Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekuperacja

Featured Replies

Napisano
3 minuty temu, pakuu1 napisał(a):

Mamy kogoś siedzącego w temacie? Mam kilka pytań.

Tu wszyscy w temacie, pytaj 👍😉

A poważnie to jest parę osób zorientowanych. 

Napisano
  • Autor

Jestem na etapie szykowania stropu - lany, monolit. W projekcie mam przewidziane kanały wentylacyjne okrągłe 90mm zalewane wewnątrz stropu - taki miałem pomysł. Jakiej firmy materiał kupić? Muszę je rozłożyć przed zalaniem stropu. Dodatkowo jaki docelowo zakupić rekuperator i na co warto zwrócić uwagę?

Napisano
2 godziny temu, pakuu1 napisał(a):

Jestem na etapie szykowania stropu - lany, monolit. W projekcie mam przewidziane kanały wentylacyjne okrągłe 90mm zalewane wewnątrz stropu - taki miałem pomysł. Jakiej firmy materiał kupić? Muszę je rozłożyć przed zalaniem stropu. Dodatkowo jaki docelowo zakupić rekuperator i na co warto zwrócić uwagę?

W stropie a nie pod wylewką ?

Takie 90mm w poprzek w stropie to sporo, chyba że projektant to przywidział.

U siebie robiłem w stropie tylko przepusty parter-dół AFAIR 2x250, po to żeby nie trzeba było kuć czy wiercić. Górę mam obsłużoną ze strychu.

Odnośnie reku to patrz na serwis, parametry, odpowiedni dobór do domu i nawyków, rodzaj reku a także łatwość sterowania i obsługi (jak wymiana filtrów).

Napisano

Zainteresuj się modelami z entalpią (odzyskiem wilgoci). Wiele osób traktuje wilgoć w domu jako największego wroga, ale tylko jeśli mieszkają w starych budynkach z zaklejonymi/niedrożnymi kratkami wentylacyjnymi. W nowym domu z wentylacją mechaniczną już od drugiej zimy pojawią się problemy z wysuszonym powietrzem.

Napisano
3 godziny temu, pakuu1 napisał(a):

Powiem Ci tak, teraz każdy producent ma swoje wszystko.

Jak zalejesz w betonie to koniec.

A te 90mm to z izolacją już? Jaka izolacja?

Przeliczona jak?

Napisano
2 godziny temu, punktak napisał(a):

Zainteresuj się modelami z entalpią (odzyskiem wilgoci). Wiele osób traktuje wilgoć w domu jako największego wroga, ale tylko jeśli mieszkają w starych budynkach z zaklejonymi/niedrożnymi kratkami wentylacyjnymi. W nowym domu z wentylacją mechaniczną już od drugiej zimy pojawią się problemy z wysuszonym powietrzem.

Wysuszone powietrze to często przesterowana wentylacja w okresie grzewczym.

Napisano
29 minut temu, sherif napisał(a):

Wysuszone powietrze to często przesterowana wentylacja w okresie grzewczym.

Co rozumiesz pod pojęciem "przesterowana"? Chodzi Ci o zbyt dużą wymianę powietrza? Przecież tej nie zmieniany w zależności od pory roku. Owszem można zmniejszyć przepływy, żeby to zniwelować... 

Napisano
16 minut temu, janusz napisał(a):

Co rozumiesz pod pojęciem "przesterowana"? Chodzi Ci o zbyt dużą wymianę powietrza? Przecież tej nie zmieniany w zależności od pory roku. Owszem można zmniejszyć przepływy, żeby to zniwelować... 

Tak. Oczywiście, że zmieniamy, dlatego m.in sterowniki reku mają porę zimową i letnią.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Tak. Oczywiście, że zmieniamy, dlatego m.in sterowniki reku mają porę zimową i letnią.

Rozumiem, że w porze zimowej wymiana powinna być mniejsza, przynajmniej jeśli chodzi o przesuszenie (wilgotność)? Możesz podać mi powód? W zimie mieszkańcy mają inne zapotrzebowanie na tlen? 

Napisano
40 minut temu, janusz napisał(a):

Rozumiem, że w porze zimowej wymiana powinna być mniejsza, przynajmniej jeśli chodzi o przesuszenie (wilgotność)? Możesz podać mi powód? W zimie mieszkańcy mają inne zapotrzebowanie na tlen? 

Ogrzewanie, które dodatkowo przesusza powietrze.

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Ogrzewanie, które dodatkowo przesusza powietrze.

Czym się różni praca rekuperatora w trybie zimowym i letnim (poza bypassem zależnym od temperatury)? 

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Czym się różni praca rekuperatora w trybie zimowym i letnim (poza bypassem zależnym od temperatury)? 

Różna zadana, wydajność.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Różna zadana, wydajność.

Ale tego się nie zmienia w zależności od pory roku. Można zmniejszyć, żeby ograniczyć problem małej wilgotności. Ale to jest "pudrowanie strupa", a nie rozwiązanie problemu. Wydajność dobiera się pod pomieszczenia i liczbę domowników, a nie pod porę roku. 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, technix napisał(a):

Powiem Ci tak, teraz każdy producent ma swoje wszystko.

Jak zalejesz w betonie to koniec.

A te 90mm to z izolacją już? Jaka izolacja?

Przeliczona jak?

Tak, wszystko było liczone od początku - projekt indywidualny.

Pytanie, czy jak zrobię kanały danego producenta to już całość muszę brać od niego?

obraz.png.df9f05e5c7426c4f24e1693bdc07d9ab.pngProjekt

Edytowane przez pakuu1

Napisano

W praktyce, jak chcesz mieć potem do kogo się zgłosić z uwagami, to tak 

Napisano

Kto (firma) robiła projekt, bo chyba ta co myślę i chciałem Ci polecić 

Napisano
17 godzin temu, janusz napisał(a):

Ale tego się nie zmienia w zależności od pory roku. Można zmniejszyć, żeby ograniczyć problem małej wilgotności. Ale to jest "pudrowanie strupa", a nie rozwiązanie problemu. Wydajność dobiera się pod pomieszczenia i liczbę domowników, a nie pod porę roku. 

Właśnie od tego są te pory roku, żeby mieć możliwość zmiany. Ja osobiscie nie mam problemu ani ze swiezym powietrzem ani z wilgotnością zimą. Nie odczuwam czy kubatura powietrza jest wynieniana w 2 czy 5h.

Napisano

Właśnie od tego są te pory roku, żeby mieć możliwość zmiany. Ja osobiscie nie mam problemu ani ze swiezym powietrzem ani z wilgotnością zimą. Nie odczuwam czy kubatura powietrza jest wynieniana w 2 czy 5h.

Zadam pytanie inaczej, po co większa wymiana powietrza w lecie? Jak jest jedna, czy dwie osoby a dom duży, to nie ma potrzeby wymieniać kubatury co 2 godziny. To się też ustawia pod wielkość pomieszczeń i liczbę osób z nich korzystających (jednocześnie). Technicznie można zmieniać wydajność wentylacji (oczywiście nie każdej) w pomieszczeniach w zależności od liczby osób, ale ekonomicznie zwykle nie ma to sensu i mocno komplikuje instalację. 

Napisano
4 minuty temu, janusz napisał(a):

Zadam pytanie inaczej, po co większa wymiana powietrza w lecie? Jak jest jedna, czy dwie osoby a dom duży, to nie ma potrzeby wymieniać kubatury co 2 godziny. To się też ustawia pod wielkość pomieszczeń i liczbę osób z nich korzystających (jednocześnie). Technicznie można zmieniać wydajność wentylacji (oczywiście nie każdej) w pomieszczeniach w zależności od liczby osób, ale ekonomicznie zwykle nie ma to sensu i mocno komplikuje instalację. 

Po to m.in, że jest więcej wilgoci i to jest większy problem niż jej brak. Zimą kwestię wilgoci rozwiązuje ogrzewanie a latem jest z tym problem. 

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Po to m.in, że jest więcej wilgoci i to jest większy problem niż jej brak. Zimą kwestię wilgoci rozwiązuje ogrzewanie a latem jest z tym problem. 

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, ale każdy ma prawo do swojego zdania 👍

Napisano

Ogrzewanie nie ma nic wspólnego z poziomem wilgotności wewnątrz pomieszczenia. Ta sama ilość pary wodnej w powietrzu daje inne odczucie w temperaturze niskiej, a inne w wysokiej. Problem zbyt suchego powietrza zimą w nowoczesnych budynkach nie wynika z faktu że są ogrzewane, tylko z tego że jest do nich zasysane suche  powietrze z zewnątrz. Im niższa temperatura na zewnątrz tym powietrze bardziej suche. 

Odzysk wilgoci w wymienniku entalpicznym zabiera ją z powietrza wywiewanego i przekazuje do nawiewanego. Jedyne sensowne różnicowanie pór roku to ewentualne stosowanie filtrów zima-lato. Hasła typu "tryb letni/zimowy" w większości przypadków to tylko kolejna nic nie znacząca ikona na pięknym wyświetlaczu....

Napisano
55 minut temu, punktak napisał(a):

Ta sama ilość pary wodnej w powietrzu daje inne odczucie w temperaturze niskiej, a inne w wysokiej

Dokładnie chodzi o wilgotność względną i bezwzględną. W zimie powietrze na zewnątrz może mieć wysoką wilgotność, ale po ogrzaniu w domu już niestety jest "suche". 

Napisano
Mam pl tywenta od ponad 10 lat właśnie na wymienniku z odzyskiem wilgoci.

Złego słowa nie powiem.
Napisano
Zimą reku działa u mnie wolniej, bo powietrze(?) śmierdzi [emoji16]gdybym miał teraz wybierać, to też bym szedł w wymiennik entalpiczny - obecnie muszę się wspomagać nawilżaczami powietrza, bo podczas mrozów słabo z wilgotnością w domu.

tapatalked

Napisano

Znając życie, to kondensuje się woda na wymienniku. Być może nie na wymienniku, tylko wewnątrz rury wylotowej i wraca do wymiennika. Wtedy stosunkowo łatwo można pozbyć się problemu poprawiając jej izolację...

Napisano
  • Autor
W dniu 4.08.2023 o 23:26, technix napisał(a):

Kto (firma) robiła projekt, bo chyba ta co myślę i chciałem Ci polecić 

Priv

Napisano
22 godziny temu, punktak napisał(a):

Ogrzewanie nie ma nic wspólnego z poziomem wilgotności wewnątrz pomieszczenia. Ta sama ilość pary wodnej w powietrzu daje inne odczucie w temperaturze niskiej, a inne w wysokiej.

Podstawowym parametrem określającym ilość pary wodnej w powietrzu jest wilgotność względna. Określa ona ilość wody jaka może pomieścić się w danej objętości powietrza. A pojemność ta zmienia się w funkcji temperatury (czym niższa temperatura to niższa pojemność). Czyli podgrzanie powietrza powoduje zwiększenie pojemności pary wodnej jaką może przyjąć powietrze -> a więc obniża się wilgotność względna.

I przykładowo w zimie masz temperaturę zewnętrzną 0 stopni o wilgotności względnej 60-70%. Jeśli w krótkim czasie przewietrzysz mieszkanie, to efektem będzie podgrzanie powietrza z zewnątrz do powiedzmy 20 stopni i jednocześnie obniżenie wilgotności względnej do wartości rzędu 20-30%.

Dlatego nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, że "ogrzewanie nie ma nic wspólnego z poziomem wilgotności wewnątrz pomieszczenia" - przy założeniu, że występuje wymiana powietrza z zewnątrz.

Napisano

Wiem, ale piszemy na forum hobbystów..... Jak ktoś jest zainteresowany wilgotnością względną i bezwzględną to pewnie słyszał o energii zgromadzonej w parze wodnej i jej przemianach, wykresie Moliera itd. 

Napisałem tak bardzo uproszczając temat, bo parę osób twierdziło że wilgoć jest w domu tylko zimą, jak się zamknie okna.