Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzmocnienie mocy przycisku

Featured Replies

Napisano

Mam taki przycisk ktory wciska przycisk windy, ktora wtedy przyjezdza do mnie :jem:

Tylko jest problem, bateria ktora tam jest dziala ok tylko 1-2 dni po naladowaniu (kupilem jakies o wiekszym napieciu z Aliexpres).

Brakuje mu pozniej mocy zeby wcisnac ten przycisk windy, naciska na samym dole wiec musi byc mocniej.

Jakies pomysly jak to ogarnac zeby to dzialalo ?

Inny przycisk na testy ? Jakas modyfikacja mechanizmu ?

https://www.switch-bot.com/products/switchbot-bot?variant=37452343541927

image.png.2f003c37d82b7c07c0bdf375c8b4ea68.png

Napisano

Ty dalej z tym walczysz??? :) 

Nie możesz podpiąć pod power bank ewentualnie kupić inny przycisk, który ma inną konstrukcję?

Napisano
37 minut temu, bergerac napisał(a):

Ty dalej z tym walczysz??? :) 

Ja też ciągle się łudziłem, że wątek o przycisku to jakiś trolling :hehe:

@PawelWaw przeliczałeś czy ta inwestycja się w ogóle opłaca? 
Może lepiej dać łapówkę pracownikowi Schindlera aby zamontował jakiś przełącznik w środku, albo dawać 5 zł dziecku żeby leciało wciskać? :hmm:

Napisano
  • Autor
46 minut temu, bergerac napisał(a):

kupić inny przycisk, który ma inną konstrukcję?

to chyba najlepsza opcja

Napisano
  • Autor
28 minut temu, open napisał(a):

przeliczałeś czy ta inwestycja się w ogóle opłaca? 

lepiej nie liczyc :panic:

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

to chyba najlepsza opcja

myślę, że ważny jest też sposób montażu. Czym jest bardziej elastyczny do (przycisk<>ściana) tym mniej powera idzie na wciśnięcie.

Napisano
  • Autor
45 minut temu, bergerac napisał(a):

myślę, że ważny jest też sposób montażu. Czym jest bardziej elastyczny do (przycisk<>ściana) tym mniej powera idzie na wciśnięcie.

I to może być trop. Docisnąłem całość ręką I zadziałało :jem: Tam jest jakaś taśma 3m ale tak z 4mm grubości, potrzebuje dobrej taśmy dwustronnej ale cienkiej. Ktoś coś?

Napisano
14 minut temu, PawelWaw napisał(a):

I to może być trop. Docisnąłem całość ręką I zadziałało :jem: Tam jest jakaś taśma 3m ale tak z 4mm grubości, potrzebuje dobrej taśmy dwustronnej ale cienkiej. Ktoś coś?

każda taśma będzie elastyczna. Spróbuj klejem z pistoletu na gorąco. W razie czego oderwiesz.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, bergerac napisał(a):

każda taśma będzie elastyczna. Spróbuj klejem z pistoletu na gorąco. W razie czego oderwiesz.

A przetestuje w sumie. Wezmę przedłużacz z Tesli i kleje wieczorem. Zobaczymy czy metal z plastikiem utrzyma :jem:

Napisano
18 minut temu, PawelWaw napisał(a):

A przetestuje w sumie. Wezmę przedłużacz z Tesli i kleje wieczorem. Zobaczymy czy metal z plastikiem utrzyma :jem:

przetestuj. Zaletą jest, że oderwiesz w razie w. Pamiętaj też, że są różne kleje, jak uniwersalny nie złapie to nie znaczy, że się nie da, tylko trzeba spróbować z innym klejem. Rozprowadź i daj na rogach przycisku dodatkową warstwę na już przyklejonym urządzeniu, żeby wzmocnić chwyt. Rogi są zaokrąglone, więc jest gdzie rozsmarować :)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

przetestuj. Zaletą jest, że oderwiesz w razie w. Pamiętaj też, że są różne kleje, jak uniwersalny nie złapie to nie znaczy, że się nie da, tylko trzeba spróbować z innym klejem. Rozprowadź i daj na rogach przycisku dodatkową warstwę na już przyklejonym urządzeniu, żeby wzmocnić chwyt. Rogi są zaokrąglone, więc jest gdzie rozsmarować :)

Kurcze pokleilem, trzyma nieźle ale nadal działa działa i po kilku razach lipa.

Muszę wymyślę coś głupiego ;]

Ten switch bot ma ta zaletę że przycisk jest schowany cały i nic nie wystaję w stanie spoczynku. Może coś z mechanizmem trzeba podziałać albo coś dodrukować na 3d ?

Napisano
18 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Kurcze pokleilem, trzyma nieźle ale nadal działa działa i po kilku razach lipa.

Muszę wymyślę coś głupiego ;]

Ten switch bot ma ta zaletę że przycisk jest schowany cały i nic nie wystaję w stanie spoczynku. Może coś z mechanizmem trzeba podziałać albo coś dodrukować na 3d ?

Doklej mu na tym "dzyngielku" taką silikonową podkładkę jak są czasami do drzwi w szafkach. Zwiększysz mu zasięg o 1 czy 2 mm. 

Napisano
6 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Tylko jest problem, bateria ktora tam jest dziala ok tylko 1-2 dni po naladowaniu (kupilem jakies o wiekszym napieciu z Aliexpres).

To w końcu bateria czy akumulator?:phi:

Podaj oznaczenie-parametry/pojemność:)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, volf6 napisał(a):

To w końcu bateria czy akumulator?:phi:

Podaj oznaczenie-parametry/pojemność:)

Tam jest bateria CR2 o napieciu 3V.

Ja kupilem CR2 na aliexpres akumulatorek o napieciu 3,7V, jest lepiej ale tylko na poczatku.

o taka kupilem:

image.png.15b6c83172bdd993e8c12e02843a052c.png

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Doklej mu na tym "dzyngielku" taką silikonową podkładkę jak są czasami do drzwi w szafkach. Zwiększysz mu zasięg o 1 czy 2 mm. 

no testowalem, to nie do konca dziala, brakuje mu mocy docisniecia :(

Napisano
15 minut temu, PawelWaw napisał(a):

no testowalem, to nie do konca dziala, brakuje mu mocy docisniecia :(

Zasilaj go z sieci, przedłużaczem do ładowania teselki :ok:

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Tam jest bateria CR2 o napieciu 3V.

Ja kupilem CR2 na aliexpres akumulatorek o napieciu 3,7V, jest lepiej ale tylko na poczatku.

o taka kupilem:

image.png.15b6c83172bdd993e8c12e02843a052c.png

Zastosuj akumulator albo nawet 2 równolegle 18680 tylko jakieś firmowe, pojedynczy ma pojemność ~10 razy większą.

Napisano
14 godzin temu, volf6 napisał(a):

Zastosuj akumulator albo nawet 2 równolegle 18680 tylko jakieś firmowe, pojedynczy ma pojemność ~10 razy większą.

Wtedy przycisk odpadnie bo będzie za ciężki. 

Napisano

Wydrukuj większą obudowę,  tak by się koszyk na 2xAA  lub 18650 zmieścił do środka.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, 2000_mc napisał(a):

Wydrukuj większą obudowę,  tak by się koszyk na 2xAA  lub 18650 zmieścił do środka.

Właśnie zwiększenie napięcia by pomogło. Myślę że okolice 4-4,5V. Bo na początku działa a po 1-2 dniach już nie ma siły docisnąć. Są jakieś małe baterie z tym napięciem?

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Właśnie zwiększenie napięcia by pomogło. Myślę że okolice 4-4,5V. Bo na początku działa a po 1-2 dniach już nie ma siły docisnąć. Są jakieś małe baterie z tym napięciem?

Pojemność baterii za mała a nie, że napięcie za niskie:facepalm:

Zbyt wysokim napięciem usmażysz zabawkę i będziesz musiał kupić następną:old:

Napisano

Sprawdził bym, jaka jest tolerancja na wysokość napięcia w tym twoim przycisku. Niektóre moduły radiowe działają w zakresie 2,2-5V.

Jeżeli przycisk działa na krótko to możliwe, że pojemność baterii  jest za mała. Został bym przy tych 3,7V i zwiększył pojemność baterii.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, lucash napisał(a):

@PawelWaw sąsiedzi jeszcze nie zerwali, czy masz swoją VIP windę? ;) 

Nikt nie zrywa. Ale muszę tam dowalić ze 4,5V :jem:

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, 2000_mc napisał(a):

Sprawdził bym, jaka jest tolerancja na wysokość napięcia w tym twoim przycisku. Niektóre moduły radiowe działają w zakresie 2,2-5V.

Jeżeli przycisk działa na krótko to możliwe, że pojemność baterii  jest za mała. Został bym przy tych 3,7V i zwiększył pojemność baterii.

Oryginalnie ta bateria ma 3V, nie wiem czy ta z Chin ma deklarowane 3,7V.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

ok relacja :)

- przykleilem na gluta z pistoletu to rano znalazlem calosc na ziemi rozwalone od upadku ;]

- poskladalem i przykleilem na nowa tasme dwustronna 3M, naladowalem chinska beteryjke i dziala od kilku dni, ale jak dlugo :panic:

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 28.06.2024 o 09:26, PawelWaw napisał(a):

ok relacja :)

- przykleilem na gluta z pistoletu to rano znalazlem calosc na ziemi rozwalone od upadku ;]

- poskladalem i przykleilem na nowa tasme dwustronna 3M, naladowalem chinska beteryjke i dziala od kilku dni, ale jak dlugo :panic:

Wskazówka, jakby odpadło - przed przyklejeniem odtłuść powierzchnię :)