Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iluletnie auto najlepiej sprzedac

Featured Replies

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Czyli reasumując. Auto ma być ładne i bardzo nowoczesne. A nowoczesne to znaczy skonstruowane maks 3 lata wcześniej. Jeździć już nie musi. Niech tak będzie :ok:

Mówisz, że Nissany, BMW i Tesle nie jeżdżą? Ale że wszystkie?

:O

Edytowane przez Ryb

Napisano
39 minut temu, marcindzieg napisał(a):

On chciał testów terenowych w warunkach, gdzie nie przyjedzie laweta i go zabierze stamtąd. Ale OK - awaryjność nie ma znaczenia. Może stać.

Twój wymyślony Wrangler Ci się zepsuł! Mój wymyślony Wrangler nadal sprawny.

:}

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Toyota nic nie umie🤣🤣🤣

O hev i phev nawet nie ma co wspominać.😆

No właśnie. Nic nie umie. I na tym proponuję pozostać :)

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Fakt, że to umieli skonstruować. A Toyota nie*.

* Tu mała uwaga, Toyota właśnie wsadza w USA hybrydę do nowego Land Cruisera, lada chwila okaże się ona pionierem hybryd w terenie.

:lol:

Może będzie, choć dla mnie to bez sensu 

Do konkurowania z NXem w mieście wypada chyba wystawić BMW.

Przed chwilą sam porównywałes rav4 do Wranglera, to czemu nie NX skoro to prawie bliźniak ravki, a Jeep cenowo bardziej pasuje do Lexusa 

Napisano

Mówisz, że Nissany, BMW i Tesle nie jeżdżą? Ale że wszystkie?

:O

Skoro twierdzisz że awaryjność nie ma znaczenia a liczy się tylko nowoczesność?

To ustalmy że są też bezawaryjne. Teraz OK?

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Pogadaj z @HanYs. Wranglery to zabawki. Nikt tego tak nie używa. Chyba że byłeś w USA i widziałeś. Ale z tego co wiem to w takich warunkach to raczej pickupy. Niekoniecznie Toyoty.

Pickupy się słabo nadają w bardzo trudny teren z uwagi na kąt rampowy, lepsze są w overlandingu. Dlatego pickupy potrzebują wielkich kół i liftu żeby nie wisieć na brzuchu a i tak im tylny zwis przeszkadza (większości również przedni przeszkadza). Krótki Wrangler wjeżdża w miejsca, gdzie długi nie wjedzie. A nawet długi wjeżdża w miejsca gdzie Gladiator nie wjedzie.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

No właśnie. Nic nie umie. I na tym proponuję pozostać :)

Myślę że tak, tak międzyczasie znalazłem

Najpopularniejszym autem PHEV w naszym kraju jest Lexus NX 450h+

I ma ponad 300KM

Ale niech będzie że nie umiom 😁😉

Dla mnie EOT

Trzeba się przespać a jutro wsiąść do toyoty co nic nie umie i jechać w teren 😎

Napisano
2 minuty temu, Koonrad napisał(a):

Przed chwilą sam porównywałes rav4 do Wranglera, to czemu nie NX skoro to prawie bliźniak ravki, a Jeep cenowo bardziej pasuje do Lexusa 

Porównywałem hybrydę do hybrydy. Pokazując, że Toyota z grubsza ma ten sam układ tylko z różnymi pojemnościami silników i elektryką na tylnej osi. Wrangler pokazuje, że konkurencja potrafi zrobić hybrydę zdolną wjechać w ciężki teren. Defender pokazuje, że konkurencja potrafi zrobić luksusową hybrydę zdolną wjechać w ciężki teren. RR Velar pokazuje, że konkurencja potrafi zrobić szybką hybrydę zdolną wjechać w cięższy teren niż RAV. BMW pokaże, że konkurencja potrafi zrobić szybszą hybrydę w SUVie do miasta. Ford pokaże, że Highlander powinien mieć V6 i 450 koni. Nissan pokaże, że można zrobić hybrydę z łatwą konwersją do elektryka i podziałem napędu 50/50 między osie.

Każdy konkurent wymyślił ostatnio coś ciekawego a Toyota powolutku...

Napisano
9 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Krytykowanie wyciszenia a jednoczesne proponowanie Toyot to chyba troche nie bardzo. Co innego jak mówimy o ekonomii.

proponuję się przejechać nową Corollą. Naprawdę coś pozmieniali. Jak już jest mowa o kwocie 140 kPLN to nie ma szału w segmencie premium a w zasadzie to tam nic nie ma. Ja mogę tylko napisać jeśli chodzi o wyciszenie to że Cupra Leon miała spoko przy wyższych prędkościach powyżej 120 km/h ale rzadko tak jeździłem. Mazda 6 była cichsza od Leona. Forester głośniejszy od Cupry ale nieznacznie (w czasie normalnej jazdy a nie przyspieszania bo tu CVT daje o sobie znac). A Formentor? No tu mogłoby być lepiej. Ale za to fajne i ładne autko. Coś za coś ;) 

9 godzin temu, Ryb napisał(a):

Proponowanie Toyoty z CVT dodajmy. 

ma to swoje wady i zalety. Poszukaj ile Toyot miało wymianę skrzyni eCVT a ile samochodów ze stajni VW czy tam Kia. @Pito jeździ Vitarą i obstawiam że większość nowych aut go ucieszy. Nawet Duster :phi: Z CVT trzeba się nauczyć jexdzić a nie dziwić że to wyje. 

9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Masz juz wersje po liftingu? Ciekawe czy cos poprawili w tej kwestii.

aż tak dobrze to nie mam ;) Starsza wersja ale daje radę. No skurkowaniec ładny jest. Jakby był cichszy to byłoby super ale felgi z oponami 19" nie mogą być ciche plus mamy wyższe auto. Ale to taka polityka firmy. Mogliby nadkola bardziej wyciszyć. Nowszą wersję oglądałem i środek jest identyczny. 

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Skoro twierdzisz że awaryjność nie ma znaczenia a liczy się tylko nowoczesność?

To ustalmy że są też bezawaryjne. Teraz OK?

Ja twierdzę, zę w sporze o nowoczesność liczy się nowoczesność. W sporze o awaryjność będzie się liczyła awaryjność. Mieszanie jabłek ze śliwkami służy tylko rozwadnianiu sporu w obliczu braku rzeczowych argumentów.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Ja twierdzę, zę w sporze o nowoczesność liczy się nowoczesność. W sporze o awaryjność będzie się liczyła awaryjność. Mieszanie jabłek ze śliwkami służy tylko rozwadnianiu sporu w obliczu braku rzeczowych argumentów.

Odpowiedz sobie na pytanie do czego służy samochód.

Napisano
4 minuty temu, lucash napisał(a):

ma to swoje wady i zalety. Poszukaj ile Toyot miało wymianę skrzyni eCVT a ile samochodów ze stajni VW czy tam Kia. @Pito jeździ Vitarą i obstawiam że większość nowych aut go ucieszy. Nawet Duster :phi: Z CVT trzeba się nauczyć jexdzić a nie dziwić że to wyje. 

Z tym ani przez chwilę nie dyskutowałem. Toyota ma wiele zalet.

:ok:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Każdy konkurent wymyślił ostatnio coś ciekawego a Toyota powolutku...

A Toyota sprzedaje...

Napisano

1. Więcej mocy.
2. Napęd na obu osiach możliwy do 50% mocy maksymalnej na oś zamiast dychawicznych silniczków z tyłu.
3. Ciszej.
4. Szybciej.
5. Konstrukcja umożliwiająca rozwinięcie w EV lub wręcz pozwalająca na dwa rozwiązania na tej samej platformie.
6. Łączenie z normalnymi skrzyniami, bo CVT oprócz zalet też ma wady.
7. Łączenie z normalnymi silnikami zamiast wolnossących Atkinsonów, bo te oprócz zalet też mają wady.

To tak na szybko.
:ok:

Ad 5

BZ4X ma platformę z Highlandet

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

Odpowiedz sobie na pytanie do czego służy samochód.

Gdy tylko to zrobię to Ty znajdziesz inne kryteria i będziemy ciągnąć spór na kolejne strony wątku. Na razie zamknijmy sprawę nowoczesności hybryd Toyoty zanim wejdziemy w dywagacje do czego służy samochód, bo do tego prawdopodobnie w ogóle żadna hybryda nie jest potrzebna.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

A Toyota sprzedaje...

Był już ten argument i tak samo nic nie wnosił wtedy jak teraz. Ford F-150 sprzedaje się lepiej niż Rimac Nevera. Czy to znaczy, że jest nowocześniejszy? Sprzedaje się lepiej niż Bentley, czy to znaczy, że jest lepszy? Sprzedaje się lepiej niż Renault Clio, czy to znaczy, że jest poręczniejszy?

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Gdy tylko to zrobię to Ty znajdziesz inne kryteria i będziemy ciągnąć spór na kolejne strony wątku. Na razie zamknijmy sprawę nowoczesności hybryd Toyoty zanim wejdziemy w dywagacje do czego służy samochód, bo do tego prawdopodobnie w ogóle żadna hybryda nie jest potrzebna.

Odpowiem. Samochód służy do jazdy. Dlatego rozważanie jakiegokolwiek rozwiązania w oderwaniu od jego awaryjności jest całkowicie bez sensu. Bo co z tego że będzie super nowoczesny jak będzie stał głównie w serwisie.

Napisano
24 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Ad 5
BZ4X ma platformę z Highlandet

A Highlander dzieli ją z RAV4 (po wydłużeniu rozstawu osi oczywiście). W sumie racja, tu punkt dla Toyoty. Chociaż nie jest to ogarnięte jak w NIssanie, bardziej jak w BMW..

Edytowane przez Ryb

Napisano

Ford F-150 sprzedaje się lepiej niż Rimac Nevera

Owszem ale nie jest hybrydowy. Jak będzie to chętnie go włączę do dyskusji.

Napisano

Odpowiem. Samochód służy do jazdy. Dlatego rozważanie jakiegokolwiek rozwiązania w oderwaniu od jego awaryjności jest całkowicie bez sensu. Bo co z tego że będzie super nowoczesny jak będzie stał głównie w serwisie.

Taki argument byłby prawdziwy tylko w przypadku gdyby psuły się wszystkie inne samochody oprócz Toyoty. Do tego musiałyby się psuć permanentnie.

Ale ja napiszę, że w samochodzie podczas jazdy się siedzi. Dlatego rozważanie jakiegokolwiek rozwiązania w oderwaniu od jakości jego foteli jest całkowicie bez sensu. Bo co z tego że będzie super nowoczesny jak będzie w nim niewygodnie.

Mogę też napisać, że jak już siedzisz i jedziesz to słuchasz najczęściej muzyki. Dlatego rozważanie jakiegokolwiek rozwiązania w oderwaniu od jakości jego systemu audio jest całkowicie bez sensu. Bo co z tego że będzie super nowoczesny jak będzie Cię męczył dźwiękiem z głośników podczas podróży.

Ewentualnie napiszę, że czasem pada śnieg, jest lód i pod górkę. Dlatego rozważanie jakiegokolwiek rozwiązania w oderwaniu od jakości jego napędu 4x4 jest całkowicie bez sensu. Bo co z tego że będzie super nowoczesny jak będzie stał bezradnie mieląc kołami.

Lub mogę napisać, że ważne jest zużycie energii. Dlatego rozważanie jakiegokolwiek rozwiązania w oderwaniu od jego wydajności jest całkowicie bez sensu. Bo co z tego że będzie super nowoczesny jak będzie ciągle trzeba uzupełniać energię i ponosić jej koszty.

Jak widzisz, długo można mieszać jabłka ze śliwkami.

:skromny:

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

I wersja hybrydowa sprzedaje się tak dobrze jak zwykła? Bo to że jest lepszy od Toyoty to już wiadomo. I na pewno nowocześniejszy.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

I wersja hybrydowa sprzedaje się tak dobrze jak zwykła?

Na pewno lepiej niż Rimac Nevera i Bentley.

:hehe:

Napisano
10 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

I na pewno nowocześniejszy.

Chcesz się przekonać czy pierwszy będzie hybrydowy Hilux czy Ranger? Chcesz się przekonać czy pierwszy będzie elektryczny F-150 czy... Oh, wait...

;l