Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CEPIK - normy emisji spalin

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, rzel napisał(a):

Nie oddali mi tylko tej homologacji (świadectwa zgodności WE), którą przedłożyłem, aby dokonać korekty. Twierdzą, że to musi zostać w dokumentacji u nich.

Niech se za zgodność potwierdzą.

Napisano
8 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Niech se za zgodność potwierdzą.

No właśnie powinni wpisać ponownie homologację tego auta zrobić sobie kopie za zgodność z oryginałem a oryginał oddać bo on należy tylko do wlasciciela auta.

Napisano

To co, pisać jakiś wniosek żeby oddali mi oryginał? 

Napisano
47 minut temu, rzel napisał(a):

To co, pisać jakiś wniosek żeby oddali mi oryginał? 

Pójść tam i zarządzać zwrotu homologacji, a jak nie będą chcieli to zarządzać podstawy prawnej. Myślę że jakiś urzędnik nie pomyślał i sobie zostawił, dowód zakupu i homologacja to dokumenty które zawsze zostają u nabywcy samochodu, a wk robią sobie ksero i podbijają za zgodność z oryginałem.

Napisano

Dzięki za poradę. Inna osoba w WK oddała mi bez problemu zostawiając sobie tylko ksero.

Napisano

W moim przypadku Historia Pojazdu pokazuje normę EURO5, natomiast z oryginalnego, szwajcarskiego dowodu rejestracyjnego wynika, że auto spełnia normę B6b czyli EURO6b. Mobywatel w zakładce Moje Pojazdy pod Szczegóły Pojazdu pokazuje bzdury czyli N.

Napisano
19 minut temu, bochumil napisał(a):

W moim przypadku Historia Pojazdu pokazuje normę EURO5, natomiast z oryginalnego, szwajcarskiego dowodu rejestracyjnego wynika, że auto spełnia normę B6b czyli EURO6b. Mobywatel w zakładce Moje Pojazdy pod Szczegóły Pojazdu pokazuje bzdury czyli N.

No to czeka Cię wycieczka do WK, jeśli chcesz mieć porządek w papierach. A nuż Ci zrobią SCT wokół twojego komina. :P

Napisano
W dniu 5.11.2023 o 10:05, sebekalisz napisał(a):

Wpisy w obywatelu - w rubryce zamontowany katalizator/pochłaniacz
Auto 2004r. benzyna-gaz - B ,
Auto 2011r. diesel - T,
Auto 2015r. benzyna -- N.

Jak to rozumieć, jest gdzieś objaśnienie tych wpisów?

Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka

To ktoś już rozszyfrował? ;]

Benzyna 2007r mam literkę B - katalizator zdecydowanie jest 
Benzyna 1986 też jest literka B - katalizatora zdecydowanie nie ma :bzik:

Edytowane przez Lynda

• 5 miesięcy później...
Napisano

Mam Mondeo MK5 1.5Ecoboost z 2015r. We wlepce na słupku jest norma EURO6 - czyli zgodnie z oczekiwaniami dla samochodu z tego rocznika. W dowodzie mam jednak wpisane "norma EURO5", w CPEIKU także. 

Samochód jest po leasigu i przy wykupie samochodu nie dostałem oryginalnego świadectwa homologacji ... nawet nie wiem czy producent je daje w takiej formie. 

Dzwoniłem do Forda - mogę dostać odpis za 400zł :) ... taki dojenie to powszechne praktyki? Nie poczuwam się do "winy" za ten błędny wpis, nawet bym go chętnie wyprostował, ale nie za 400zł z mojej kieszeni. Czy takimi świadectwami homologacji nie powinny zajmować się urzędy? Przecież nie było możliwe wpuszczenie do obrotu samochodu EURO5 w 2015r. To już z założenia jest błędny wpis. Czy to nie powinien urząd występować do producenta o "potwierdzenie homologacji"?

Teraz za swoje pieniądze musze sponsorować firmę ford, żeby okiełznać ten urzędniczy burdel?

Swoją drogą - chyba nie będę nic robił, bo mam zapewniony wjazd do SCT jeszcze przez 8 lat ... a wtedy samochód będzie miał 17 lat.

Jeździć z EURO5? Nie prostować tego?

Napisano
4 godziny temu, Azbest napisał(a):

Ja bym olał. 8 lat szmat czasu, za 8 lat może to już nie będzie Twój problem.

Napisano
5 godzin temu, Azbest napisał(a):

Mam Mondeo MK5 1.5Ecoboost z 2015r. We wlepce na słupku jest norma EURO6 - czyli zgodnie z oczekiwaniami dla samochodu z tego rocznika. W dowodzie mam jednak wpisane "norma EURO5", w CPEIKU także. 

Samochód jest po leasigu i przy wykupie samochodu nie dostałem oryginalnego świadectwa homologacji ... nawet nie wiem czy producent je daje w takiej formie. 

Dzwoniłem do Forda - mogę dostać odpis za 400zł :) ... taki dojenie to powszechne praktyki? Nie poczuwam się do "winy" za ten błędny wpis, nawet bym go chętnie wyprostował, ale nie za 400zł z mojej kieszeni. Czy takimi świadectwami homologacji nie powinny zajmować się urzędy? Przecież nie było możliwe wpuszczenie do obrotu samochodu EURO5 w 2015r. To już z założenia jest błędny wpis. Czy to nie powinien urząd występować do producenta o "potwierdzenie homologacji"?

Teraz za swoje pieniądze musze sponsorować firmę ford, żeby okiełznać ten urzędniczy burdel?

Swoją drogą - chyba nie będę nic robił, bo mam zapewniony wjazd do SCT jeszcze przez 8 lat ... a wtedy samochód będzie miał 17 lat.

Twoja homologację posiada firma leasingowa i nie jest im potrzebna, myślę że jak pogadasz z kimś kontaktowym to Ci wydadzą. Zawsze możesz jeszcze zobaczyć w dr poprzednim ( masz prawo wglądu w dokumenty które zożyłeś w wk), tam musi być norma która jest zaczytana z homologacji (pod warunkiem że auto w leasingu było jako nowe i Ty jesteś drugim wlascielem).