Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działka przyłącze wody i kanalizy, Koszt OK?

Featured Replies

Napisano

Działka jeszcze gola, nie trzeba rozbierać żadnej kostki, asfaltu. Ani płotu. Droga gminna też jeszcze gruntowa. Gmina robi dopiero generalnie kanalize.
Nitka do wody ze 3mb
Kanakiza pod kątem oo drugiej stronie drogi z 8mb

Pomorze. Przedmieścia mocne Gdańska.

Cena OK?
Jaki% VAT dojdzie 8 czy 23%
Jak negocjować? Jakie argumenty?aa178274407a71996b149c7077069a9b.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał(a):

Jak negocjować? Jakie argumenty?

zadzwoń do kilku firm co mogą całościowo zrobić i wybierz najtańszą

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Cena OK?

Mogę Ci powiedzieć troche o kanalizacji. 12 m, głębokość 1.3 m.

Studzienka rewizyjna przelotowa 400 mm - 900 zł

Rura PCV sn8 lita 3m -160 zł szt

Piach - 200 zł

Koparka - 250 zł przyjazd i pierwsze 2 h, 100 zł kolejna godzina

Inwentaryzacja - 700 zł 

Roboty od 7 do 14

Przyłączałem wyjście rury 160 z domu do studzienki zbiorczej na działce obok. Potrzebne 2 osoby, ale na czas kopania to nie ma co robić, dopiero łączenie rur i studzienki to musowo 2 osoby.

Edytowane przez Pito

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Działka jeszcze gola, nie trzeba rozbierać żadnej kostki, asfaltu. Ani płotu. Droga gminna też jeszcze gruntowa. Gmina robi dopiero generalnie kanalize.
Nitka do wody ze 3mb

Cena OK?

Woda do studzienki z licznikiem na działce?

Kanalizacja do studzienki na działce?

Czy coś więcej?

Napisano
  • Autor
Czy coś więcej?

W zasadzie tylko to. Uzbrajamy. Po zielonym chaszczach hasają zajace
Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał(a):
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):
Czy coś więcej?

W zasadzie tylko to. Uzbrajamy. Po zielonym chaszczach hasają zajace

Gadałeś z lokalnymi przedstawicielami wodociągów i kanalizacji w gminie?

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Albo nawet z koparkowymi z okolicy. Przynajmniej jeśli chodzi o kanalizację, to jest na tyle banalna robota, że ogarnięty koparkowy z pomocnikiem machnie to w pół dniowki, skoro to otwarty teren, dodatkowo nie ma ograniczeń co do wielkości koparki. Ja miałam taką mini mini koparke (coś koło 1 tony) i kopanie w mojej glinie szło wolniutko, ze 2.5 godziny zeszło, brakowalo mocy.

Dla porównania ekipa z gazowni z normalną koparką  zrobiła 30 m gazociągu w dniówkę (czyli 7-15), z kopaniem w utwardzonej cegłami drodze i odtworzeniem jej po wszystkim, instalacją skrzynki licznikowej, więc roboty trochę więcej.

Napisano
12 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Nitka do wody ze 3mb

Cena OK?

VAT 8%

Cena wg mnie b.dobra - nie szukałabym tu sztucznych oszczędności 👍

Napisano
  • Autor
No to są właśnie "lokalni" "z gminy" co wygrali przetarg na skanalizowanie wsi i mają błogosławieństwo na indywidualne przyłącza :-//
Napisano
  • Autor
VAT 8%
Cena wg mnie b.dobra - nie szukałabym tu sztucznych oszczędności [emoji106]
W stosunku do pierwotnej wzrosła X2. Mam obawy że musieli spuścic spodnie w przetargu ( był formalny protest przegranych oferentów) i teraz szukają wyrównania u indywidualnych
Koszty jak tu sam ktoś zadkubal zdają się to potwierdzać...
?

Liczniki w studzienkach?
Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):
11 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

No to są właśnie "lokalni" "z gminy" co wygrali przetarg na skanalizowanie wsi i mają błogosławieństwo na indywidualne przyłącza :-//

Cena bardzo dobra, są projekty, mapy, geodeta, dokumentacja zajęcia pasa drogowego, uzgodnienia na ZUD-ie, materiały, robocizna i na końcu odbiory. Bierz nie zastanawiaj się, taniej nie zrobisz.

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

W stosunku do pierwotnej wzrosła X2. Mam obawy że musieli spuścic spodnie w przetargu ( był formalny protest przegranych oferentów) i teraz szukają wyrównania u indywidualnych
Koszty jak tu sam ktoś zadkubal zdają się to potwierdzać...

Liczniki w studzienkach?

Tak teraz robią.

Ciesz się, że nie musisz ciągnąc wodociągu np. 150 m, ale wodociąg przyjdzie do Ciebie  ;)

Napisano

Ciesz się. Jak w naszej okolicy robili plany kanalizacji 20 lat temu to im się jeszcze nie śniło że się wybudujemy.

I tak od 10 lat jest nas 4 domy, w chwili obecnej dodatkowe 8 budów. Teren lekko pochylony w kierunku właśnie tej wybudowanej kanalizacji (około 100 metrów od granicy działki)

Kanalizację zrobili w okolicy 2 lata temu. Ciśniemy ich z sąsiadami cały czas o żeby się dołączyć. W ostatnim chyba 4tym piśmie w końcu odpisali że zweryfikowali plany i pojawiła się możliwość przyłączenia.

I teraz uwaga, z 4 domów dadzą radę się przyłączyć tylko 3 (bo z czwartego ścieki nie polecą same do góry) ale musimy partycypować w kosztach (100.000PLN do podziału na trzech) 💩 Sąsiedzi się na to nie zgodzili 👎

Napisano
19 minut temu, bengamin napisał(a):

Ciesz się. Jak w naszej okolicy robili plany kanalizacji 20 lat temu to im się jeszcze nie śniło że się wybudujemy.

I tak od 10 lat jest nas 4 domy, w chwili obecnej dodatkowe 8 budów. Teren lekko pochylony w kierunku właśnie tej wybudowanej kanalizacji (około 100 metrów od granicy działki)

Kanalizację zrobili w okolicy 2 lata temu. Ciśniemy ich z sąsiadami cały czas o żeby się dołączyć. W ostatnim chyba 4tym piśmie w końcu odpisali że zweryfikowali plany i pojawiła się możliwość przyłączenia.

I teraz uwaga, z 4 domów dadzą radę się przyłączyć tylko 3 (bo z czwartego ścieki nie polecą same do góry) ale musimy partycypować w kosztach (100.000PLN do podziału na trzech) 💩 Sąsiedzi się na to nie zgodzili 👎

U mnie w ulicy jest kanalizacja, a i tak nie wszyscy dołączeni, w tym do, gdzie jest przedszkole 8]

Napisano
16 godzin temu, Pito napisał(a):

Przynajmniej jeśli chodzi o kanalizację, to jest na tyle banalna robota, że ogarnięty koparkowy z pomocnikiem machnie to w pół dniowki, skoro to otwarty teren, dodatkowo nie ma ograniczeń co do wielkości koparki. Ja miałam taką mini mini koparke (coś koło 1 tony) i kopanie w mojej glinie szło wolniutko, ze 2.5 godziny zeszło, brakowalo mocy.

Tu masz podłączenie po drugiej stronie drogi i zajęcie pasa drogowego, także to nie jest coś co Mietek wykopie szpadlem czy koparką, bo to jest masa papierów i projektów. 

A może trzeba będzie 'kretem' drążyć, bo nie pozwolą na rozkopanie drogi. 

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał(a):

może trzeba będzie 'kretem' drążyć, bo nie pozwolą na rozkopanie drogi

Racja, umknęło mi to, 

Napisano
W dniu 27.11.2024 o 11:15, Fili_P napisał(a):

Nitka do wody ze 3mb

Cena OK?

Jeśli w cenie jest studzienka do kanalizacji, a w przypadku wody studzienka i licznik to cena jest OK. Vat 8%

Napisano
  • Autor
Tak teraz robią.
Ciesz się, że nie musisz ciągnąc wodociągu np. 150 m, ale wodociąg przyjdzie do Ciebie  [emoji6]

Tak działka była kupowana żeby na niej zarobić a nie do niej dokładać ;-)))
Napisano
  • Autor
Tu masz podłączenie po drugiej stronie drogi i zajęcie pasa drogowego, także to nie jest coś co Mietek wykopie szpadlem czy koparką, bo to jest masa papierów i projektów. 
A może trzeba będzie 'kretem' drążyć, bo nie pozwolą na rozkopanie drogi. 
Droga będzie rozrywa dokumentnie bo gmina kanalize w niej właśnie robi od zera
Napisano
  • Autor

Ło takaed0c366812698abd8ee682ea932455e.jpg

Napisano
W dniu 29.11.2024 o 09:25, Fili_P napisał(a):

Ło takaed0c366812698abd8ee682ea932455e.jpg

Rozumiem studnia wody przygotowana wewnątrz pod licznik (nie wiem czy "czopują" rury)?

Moim zdaniem wykonując "usługowo" od A do Z za wiele nie ugrasz i 10 pęknie, może po dobrej rozmowie zrobisz z tego netto=brutto.

Napisano
  • Autor
Rozumiem studnia wody przygotowana wewnątrz pod licznik (nie wiem czy "czopują" rury)?
Moim zdaniem wykonując "usługowo" od A do Z za wiele nie ugrasz i 10 pęknie, może po dobrej rozmowie zrobisz z tego netto=brutto.
Tx
Napisano
W dniu 27.11.2024 o 11:15, Fili_P napisał(a):

Nitka do wody ze 3mb

Cena OK?

Była jakaś dotacja u mnie na wsi i ciągnęli wodę wszystkim co deklaracje złożyli .

Czyli w moim przypadku - przewiert pod drogą gminną za friko .

Studzienka na wodomierz plus akcesoria ( zaworki, odpowietrzacz,wodomierz ) 2200zł _ w linii obrodzenia ( no za ogrodzeniem )

I to robiła firma odpowiedzialna za dostarczanie wody.

Pociągnięcie wody do domu jakieś 45 m

- wykop - mała koparka ( taki mały CAT) 900 zł

- rura + złączki coś koło 1000 zł ( bo razem z kanalizacją kupowałem )

- gro robocizny we własnym zakresie

Dane z 2021 roku

O kanalizacji sie nie wypowiem bo mam szambo

Ich nie interesowało co za licznikiem .