Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Microvan do 25-28tyś - Venga, ix 20 ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Kuzyn potrzebuje małe ale wysokie auto (wygodne we wsiadaniu) do miasta. Przebiegi roczne 5-6tyś km. Oczywiscie benzyna. 

Przejechał się ix20 i prowadzenie mu pasuje. Czy to auto ma jakieś wieksze wady , bolączki ? 

Jakieś inne auta tego pokroju można szukać? Do głowy przychodzi mi tylko Meriva B. To ma w miare nowocześnie wyglądać i rocznikowo powyżej 2011/2012.

Edytowane przez Truecolor

Napisano

Wszystkiego można się spodziewać po 11 letnim aucie. W Koreankach posłuchać przekładni była na to akcja. Poza tym szukać po dziadku sporo tego się sprzedało w PL w przeciwieństwie do Merivy. 

Napisano

Meriva 2 to juz nie jest male autko-wymiarowo praktycznie rowne VW Touran.

Poza tym bardzo fajne auto.Raczej nie brac podstawowego 1.4-za slaby silnik do tego auta.

Napisano

Venga lub ix20, co się trafi. Z silnikiem benzynowym będzie bezawaryjne przy odrobinie zadbania o regularny serwis. 

Napisano
3 godziny temu, wlad napisał(a):

Meriva 2 to juz nie jest male autko-wymiarowo praktycznie rowne VW Touran.

Poza tym bardzo fajne auto.Raczej nie brac podstawowego 1.4-za slaby silnik do tego auta.

z kolei 1.6 chla jak dzik kasztany w lesie . Po mieście 9-10 ( automat ) , na S - spokojnie 7-8 , na autostradzie już podchodzi pod  10l przy 140km/h . Ten 1.4 może nie jest demonem prędkości ( zresztą ten 1.6 też nie ) to jednak pali mniej , wiem bo w rodzinie była zmiana z 1.4M na 1.6AT 

Napisano
2 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

z kolei 1.6 chla jak dzik kasztany w lesie . Po mieście 9-10 ( automat ) , na S - spokojnie 7-8 , na autostradzie już podchodzi pod  10l przy 140km/h . Ten 1.4 może nie jest demonem prędkości ( zresztą ten 1.6 też nie ) to jednak pali mniej , wiem bo w rodzinie była zmiana z 1.4M na 1.6AT 

Do Merivy B tylko 1.4T.

Napisano

Przerabiałem temat 5 lat temu

szukałem własnie czegoś podobnego, w podobnej kasie.

ix 20 i venga były na 1 miejscu, odpadły z racji nieocynkowanych blach...

Szukałem jeszcze Note, Roomster, Mriva B, osobowe kangoo, berlingo... po obejrzeniu dziesiątków sztuk szrotów w ręcę wpadła ... Meriva A,  1.4 16V  od 1 właściciela, bezwypadkowa, zadbana,, wymieniłem zawieszenie na nowe (wszystkie elementy), wymieniłem tłumik, tarcze, klocki i od 2019 (mało jeździ auto, przejechało od 2019 do dzisiaj niecałe 40 kkm) ani jednej awarii, auto bdb wyposażone, gazu przy tym przebiegu nie zakładam, pali to latem 6-7, zima kolo 8 na krotkich odcinkach, robi jako taczka na zakupy i autobus.

Szukałbym może Note po lifcie, może jazza - tak wiem, tez problem z ruda jak kia/hyundai, meriva B nie miala 1.6 a 1.4 i 1.4 turbo.

Wystraszyłem się merivy B, coś pisali na forach o module komfortu czy jakos tak, ze wymiana z 5 kola... i cos o zamkach tylnych drzwi, ze padaja jak muchy, w tamtym czasie jak szukalem auta, trafilem na jakis taki artykul i wpadla meriva A - jestem bardzo zadowolony, jedyna wada, mam kolor metro cos tam, taki szaroniebieski, kurcze schodzi lakier z dachu;) oraz pod maskąz wnek... ale przyjrzalem sie kilkunastu egzemplarzom w tym kolorze na parkingach i widze, że w każdym;) 

Napisano

Mam w domu merivę B 7 lat od nowości, 1.4T w gazie. Faktycznie pojawił się problem  z jednym zamkiem i trzeba go było na gwarancji wymienic. Poza tym bez jakiejkolwiek usterki przy najechanych 100tys km.

Napisano

Polecam Vengę w benzynie. Bezawaryjne auto. Małe na zewnątrz, ale duże w środku, zwrotne, wygodne podczas wsiadania/wysiadania.

Napisano

Miałem Merive B 1.4, bez turbo, od 2015 do 23 i 55 tys.km. Faktycznie te 100KM i długie 5 biegów powoduje że poszaleć nie idzie. Za to paliła mniej niż Corsa D 1.4 90KM na tej samej trasie. U mnie padła tylko cewka zapłonowa Delphi - przeszli na tańszego producenta i cewki padają. Corsa D ma cewkę Boscha i już przeszło 100tys.i jeździ.

Do Tourana nie ma co porównywać bo tam z tylu są 3 pełnowartościowe siedzonka i każde składane osobno. Wielkościowo podobne, ale VW szerszy i przestronniejszy.

Ja ze swojej Merivy byłem bardzo zadowolony. Zmieniłem tylko bo był budżet na coś zwinniejszego.

Napisano
  • Autor
W dniu 13.06.2024 o 18:36, Tre-Bor napisał(a):

Wygodnie się wsiada, mało pali, silnik na łańcuszku.

https://www.olx.pl/d/oferta/mitsubishi-colt-1-3-benzyna-CID5-ID10zjxo.html

Tańszy od innych minivanów.

Może i wygodne ale wygląd.... przypomiana auta z rocznikow 2000-2004 anie 2010....2014. 

Napisano
W dniu 17.06.2024 o 08:58, mati_lecha napisał(a):

Venga, ix20.

Nic innego nie ma sensu.

tylko tu trzeba bacznie obserwować rudą;) nie ma ocynku

Napisano

Może niestandardowe ale popatrzeć na najmłodsze skody roomster. Mam 1,4 mpi z lpg 2012 ma juz prawie 210 kkm z czego 150 na lpg i sprawuje sie super

Napisano
2 godziny temu, kilermati napisał(a):

Może niestandardowe ale popatrzeć na najmłodsze skody roomster. Mam 1,4 mpi z lpg 2012 ma juz prawie 210 kkm z czego 150 na lpg i sprawuje sie super

moja dojeżdża 500 tyś km 1.6 16V i też moge polecić 

wersja sprzed liftu, 2009 

Napisano
Teraz, 62545tomasz napisał(a):

moja dojeżdża 500 tyś km 1.6 16V i też moge polecić 

wersja sprzed liftu, 2009 

tylku tu sie wsiada tak samo jak do fabii 2, przód to te same samochody, tyl roomstera to płyta octavii 1 generacji

w porównaniu do wsiadania, wysiadania wygodniej do meriva A czy b sie wsiadzie czy ix20 venga niz do roomstera

tylna kapana i bagaznik to co innego, roomster nie ma sobie rownych po wyjeciu siedzen;)