Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciszenie / wygłuszenie samochodu.

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad samodzielnym wyciszeniem samochodu. Toyota Verso-s. Rozglądałem się za matami po allegro. Sa 5mm i 10mm. Są tu jacyś majsterkowicze którzy robili to we własnym zakresie?

Od czego zacząć? Rozważam najpierw drzwi przednie z racji niedużej trudności z "demontażem poszycia" Wyklejać powierzchnie bezpośrednio pod poszyciem ,czy głębiej?

Wszelkie rady mile widziane.

Napisano

Tak.

Zrobiłem w Toyocie drzwi przednie, maskę i bagażnik. Będę jeszcze robił drzwi tylne, nadkola i podszybie.

Kupiłem tanią matę butylową 2mm i jakąś piankową chyba 4 czy 6mm.

Butylem okleiłem częściowo poszycie drzwi od wewnątrz, trochę tuż pod boczkiem. Nie zaklejałem wszystkiego szczelnie jak w poradnikach. Bagażnik podobnie. Większość powierzchni pod wykładziną, ale nie całość. Podobnie maska-głównie od wewnątrz poszycia.

Potem plastikowe boczki tą pianką-na większości powierzchni wewnętrznej.

Efekt jest. Drzwi nie brzmią jak klapa od śmietnika, jest ciszej, przyjemniej.

Wiem, że puryści caraudio mnie skrytykują, ale nie chciałem nowego auta zaklejać dokumentnie.

Napisano

Robiłem bagażnik matami z bitmat.

Tam pracuje bardzo fajny gościu (z brodą), który wszystko Ci powie.

Nie naciąga.

Ja podałem kwotę ktora chciałem wydac, pokazałem bagażnik i on dobra materiały. 

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Ja też sam robiłem Bitmatem. Na spód mata butylowa 2mm, na to pianka 4mm. Sporo zabawy z docinaniem, doginaniem. Pianka jest obojętna na wilgoć, więc jest lepiej niż oem szmaty. 

Napisano

Jakieś czas temu samodzielnie okleiłem matami butylowymi Opla Vectrę B. W pierwszej kolejności po wymianie głośników maty poszły na przednie drzwi i tak miało pozostać. Po założeniu tapicerki doszedłem do wniosku, że tylne drzwi trzeba także okleić bo miałem wrażenie jak bym jeździł z otwartymi drzwiami albo uchylonymi oknami z tyłu . W rezultacie oklejone zostały matami przednie i tylne drzwi , cały bagażnik tylna klapa bagażnika. Bagażnik dodatkowo wyklejony został pianką kauczukową. Pracy było bardzo dużo, ale podzieliłem sobie to na etapy najpierw przód, później tylne drzwi a na końcu bagażnik. Efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo ale to bardzo pozytywnie w aucie zrobiło się zdecydowanie ciszej. Mam bezpośrednio porównanie do audi a6c6 i przyznam, że do prędkości tak 100 km/h jest teraz subiektywnie ciszej w VB.  Na koniec konkluzja znajomy, który na co dzień jeździ BMW 4 stwierdził ze tutaj audio lepiej gra niż u niego w aucie😉.

obraz 1.jpg

obraz 3.jpg

obraz 2.jpg

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 19:45, AxiT napisał(a):

Od czego zacząć? 

Od dobrych "rozbieraków" do tapicerki i kupienia na wszelki wypadek zestawu nowych spinek. Spinka po rozebraniu często nie będzie już trzymała jak nowa, a będzie miała więcej do trzymania. 

Napisano

I dobry wałeczek. Albo zapasowy. Te z bitmat plastikowe rozklejają się na dwie części.

Napisano
17 godzin temu, DamianB napisał(a):

I dobry wałeczek. Albo zapasowy. Te z bitmat plastikowe rozklejają się na dwie części.

Bitmat przy większych zakupach sam dorzuca metalowy :)

Ja w poprzednich autach mialem tylko drzwi przednie robione - bardziej pod audio. Ale mialem lekki szok jak jezdzilem juz pare lat autem ze zrobionymi drzwiami i mialem sie okazje przejechać takim samym fabrycznym.

W obecnym tez sie za to zabralem ale troche od d... strony. Znaczy od tyłu. Zrobilem tylne nadkola /boczki bagaznika i tylne drzwi. 

Przednie czekaja na mnie bo musze jeszcze kabelkologie do innego projektu przeciagnac drzwi/buda ;) a "truskawka na torcie" beda nadkola od zewnatrz :)

na razie efekt jest niezly, nawet po zmianie na zimowki. Wiec mocno optymistycznie czekam na efekty kolejnych etapow.

I potwierdzam, ziomek z broda z bitmatu bardzo pomocny.

Napisano
3 godziny temu, Filipfm napisał(a):

"truskawka na torcie" beda nadkola od zewnatrz

Nie polecam. Woda gdzieś zawsze znajdzie szparę i wejdzie pod matę. A stamtąd już nie wyparuje i zacznie się proces korozji.

Jeśli chcesz koniecznie robić od zewnątrz, to lepiej gęstą masą tłumiącą.

Napisano
6 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nie polecam. Woda gdzieś zawsze znajdzie szparę i wejdzie pod matę. A stamtąd już nie wyparuje i zacznie się proces korozji.

Jeśli chcesz koniecznie robić od zewnątrz, to lepiej gęstą masą tłumiącą.

Mam kupione maty + masę tłumiąco/uszczelniającą

Napisano
23 godziny temu, DamianB napisał(a):

Te z bitmat plastikowe rozklejają się na dwie części.

Mają też metalowe :idea: 

Napisano
6 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Znaczy od tyłu. Zrobilem tylne nadkola /boczki bagaznika i tylne drzwi. 

Prułeś wiązki elektryczne?

Ja się bałem, bo nie lubię dłubać w elektryce/elektronice i wyklejałem matami i piankami bez demontażu wiązek/modułów/komputerów - wiem, poszedłem na łatwiznę, ale mimo tego efekt jest. 

Opel jeszcze nie ułatwia zadania, bo "nadkole" które widać na zdjęciu to nie to samo co widać pod autem - pomiędzy blachą od strony kufra a blachą od strony koła jest pusta przestrzeń, której nie da się wykleić - można byłoby tylko napuścić pianki montażowej ;] 

Na usprawiedliwienie dodam, że powyklejałem jeszcze "od środka" pianką (bitmat polecił jakąś inną od tej, którą kładzie się na blachy) wszelkie panele tapicerskie. 

Tu jakoś tak w 1/3 całej operacji, pozostałe widoczne blachy zostały wyklejone, ale wiązek i tego "komputera" nie ruszałem. 

441903725_7763637130365987_4795616941916

Edytowane przez el_guapo

Napisano
2 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Prułeś wiązki elektryczne?

Ja się bałem, bo nie lubię dłubać w elektryce/elektronice i wyklejałem matami i piankami bez demontażu wiązek/modułów/komputerów - wiem, poszedłem na łatwiznę, ale mimo tego efekt jest. 

Na usprawiedliwienie dodam, że powyklejałem jeszcze "od środka" pianką (bitmat polecił jakąś inną od tej, którą kładzie się na blachy) wszelkie panele tapicerskie. 

Tu jakoś tak w 1/3 całej operacji

441903725_7763637130365987_4795616941916

Ja tam grzebałem w instalacji bo podłączałem sterownik klap wydechu ale zasadniczo to omijałem wiązki - jeżeli były. Nie wypinałem nic. 

Na blache poszły maty butylowe a na tapicerkę od środka pianka 

before

image.png.64810cf076c3c64f6ea7f1a3679d8fb4.png

after

image.png.ab18a49c323d375d687982db96a54595.png

Wanny nie ruszałem. Na razie wygłuszenie jest niewidoczne bez demontażu tapicerki

Napisano
2 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Wanny nie ruszałem. Na razie wygłuszenie jest niewidoczne bez demontażu tapicerki

Wannę zrobiłem za drugim podejściem, podobnie jak blachy pod kanapą, a potem jeszcze na wszystko poszła pianka chyba 9mm (albo 6mm - nie pamiętam).

Przy czym wyklejanie matami to pikuś w porównaniu z wyklejaniem pianką :( - mata się poddaje i elegancko dopasowuje, pianka tylko trochę, no i klej jest zajebiście mocny - nie ma szans na poprawki - podczas próby odklejania pianka się rwie. 

Napisano
W dniu 16.11.2024 o 15:36, el_guapo napisał(a):

Przy czym wyklejanie matami to pikuś w porównaniu z wyklejaniem pianką :( - mata się poddaje i elegancko dopasowuje, pianka tylko trochę, no i klej jest zajebiście mocny - nie ma szans na poprawki - podczas próby odklejania pianka się rwie. 

Ja wyklejałem Capri, które było po kapitalnym remoncie blacharskim. Czyli golusieńka blacha, nie dało się tym jeździć.

Wykleiłem cala podłogę, gródź oraz boki auta z tyłu. Drzwi niestety nie byłem w stanie wykleić. Różnica jest kolosalna, ale ja mam porównanie z gołą blachą. IMO warto, choć to sporo jest roboty.

No i potwierdzam - przy bitumie można sobie poparzyć palce natomiast przy piance trzeba być ultra-uwaznym, bo klej w zasadzie nie daje szans na drugie podejście.

Napisano
23 minuty temu, Bartłomiej napisał(a):

bitumie można sobie poparzyć palce

Dlatego lepiej kleic butylem. Jest lzejszy, podobno skuteczniejszy i nie trzeba grzać bo jest elastyczny na zimno ;)

A maty bitumiczne zostawmy dekarzom ;)

Napisano

ja zacząłem od wszystkich drzwi przy wymianie głośników, potem bagażnik przy montażu subwoofera

po tym okazało się że najwięcej hałasu dochodzi z tylnych słupków, więc wygłuszenie poszło pod podsufitkę, tylne słupki, na całą podłogę i jest wyraźnie lepiej