Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porysowany plastik

Featured Replies

Napisano

Hej, jak można usunąć takie rysy z porysowanego plastiku? Poprzednia właścicielka raczej niezbyt dbała o zapinanie pasa, do tego była funkcjonariuszem policji więc może też nosiła przy pasku broń lub kajdanki i stąd takie rysy. Myślałem o delikatnym użyciu opalarki, ale może są jakieś lepsze sposoby?20240529_112404.jpg.2c75e2a4dfcb755e4eb445494b235ecc.jpg

Napisano

Najlepiej wymienić na nowy, takie plastiki nie są zazwyczaj drogie.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Tilok napisał(a):

Najlepiej wymienić na nowy, takie plastiki nie są zazwyczaj drogie.

To pewnie by było ostateczne rozwiązanie, najpierw chce spróbować innych metod DIY.

Napisano
1 minutę temu, Ralph78 napisał(a):

To pewnie by było ostateczne rozwiązanie, najpierw chce spróbować innych metod DIY.

Może być ciężko. Spadł mi kiedyś box dachowy z auta i też chciałem jakoś zatuszować rysy. Jeździlem po różnych magikach i nikt nie chciał się podjąć. Opalarką mówili, że nie odbuduje się struktury. W końcu olałem temat ;]

Napisano
20 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Myślałem o delikatnym użyciu opalarki, ale może są jakieś lepsze sposoby?

Myślę, że opalarka lekko zamaskuje ślady, ale ich nie zlikwiduje. Ja bym próbował zdjąć plastik i wtedy po całości delikatnie opalarka. 

Napisano
Godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

w lanosie zapalniczką usuwałem takie zadrapania

Według mnie jedyna szansa to "grzanie" całego elementu (nie musi być cały jednocześnie), bo prawdopodobnie część podgrzewana zrobi się bardziej błyszcząca i nawet jeśli usunie rysy, to część będzie bardziej matowa, a podgrzana błyszcząca. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Według mnie jedyna szansa to "grzanie" całego elementu (nie musi być cały jednocześnie), bo prawdopodobnie część podgrzewana zrobi się bardziej błyszcząca i nawet jeśli usunie rysy, to część będzie bardziej matowa, a podgrzana błyszcząca. 

Spróbuje, dzięki. 

Napisano
4 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Hej, jak można usunąć takie rysy z porysowanego plastiku? Poprzednia właścicielka raczej niezbyt dbała o zapinanie pasa, do tego była funkcjonariuszem policji więc może też nosiła przy pasku broń lub kajdanki i stąd takie rysy. Myślałem o delikatnym użyciu opalarki, ale może są jakieś lepsze sposoby?20240529_112404.jpg.2c75e2a4dfcb755e4eb445494b235ecc.jpg

Zapalniczka/opalarka i inne tego typu patenty 👍

Napisano

A co to za auto ???

Napisano
6 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

Autodetaling :ok:

Napisano
W dniu 8.06.2024 o 09:45, Ralph78 napisał(a):

Zdemontuj element i delikatnie podgrzewaj opalarką. Miałem taki przypadek: 

IMG_20230524_125023.jpg.f6a649a831b863ba674d7d4bb29b073d.jpg

Zastosowałem metodę z opalarką i wyszło tak:

IMG_20230711_203001.jpg.69320756892488da2c45aeb7934f81ce.jpg

Napisano
W dniu 8.06.2024 o 12:49, Ralph78 napisał(a):

Spróbuje, dzięki. 

Podgrzewaj miejscowo opalarką na jakimś fragmencie, nie rób na zbyt dużej powierzchni.

Lepiej wolniej i dłużej niż zbyt szybko i przegrzać - potem już jest ciężej to wyprowadzić.

Podpowiem, że najpierw zrobiłem sobie taki jakby odcisk -stopiłem kawałek plastiku, zrobiłem sobie taki placek z uchwytem, potem to podgrzałem i miałem odcisk powierzchni

Potem punktowo podgrzewałem a jak już było prawie gotowe to fakture odbudowałem tym stempelkiem.

To było bardziej szukanie sobie zajęcia na kilka godzin i zimowy wieczór w garażu ale osłona tunelu wyszła jak nowa.

Edytowane przez bengamin

Napisano
  • Autor
Zdemontuj element i delikatnie podgrzewaj opalarką. Miałem taki przypadek: 
IMG_20230524_125023.jpg.f6a649a831b863ba674d7d4bb29b073d.jpg
Zastosowałem metodę z opalarką i wyszło tak:
IMG_20230711_203001.jpg.69320756892488da2c45aeb7934f81ce.jpg
Patrzyłem i ciężko będzie to zdemontować samemu, ten element jest bardzo zabudowany zarówno od góry jak i po bokach.
Ładnie ci to wyszło[emoji106]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niestety, dzisiaj próbowałem i prędzej się plastik stopi niż się rysy zamaskują. Jest ich za dużo i są za głębokie, pozostaje wymiana całego elementu.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka