Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, szastan napisał(a):

mnie by uradowała możliwość wzięcia sobie abonamentu na EAP. U was zdaje się też tak się da

EAP można tylko dokupić za $6k ,a FSD jest dostępne w subskrypcji $199 na miesiąc.

Mam teraz FSD 12.3.3 i musze powiedzieć, że jest bardzo dobrze. :serducha:

W ustawieniu "asertywny" jedzie po prostu żwawo ! ;]

Przykładowo, przejeżdżam skrzyżowanie ze skrętem w lewo, z naprzeciwka jadą szybko auta, a tu z pomiędzy zaparkowanych przy krawędzi samochodów wyłazi facet !

Teselka przeskoczyła szybciochem za skrzyżowanie, zwolniła koło chłopa ,a jak zwolnił kroku to go ominęła bez zatrzymywania.:serducha:

Podobno mają też dać wersję testową w innych krajach ale to zależy od lokalnych regulacji.

Napisano
6 godzin temu, HanYs napisał(a):

Przykładowo, przejeżdżam skrzyżowanie ze skrętem w lewo, z naprzeciwka jadą szybko auta, a tu z pomiędzy zaparkowanych przy krawędzi samochodów wyłazi facet !

Teselka przeskoczyła szybciochem za skrzyżowanie, zwolniła koło chłopa ,a jak zwolnił kroku to go ominęła bez zatrzymywania.:serducha:

Podobno mają też dać wersję testową w innych krajach ale to zależy od lokalnych regulacji.

niedlugo troche pieszych zginie :)

Napisano
6 godzin temu, HanYs napisał(a):

EAP można tylko dokupić za $6k ,a FSD jest dostępne w subskrypcji $199 na miesiąc.

Mam teraz FSD 12.3.3 i musze powiedzieć, że jest bardzo dobrze. :serducha:

W ustawieniu "asertywny" jedzie po prostu żwawo ! ;]

27:14 rozjechala ludzi :jem:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

27:14 rozjechala ludzi :jem:

Dlatego są automatyczne wycieraczki które jak widać działają non stop. 😁

Napisano
10 godzin temu, HanYs napisał(a):

Cena subskrypcji FSD w USA spadła ze $199 do $99 miesięcznie. :pifpaf:

Jednocześnie Musk pokazuje, jak należy traktować lojanych klientów. Jak ktoś kupił eap, to i tak ma płacić 99/m za fsd. Ani dolara mniej. 🦥

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Jednocześnie Musk pokazuje, jak należy traktować lojanych klientów. Jak ktoś kupił eap, to i tak ma płacić 99/m za fsd. Ani dolara mniej. 🦥

To przecież wszechobecna postawa w obecnych czasach. :(

Napisano
23 godziny temu, HanYs napisał(a):

Cena subskrypcji FSD w USA spadła ze $199 do $99 miesięcznie. :pifpaf:

da sie na tym realnie jezdzic po miesieci bez kierownaia ?

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

da sie na tym realnie jezdzic po miesieci bez kierownaia ?

Czyli nie oglądałeś filmików które wrzuciłem powyżej ;]

W 99% nie wymaga ingerencji. Ten 1% to nieoznakowane "dzikie" wjazdy albo parkingi. 

Trzeba wtedy nacisnąć na pedał przyspieszenia żeby auto zaczęło samo kombinować i pełzać po nieznanym. ;]

W trybie "asertywny" i "Auto" (jedzie tak jak wszyscy)  jeśli chodzi o ograniczenia jedzie czasem dużo za szybko i już raz bym wyłapał mandat za prędkość ale zdążyłem zwolnić przed samym :milicja:

Wczorajsza wersja softu 12.3.4 poprawiła na przykład zbyt bliskie trzymanie się prawej strony na prawym pasie. 

Do pracy i z pracy jadę w 100% bez własnej ingerencji. :serducha:

Szokująco dobrze radzi sobie z zawalidrogami, omijaniem zepsutych kopciuchów na drodze, omijaniem dużych dziur w asfalcie/betonie, zmianą pasa na szybszy na wielopasmowych drogach o dużym natężeniu ruchu, z wyjazdem z parkingu przy supermarkecie i przepuszczaniem pieszych. :dziekidzieki:

Normalnie wciska się jak człowiek. ;]

Napisano
  • Autor

Machnięcie ręką (przepuszczanie) przez przechodnia który chce żebyśmy jechali też jest rozpoznawane przez FSD :serducha:

Moim zdaniem zatrzymanie się przechodnia gra główną rolę w tym czy Tesla pojedzie czy stanie.

Napisano
  • Autor

Kolejne zmiany. Cena zakupu FSD spadła do $8k i każda nowa Tesla dostaje pierwszy miesiąc za darmo.

Nie ma już EA w ofercie.

Napisano
  • Autor
W dniu 13.04.2024 o 03:19, HelixSv napisał(a):

Dla posiadaczy EAP cena FSD w USA spada do $2k.

Napisano
  • Autor

Wjechał nowy update 2024.3.26, 12.3.6 FSD.

Mogę wybrać czy chcę korzystać z czujników czy z Tesla Vision. 
IMG_6529.jpeg
Poprawili wizualizację wyboru miejsca parkingowego i opcję autopark.

IMG_6528.jpegIMG_6527.jpeg

Co nowego w samym FSD to jeszcze nie wiem 😁

Napisano
2 minuty temu, HanYs napisał(a):

Mogę wybrać czy chcę korzystać z czujników czy z Tesla Vision. 

Czyli Tesla przyznala sie, ze Vision jest kulawy... Or?

Jak jest lepiej?

Napisano
  • Autor
14 minut temu, HelixSv napisał(a):

Czyli Tesla przyznala sie, ze Vision jest kulawy... Or?

Jak jest lepiej?

Raczej zaczął działać jak należy skoro można olać czujniki 😁

Teraz będę mógł porównać. 

Napisano
Godzinę temu, HanYs napisał(a):

@HelixSv

Na czujnikach.

IMG_6533.jpeg

Z Tesla Vision pokazuje leżący beton. 

IMG_6532.jpeg

vision lepiej ???

ten mózg jest niesamowity, najpierw wymienil mi softem swiatla na matrixy a teraz automatyczne parkowanie.

pewnie 5 aktualizacji i tesla sama po mnie przyjedzie na lotnisko (dzisiaj o tym pomyslalem na lotnisku)

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
  • Autor
W dniu 29.04.2024 o 17:51, PawelWaw napisał(a):

vision lepiej ???

ten mózg jest niesamowity, najpierw wymienil mi softem swiatla na matrixy a teraz automatyczne parkowanie.

pewnie 5 aktualizacji i tesla sama po mnie przyjedzie na lotnisko (dzisiaj o tym pomyslalem na lotnisku)

Testuję Vision vs czujniki parkowania i i jak na razie to chyba zostanę przy Vision 8]

Druga sprawa to porównałem Autopilota vs FSD na tych samych odcinkach i wygląda na to, że to jest kompletnie inny soft.

FSD jest dużo bardziej precyzyjne. Kaganiec na AP jest obecnie debilny. 

Na FSD inaczej, lepiej działają automatyczne wycieraczki i automatyczne kierunkowskazy. 

Napisano
7 godzin temu, HanYs napisał(a):

Testuję Vision vs czujniki parkowania i i jak na razie to chyba zostanę przy Vision 8]

Druga sprawa to porównałem Autopilota vs FSD na tych samych odcinkach i wygląda na to, że to jest kompletnie inny soft.

FSD jest dużo bardziej precyzyjne. Kaganiec na AP jest obecnie debilny. 

Na FSD inaczej, lepiej działają automatyczne wycieraczki i automatyczne kierunkowskazy. 

Tak jest nawet przy EAP, po zamówieniu przeinstalowuje się cały system w aucie

Napisano
4 godziny temu, format napisał(a):

Tak jest nawet pieszy EAP, po zamówieniu przeinstalowuje się cały system w aucie

Ja od nowości mam eap. Ten system wymaga wiele pracy. 

Phantom breaking co około 200 km, płynne wyprzedzanie na autostradzie jest mrzonką (a w większym ruchu po prostu niemożliwe), częste gubienie się, gdy pojawia się nowy pas ruchu (jest szansa, że bardzo raptownie zjedzie właśnie tam).

Żona próbuje mi zabraniać wszelkich autopilotów podczas jazdy z nią, ale się nie daję. 

Z tego, co widzę na YT, to jest wielka przepaść pomiędzy fsd a eap. Nie chodzi o mniejszą funkcjonalność ale ogólne niedopracowanie i nerwowość. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
29 minut temu, HelixSv napisał(a):

Phantom breaking co około 200 km, płynne wyprzedzanie na autostradzie jest mrzonką (a w większym ruchu po prostu niemożliwe), częste gubienie się, gdy pojawia się nowy pas ruchu (jest szansa, że bardzo raptownie zjedzie właśnie tam).

Żona próbuję mi zabraniać wszelkich autopilotów podczas jazdy z nią, ale się nie daję. 

Ztego, co widzę na YT, to jest wielka przepaść pomiędzy fsd a eap. Nie chodzi o mniejszą funkcjonalność ale ogólne niedopracowanie i nerwowość. 

To prawda. Ja się jedynie wypowiadam w kontekście tego że włączenie EAP podmienia cały firmware.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Żona próbuje mi zabraniać wszelkich autopilotów podczas jazdy z nią, ale się nie daję. 

Z tego, co widzę na YT, to jest wielka przepaść pomiędzy fsd a eap. Nie chodzi o mniejszą funkcjonalność ale ogólne niedopracowanie i nerwowość. 

Wygląda na to, że to dlatego Tesla wybrała przyszłościowo opcję tylko FSD.

Jeśli „zwykły” soft dostanie w wiosennej aktualizacji wizualizację FSD to będzie znak, że podstawą jest FSD.👍🏼

Napisano
20 godzin temu, HanYs napisał(a):

12.3.6

lat 

Kręci kolami na postoju.

Napisano
  • Autor

Tak wygląda ostatnia wersja 😎

Wygląda mi to na Medium mode, a nie Assertive, bo w trybie Asertywnym z Auto rusza bardzo żwawo i jedzie grubo powyżej ograniczeń. 

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano
8 godzin temu, HanYs napisał(a):

12.4.3 😎

Kiedy w PL ? :serducha:

Ale ta teslunia jest fantastyczna.

Napisano
41 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Kiedy w PL ? :serducha:

Ale ta teslunia jest fantastyczna.

Odpowiem, nigdy. Infrastruktura w USA a w Polsce to dwie różne rzeczy. Stan dróg ich szerokość jak również mentalność polskich kierowców eliminuje tryb autonomiczny auta w polskich warunkach:skromny:

Napisano
2 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Odpowiem, nigdy. Infrastruktura w USA a w Polsce to dwie różne rzeczy. Stan dróg ich szerokość jak również mentalność polskich kierowców eliminuje tryb autonomiczny auta w polskich warunkach:skromny:

To nie kia w której z auta lub z apki  nie można nawet przerwać ładowania ;]

Napisano

To nie kia w której z auta lub z apki  nie można nawet przerwać ładowania ;]
Prawda boli, że musisz uciekać się do osobistych wyborów innych użytkowników?

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
Teraz, Ralph78 napisał(a):

Prawda boli, że musisz uciekać się do osobistych wyborów innych użytkowników?

Tylko ze ja napisałem prawdę a ty właśnie głupoty. Zaraz teselka sama będzie śmigała w EU :serducha:

Napisano

Tylko ze ja napisałem prawdę a ty właśnie głupoty. Zaraz teselka sama będzie śmigała w EU :serducha:
Zobaczymy, bierz pod uwagę że żyjesz w eurokołchozie a tutaj nawet UE decyduje o krzywiźnie banana czy że ślimak to żaba więc daleka droga to jazdy autonomicznej zatwierdzonej w UE.
W Kia właśnie przed momentem zatrzymałem z aplikacji ładowanie więc głupoty to tylko dzisiaj tylko ty tu gadasz[emoji106]

Napisano
Teraz, Ralph78 napisał(a):

Zobaczymy, bierz pod uwagę że żyjesz w eurokołchozie a tutaj nawet UE decyduje o krzywiźnie banana czy że ślimak to żaba więc daleka droga to jazdy autonomicznej zatwierdzonej w UE.
W Kia właśnie przed momentem zatrzymałem z aplikacji ładowanie więc głupoty to tylko dzisiaj tylko ty tu gadaszemoji106.png

A faktycznie jest w apce, przepraszam za sianie dezinformacji, wybacz ;]

Nie można tylko w aucie zatrzymać :jem:

Co do EU to się kompletnie Mylisz, jak zawsze :jem:

Napisano

A faktycznie jest w apce, przepraszam za sianie dezinformacji, wybacz ;]
Nie można tylko w aucie zatrzymać :jem:
Co do EU to się kompletnie Mylisz, jak zawsze :jem:
A po co w aucie taka funkcja? Siedzisz w Tesli na SC z kablem wpiętym w port ładowania, wyłączasz z auta i płacisz frycowe Elonowi za zajmowanie miejsca? Czepiasz się i tyle.
Nie myli się ten co nikt nie robi, jak na razie to wiele z moich życiowych wyborów okazało się bardzo dobrymi.

Napisano
2 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

A po co w aucie taka funkcja? Siedzisz w Tesli na SC z kablem wpiętym w port ładowania, wyłączasz z auta i płacisz frycowe Elonowi za zajmowanie miejsca? Czepiasz się i tyle.
Nie myli się ten co nikt nie robi, jak na razie to wiele z moich życiowych wyborów okazało się bardzo dobrymi.

Wychodzę z domu, kia się ładuje a ja musze jechać i z kia nie da się przerwać, muszę się łączyć z ladowarka żeby przerwać ładowanie.

Jednak wiadomo że teselka najlepsza :serducha:

Napisano

Wychodzę z domu, kia się ładuje a ja musze jechać i z kia nie da się przerwać, muszę się łączyć z ladowarka żeby przerwać ładowanie.

Jednak wiadomo że teselka najlepsza :serducha:

Poprawiłem:

Wychodzę z domu, kia się ładuje a ja musze jechać, odpalam aplikację i wyłączam ładowanie zdalnie lub wychodzę z domu, otwieram auto i wypinam kabel z gniazda. Da się przerwać, nie muszę się łączyć z ladowarka żeby przerwać ładowanie.

[emoji16]

Napisano
4 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Poprawiłem:

Wychodzę z domu, kia się ładuje a ja musze jechać, odpalam aplikację i wyłączam ładowanie zdalnie lub wychodzę z domu, otwieram auto i wypinam kabel z gniazda. Da się przerwać, nie muszę się łączyć z ladowarka żeby przerwać ładowanie.

emoji16.png

Nie przerywa ładowania przycisk odblokowania drzwi jak w VW? Lub z pilota odblokowanie drzwi?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

W USA też ludzie jeżdżą nie tak jak na powyższym filmiku i Tesla daje radę.

Ten filmik chyba jest w normalnym trybie jazdy.

Tryb asertywny jest bardziej zdecydowany.

Napisano

Nie przerywa ładowania przycisk odblokowania drzwi jak w VW? Lub z pilota odblokowanie drzwi?
Chyba nie, mam auto dość krótko. Sprawdzę następnym razem.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

To byłoby idiotyczne swoją drogą

Napisano
13 godzin temu, slawekw napisał:

To byłoby idiotyczne swoją drogą

o panie, ile już razy w skodzie wyłączyłem sobie ładowanie bo śmiałem odblokować centralny zamek z pilota. Szczególnie fajna sprawa na takiej ładowarce Orlenu, która ma timeout stanu w aplikacji kilkuminutowy i stoisz jak ten ciul, odpinasz i wpinasz kabel kilka razy, odświeżenie app... user experience na najwyższym poziomie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Krótkie podsumowanie. Używałem trybu "Asertywny" bez limitu prędkości czyli auto jedzie jak wszyscy.

Po dwóch miesiącach dobrego zdecydowałem się na przerwę wakacyjną.

Jest bardzo dobrze.:ok:

Pierwsze kilka dni to niełatwy czas na przyjęcie do świadomości, że auto wykona manewr który wymaga szybkiej reakcji i jest mało czasu na potencjalną korektę więc miałem ręce i nogę gotową do przejęcia "sterowania"  ;]

Po tym czasie jak już mózg się dostosuje wystarczy wcisnąć guzik na kierownicy i sprecyzować gdzie się chce jechać i auto jedzie kompletnie samo. 

Jedyne ingerencje to wjazdy czy wyjazdy z nieoznakowanych parkingów. Tesla kombinuje wtedy i nie jest to jeszcze idealne. 

Co do bezpieczeństwa to nie miałem ani jednej groźniej sytuacji.

Kilka razy Tesla przejechała wjazd do firmy, bo mi siedział na ogonie inny samochód pomimo, że jechałem ponad dozwoloną prędkość i wjechała innym wjazdem.

Miejsce parkingowe musiałem wybrać sam i dopiero wtedy Tesla zaparkowała tyłem chociaż mogła przodem.

Przy wyższych prędkościach na autostradzie Tesla wciska się pomiędzy inne auta bezproblemowo.

Jedyny zauważony problem to jest to zbyt wygodna opcja.

Jeśli używasz tego codziennie to mózg się przyzwyczaja i jeśli nie używasz FSD to po prostu nie ruszasz ze świateł jak słyszysz "ping" , bo zwykle Tesla robiła to za Ciebie. ;]

Drugi problem to w tym trybie auta rusza i jeździ dosyć dynamicznie więc łatwo o mandat. Kilka razy zwolniłem w ostatnim momencie, bo na horyzoncie był :milicja: , a Tesla dawała w palnik. Oczywiście można to ograniczyć w opcjach do trzymania się ograniczeń ze znaków albo można ręcznie ujmować czy dodawać. 

Jeszcze jedno.

Opcja Summon czyli przywoływania Tesli z parkingu działa prawidłowo.

Wybrałem opcję "hold button" czyli jak długo mam wciśnięty to auto jedzie do mnie i dla bezpieczeństwa testowałem to jak widziałem auto w oddali żeby kogoś nie przejechało.

Tesla wyjeżdżała sama z parkingu i dojeżdżała do mnie bez problemu. :ok:

Napisano
W dniu 23.07.2024 o 02:08, HanYs napisał(a):

Krótkie podsumowanie. Używałem trybu "Asertywny" bez limitu prędkości czyli auto jedzie jak wszyscy.

Po dwóch miesiącach dobrego zdecydowałem się na przerwę wakacyjną.

Jest bardzo dobrze.:ok:

Pierwsze kilka dni to niełatwy czas na przyjęcie do świadomości, że auto wykona manewr który wymaga szybkiej reakcji i jest mało czasu na potencjalną korektę więc miałem ręce i nogę gotową do przejęcia "sterowania"  ;]

Po tym czasie jak już mózg się dostosuje wystarczy wcisnąć guzik na kierownicy i sprecyzować gdzie się chce jechać i auto jedzie kompletnie samo. 

Jedyne ingerencje to wjazdy czy wyjazdy z nieoznakowanych parkingów. Tesla kombinuje wtedy i nie jest to jeszcze idealne. 

Co do bezpieczeństwa to nie miałem ani jednej groźniej sytuacji.

Kilka razy Tesla przejechała wjazd do firmy, bo mi siedział na ogonie inny samochód pomimo, że jechałem ponad dozwoloną prędkość i wjechała innym wjazdem.

Miejsce parkingowe musiałem wybrać sam i dopiero wtedy Tesla zaparkowała tyłem chociaż mogła przodem.

Przy wyższych prędkościach na autostradzie Tesla wciska się pomiędzy inne auta bezproblemowo.

Jedyny zauważony problem to jest to zbyt wygodna opcja.

Jeśli używasz tego codziennie to mózg się przyzwyczaja i jeśli nie używasz FSD to po prostu nie ruszasz ze świateł jak słyszysz "ping" , bo zwykle Tesla robiła to za Ciebie. ;]

Drugi problem to w tym trybie auta rusza i jeździ dosyć dynamicznie więc łatwo o mandat. Kilka razy zwolniłem w ostatnim momencie, bo na horyzoncie był :milicja: , a Tesla dawała w palnik. Oczywiście można to ograniczyć w opcjach do trzymania się ograniczeń ze znaków albo można ręcznie ujmować czy dodawać. 

Jeszcze jedno.

Opcja Summon czyli przywoływania Tesli z parkingu działa prawidłowo.

Wybrałem opcję "hold button" czyli jak długo mam wciśnięty to auto jedzie do mnie i dla bezpieczeństwa testowałem to jak widziałem auto w oddali żeby kogoś nie przejechało.

Tesla wyjeżdżała sama z parkingu i dojeżdżała do mnie bez problemu. :ok:

Tymczasem VW, "zeszliśmy już z pełnym uruchomieniem wbudowanej nawigacji do 45 sekund od odpalenia auta" :lol:

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Najnowsza wersja 😎 „sąsiad” testuje 👍🏼

Ja jeszcze nie mam tego softu 😕

Pewnie dostanę w przyszłym tygodniu.