Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa własnego ZX Spectrum 128 - wątek DIY merytoryczny

Featured Replies

Napisano

Na SV był wątek informacyjny, niestety nie odpuściłem i szpej jest już u mnie w domu ;]

W tym wątku będę zdawał relację z budowy własnego nowego klona ZX Spectrum.

Daję sobie pół roku na budowę, jednak mam nadzieję że nie potrwa to tak długo - mam sporo innych zajęć, ważniejszych, więc ZX będzie robiony z doskoku.

Możliwe też jest że po złożeniu sprzęt z jakiegoś względu nie będzie chciał działać i misja zakończy się klapą. ;]

Na dzień dzisiejszy mam nową obudowę do 48 z klawiaturą oraz płytę główną z chyba wszystkim co potrzeba. 

Tak wygląda płyta po otwarciu kartonu. Wszelkie podstawki są na razie luzem.IMG_20240831_113841.jpg.a992711599114619a3d73da2055fa1cb.jpg

IMG_20240831_113834.jpg.89801819e6f2d5844da934dd4ae80f56.jpg

Jak widać czeka mnie całkiem sporo machania lutownicą. Co mnie nawet... cieszy.

Zapoznałem się z dołączona dokumentacją. W zależności od konfiguracji zworek sprzęt może działać jako zx81, 48 lub 128. Ciekawe to jest. Dokumentacja naprawdę solidna w postaci wydruku plus schemat na papierze A3. 
Tak sobie piszę żeby  zachęcić do budowy własnej Spectrumny. 😈

C.d.n...

Napisano
23 godziny temu, Cinek napisał(a):

Tak sobie piszę żeby  zachęcić do budowy własnej Spectrumny. 😈

Załóż jeszcze ze 3 wątki o tym samym to na pewno się zachęcisz ;]

Napisano
  • Autor

No i wyszły pierwsze kwasy, okazuje się że w zestawie są braki. Mnie ratuje to że bawię się w różne takie i na przykład rezystory mam, ale co będzie gdy okaże się że brakuje jakiejś diody na przykład Zenera?

Będę musiał kupić pasek i wysyłka wyjdzie drożej niż towar. ;]

Oczywiście zgłoszę to sprzedawcy bo tak być nie może.

Napisano

Po co tyle tych podstawek, nie mozna od razu układów lutować?

Rozumiem pod jakieś wymienne pamięci ale pod wszystko:totalszok:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, volf6 napisał(a):

Po co tyle tych podstawek, nie mozna od razu układów lutować?

Rozumiem pod jakieś wymienne pamięci ale pod wszystko:totalszok:

Jak coś się zepsuje to wyjmujesz stary i dajesz nowy. To dużo łatwiejsze niż wylutowywanie.

Napisano
1 godzinę temu, Cinek napisał(a):

Jak coś się zepsuje to wyjmujesz stary i dajesz nowy. To dużo łatwiejsze niż wylutowywanie.

Tylko, że układy scalone rzadko się psują, po drugie mnogość (i jakość) tych podstawek stanowi słaby punkt-chodzi o pewność styku/łączeń:)

Napisano

Szczerze? Po co? To trochę jak jaranie się własnoręcznie złożonym tv Jowisz, albo jeszcze bardziej wstecz np Ametystem 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Set napisał(a):

Szczerze? Po co? To trochę jak jaranie się własnoręcznie złożonym tv Jowisz, albo jeszcze bardziej wstecz np Ametystem 

Są ludzie którzy odbudowują od podstaw stare radia lampowe. Po co? Bo można, bo lubią. 

Napisano
Teraz, Cinek napisał(a):

Są ludzie którzy odbudowują od podstaw stare radia lampowe. Po co? Bo można, bo lubią. 

Odbudowują, a nie odtwarzają 

Napisano
  • Autor
35 minut temu, Set napisał(a):

Odbudowują, a nie odtwarzają 

Widzę że się nie zrozumiemy, trudno. :ok:

Napisano
50 minut temu, Set napisał(a):

O kolego jak ja się jarałem złożeniem kilku tv Heliosów czy Neptunów na początku lat 90tych ;]

Trochę kasy na tym zarobiłem.

Napisano
Teraz, Cinek napisał(a):

Widzę że się nie zrozumiemy, trudno. :ok:

Szanuje Twoje pasję, ale kompletnie nie rozumiem.  

Napisano
  • Autor
Teraz, MarcG napisał(a):

O kolego jak ja się jarałem złożeniem kilku tv Heliosów czy Neptunów na początku lat 90tych ;]

Można dla kasy, można dla satysfakcji. 

Nie ukrywam że jeśli to złożę i będzie działać to będzie dla mnie dużą fajną niespodzianką.

O kasę się nie martwcie, jest już chętny na sprzęt (w zasadzie było dwóch się jeden musiał zrezygnować). 

Napisano
1 minutę temu, MarcG napisał(a):

Ooo kolego  ile ja towaru kupiłem na wolumen i składałem,  kasa wartkim strumieniem wpadała  a jak się miało dostęp do obudów  to wręcz wodospady. Ale jak słusznie zauważyłeś  to lata '90 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Set napisał(a):

Szanuje Twoje pasję, ale kompletnie nie rozumiem.  

Ja nie rozumiem Konikowozów - pół AK się tym podnieca podczas gdy ruskie maszyny jeśli chodzi o samochody do mnie nie przemawiają (z ruskimi motocyklami różnie bywa).

Nie wiem, może jakieś kompleksy ze mnie wychodzą bo lubię sobie udowadniać że coś zrobię, na różnych płaszczyznach.

Budowa ZX to z jeden strony klocki ale dużo rzeczy może pójść nie tak. 

Napisano
1 minutę temu, Cinek napisał(a):

Ja nie rozumiem Konikowozów - pół AK się tym podnieca podczas gdy ruskie maszyny jeśli chodzi o samochody do mnie nie przemawiają (z ruskimi motocyklami różnie bywa).

Nie wiem, może jakieś kompleksy ze mnie wychodzą bo lubię sobie udowadniać że coś zrobię, na różnych płaszczyznach.

Budowa ZX to z jeden strony klocki ale dużo rzeczy może pójść nie tak. 

To akurat rozumiem, jako elektronika z wykształcenia bardziej jaram się starymi mechanizmami 😀 

Napisano
5 godzin temu, Cinek napisał(a):

3 godziny temu, volf6 napisał(a):

Tylko, że układy scalone rzadko się psują, po drugie mnogość (i jakość) tych podstawek stanowi słaby punkt-chodzi o pewność styku/łączeń:)

Najpierw trzeba znaleźć, który się zepsuł :hehe:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, 2000_mc napisał(a):

Ale nas chcesz zachęcić czy siebie? :)

Mnie nie trzeba ;)

Napisano
21 godzin temu, Set napisał(a):

Nie masz żadnego hobby, zainteresowania, pasji?  Bo jeśli masz, zawsze znajdzie się ktoś z pytaniem: A po co to?

Napisano
Godzinę temu, gondoljerzy napisał(a):

Nie masz żadnego hobby, zainteresowania, pasji?  Bo jeśli masz, zawsze znajdzie się ktoś z pytaniem: A po co to?

Mam hobby. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Set napisał(a):

Mam hobby. 

Po co?

Napisano
  • Autor
W dniu 1.09.2024 o 19:07, volf6 napisał(a):

Myślę że chodzi o to, żeby projekt był jak najłatwiejszy dla osób które pierwszy raz coś takiego robią, i żeby dało się to lutować każdą praktycznie lutownicą. Dlatego dano podstawki bo ich nie usmaźysz ani nie uszkodzisz lutownicą transformatorową.

Napisano
  • Autor

Dobra kur..de ;] na dzisiaj wystarczy. Jeszcze 28 podstawek do wlutowania. 😋😅

Na tą chwilę tak to wygląda, gdybym w podstawki włożył scalaki efekt wizualny byłoby większy, ale najpierw wlutuje wszystkie a potem będę się napawał efektem. 

Może jutro wszystko będzie siedzieć na płycie. 

Zobaczymy.IMG_20240902_205418.jpg.0e449b7e4b4dbf2ba2e6ecac0384d2da.jpgIMG_20240902_210010.jpg.cb56e5b5e56148429d9b83cc9a0478b0.jpg

Napisano
6 godzin temu, Cinek napisał(a):

Po co?

Zarabiam na nim  😀

Napisano

Zciekawił mnie ten wątek i pokażę wam co ja odgrzebałem.

Co ciekawe w czasie pandemii jak człowiek szukał sobie zajęć to u rodziców piwnicy znalazłem jeszcze stary kineskopowy Jowisz. UDAŁO mi się tą zabawkę uruchomić i działa!!! Nie będę natomiast wygłupiał się i przywoził tego telewizora. Zamówiłem natomiast jakąś przejściówkę / konwerter do sygnału na VGA i to niestety nie działało.

Czy miałby ktoś z was jakąś podpowiedź jak to uruchomić na standardowym monitorze HD / Display Port / VGA / DVI ?

20240903_101531.jpg

20240903_101544.jpg

20240903_101605.jpg

20240903_101641.jpg

Edytowane przez bengamin

Napisano
  • Autor

Wywalić modulator i dać zamiennik. Ale jeszcze nie drążyłem tematu, po pracy poszukam.

Napisano

Ja bym go zachował w stanie fabrycznym.

Na współczesnych telewizorach może być kaszanka obraz. Poszukaj na forum speccy. Ale najtańszym rozwiązaniem będzie mały kineskopowy tv.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bengamin napisał(a):

Zciekawił mnie ten wątek i pokażę wam co ja odgrzebałem.

Co ciekawe w czasie pandemii jak człowiek szukał sobie zajęć to u rodziców piwnicy znalazłem jeszcze stary kineskopowy Jowisz. UDAŁO mi się tą zabawkę uruchomić i działa!!! Nie będę natomiast wygłupiał się i przywoził tego telewizora. Zamówiłem natomiast jakąś przejściówkę / konwerter do sygnału na VGA i to niestety nie działało.

Czy miałby ktoś z was jakąś podpowiedź jak to uruchomić na standardowym monitorze HD / Display Port / VGA / DVI ?

20240903_101531.jpg

20240903_101544.jpg

20240903_101605.jpg

20240903_101641.jpg

Jeśli chcesz zostawić ten komputerek w oryginalnym stanie to są alternatywy takie jak emulator na PC, emulator w oryginalnej obudowie The ZX Spectrum, albo klon. Klona w tej chwili facet wystawia na grupie ZX Spectrum Polska za 600 zł. Ma wyjścia composite oraz RGB. Do tego wystarczy przejściówka i masz podłączony monitor.

Edytowane przez Cinek

Napisano
  • Autor

Powoli idzie do przoduIMG_20240903_183317.jpg.c9bc30468cb0cd361c6f627c03735c66.jpg

Napisano
  • Autor

Teraz czeka mnie zrobienie kabla video, niestety na dość nietypowej wtyczce mini din 9 pinów. Zamówiłem, może w tygodniu dojdzie.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bengamin napisał(a):

taka reklama mi dzisiaj wskoczyła EURO

Przecież pisałem o tym gdy Ci odpowiadałem dwa posty wyżej 😁

To jest emulator, ale dla niedzielnego użytkownika może się nada.

Napisano
  • Autor

IMG_20240904_181138.jpg.f9f8c1db6788a2787632a698fed0f390.jpgUdało mi się uzyskać obraz, sprzęt startuje ale jeszcze nie tak jak powinien. 

Czeka mnie przejrzenie wszystkich lutów i scalaków.

Edytowane przez Cinek

Napisano
12 godzin temu, Cinek napisał(a):

Czeka mnie przejrzenie wszystkich lutów i scalaków.

Więcej kalafonii! :old:

Napisano
13 godzin temu, Cinek napisał(a):

Przecież pisałem o tym gdy Ci odpowiadałem dwa posty wyżej 😁

To jest emulator, ale dla niedzielnego użytkownika może się nada.

Tak jak napisałeś i dokładnie do tego się odnoszę 🙏

Mój egzemplarz chcę pozostawić w stanie oryginalnym. Jeżeli ktoś szuka gotowego klona to natomiast można go dorwać już nie w kwocie 600 jak napisałeś a 430 PLN.

W każdym razie ja Tobie kibicuje bo bardzo mi się podoba Twój projekt !

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bengamin napisał(a):

Tak jak napisałeś i dokładnie do tego się odnoszę 🙏

Mój egzemplarz chcę pozostawić w stanie oryginalnym. Jeżeli ktoś szuka gotowego klona to natomiast można go dorwać już nie w kwocie 600 jak napisałeś a 430 PLN.

W każdym razie ja Tobie kibicuje bo bardzo mi się podoba Twój projekt !

Proszę link do klona za 430 ;)

Napisano
Godzinę temu, Cinek napisał(a):

Proszę link do klona za 430 ;)

podałem wyżej

Napisano
  • Autor
8 minut temu, bengamin napisał(a):

podałem wyżej

To nie jest klon tylko emulator ;)

Napisano
14 minut temu, Cinek napisał(a):

To nie jest klon tylko emulator ;)

aha, czyli coś jak Tesla nazywana samochodem 🙏

Edytowane przez bengamin

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, bengamin napisał(a):

aha, czyli coś jak Tesla nazywana samochodem 🙏

Mniej więcej ;]

Emulator nie musi mieć nic wspólnego z rzeczywistym sprzętem tylko go udaje programowo. Możesz emulować komputery 8 bitowe nawet na komórce. 

Klon jak nazwa mówi jest kopią sprzętową. W przypadku tego klona który buduję bazuje on na fizycznym procesorze Z80 i układzie dźwiękowym AY, nie udaje ZX, po prostu jest z nim zgodny. Niestety jest wyjątek, układ graficzny ULA jest współczesnym zamiennikiem -emulatorem, oryginalne układy są dość awaryjne i dlatego zdecydowano na takie rozwiązanie. 

Jednak wg twórców Harlequina układ ten jest naśladowany w każdym możliwym aspekcie.

Napisano

Ja już chyba dojrzewam do emulacji. Zastanawiam się, po co mi te stare graty. Jak wszystko co potrzeba mogę odpalić na konsolce wielkości game boy. Od maszynek 8 bit do PSP.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, 2000_mc napisał(a):

Ja już chyba dojrzewam do emulacji. Zastanawiam się, po co mi te stare graty. Jak wszystko co potrzeba mogę odpalić na konsolce wielkości game boy. Od maszynek 8 bit do PSP.

Plaga jakaś :totalszok:

No nic, szanuję.

Napisano
W dniu 1.09.2024 o 13:48, Cinek napisał(a):

No i wyszły pierwsze kwasy, okazuje się że w zestawie są braki. Mnie ratuje to że bawię się w różne takie i na przykład rezystory mam, ale co będzie gdy okaże się że brakuje jakiejś diody na przykład Zenera?

Będę musiał kupić pasek i wysyłka wyjdzie drożej niż towar. ;]

Oczywiście zgłoszę to sprzedawcy bo tak być nie może.

Kup amazon prime...

Napisano
  • Autor

Prawdopodobnie poszedł układ konwertujący RGB do composite.

W domu to sprawdzę.

Napisano
  • Autor

IMG_20240906_224730.jpg

Napisano
  • Autor

Działa! 8]

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, 2000_mc napisał(a):

Po jednej poprawce? 👏

Podejrzewam winę zasilacza

Napisano
  • Autor

Po nitce do kłębka, coś mnie tknęło żeby podłączyć sprzęt w innym miejscu domu, bo przy telewizorze jest dużo różnych urządzeń które mogą generować zakłócenia.

Strzał w dziesiątkę, obraz żyleta aż się oczy cieszą. 

Teraz pojawiły się dwa nowe problemy, przełącznik na trzy helelki do zmiany ROM'ów - jeden hebelek nie działa, banał.

Drugi problem, nowa obudowa z klawiaturą typu gumiak, symbol shift nie działa ze wszystkimi klawiszami mimo tego że test klawiatury pokazuje że każdy klawisz z osobna działa.