Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik po naprawie grzeje się

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Rozrząd się zerwał w nowym kolejnym silniku mądralo. 

Nowy to on był ale ćwierć wieku temu a zresztą chłodnica została pewnie ta sama i nie ważne czy stara czy badziewny nowy zamiennik-panie diagnosto sprzed klawiatury:old:

Napisano
2 minuty temu, badyl1982 napisał(a):

Nie 

I wymiana chłodnicy nie pomogła?;]

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał(a):

Nowy to on był ale ćwierć wieku temu a zresztą chłodnica została pewnie ta sama i nie ważne czy stara czy badziewny nowy zamiennik-panie diagnosto sprzed klawiatury:old:

Niesamowite jest to, że można się przypier...lić bez sensu, a później jeszcze palić głupa, gratulacje, jesteś w tym dobry 😅

Napisano
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Niesamowite jest to, że można się przypier...lić bez sensu, a później jeszcze palić głupa, gratulacje, jesteś w tym dobry 😅

Chłopie on wymienił już silnik na inny a Ty się dopiero obudziłeś czy czytasz tylko pierwszy post:hmm:

Uczepiłeś się tej chłodnicy jak nie powiem kto...

Po kiego ją wymieniać w ciemno jak można ją obejrzeć i zdiagnozować?

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał(a):

Chłopie on wymienił już silnik na inny a Ty się dopiero obudziłeś czy czytasz tylko pierwszy post:hmm:

Uczepiłeś się tej chłodnicy jak nie powiem kto...

Po kiego ją wymieniać w ciemno jak można ją obejrzeć i zdiagnozować?

Czytaj ze zrozumieniem, tak to trudne. O chłodnicy pisałem odnośnie pierwszego silnika.

Gówno dają oględziny chłodnicy, i nawet to, że jest drożna, czyszczenia też uja dają. 

Sam już dwukrotnie to przerabiałem na sobie, wszystko wymieniane po kolei, no bo przecież chłodnica prima sort.

Na końcu wymiana chłodnicy i jak ręką odjął. 

Stąd takie rady, a nie inne, zresztą jak widać w tym wątku, nie tylko ja to doradzałem. 

I jeszcze raz. Wymiana chłodnicy była polecana do PIERWSZEGO PRZEGRZEWAJĄCEGO się silnika.

Dobrego wieczoru. 

Napisano
12 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Na końcu wymiana chłodnicy i jak ręką odjął. 

To samo miałem w starym Forku. Grzał się przy jeździe pod górę, wskazówka dochodziła do czerwonego pola. Chłodnica ładna, czysta, wszystko niby OK. Po wymianie jak ręką odjął.

Napisano

Myślę, że warto wymienić chłodnicę, żeby schłodzić nieco emocje.

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

To samo miałem w starym Forku. Grzał się przy jeździe pod górę, wskazówka dochodziła do czerwonego pola. Chłodnica ładna, czysta, wszystko niby OK. Po wymianie jak ręką odjął.

Jak w czasie eksploatacji dolewano twardej wody z kranu, to może być całkiem zatkana... 

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

Jak w czasie eksploatacji dolewano twardej wody z kranu, to może być całkiem zatkana... 

Mogło tak być. Oczywiście można się bawić w jakieś próby oczyszczenia. Jednak przy cenie 230 zł za chłodnicę z firmy na pierwszy montaż to mocno bez sensu.

Napisano
21 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Mogło tak być. Oczywiście można się bawić w jakieś próby oczyszczenia. Jednak przy cenie 230 zł za chłodnicę z firmy na pierwszy montaż to mocno bez sensu.

Właśnie jak tak się bawiłem. Oddałem do regeneracji, wyczyścili, pomalowali i sprawdzili szczelność. Ja dodatkowo zrobiłem kilka razy płukankę. Niestety auto się grzało, a malowanie odpadało płatami (mimo, że poprawiali). Dowiedziałem się, że czyścili jedynie poprzez płukanie. Jeszcze raz zrobiłem płukankę, plus zmieniłem uszczelkę pod głowicą i termostat. Niestety nie pomogło. Zmiana chłodnicy, na nową i większą rozwiązała problem.

U mnie było się o co bić, bo chłodnicę miałem OEM 50-letnią, niestety poległem. Podejrzewam, że większość kanałów miała niedrożne.

Jak czyścić to mechanicznie, poprzez rozebranie i ponowne lutowanie lub wymianę coru/żeberek. Jednak to ma sens w celu zachowania np zabytkowej chłodnicy. Kosztowo to się nijak nie spina.

Napisano

Jak chcesz zostać z samymi tankami i do tego zachować historyczny rys, to powodzenia. Zawsze coś się nie będzie zgadzało.
Chyba że to auto z demoludu to często za granicą można kupić nowe części mające te dziesci lat.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Kolejny silnik na pokładzie. Dojechaliśmy z okolic Wrocławia w okolice Torunia bez przygód, także jest nadzieja...