Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kombi do 40 tys

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, AstraC napisał(a):

No to gadaj, w jakich warunkach zrobiłeś 30l/100km? Jak jeździłeś itp.? 

Szczerze, już nawet nie chodzi o to czy to dobry samochód czy nie - bo idealny nie jest, awaryjne 4x4, mimo wszystko nadwaga i nienajżnisze spalanie, ale pierdzelenie że pali 30l i twoje już nie śmieszne trolowanie sugerujące, że wszyscy to biedacy i idioci bo nie mają Tesli jak Ty, z całkiem spoko człowieka na forum zrobiło z Ciebie błazna - taką rolę chcesz pełnić?

No jeździłem nim po mieście, jak widać po sredniej korki byly. Co myślałeś że elektroniczna modyfikacja i z palca wpisane wartości ? I proszę może bardziej merytorycznie na MK, to nie HP żebyś kogoś wyzywał od błaznów jak brakuje Ci argumentów. Może jakieś admin się tym zainteresuje ?

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

TTTM. Opony tu nie pomagają. Moim zdaniem to kwestia budy kombi gdzie środek ciężkości jest przesunięty bardziej do tyłu, przód jest odciążony. Do tego auto jest samo w sobie raczej lekkie i efekt jest jaki jest.

To nie to bo najcięższe rzeczy są w okolicy przedniej osi. Tył będzie w takim aucie najlżejszy chyba  a

zakładam, że non stop nie wozisz czegoś  ciężkiego. 
To może być od charakterystyki zawieszenia, geometrii, grubości stabilizatorów po ustawienia mapy silnika który może pluje od razu dużym momentem na koła napędzane (często elektronika na 1 i 2 biegu obcina Nm). Albo wszystkiego po trochu. 

Napisano
6 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

No jeździłem nim po mieście, jak widać po sredniej korki byly. Co myślałeś że elektroniczna modyfikacja i z palca wpisane wartości ? I proszę może bardziej merytorycznie na MK, to nie HP żebyś kogoś wyzywał od błaznów jak brakuje Ci argumentów. Może jakieś admin się tym zainteresuje ?

Zgłoś.

Czyli zaciągasz rzeczywistość, sam łazisz po MK i głupoty gadasz i nikt się Tobą nie interesuje. Więc nie becz.

Co do samego spalania, po prostu nie wierzę w taki spalanie przy normalnym przeciętnym użytkowaniu samochodu, jakby to było 15 to bym przyklepal, ale musisz naciągać i dalej błaznować.

Napisano
W dniu 24.09.2024 o 18:41, camel00 napisał(a):

Przypadkiem zobaczyłem co napisałeś … serio są samochody w których nie montuje się grzanych siedzeń? :hmm:

W Imprezie bieda wersja nie było...

Napisano
14 minut temu, marcindzieg napisał(a):

W Imprezie bieda wersja nie było...

Wiekszosc aut w podstawie tego nie ma...

Napisano

Okazja roku 🙂Kolega wystawił wczoraj Octavię II z 2011r przed liftingiem za jedyne 33500zł 😄 Auto zadbane, ale powiedziałem mu że cenę należy podzielić przez 2.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
Godzinę temu, pejus1982 napisał(a):

Okazja roku 🙂Kolega wystawił wczoraj Octavię II z 2011r przed liftingiem za jedyne 33500zł 😄 Auto zadbane, ale powiedziałem mu że cenę należy podzielić przez 2.

Szwagier kupił Octę II z nienabitą klimą za 6 tys. Całkiem fajne auto. Jeździ, skręca, hamuje. Wstydu nie ma.

Napisano
12 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Wystawiać może :)

Napisano
20 godzin temu, stig napisał(a):

To nie to bo najcięższe rzeczy są w okolicy przedniej osi. Tył będzie w takim aucie najlżejszy chyba  a

zakładam, że non stop nie wozisz czegoś  ciężkiego. 
To może być od charakterystyki zawieszenia, geometrii, grubości stabilizatorów po ustawienia mapy silnika który może pluje od razu dużym momentem na koła napędzane (często elektronika na 1 i 2 biegu obcina Nm). Albo wszystkiego po trochu. 

sam nie wiem z czego to wynika. Na pewno ze wszystkich aut które miałem tym jest najtrudniej ruszyć tak żeby nie zerwać przyczepności, nawet nie wykorzystując potencjału silnika. Wystarczy że jest trochę pod górkę, trochę jakiegoś piasku czy zabrudzenia na asfalcie i ten przód mieli. Zimą na śniegu, jak już jest trochę pod górkę to w ogóle jest lipa. Akurat mam taki wyjazd z domu (pod górkę) że to jest sporą wadą dla mnie.

Ja bym się chyba upierał że to jest kwestia rozkładu masy i samej masy. Porównując np. z qashqai'em, który jest dużo cięższy (jakieś 1600kg vs 1300kg), krótszy, pod maską jest silnik spalinowy i elektryczny, który dociska oś, to jeździ to całkiem inaczej. Wręcz trzeba się postarać żeby zerwać przyczepność. Na śniegu delikatnie operując gazem auto po prostu rusza, mam wrażenie jakby te koła były lepiej dociśnięte do śniegu. W Oplu w tym samym miejscu delikatnie operowanie gazem sprawia że koła delikatnie zaczynają się obracać w miejscu, a ja nadal stoję.

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał(a):

Ja bym się chyba upierał że to jest kwestia rozkładu masy i samej masy. Porównując np. z qashqai'em, który jest dużo cięższy (jakieś 1600kg vs 1300kg), krótszy, pod maską jest silnik spalinowy i elektryczny, który dociska oś, to jeździ to całkiem inaczej. Wręcz trzeba się postarać żeby zerwać przyczepność. N

43kg różnicy między htb a kombi. Jakbyś miał te kg na samym tylnym zderzaku to pewnie już by miało wpływ. Tak to się rozkładają równomiernie w okolicy tylnej osi.

Są auta które mają duży problem z trakcją przy ruszaniu lub z dużym wheelhoopem, ale będę się upierać przy setupie zawieszenia i samym przeniesieniu momentu na koła. 

Napisano
19 godzin temu, stig napisał(a):

ale będę się upierać przy setupie zawieszenia i samym przeniesieniu momentu na koła. 

Dokładnie tak. Wsadzili mocny silnik a nie poprawili przy tym podwozia. Tu nie ma żadnych cudów.

Napisano
6 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Dokładnie tak. Wsadzili mocny silnik a nie poprawili przy tym podwozia. Tu nie ma żadnych cudów.

Co u Opla jest nie pierwszyzna, choćby Vectra C OPC, z drugiej zaś strony 1.6T 180KM w Astrze H było ok, łatwiej rwała przyczepność niż 1.6 bez T, ale nie było tak żeby sprawiało to jakiś wielki problem, ot delikatniej trzeba było operować gazem. Ale 180KM w 100% efektywnie na asfalt nie przenosiło.

Napisano
  • Autor
W dniu 27.09.2024 o 15:00, AstraC napisał(a):

Co u Opla jest nie pierwszyzna, choćby Vectra C OPC, z drugiej zaś strony 1.6T 180KM w Astrze H było ok, łatwiej rwała przyczepność niż 1.6 bez T, ale nie było tak żeby sprawiało to jakiś wielki problem, ot delikatniej trzeba było operować gazem. Ale 180KM w 100% efektywnie na asfalt nie przenosiło.

Widzę ze orientujesz się w oplach, a czy Insignia A z końca produkcji z 1.6 T 170 koni to dobry wybór??