Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężarka HS-17 - cylinder.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Obecnie robią ramę, do której będą zamocowane wszystkie elementy, czyli dwie sprężarki, silnik, pompa oleju, filtr powietrza i włącznik.

Napisano
  • Autor

Właśnie skończyłem spawać ramę, do której będą przykręcone dwie sprężarki, silnik, pompa oleju, obudowa filtra powietrza, włącznik i presostat.

Trochę to było skomplikowane, bo trzeba było wszystko wymierzyć tak, żeby pasy klinowe były prosto ustawione. A będzie ich pięć.

Do tego jeszcze musiałem zrobić mocowania sprężarek i pompy oleju tak, żeby można je było przesuwać względem silnika, po to żeby naciągać pasy klinowe.

Jest z tym trochę zabawy, ale przynajmniej mam czym zająć umysł i wypełniam sobie wolny czas. 

Napisano
  • Autor

IMG_2025-03-20-16-17-04-196.jpg.504b56ceeb0ac34ee373cf49ae126358.jpgIMG_2025-03-20-16-16-36-477.jpg.32030f5544741f5015031bb6e0bc8883.jpgSprężarki mają fabryczny napęd za pomocą dwóch pasów klinowych, a ponieważ są dwie to są cztery pasy. Piąty jest do napędu pompy oleju.

Pompa jest już całkowicie zbudowana przeze mnie, od podstaw i jest już gotowa. Czeka tylko na zamontowanie wszystkich "podrobów".

Rama całego kompresora też jest już gotowa. Obecnie spawane są już tylko uchwyty na m. in. obudowę filtra powietrza, włącznik itp.

Edytowane przez fred77

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dwa dni spędziłem na kombinowaniu jak wykonać i gdzie umieścić coś na kształt kolektora. Ma on służyć do podłączenia przewodów podających powietrze ze sprężarek i do łączenia z instalacją pneumatyczną w garażu.

Kolektor ten ma też mieć zawór zwrotny oraz ma być na nim zamontowany zawór ciśnieniowy z dekompresatorem.

Niby prosta rzecz, a jednak nie do końca. Musiałem wstępnie zamontować wszystkie elementy sprężarki, łącznie z przewodami do smarowania i dopiero wtedy patrzeć jak zrobić i gdzie zamocować ten kolektor.

Wczoraj ostatecznie został on zrobiony i wstępnie napasowany. Jest wykonany z niklowanych, calowych mosiężnych kształtek i fragmentu calowej, nierdzewnej, grubościennej rury. Wszystko zostało poskręcane i czeka na przymocowanie do ramy.

Gdy to robiłem to przy okazji zastanowiło mnie to jak konstruktorzy samochodów upychają wszystko w komorze silnika. 

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kompresor gotowy.

Póki co to zrobiłem tylko próbę silnika. Kręci się.

Ostatecznej próby jeszcze nie zrobiłem bo pompa oleju nie ma jeszcze korka spustowego do misy oleju. Ma być korek magnetyczny i czekam na kuriera.

IMG_2025-04-29-20-20-52-639.jpg.e13eaca900873eb2be4c21a43c7a77ca.jpgIMG_2025-04-29-20-20-26-970.jpg.e0bbede205cc9e633ca9a61685f41b9a.jpg

Napisano
13 godzin temu, fred77 napisał(a):

Kompresor gotowy.

Póki co to zrobiłem tylko próbę silnika. Kręci się.

Ostatecznej próby jeszcze nie zrobiłem bo pompa oleju nie ma jeszcze korka spustowego do misy oleju. Ma być korek magnetyczny i czekam na kuriera.

IMG_2025-04-29-20-20-52-639.jpg.e13eaca900873eb2be4c21a43c7a77ca.jpgIMG_2025-04-29-20-20-26-970.jpg.e0bbede205cc9e633ca9a61685f41b9a.jpg

Urwiłapka :ok:

Zrób osłony na paski.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, maras77 napisał(a):

Urwiłapka :ok:

Zrób osłony na paski.

Osłony nie będą potrzebne. Urządzenie będzie stało pod stołem, napędem do ściany.

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Osłony nie będą potrzebne. Urządzenie będzie stało pod stołem, napędem do ściany.

Mimo to bym zrobił,  kawałek blachy i masz spokój.  Pewnego razu przy remoncie jakimś uruchomisz poza stołem i :czacha:

Napisano
3 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Mimo to bym zrobił,  kawałek blachy i masz spokój.  Pewnego razu przy remoncie jakimś uruchomisz poza stołem i :czacha:

Lub też niechcący jakąś rurką w paski rzuci. 

Napisano
5 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Blacha lub kratka :ok:

Napisano
  • Autor

Paski założone, całość została uruchomiona, wszystko działa.

Pompa oleju pracuje idealnie, podaje ciśnienie 5,5atm. 

Ilość oleju w pompie wynosi 5 litrów. Olej całkowicie syntetyczny Shell 10W-60. 

Najpierw uruchomiłem pompę oleju, wstępnie wlałem troszkę oleju do pompy, żeby nie pracowała na sucho i żeby zassała olej.

Po uruchomieniu, przez chwilę, manometr pokazywał 0, ale po zassaniu i napełnieniu filtra ciśnienie wzrosło i się utrzymywało. 

Zostawiłem pompę włączoną żeby odpowietrzyły się przewody olejowe sprężarek i żeby olej wypełnił ich kanały olejowe.

Gdy już byłem pewny, że olej jest w sprężarkach to założyłem resztę pasków klinowych i uruchomiłem całość.

Zostawiłem kompresor włączony na około pół godziny.

Nie ma żadnych nieszczelności, wszystko się stopniowo nagrzewa, olej zrobił się mocno ciepły, ale nie na tyle żeby się oparzyć. 

Na razie kompresor nie pompował powietrza do żadnego zbiornika ale myślę, że i z tym nie będzie problemu.

Podsumowując, wszystko zakończyło się sukcesem.

Napisano
30 minut temu, fred77 napisał(a):

Podsumowując, wszystko zakończyło się sukcesem

Bravo Ty :ok:

Tylko uważaj na miskę olejową jak będziesz jeździł tą sprężarką ;]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, janusz napisał(a):

Bravo Ty :ok:

Tylko uważaj na miskę olejową jak będziesz jeździł tą sprężarką ;]

Noooo, trzeba uważać. He, he.

Napisano
7 godzin temu, fred77 napisał(a):

Noooo, trzeba uważać. He, he.

Te paski to takie luźne wg planu?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, shapyr napisał(a):

Te paski to takie luźne wg planu?

Jeszcze nie były naciągnięte.

Napisano

Jakieś podsumowanie kosztów i czasu spędzonego na projekcie? :jem:

Napisano
14 minut temu, Josyp napisał(a):

Jakieś podsumowanie kosztów i czasu spędzonego na projekcie? :jem:

Myślę, że chinol byłby tańszy :) , chyba że jeszcze jakaś przeróbka do napełniania butli nurkowych na 200BAR :) 

Napisano
  • Autor

A tu film pokazujący budowę pompy oleju i kompresora.

Wyszedł dość długi, bo 45 minut.

Ale jak komuś się nudzi to niech sobie poogląda.