Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacz ogrodowy/motoryzacyjny?

Featured Replies

Napisano

Dostałem na urodziny praktyczny prezent - 10 l płynu do mycia felg - ale w gustownym kanisterku... I teraz czy lepiej kupić coś z pierwszego linku:

https://allegro.pl/oferta/spryskiwacz-ogrodowy-cisnieniowy-reczny-2l-temi-garden-wydajny-mocny-oprysk-15801544725?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=MmI2NGQ1MmEtYjdhZi00YzcxLTk3MmYtZjk5MzNmNTcwYjUzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d16acd48-199d-4411-927d-7ec4673f9f49

Czy raczej z drugiego

https://allegro.pl/oferta/marolex-opryskiwacz-cisnieniowy-master-1000-1l-3d-14037180073 

Jeden i drugi miałem w ręku -jest różnica w dotyku i jak się wydaje troszkę w wykonaniu... Droższe wygląda zdecydowanie solidniej? Tylko czy jest sens? A może właśnie jest sens będzie lepiej trzymał ciśnienie nie odkształcał się - ma ktoś doświadczenie albo własną opinię?

I kolejna rzecz chemia do bycia felg Pewnie troszkę agresywna jest ale z kolei plastik raczej się chemii nie za bardzo daje - bać się o trwałość? Najbardziej chodzi mi o to żeby nagle w środku zimy nie przeżarło im plastiku i nie wylało się pół litra roztworu po garażu....

edit

aukcje przypadkowe

ps jeżeli mod uzna że to bardzien na MK to bardzo prosze o przeniesienie ;) 

Edytowane przez delco

Napisano

Szukaj Kwazar. Mam kilka o różnych pojemnościach i nie mogę wykończyć, raz na jakiś dlugi czas wymiana uszczelek w końcówce rozpylacza i robią robotę 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Set napisał(a):

Szukaj Kwazar. Mam kilka o różnych pojemnościach i nie mogę wykończyć, raz na jakiś dlugi czas wymiana uszczelek w końcówce rozpylacza i robią robotę 

Ok poszukam :ok:

Napisano

Najlepsze opinie zapewne ma Kwazar, Marolex też jest ok (piszę na podstawie trochę większych opryskiwaczy 10l).

Te tanie podejrzewam, że jak się trafi, ale mam takie jak wstawiałeś z Lidla i Biedry, mają po 2-3 lata i nic się z nimi nie dzieje.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Skoro to płyn do felg to zakładam, że dość agresywny towar.

Zarówno z Kwazara jak i Marolexa szukaj rozwiązań do mocnej chemii np. Kwazar Super Cleaning czy Marolex  Axel czy Industrial.

Napisano

Te lepsze mają też wersje na kwasy lub zasady i różnią się uszczelnieniami.

Mogą różnić się też sposobem uszczelnienia, budową. Używałem raz takiego, niby przemysłowy do chemii, a uszczelnienia szybko spuchły i przez budowę nie dawało się nim operować - spust nie był w stanie przesunąć zaworka bo wszystko stawało na amen.

Z doświadczeń - wybieraj te lepsze. Kwazar, Gloria, Marolex...

Napisano
10 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Skoro to płyn do felg to zakładam, że dość agresywny towar.

Zarówno z Kwazara jak i Marolexa szukaj rozwiązań do mocnej chemii np. Kwazar Super Cleaning czy Marolex  Axel czy Industrial.

Płyny do felg masz w każdym sklepie w normalnych butlach i ze zwykłymi pompkami.

Napisano
Godzinę temu, Tomo napisał(a):

Płyny do felg masz w każdym sklepie w normalnych butlach i ze zwykłymi pompkami.

A może tam są niezwykłe uszczelki, których brakuje w klasycznie ogrodowych rozwiązaniach?
O ile sam materiał zbiornika czy spryskiwacza może być identyczny to faktycznie różnice mogą być w materiale uszczelnień.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Tomo napisał(a):

Czyli skoro działają zwykłe butle to i nie ma się czym przejmować?

Edytowane przez delco

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Czyli skoro działają zwykłe butle to i nie ma się czym przejmować?

Po prostu kup ten tani.

Jakby się po roku popsuł to kupisz nowy.

Napisano

Nie wiem co masz za chemie, ale ja uzywam "valetpro bilberry wheel cleaner" i do tego spryskiwacz cellfast 42-215. Od około roku. Nic się nie dzieje, trzyma ciśnienie długo.

Mam też inny, ale nie do tej chemii: bradas AS0150CL. Na oko to tylko kolorami sie różnią. No i ceną: bradas ciut tańszy.

Także tak po środku cenowo pomiędzy tymi co dałeś. Najtańsze bym se darował.

Aha - sporo więcej tego płynu na felgi mi idzie jak mam ten ciśnieniowy spryskiwacz. Wcześniej miałem taki ręczny , z pompką.

Edytowane przez exor

Napisano
  • Autor
7 minut temu, exor napisał(a):

Aha - sporo więcej tego płynu na felgi mi idzie jak mam ten ciśnieniowy spryskiwacz. Wcześniej miałem taki ręczny , z pompką.

Czyli moge sie nie przejmować tym kiedy mi wyjdzie 10 litrów ;)  płyn to tuga-teufel - albo cos podobnego ;) 

Napisano
23 godziny temu, Harp napisał(a):

Te lepsze mają też wersje na kwasy lub zasady i różnią się uszczelnieniami.

Mogą różnić się też sposobem uszczelnienia, budową. Używałem raz takiego, niby przemysłowy do chemii, a uszczelnienia szybko spuchły i przez budowę nie dawało się nim operować - spust nie był w stanie przesunąć zaworka bo wszystko stawało na amen.

Z doświadczeń - wybieraj te lepsze. Kwazar, Gloria, Marolex...

Bywa różnie. Ja kupiłem do zmywacza i prawie wybuch mi w rękach z fontanną zmywacza ;(. Nie puściło uszczelnienie, wykrzywiła się i spuchła pompa z przewodem. Kolega mechanik, ma Wurtha od lat i zdaje egzamin. Te lepsze pewnie też mają sens.

Ja przerobiłem już kilka i chyba najlepiej się sprawdził taki najtańszy do prasowania :bzik:.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Bywa różnie. Ja kupiłem do zmywacza i prawie wybuch mi w rękach z fontanną zmywacza ;(. Nie puściło uszczelnienie, wykrzywiła się i spuchła pompa z przewodem. Kolega mechanik, ma Wurtha od lat i zdaje egzamin. Te lepsze pewnie też mają sens.

Ja przerobiłem już kilka i chyba najlepiej się sprawdził taki najtańszy do prasowania :bzik:.

Wurth to raczej z tych mocno droższych więc i z tych lepszych powinien być.

Moje doświadczenia z tańszymi są negatywne.

Dla kolegi, do jego potrzeb to bym chyba zaproponował coś takiego:

https://mopserwis.pl/butelki-z-atomizerem/5258-tenzi-pusta-butelka-do-roztworow-1l-atomizer-5900929338206.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw74e1BhBnEiwAbqOAjHPyZt7fHffdlgf84eT8mrXV2veOa4AbMRJZFW615vsx1ShiPUxlxRoC1gEQAvD_BwE