Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Mam wersję 12.5.4.1  i pojawiły się niespodzianki. ;]

Po dojechaniu do celu Tesla zaparkowała wzdłuż ulicy, wzdłuż krawężnika, bo po tej stronie tak stały zaparkowane inne auta 8].

Druga sytuacja w innym miejscu. Tesla wjechała sama przodem w wolne miejsce parkingowe. 8]

Problem w tym, że w obu przypadkach nie zakończyło to normalnego parkowania, wrzucenia "P" i jakiegokolwiek komunikatu. :hehe:

Auto stało na Hold i nie czekałem co dalej.:chipsy:

Pewnie w kolejnych wersjach się wyjaśni co autor miał na myśli.:chipsy:

Nadal ani razu nie musiałem sam hamować. Nie miałem żadnych niechcianych fantomowych hamowań. Tak wiem to niemożliwe ! :hehe:

Ogólnie jedzie bardzo sprawnie. Zwalnia ładnie przed "leżącym policjantem" i delikatnie go przejeżdża. Używam Tesla Vision zamiast czujników.

ASS czyli sprytne przywoływanie działa bez zarzutu ale mogło by być szybsze. 

Parkowanie działa jak działało.:chipsy: Nie zauważyłem różnicy.

Można trzymać ręce w kieszeniach dopóki patrzymy oczami co się dzieje. ;] Nie miałem jeszcze ani jednego ostrzeżenia więc nie wiem co trzeba odjaniepawlić.

W trybie asertywnym nadal jest miejsce na trochę więcej zdecydowania.

Kilka razy przy dosyć trudnej sytuacji typu kilka aut stoi i kto pierwszy albo skręt w lewo, dwa pasy i wszyscy stoją na jednym więc nacisnąłem pedał przyspieszenia żeby dać znak-sygnał JEDŹ ! :hehe: To działa tak, że Tesla wtedy zmienia pas i pojedzie albo ominie zawalidrogę. :chipsy:

Napisano
3 godziny temu, HanYs napisał(a):

Mam wersję 12.5.4.1  i pojawiły się niespodzianki. ;]

Po dojechaniu do celu Tesla zaparkowała wzdłuż ulicy, wzdłuż krawężnika, bo po tej stronie tak stały zaparkowane inne auta 8].

Druga sytuacja w innym miejscu. Tesla wjechała sama przodem w wolne miejsce parkingowe. 8]

Problem w tym, że w obu przypadkach nie zakończyło to normalnego parkowania, wrzucenia "P" i jakiegokolwiek komunikatu. :hehe:

Auto stało na Hold i nie czekałem co dalej.:chipsy:

Pewnie w kolejnych wersjach się wyjaśni co autor miał na myśli.:chipsy:

Nadal ani razu nie musiałem sam hamować. Nie miałem żadnych niechcianych fantomowych hamowań. Tak wiem to niemożliwe ! :hehe:

Ogólnie jedzie bardzo sprawnie. Zwalnia ładnie przed "leżącym policjantem" i delikatnie go przejeżdża. Używam Tesla Vision zamiast czujników.

ASS czyli sprytne przywoływanie działa bez zarzutu ale mogło by być szybsze. 

Parkowanie działa jak działało.:chipsy: Nie zauważyłem różnicy.

Można trzymać ręce w kieszeniach dopóki patrzymy oczami co się dzieje. ;] Nie miałem jeszcze ani jednego ostrzeżenia więc nie wiem co trzeba odjaniepawlić.

W trybie asertywnym nadal jest miejsce na trochę więcej zdecydowania.

Kilka razy przy dosyć trudnej sytuacji typu kilka aut stoi i kto pierwszy albo skręt w lewo, dwa pasy i wszyscy stoją na jednym więc nacisnąłem pedał przyspieszenia żeby dać znak-sygnał JEDŹ ! :hehe: To działa tak, że Tesla wtedy zmienia pas i pojedzie albo ominie zawalidrogę. :chipsy:

Brzmi kosmiczne :jem:

Tymczasem wv, soft walczy żeby utrzymać auto w pasie ruchu ;l

Napisano
59 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Brzmi kosmiczne :jem:

Tymczasem wv, soft walczy żeby utrzymać auto w pasie ruchu ;l

I taki ładny post posułeś folkswagenem...

Mam nadzieję, że fsd wejdzie wkrótce do łuni. 

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

I taki ładny post posułeś folkswagenem...

Mam nadzieję, że fsd wejdzie wkrótce do łuni. 

To co na filmiku wrzuconym przez @HanYs wygląda bardzo obiecująco.

Nie oglądałem całości, a jedynie przesuwałem co kilka minut. Może zatem coś pominąłem.

To czego tam nie było, a u nas w PL jest właściwie normą to:

1. Ulica bez namalowanych pasów. O ile pas rozdzielający kierunki jazdy jest, to nie ma go na krawędzi drogi.

2. Studzienki kratery, które normalny kierowca dla swojej wygody omija

3. Ronda. Te proste i te z wieloma pasami, jak i takie turbinowe

4. Sytuacja kiedy skręcasz z drogi z dwoma pasami i wjeżdżasz w drogę z trzema. Oczywiście kiedy nie jesteś sam, tylko musisz dzielić te docelowe pasy z wieloma autami które ruszyły razem z Tobą.

5. Sytuacja kiedy skręcasz w prawo i zaraz "za rogiem" masz biegnącą ścieżkę rowerową, między skrzyżowaniem i pasami. Tutaj i człowiek prawie zawsze staje na tej ścieżce. Widziałem na tym filmiku że Tesla stanęła na pasie dla autobusów. Nie w całości, ale wystawała za bardzo i kierowcy autobusu się to nie spodobało. Bym tą sytuację jakoś chyba najbardziej porównał z tą do tej ścieżki, tzn auto staje i przepuszcza, rusza kiedy trzeba. To jest ok. Jednak stanęło nie do końca tam gdzie trzeba.

Dodam, że całość przypominała podróż taką ostrożną windą. Niby wszyscy już wsiedli, ale drzwi się z jakiegoś powodu nie zamykają. Zamykają się po 5 sekundach ;] Niby drzwi się zamknęły, ale winda jeszcze nie rusza. Pewnie coś jeszcze sprawdza. Winda dotarła na właściwe piętro, ale drzwi otwierają się dopiero za 3 sekundy... ;]

Było kilka sytuacji takich właśnie na tym filmiku, gdzie ja bym pojechał już 100x, ale auto czekało

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

To co na filmiku wrzuconym przez @HanYs wygląda bardzo obiecująco.

Nie oglądałem całości, a jedynie przesuwałem co kilka minut. Może zatem coś pominąłem.

To czego tam nie było, a u nas w PL jest właściwie normą to:

1. Ulica bez namalowanych pasów. O ile pas rozdzielający kierunki jazdy jest, to nie ma go na krawędzi drogi.

2. Studzienki kratery, które normalny kierowca dla swojej wygody omija

3. Ronda. Te proste i te z wieloma pasami, jak i takie turbinowe

4. Sytuacja kiedy skręcasz z drogi z dwoma pasami i wjeżdżasz w drogę z trzema. Oczywiście kiedy nie jesteś sam, tylko musisz dzielić te docelowe pasy z wieloma autami które ruszyły razem z Tobą.

5. Sytuacja kiedy skręcasz w prawo i zaraz "za rogiem" masz biegnącą ścieżkę rowerową, między skrzyżowaniem i pasami. Tutaj i człowiek prawie zawsze staje na tej ścieżce. Widziałem na tym filmiku że Tesla stanęła na pasie dla autobusów. Nie w całości, ale wystawała za bardzo i kierowcy autobusu się to nie spodobało. Bym tą sytuację jakoś chyba najbardziej porównał z tą do tej ścieżki, tzn auto staje i przepuszcza, rusza kiedy trzeba. To jest ok. Jednak stanęło nie do końca tam gdzie trzeba.

Dodam, że całość przypominała podróż taką ostrożną windą. Niby wszyscy już wsiedli, ale drzwi się z jakiegoś powodu nie zamykają. Zamykają się po 5 sekundach ;] Niby drzwi się zamknęły, ale winda jeszcze nie rusza. Pewnie coś jeszcze sprawdza. Winda dotarła na właściwe piętro, ale drzwi otwierają się dopiero za 3 sekundy... ;]

Było kilka sytuacji takich właśnie na tym filmiku, gdzie ja bym pojechał już 100x, ale auto czekało

To oglądnij bez przewijania. Tam nie jest pokazana tylko jazda miedzy liniami, ale obserwowanie i przewidywanie zachowań innych i dostosowania jazdy pod to. Natomiast dziwna akcja z tym cofaniem, jeśli dobrze rozumiem to auto ma bana na samodzielne cofanie, co skutkuje, że w pewnych sytuacjach po prostu się blokuje. Nie bardzo rozumiem z czego wynika to ograniczenie.

Ciekawe jak wygląda jazda w ciężkich warunkach typu ulewa czy śnieg, FSD wtedy w ogóle działa?

Napisano
Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Tych konkretnych nie było, ale były inne też ciekawe i dosyc nietypowe (wypadek czy policjanci). Ale z tymi dziurami to faktycznie dobry case, sam bym chętnie zobaczył jak się zachowa.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, kravitz napisał(a):

W obu przypadkach nie widzę problemu.

Chyba będę musiał zrobić jakieś swoje video. 😁

Boczne drogi w mojej okolicy nie mają nawet środkowej lini i FSD jedzie ładnie po prawej stronie. 
Autopilot jest na takich odcinkach niedostępny.

Duże skrzyżowania z dwoma pasami do skrętu  i wieloma to bułka z masłem 😎

Jak stoisz na czerwonym to Tesla pokazuje Ci skrzyżowanie “z góry” i cały ruch ,możesz być pewny, że wie gdzie jedzie.

Przykładowo.

IMG_0130.jpg

Napisano
  • Autor

Ten ostatni update wykastrował tryb asertywny :chory:

Auto mniej zdecydowanie przyśpiesza czyli teraz rusza jak wszyscy, przy pustym skrzyżowaniu ze dwa razy lekko zwolniło co jest do poprawy bez dwóch zdań.

Poza tym lepiej utrzymuje odstęp od prawej strony i szerzej robi zakręty. 
W kolejnej wersji mają być nowe ustawienia trybów i asertywny będzie ten środkowy, a dojdzie bardziej agresywny.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wjechała kolejna edycja “free FSD” czyli 30 dni  za darmo na terenie USA.

Kto ma subskrypcję ten nie płaci za kolejny miesiąc 👹

Napisano
15 godzin temu, HanYs napisał(a):

Wjechała kolejna edycja “free FSD” czyli 30 dni  za darmo na terenie USA.

Kto ma subskrypcję ten nie płaci za kolejny miesiąc 👹

Ja tymczasem dostałem 2h temu telefon z Tesli że mi przeniosą eAP na nowe auto jeśli kliknę. Kończą się argumenty żeby tego nie robić :panic:

Napisano
51 minut temu, format napisał(a):

Ja tymczasem dostałem 2h temu telefon z Tesli że mi przeniosą eAP na nowe auto jeśli kliknę. Kończą się argumenty żeby tego nie robić :panic:

Przenosisz też folię? ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

12.5.4.2

Poprawili “niezdecydowanie” , wyłączyli dźwiękowe alerty ostrzegające o złej pogodzie. 👍🏻
Poprawili płynność animacji innych pojazdów. 

W mocnym deszczu FSD potrafi przejechać przez ruchliwe miasto i kawałek autostradą bez  żadnych interwencji z mojej strony.

Parkowanie na koniec wyznaczonej trasy nadal  nie kończy wyznaczonej trasy.

Tryb asertywny jest jak standard w poprzednich wersjach 😭

Nuda 🥱 

Napisano

Fajnie to wygląda 

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Fajnie to wygląda 

ciekawe czy w wv sa juz na podobnym poziomie ;l

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, format napisał(a):

Fajnie to wygląda 

Ciekawie jest na zatłoczonej wielopasmowej autostradzie przy większych prędkościach. ;]

Pierwsze dni z FSD są stresujące, bo mózg musi przyswoić, że nie łapiemy za kierownicę nie hamujemy, bo Tesla to ogarnia. ;]

Napisano
  • Autor
26 minut temu, PawelWaw napisał(a):

A Mercedes to już dawno bierze na siebie odpowiedzialność !

Happy Dog GIF

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Oczywiście. @Florydzialski mówił że Merc to już w ogóle jest na etapie stage tysiąc pięćset sto dziewięćset. I ja mu wierzę, bo Marek znany jest przecież z tego że nie opowiada głupot 

Napisano
17 minut temu, format napisał(a):

Oczywiście. @Florydzialski mówił że Merc to już w ogóle jest na etapie stage tysiąc pięćset sto dziewięćset. I ja mu wierzę, bo Marek znany jest przecież z tego że nie opowiada głupot 

Ale podobno ałdi z powodu ogromnego powodzenia drugiego biegu w etronie ma ma dodadawać do wyposażenia również migomat. ;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Ale podobno ałdi z powodu ogromnego powodzenia drugiego biegu w etronie ma ma dodadawać do wyposażenia również migomat. ;]

Ciekawe czy już ogarnęli 3 poważne recall-e z zagrożeniem pożarem w e-tronie 😁

Napisano
14 godzin temu, HanYs napisał(a):

Ciekawe czy już ogarnęli 3 poważne recall-e z zagrożeniem pożarem w e-tronie 😁

Mój drugi tydzień stoi w serwisie i czeka na nowe akumulatory. 

Napisano
19 godzin temu, format napisał(a):

Najnowsze Mercedesy to są takie niesamowite ze na autostradzie przy prędkościach do 30 km/h jadą same i nie trzeba się patrzyć na drogę. Ale tylko na kilku autostradach bo to niezwykle zaawansowana technologia. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Najnowsze Mercedesy to są takie niesamowite ze na autostradzie przy prędkościach do 30 km/h jadą same i nie trzeba się patrzyć na drogę. Ale tylko na kilku autostradach bo to niezwykle zaawansowana technologia. 

Napisano

z improwizowaniem też jakoś źle nie jest

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano
39 minut temu, HanYs napisał(a):

:palacz:

co to ma byc ? 2 mile ? autonomiczny mercedes przejedzie cale stany tak pisal @Florydzialski :jem:

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

co to ma byc ? 2 mile ? autonomiczny mercedes przejedzie cale stany tak pisal @Florydzialski :jem:

Kalifornię i tylko autostradą. 

A ten nowy myk Tesli jest fajny i nie ma co tego negować

Napisano
Teraz, Florydzialski napisał(a):

Teselka najlepsza :jem:

Napisano
47 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Ocho. Czytam między wierszami, że w okolicach Cape Canaveral wyląduje w zaraz jakiś Juniper. :spy:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Ocho. Czytam między wierszami, że w okolicach Cape Canaveral wyląduje w zaraz jakiś Juniper. :spy:

Już za rok albo dwa 😁

Napisano
15 minut temu, HanYs napisał(a):

Już za rok albo dwa 😁

Jak używki stanieją

Napisano
3 godziny temu, HanYs napisał(a):

:palacz:

Fanboje Tesli się cieszą, a BMW i Mini jeździły już w zeszłym roku po fabrykach same...

Edytowane przez grogi

Napisano
7 minut temu, grogi napisał(a):

BMW i Mini jeździły już w zeszłym roku po fabrykach same...

zo za wypadek sie tam stal ??? :panic:

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, grogi napisał(a):

Fanboje Tesli się cieszą, a BMW i Mini jeździły już w zeszłym roku po fabrykach same...

I Mercedesy! 

• 3 tygodnie później...
Napisano
4 godziny temu, HanYs napisał(a):

2:05 🤗 

Napisano
4 godziny temu, HanYs napisał(a):

Dramat. Audi 100 nie ma takich problemów, a ma duszę której nie ma Tesla.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, format napisał(a):

Dramat. Audi 100 nie ma takich problemów, a ma duszę której nie ma Tesla.

I nie zapominaj, że Mercedes jest już na następnym poziomie! 😁

Napisano
16 godzin temu, HanYs napisał(a):

A my mamy 800+ ;]

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dostałem niedawno 12.6.4 dla HW3 

Poprawione drobne babole, płynność jazdy, zmiany pasa ruchu, wciskanie się kiedy potrzeba i odczuwalnie lepsza pewność manewrów.

Tryb Hurry działa elegancko. Można ustawić ile % ponad limit prędkości ma jechać i można też regulować max w trakcie jazdy prawym scroll-em.

Praktycznie nie ma potrzeby interweniować z wyjątkiem decyzji gdzie parkujemy po dojechaniu na miejsce.

Podjechałem w drodze do domu na SC i auto nawet zaczęło parkowanie ale się rozmyśliło ;l

Nie czekałem dłużej niż 15 sekund więc chyba to będzie dopiero w przyszłych wersjach.

Aha, muszę pochwalić jak ładnie dostosowuje się do nietypowych sytuacji.

Na przykład na żywca zamykany przez robotników jeden pas na autostradzie i auto zmienia ładnie pas w odpowiednim momencie. 

Napisano
1 godzinę temu, HanYs napisał(a):

Dostałem niedawno 12.6.4 dla HW3 

Poprawione drobne babole, płynność jazdy, zmiany pasa ruchu, wciskanie się kiedy potrzeba i odczuwalnie lepsza pewność manewrów.

Tryb Hurry działa elegancko. Można ustawić ile % ponad limit prędkości ma jechać i można też regulować max w trakcie jazdy prawym scroll-em.

Praktycznie nie ma potrzeby interweniować z wyjątkiem decyzji gdzie parkujemy po dojechaniu na miejsce.

Podjechałem w drodze do domu na SC i auto nawet zaczęło parkowanie ale się rozmyśliło ;l

Nie czekałem dłużej niż 15 sekund więc chyba to będzie dopiero w przyszłych wersjach.

Aha, muszę pochwalić jak ładnie dostosowuje się do nietypowych sytuacji.

Na przykład na żywca zamykany przez robotników jeden pas na autostradzie i auto zmienia ładnie pas w odpowiednim momencie. 

a tak w ludzkich slowach ?

da sie juz jezdzic z domu do pracy bez zajmowania sie kierowaniem czytajac gazete ?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

a tak w ludzkich slowach ?

da sie juz jezdzic z domu do pracy bez zajmowania sie kierowaniem czytajac gazete ?

Bezstresowo.

Napisano
31 minut temu, HanYs napisał(a):

Bezstresowo.

@Florydzialski i co mowiles ze ten merc lepszy i wyszlo ze naginales rzeczywistosc ;]

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Wersja 14.1.4 dla HW4

Nowe profile style i prędkości jazdy. Brak możliwości ręcznej kontroli maksymalnej prędkości w danym profilu. Trochę lipa moim zdaniem. 

Podobno styl jazdy ma być czerpany z danego profilu kierowcy.

Zmieniamy "kulką" pomiędzy : Sloth, Chill, Standard, Hurry, Mad Max (czyli dawny Asertywny). Ten ostatni zadupca +20 mph i pcha się jak człowiek. ;]

Start FSD zaczyna się z zaparkowanego miejsca na parkingu albo garażu który Tesla sama sobie otworzy i zamknie.

Wybieramy miejsce/sposób parkowania w miejscu docelowym. Na przykład przy ulicy, na parkingu, w garażu albo przy Supercharger-ze ! :old:

W moim przypadku Tesla zaparkowała bardzo żwawo ale na miejscu nieparkingowym oznaczonym liniami "nie parkować" ;] 

Do poprawki. Zgłosiłem i zobaczymy ile zajmie poprawka.

Podobno soft z Autopilot idzie do kosza i będzie tylko jeden soft z FSD albo tylko ze zwykłym TACC.

Pewnie jeśli ktoś ma EAP to będzie miał FSD pod spodem.

Jeszcze jedno. Miałem w poprzedniej Tesli FSD z HW3 i oprócz Auto shift obecna Tesla z HW4 jeździ jak samo pewnie.