Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klątwę AdBlue mam i ja 1,5 BlueHDI

Featured Replies

Napisano

Mam nadzieję ze konsekwencja przywalenia w puszkę pod spodem a nie TTM

67kkm i trochę ponad 3 latek888e928f13cbcf1be1939c79267aee13.jpg

Napisano
W dniu 18.07.2024 o 18:10, Fili_P napisał(a):

Raczej TTTM, padały pompki 

Napisano
W dniu 18.07.2024 o 18:10, Fili_P napisał(a):

Za malo autostrady !

Wczoraj odebralem z service Mazde, i tez mi to powiedzieli, auto ma 125 000 km przebiegu.

NA szczescie w przyszlym tygodniu dobrze ja wlasnie na autostradzie przepale !  :phi:

.

Napisano
4 godziny temu, 4thelement napisał(a):

Dokładnie, a Stellantis kolejny raz udaje, że nie ma problemu ;]

Napisano
  • Autor

Za malo autostrady !
Wczoraj odebralem z service Mazde, i tez mi to powiedzieli, auto ma 125 000 km przebiegu.

NA szczescie w przyszlym tygodniu dobrze ja wlasnie na autostradzie przepale !  default_grinser006.gif

.
Rypie parę razy w tygodniu obwodnicę trójmiejska więc chyba nie :-//
Napisano
  • Autor
Zobaczymy czy mechanicznie wtryskiwacz nox ( była przygoda w Rydze na wakacjach) i autocasco z regresem pójdzie czy będę testował warunki rozszerzonej gwarancji :-//
Napisano
  • Autor

Przebieg magicznego odliczania przekroczony o 300km , auto jeszcze 2x odpaliło pomimo komunikatu już na stałe " rozruch niemożliwy/ zabroniony"

Teraz najlepsze serwis ma czas 31go dopiero- będzie jazda jutro!c573f3cfb53f9dbcd63cb6f5ec057267.jpgc134d76aaee0574c9f5744ab3d7163fa.jpg

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Przebieg magicznego odliczania przekroczony o 300km , auto jeszcze 2x odpaliło pomimo komunikatu już na stałe " rozruch niemożliwy/ zabroniony"

Teraz najlepsze serwis ma czas 31go dopiero- będzie jazda jutro!

Wrociles juz z urlopu? ;)

Napisano
Rypie parę razy w tygodniu obwodnicę trójmiejska więc chyba nie :-//

Ty. Ale na obwodowe to max 70 to jakie to rypanie. Chyba że po nocy...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor

Wrociles juz z urlopu? [emoji6]

Si
Napisano
  • Autor

Ty. Ale na obwodowe to max 70 to jakie to rypanie. Chyba że po nocy...

Jak ktoś mieszka w Gdyni i jeździ 8-16 to może i tak....
Bez problemu lata 120 regularnie
Napisano
  • Autor

Wymiana wtryskiwacza NOx. Rozszerzona gwarancja właśnie się zwróciła z nawiązką.

Napisano
15 minut temu, Fili_P napisał(a):

Wymiana wtryskiwacza NOx. Rozszerzona gwarancja właśnie się zwróciła z nawiązką.

Jaki koszt, gdyby nie bylo gwarancji?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jaki koszt, gdyby nie bylo gwarancji?

900 do 1400 w ASO w zależności od pierdół ponoć całość

Edytowane przez Fili_P

Napisano
31 minut temu, Fili_P napisał(a):

900 do 1400 w ASO w zależności od pierdół ponoć całość

No to bez dramatu, myslalem ze to idzie w grube tysiace... Jakim cudem rozszerzona gwarancja sie zatem zwrocila?

Chyba, ze dostales w promocji za pare groszy.

Napisano
  • Autor

No to bez dramatu, myslalem ze to idzie w grube tysiace... Jakim cudem rozszerzona gwarancja sie zatem zwrocila?
Chyba, ze dostales w promocji za pare groszy.
Bramka nr 2 ;-)
  • 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Niestety cdn

"Usterka układu oczyszczania spalin. Rozruch niemożliwy"

Zobaczymy czy jutro odpali. Tym razem znienacka, bez żadnego odliczania :-(

Napisano
  • Autor

NIe odpalilł. Popołudniu lawetka

Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):

NIe odpalilł. Popołudniu lawetka

Czyli pewnie tym razem juz padla pompa Adblue, standard w tych silnikach...

Napisano
  • Autor

Wczoraj nie ogarnęli. Ale dzwonili,że dzisiaj juz będzie do odbioru i softwareowo coś zrobili szacher mache i juz cud malina jest......

No nie powiem - zagotowłem się.

"Mobilny mechanik" wyskanował 19 błędów jak przyjechal. Nie mowiac o fakapie ze stnal i koniec. Będzie wesoło dzisiaj jak pojadę NIE-odbierać... 😉

swoja droga zastanawiam sie czy po "sukcesie" z walką z paskiem nie pójść w "niekorzystne rozporządzanie moim mieniem" w kwestii braku możliwości odpalenia po komunikacie adblue... - ciekawe co prawnicy na to @prawoimotoryzacja ?

Napisano
  • Autor

"Nie wiemy co się stało. Zreinicjowaliśmy system. Gwarancji, że się nie powtórzy nie dajemy."

Zmądrzeli jak powiedziałem, że bez wydruku wszystkich 16 błędów wywalonych w kompie z podpisem szefa serwisu, datą,przebiegiem oraz potwierdzeniem, że naprawa polegała de facto na skasowaniu błędów nie wyjdę. Jutro ma być  jakiś  bardziej ogarnięty w tym ich diagboxie typ + będa się w międzyczasie konsultować z centralą- qrka to nie jest oczywiste, że jak nie ma procedury na dany przypadek to powinni to zrobić od razu?

Edytowane przez Fili_P

Napisano
  • Autor

Robi się coraz ciekawiej
Niby FAP do wymiany
(69 kim/ 3 latek)

Napisano
W dniu 25.09.2024 o 11:35, Fili_P napisał(a):

"Nie wiemy co się stało. Zreinicjowaliśmy system. Gwarancji, że się nie powtórzy nie dajemy."

Zmądrzeli jak powiedziałem, że bez wydruku wszystkich 16 błędów wywalonych w kompie z podpisem szefa serwisu, datą,przebiegiem oraz potwierdzeniem, że naprawa polegała de facto na skasowaniu błędów nie wyjdę. Jutro ma być  jakiś  bardziej ogarnięty w tym ich diagboxie typ + będa się w międzyczasie konsultować z centralą- qrka to nie jest oczywiste, że jak nie ma procedury na dany przypadek to powinni to zrobić od razu?

Diagboxa trzeba umieć obsługiwać. W tym wypadku istotne jest to, że niektóre błędy są nieusuwalne a jeszcze inne pojawiają się w pamięci i zostają w niej bez żadnego wpływu na funkcjonowanie samochodu. I to jest jak najbardziej oficjalne stanowisko, więc nie wygłupiaj się z żądaniem "naprawienia" ich do zera.

Napisano
  • Autor
Diagboxa trzeba umieć obsługiwać. W tym wypadku istotne jest to, że niektóre błędy są nieusuwalne a jeszcze inne pojawiają się w pamięci i zostają w niej bez żadnego wpływu na funkcjonowanie samochodu. I to jest jak najbardziej oficjalne stanowisko, więc nie wygłupiaj się z żądaniem "naprawienia" ich do zera.
Skróciłem. Sensem było to że pytałem jaką dają gwarancję ,e jutro się nie powtórzy? Nikt nie oczekuje i mówi o usuwaniu/ kasowaniu błędów sprzed roku, dwóch.....ale po cos te literki i cyferki w tych błędach są. " Zasugerowałem" oparcie o nich diagnozy a nie naprawę przez udawanie że ich nie ma.
Napisano
1 minutę temu, Fili_P napisał(a):
5 godzin temu, Igorek napisał(a):

Skróciłem. Sensem było to że pytałem jaką dają gwarancję ,e jutro się nie powtórzy? Nikt nie oczekuje i mówi o usuwaniu/ kasowaniu błędów sprzed roku, dwóch.....ale po cos te literki i cyferki w tych błędach są. " Zasugerowałem" oparcie o nich diagnozy a nie naprawę przez udawanie że ich nie ma.

Coś Ci powiem. Pracuję w firmie, która ma kontrakt ze Stellantis. Robimy mnóstwo akcji przywoławczych. To co robimy to wyłącznie postępowanie według instrukcji i pilnowanie aby nie przekraczać czasu (co jest praktycznie niemożliwe). Jeśli Twój serwis robi coś na gwarancji to jest to ta sama procedura- zgłaszasz problem według schematu a Stellantis decyduje czy dać zielone światło na naprawę. I teraz albo serwis nie trzyma się procedur i błądzi, albo Stellantis ma ten problem nierozwiązany do końca. Chociaż trzeba przy tym pamiętać, że naprawa kończy się wraz z oddaniem sprawnego samochodu klientowi i tak jest zdecydowanie lepiej dla serwisu, bo zamyka temat i dostaje kasę od Stellantis. A kolejna usterka nawet tego samego komponentu to kolejna naprawa w systemie. Dlatego też serwisowi będzie bardziej zależało na wydaniu auta niż na dawaniu gwarancji.

Napisano
W dniu 24.07.2024 o 10:06, Fili_P napisał(a):

Kosztowała ta gwarancja mniej, niż 600 pln?

Napisano
  • Autor
Coś Ci powiem. Pracuję w firmie, która ma kontrakt ze Stellantis. Robimy mnóstwo akcji przywoławczych. To co robimy to wyłącznie postępowanie według instrukcji i pilnowanie aby nie przekraczać czasu (co jest praktycznie niemożliwe). Jeśli Twój serwis robi coś na gwarancji to jest to ta sama procedura- zgłaszasz problem według schematu a Stellantis decyduje czy dać zielone światło na naprawę. I teraz albo serwis nie trzyma się procedur i błądzi, albo Stellantis ma ten problem nierozwiązany do końca. Chociaż trzeba przy tym pamiętać, że naprawa kończy się wraz z oddaniem sprawnego samochodu klientowi i tak jest zdecydowanie lepiej dla serwisu, bo zamyka temat i dostaje kasę od Stellantis. A kolejna usterka nawet tego samego komponentu to kolejna naprawa w systemie. Dlatego też serwisowi będzie bardziej zależało na wydaniu auta niż na dawaniu gwarancji.
Rozumiem twój i serwisu punkt widzenia. Nie widzę jednak powodu żeby dawać robić się bez mydła i za np 2 dni mieć powtórkę z rozrywki z dwoma dniami wyjętymi z życia.

Idealnie to o o czym mówisz obrazuje w mniejszej skali zachowanie laweciarza, który przyjechal. Wjazd wąski ale nie chciało mu się poprawić o te parę stopni lawety. Efekt: bardziej dbając o nie uszkodzenie swojej lawety załatwił mi taką czapkę na słupku. Już mają się pakować i odjeżdżać a ja się pytam co z rozwalonym slupkiem. Laweciarza " serio? To se Pan przyklei". No to ja " serio, serio".... i nagle się okazało że jest jakiś klej w kartuszu i da się w 5 minut naprawić.... Gdybym odpuścił i olał to ja musiałbym zapierniczac po klej i tracić mój czas na naprawę takiej pierdoły.

Branie odpowiedzialności za to do czego się zobowiązaliśmy, ( albo za to co sprzedaliśmy) albo za to co spieprzyliśmy jest trudne. Czas w tym wszystkim (poza kasa) jest bezcenny.

Czemu organizacje konsumenckie w stanach, Australia potrafią wymusić na producentach wydawałoby się logiczne zachowanie a w PL nie. Bo konsumenci odpuszczaja

Wysłane z mojego moto g84 5G przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Kosztowała ta gwarancja mniej, niż 600 pln?

999

Napisano
  • Autor
Tak też było w tym przypadku.
Praktykant skasował. Auto na desce bez choinki= do wydania.
Nie odebrałem.
No to spec co to już w diagboxie umiał grzebać wrócił ze szkolenia i coś tam niestandardowego jak na ten przebieg i wiek znalazł- ale dalej brak choinki= auto do wydania.
Ponownie odmowilem
To skontaktowali się dopiero z centrala.
Teraz czekamy co centrala powie.

Jak widzisz nie wszystko w PL działa jak opisujesz

Napisano
  • Autor

Nowe dane:
SCR zużyty niby w 40%/ FAP w 100%
Wypalał się ponoć co 94km już
Naprawa (wymiana) w ASO 7900 PLNów - walczę jeszcze z rozszerzonej gwarancji bo mam na starych zasadach gdzie DPF podlegał, w nowych już nie podlega.

Przypomnę auto raczej traski albo 2x25km obwodnica 120km/h
3latek 69kkkm na blacie

1000km temu wymiana wtryskiwacza NOx na rozszerzonej gwarancji

Jakiś słaby żart generalnie :-//

Napisano
37 minut temu, Fili_P napisał(a):

Nowe dane:
Naprawa (wymiana) w ASO 7900 PLNów - walczę jeszcze z rozszerzonej gwarancji bo mam na starych zasadach gdzie DPF podlegał, w nowych już nie podlega.

3latek 69kkkm na blacie

Grubo, jak na wiek i przebieg :facepalm: 

Sprawdz moze jeszcze rozrzad w jakim masz stanie, poki nie skonczyla sie ta gwarancja...

Ty juz masz ten pozmianowy lancuszek czy jeszcze 7mm?

Napisano
  • Autor

Pewnie7
Jak to sprawdzić?

Napisano
  • Autor

No to zaczynamy zabawę od nowae6f61a5b4c0c1940917025eb15cb9623.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał(a):

No to zaczynamy zabawę od nowae6f61a5b4c0c1940917025eb15cb9623.jpg

Masz gdzies warunki tez przedluzonej gwarancji?

Bylo tam cos w wylaczeniach?

Napisano
  • Autor

Masz gdzies warunki tez przedluzonej gwarancji?
Bylo tam cos w wylaczeniach?
Oczywiście. Dpfa w nich nie ma. Aczkolwiek pojawia się w "terminowych czynnościach obsługowych". Tyle że producent przewiduje pierwsze czynności obsługowe dpfa przy 180kkm a nie przy 69:-//550ed9a927b32087c3f4f9fa225e9326.jpg
Napisano
  • Autor

1 i 2b3ae0b6ed9141778cccb560959e5c511.jpg6d3db33d776a28f89132e979c0df44da.jpg

Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):

1 i 2b3ae0b6ed9141778cccb560959e5c511.jpg6d3db33d776a28f89132e979c0df44da.jpg

Mysle, ze jest o co powalczyc :ok: Powodzenia :)

Aczkolwiek po tych wszystkich akcjach, pierwsze co bym zrobil to sprzedal to wszysytko w3,14zdu i przesiadl na cos japonskiego/koreanskiego ;] 

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor

Mysle, ze jest o co powalczyc default_ok.gif Powodzenia [emoji4]
Aczkolwiek po tych wszystkich akcjach, pierwsze co bym zrobil to sprzedal to wszysytko w3,14zdu i przesiadl na cos japonskiego/koreanskiego default_zlosnik.gif 
Nie stać mnie na zmianę samochodu co 3 lata ze swojej kieszeni

Poza tym chodzi o zwykła uczciwość/ sprawiedliwość/ przyzwoitość rozumiana wg zdaje się prof.Bartoszewskiego

Traktowanie klientów tak a nie inaczej w AUS czy USA nie bierze się z tego że ludzie odpuszczaja w takich przypadkach
Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Nie stać mnie na zmianę samochodu co 3 lata ze swojej kieszeni

Poza tym chodzi o zwykła uczciwość/ sprawiedliwość/ przyzwoitość rozumiana wg zdaje się prof.Bartoszewskiego

Traktowanie klientów tak a nie inaczej w AUS czy USA nie bierze się z tego że ludzie odpuszczaja w takich przypadkach

Ja sie w 100% zgadzam i trzymam kciuki, zeby jednak poszlo z gwarancji :ok:

Zwyczajnie po tylu przebojach, stracilbym zaufanie do tych aut i powaznie rozwazal zmiane nawet na jakas uzywke innej marki.

Mimo, ze poki co nie mamy zadnych problemow z C3, to ja auta od Stellantis juz nie kupie, wlasnie przez takie podejscie do klientow jak w Twoim przypadku.

Napisano
  • Autor

Ja pewnie też. :-// (To było kupione przed początkiem przebojów z 2008)

Napisano
17 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Ja pewnie też. :-// (To było kupione przed początkiem przebojów z 2008)

Mnie równie skutecznie zniechęcili do zakupu pojazdów produkowanych przez Stellantis.

Napisano
  • Autor

No powiem Wam jest jazda bez trzymanki
Centrala powołuje się na zapisy których fizycznie nie ma w mojej wersji umowy

Napisano
No powiem Wam jest jazda bez trzymanki
Centrala powołuje się na zapisy których fizycznie nie ma w mojej wersji umowy

Jak mogles nie zaktualizowac swojej umowy

Napisano
W dniu 30.09.2024 o 16:18, Fili_P napisał(a):

Nowe dane:

3latek 69kkkm na blacie

no powiem Tobie, że moje stare Vivaro poza kończącymi się łożyskami w skrzyni nie zaskoczyło mnie w takim stopniu jak Twój Rifter. I bądź teraz człowieku mądry. Gdzie te czasy gdzie kupując nowe auto kupowałeś sobie na kilka lat święty spokój:facepalm: a najsmutniejsze jest to, że każą ludziom się pałować. 

Napisano
  • Autor

Jak mogles nie zaktualizowac swojej umowy

?
Napisano
  • Autor

Poszła dioda w lusterko.

Ale dzisiaj np CarScaner pokazał coś takiego podczas jazdy :-O No coraz lepsze te katalizatory robią powiem Wam ;-))))c00281278c3292b0abc1e7ea6c041f5a.jpg

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Poszła dioda w lusterko.

Ale dzisiaj np CarScaner pokazał coś takiego podczas jazdy 😮 No coraz lepsze te katalizatory robią powiem Wam ;-))))

To raczej apka pokazuje jakies glupoty, albo padl czujnik ;)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

... albo padl czujnik ;)

oby

Napisano
1 minutę temu, Fili_P napisał(a):

oby

Przy 3000 stopni, to ten kat juz dawno by sie stopil i splynal pod auto ;)

Napisano
?

Skoro oni maja inna wersje umowy to Ty masz niewlasciwa. W uch sa inne zapisy. No czego nie rozumiesz? ;)