Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to działa. czyli fotowoltaika + zasilanie awaryjne

Featured Replies

Napisano

W sumie to nie wiem czy właściwy kącik ale spytam tu.

Obecnie mam fotowoltaikę.

Chcę dorobić do tego 

1. Bank energii

2. Agregat prądotwórczy.

Człowiek który zakładał panele, twierdzi że magazyn może być problemem, bo w dni bez słońca będzie ciągnął energię z sieci żeby się ładować.

Więc tu się nasuwają pytania lajkonika

1. Czy faktycznie tak jest?, zakładam że magazyn nie potrzebuje się ciągle doładowywać? Lub jeśli nawet to ten pobór jest znikomy.

Rozumiem że jak zużyję ileś tam energii z niego, to jasne że się musi doładować. Ale czy musi jechać z sieci operatora czy może z samych paneli tylko?

Czy są systemy które

1. po zaniku zasilania z sieci, przełączą najpierw na magazyn, a potem uruchomią agregat ? w jakim określonym scenariuszu np.

brak prądu, jest noc więc przełączamy zasilanie na magazyn, a po np. wyssaniu z magazynu 5% energii, włącza się agregat i następuje przełączenie na niego jako dostawcę prądu. Jak wróci sieć, przełączamy się na nią, agregat stop a sam magazyn zostaje w trybie oczekiwania na nazwijmy to słońce.

Panele mam na dość płaskim dachu.

Napisano

To jest nieco bardziej skomplikowane.

Pytanie zasadnicze jaka aparatura. Pomyśl - jak jest zanik napięcia to jakbyś puszczał z FV w sieć to być pozabijał tych co grzebią przy sieci, albo lepiej zasilał swoim kablem okolicę - to jest abstrakcja. Jak jest zanik zasilania to domyślnie FV się zatrymuje. OFF grid to inna rozmowa ale to inaczej działa.

Tak są rozwiązania hybrydowe, które można pokonfigurować w zależności od zabawek jakie masz zainstalowane - przykładowo ładowanie baterii tylko ze słońca, czy sygnał  do odłączenia od sieci i odpalenia agregatu......

Niestety ale to jest dłuższa rozmowa. Na FB są dwie grupy dyskusyjne i bardzo, bardzo dużo tam to jest opisane, zarówno z podanymi przykładami których nie polecał bym naśladować ale działają 🤪

Edytowane przez bengamin

Napisano

Standardowe rozwiązanie, to bank energii, który podtrzyma Ci zasilanie w domu w momencie zaniku sieci. Będzie się ładował też w tym czasie z paneli. 
Dołożenie agregatu skomplikuje sprawę. Elektrycznie jest to możliwe, ale jeśli już bym się decydował to od gości, którzy mają to przećwiczone. 

Napisano
10 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Chcę dorobić do tego 

1. Bank energii

2. Agregat prądotwórczy.

Człowiek który zakładał panele, twierdzi że magazyn może być problemem, bo w dni bez słońca będzie ciągnął energię z sieci żeby się ładować.

1. Czy faktycznie tak jest?, zakładam że magazyn nie potrzebuje się ciągle doładowywać? Lub jeśli nawet to ten pobór jest znikomy.

Rozumiem że jak zużyję ileś tam energii z niego, to jasne że się musi doładować. Ale czy musi jechać z sieci operatora czy może z samych paneli tylko?

Czy są systemy które

1. po zaniku zasilania z sieci, przełączą najpierw na magazyn, a potem uruchomią agregat ? w jakim określonym scenariuszu np.

brak prądu, jest noc więc przełączamy zasilanie na magazyn, a po np. wyssaniu z magazynu 5% energii, włącza się agregat i następuje przełączenie na niego jako dostawcę prądu. Jak wróci sieć, przełączamy się na nią, agregat stop a sam magazyn zostaje w trybie oczekiwania na nazwijmy to słońce.

Falownik hybrydowy ,poczytaj.

Napisano
  • Autor

No mi chodzi o offgrid. Ale z takim ładowaniem banku by szlo tylko z foto lub krytycznie z sieci ogolnej. Generator ze tak powiem zostawmy na te chwile w spokoju

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, POKS napisał(a):

Falownik hybrydowy ,poczytaj.

No właśnie, o to chodzi że nie napisał czy ma hybrydowy - właśnie do tego zmierzam!

Do tego bez wiedzy jaki to model to można sobie gdybać bo konfiguracje co można sobie poustawiać sporo się między modelami różnią, że o funkcjonalności nie wspomnę.

Nie chce od razu człowieka straszyć żeby znalazł kogoś kto by mu wyciągnął sygnał PIDa, podpiął pod to jakiś automatyczny rozłącznik zasilania od sieci i wyzwolił sygnał żeby odpalił agregat

Edytowane przez bengamin

Napisano
3 godziny temu, WaWeR napisał(a):

No mi chodzi o offgrid. Ale z takim ładowaniem banku by szlo tylko z foto lub krytycznie z sieci ogolnej. Generator ze tak powiem zostawmy na te chwile w spokoju

Jeśli w ogóle wspominasz o sieci, to nie chodzi Ci o offgrid.

Napisano
20 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Chcę dorobić do tego 

1. Bank energii

2. Agregat prądotwórczy.

Czy są systemy które

u mnie magazyn nie ładuje się z sieci, ładuje się wtedy, kiedy działa foto, a więc nawet w pochmurny deszczowy dzień. 
po zaniku zasilania z sieci dom ciągnie prąd z magazynu. Tak samo jest w nocy lub jak już foto nie pracuje.

na ile czasu starczy magazyn jak jest jedynym źródłem prądu to zależy od jego pojemności, 10kwh starczy na 2 doby pod warunkiem że nie będzie chodził piekarnik i inne prądożerne urządzenia. Można wydzielić na stałe takie obwody i wtedy jak nie ma prądu albo nie działa fotowoltaika to np auta elektrycznego nie naładujesz

tak przykładowo

Napisano
43 minuty temu, Swider napisał(a):

starczy na 2 doby pod warunkiem że nie będzie chodził piekarnik i inne prądożerne urządzenia.

To nie jest takie hop siup. 

U mnie pobór energii w "idle" to jest średnio 300-400W (lodówka, NAS, jakieś urządzenia w stand-by). To daje 8kWh na dobę. A gdzie oświetlenie i takie tam TV? Magazyn 10kWh też nie ma 10 tylko bliżej 7-8, bo nie można go rozładować do końca. 

Napisano
27 minut temu, kiziuk napisał(a):

To nie jest takie hop siup. 

U mnie pobór energii w "idle" to jest średnio 300-400W (lodówka, NAS, jakieś urządzenia w stand-by). To daje 8kWh na dobę. A gdzie oświetlenie i takie tam TV? Magazyn 10kWh też nie ma 10 tylko bliżej 7-8, bo nie można go rozładować do końca. 

no tak, uprościłem to do powiedzmy pór roku bez zimy i zapomniałem dodać, że 10kwh magazyn starczy u mnie na 2 doby maks. U mnie idle to 100-150W.
Na luzie, z działającą rekuperacją.

Bez ogrzewania.

U każdego inaczej, bo ma różne zapotrzebowanie i zużycie energii, a i instalacja Pv instalacji nierówna, no i, co chyba najważniejsze, pogoda codziennie inna
Także u mnie 10kwh starczy na dwie doby, tym bardziej, że nawet w najkrótszy, pochmurny zimowy dzień też coś tam go te 15kwp z dachu wschód zachód doładują 

Edytowane przez Swider

Napisano
  • Autor

No i o to mi chodzi. Zeby dzialalo tak jak pisal @Swider
Jakie mam obecnie komponenty to nie wiem. I nie ma to znaczenia.
Chodzi mi o sama zasade, czy sie tak da.
Jak widac, da sie. Mi wykonawca wciska ze nie i ze magazyn bedzie nabijal rachunek, czego bym chcial uniknac
Temat nie dotyczy tez mieszkania tylko urzedu
Pod magazyn wpieta by byl obwod na ktorym dzialaja komputery. Czyli powiedzmy centralny UPS.

Napisano

W Polsce offgrid nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego, liczyłem to dziesiątki razy 

Napisano
  • Autor
W Polsce offgrid nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego, liczyłem to dziesiątki razy 

Ok. Juz mi wyjasnili ze offgrid to zupelne odciecie sie od sieci.
Ja po prostu chcialem dopytac czy bank energii mozna tak podpiac by ladowany byl tylko z pv.
Jak pisalem wyzej, celem jest backup energetyczny wielogodzinny dla infrastruktury urzedu.

Napisano
21 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ok. Juz mi wyjasnili ze offgrid to zupelne odciecie sie od sieci.
Ja po prostu chcialem dopytac czy bank energii mozna tak podpiac by ladowany byl tylko z pv.
Jak pisalem wyzej, celem jest backup energetyczny wielogodzinny dla infrastruktury urzedu.

Oczywiście że tak się da. Nawet dość głupim Deye jest to do zrobienia. A bardziej fancy Victronem gdzie w przypadku Quattro możesz zapiąć generator na oddzielny obwód i nim sterować z Cerbo.

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 13:50, bengamin napisał(a):

To jest nieco bardziej skomplikowane.

Pytanie zasadnicze jaka aparatura. Pomyśl - jak jest zanik napięcia to jakbyś puszczał z FV w sieć to być pozabijał tych co grzebią przy sieci, albo lepiej zasilał swoim kablem okolicę - to jest abstrakcja. Jak jest zanik zasilania to domyślnie FV się zatrymuje. OFF grid to inna rozmowa ale to inaczej działa.

Tak są rozwiązania hybrydowe, które można pokonfigurować w zależności od zabawek jakie masz zainstalowane - przykładowo ładowanie baterii tylko ze słońca, czy sygnał  do odłączenia od sieci i odpalenia agregatu......

Niestety ale to jest dłuższa rozmowa. Na FB są dwie grupy dyskusyjne i bardzo, bardzo dużo tam to jest opisane, zarówno z podanymi przykładami których nie polecał bym naśladować ale działają 🤪

Co to za grupy na fb ?

Wypadły mi sosny z działki i teraz nie mam już cienia na dachu i mogę coś zamontować.

Napisano

link1

link2

Jeżeli chcesz samodzielnie załozyć te panele i falownik można kupić za naprawdę śmieszne pieniądze, będziesz tylko potrzebował strażaka i elektryka który Ci papiery podbije.

No chyba że zlecisz to komuś to dobrze przeszukaj oferty. Niestety branża jest dość łatwa i kilka lat temu naklonowało się na rynku pseudofachowców, a jeżeli Cie to kręci to spędzając troche chwil przy internecie i nie boisz się wleść na dach to możesz to zamontować lepiej niż oni.

Edytowane przez bengamin

Napisano
  • Autor

Aktualnie mam SolarEdge SE10K

Czyli pewnie bez wymiany się nie obejdzie?

Napisano
17 godzin temu, bengamin napisał(a):

link1

link2

Jeżeli chcesz samodzielnie załozyć te panele i falownik można kupić za naprawdę śmieszne pieniądze, będziesz tylko potrzebował strażaka i elektryka który Ci papiery podbije.

No chyba że zlecisz to komuś to dobrze przeszukaj oferty. Niestety branża jest dość łatwa i kilka lat temu naklonowało się na rynku pseudofachowców, a jeżeli Cie to kręci to spędzając troche chwil przy internecie i nie boisz się wleść na dach to możesz to zamontować lepiej niż oni.

Dzięki, sam tego nie będę robił ale chce wiedzieć co mają zrobić, żeby mnie nie oszukali.

Napisano
28 minut temu, MarcG napisał(a):

Dzięki, sam tego nie będę robił ale chce wiedzieć co mają zrobić, żeby mnie nie oszukali.

Na rynce paczeć, żeby maniany nie odwalali:

image.png.33bada57a363d97072b34b04367f273c.png

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Aktualnie mam SolarEdge SE10K

Czyli pewnie bez wymiany się nie obejdzie?

Solaredge masz zapewne dobrany w jakimś celu, zapewne ze względu na zmienne zacienienie i optymalizatory, c'nie?

Napisano
7 minut temu, kiziuk napisał(a):

Na rynce paczeć, żeby maniany nie odwalali:

image.png.33bada57a363d97072b34b04367f273c.png

Ja to głównie bije się pożaru. Często są przypadki pożarów na dachu. 

Napisano
27 minut temu, MarcG napisał(a):

Ja to głównie bije się pożaru. Często są przypadki pożarów na dachu.

Pożar jest najczęściej z tego, że są różne złączki na panelach i na przyłączach stringów (niby takie same, ale jednak nie). Dostaje się woda, nie styka całą zaprojektowaną do tego powierzchnią, robi się rezystancja, ciepełko i tadam. Więc paczeć na rynce :phi: 

Napisano
  • Autor
56 minut temu, format napisał(a):

Solaredge masz zapewne dobrany w jakimś celu, zapewne ze względu na zmienne zacienienie i optymalizatory, c'nie?

Jedyny cień jaki mam na tym dachu top cień góry :P.

A czemu taki a nie inny, nie mnie pytać tylko wykonawcę. Jak wspominałem, to nie jest moja prywatna instalacja.. 

Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

Jedyny cień jaki mam na tym dachu top cień góry :P.

A czemu taki a nie inny, nie mnie pytać tylko wykonawcę. Jak wspominałem, to nie jest moja prywatna instalacja.. 

Generalnie do Solaredge się dopłaca żeby "każdy panel pracował oddzielnie". Ale jak już masz to nie ma co zmieniać, z tego co wiem na pewno Deye, na pewno Victron, potrafią wysterować zewnętrzny falownik. Victron nawet umie we frequency shifting.