu, HelixSv napisał(a):

Ze względów prawnych jazda autonomiczna w Europie nie istnieje. Nie przeszkadza to Tesli sprzedawać aut przygotowanych pod taką jazdę w zamian za obietnicę jej włączenia, kiedy będzie to prawnie możliwe. 

Aktualnie w nowych autach można kupić też rozszerzony autopilot, ktory nabyłem i który daje:

- Nawigacja na Autopilocie (czytałem opis kilka razy i nie wiem, co mają na myśli, bo aktywny tempomat i utrzymywanie na pasie ruchu jest w standardzie. Przejechalem, ze 2000 km po autostradach i szału nie ma)

- Funkcja zmiany pasa ruchu (bajer, trudny, wolnodziłający, przewrażliwiony i bezużyteczny)

- Automatyczne parkowanie (nie działa)

- Summon (nie działa)

- Inteligentne Summon (nie działa)

Reasumując, nie kupować żadnych dodatkowych systemów. Nie warto. 

Wow jakby to 4K kosztowało to w dupie z tym ale za40k to grubo. Dzięki za info :Ok:  czyli oni to musza w EU wyłączać i pewnie nigdy nie włącza.

Napisano
6 minut temu, wujek napisał(a):

Wow jakby to 4K kosztowało to w dupie z tym ale za40k to grubo. Dzięki za info :Ok:  czyli oni to musza w EU wyłączać i pewnie nigdy nie włącza.

Myślę, że kiedyś włączą. Ale możliwe, że nie za życia aktualnie sprzedawanych samochodów. ;]

Napisano
  • Autor
W dniu 21.04.2023 o 19:00, Patryk SL napisał(a):

Widzisz problem w tym, ze dobry kierowca nie potrzebuje mocy, ta jest drugorzedna. No ale zawsze mozesz mnie poinformowac, do czego potrzebujesz w miescie 150 KM + ? 😆 

Wysune smiala teze, ze donormalnej jazdy wszystko ponad 50 KM to przerost formy nad trescia  😁 Moge sie tez zgodzic, ze te 50KM moze okazac sie za malo jezeli fura wazy 2 czy wiecej ton.  😆

Sorry, ze zapytam

trzeźwy byłeś, jak to pisałeś?

Watek dotyczy TESLA

nawet najsłabszy ma ponad 150km

do tego, sposób oddawania mocy „trochę” sie różni od wspomnianych wyżej, nie wiem po co, zaporozcow i trabantów… a nawet mocnych V8 z tamtych czasów 

Napisano
5 minut temu, akisel napisał:

Sorry, ze zapytam

trzeźwy byłeś, jak to pisałeś?

Watek dotyczy TESLA

nawet najsłabszy ma ponad 150km

do tego, sposób oddawania mocy „trochę” sie różni od wspomnianych wyżej, nie wiem po co, zaporozcow i trabantów… a nawet mocnych V8 z tamtych czasów 

A Ty ? 

Problemem jest, ze zamiast stawiac na zasieg, stawiaja na przyspieszenie.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Patryk SL napisał(a):

A Ty ? 

Problemem jest, ze zamiast stawiac na zasieg, stawiaja na przyspieszenie.

No nie w przypadku tesla 3

bo LR ma i większy zasięg i lepsze osiągi 

uscislajac

watek dotyczy najsłabszej, najtańszej tesli ;)

Edytowane przez akisel