Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przedłużenie OC gdy właściciel nie zyje

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mam takie pytanie. Co potrzebuje, żeby przedluzc ubezpieczenie na przyczepę, a jej właściciel nie żyje. Nie było jeszcze sprawy spadkowej, więc w sumie nie wiadomo kto jest właścicielem. Wystarczy, że pójdę do oddziału PZU, czyli obecnego ubezpieczyciela i opłacę polisę? Jakich dokumentów będę potrzebował? Dowod rejestracyjny? Coś jeszcze?

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Ja jako ja ubezpieczam przyczepkę teścia, jako ja ubezpieczałem samochód ojca, więc chyba to też nie problem, że właściciel nie żyje?

Auto ma mieć OC i już.

Wydaje mi się, że podstawowe dane powinny wystarczyć.

Napisano

A nie lepiej po prostu zapytać ubezpieczyciela? 🤔

Napisano

Opłacić z automatu OC w tej samej firmie co jest aktualne i nie zadawać pytań.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Wydaje mi się, że podstawowe dane powinny wystarczyć.

Pytanie czy dowod rejestracyjny będzie potrzebny, bo ten się niestety zawieruszyl...

To mnie chyba najbardziej zastanawia.

Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

A nie lepiej po prostu zapytać ubezpieczyciela? 🤔

Lepiej. Dziękuję za te, jakże cenna, radę. Możesz już oddalić się w poczuciu spełnienia dobrego uczynku. :ok:

Napisano

Nie ma za co. 😋

Z całym szacunkiem dla wszystkich tutaj odpowiadającym, mimo wszystko uważam, że zawsze lepiej zapytać u źródła. Tutaj, ktoś się może pomylić po prostu. 

Pominę milczeniem Twoją (niepotrzebną - moim zdaniem) złośliwość. 

Napisano
6 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Hej,

Mam takie pytanie. Co potrzebuje, żeby przedluzc ubezpieczenie na przyczepę, a jej właściciel nie żyje. Nie było jeszcze sprawy spadkowej, więc w sumie nie wiadomo kto jest właścicielem. Wystarczy, że pójdę do oddziału PZU, czyli obecnego ubezpieczyciela i opłacę polisę? Jakich dokumentów będę potrzebował? Dowod rejestracyjny? Coś jeszcze?

Z góry dzięki za pomoc.

Miałem podobny przypadek w 1997 roku. Ojciec zmarł, sprawa spadkowa jeszcze nie zakończona a samochód już przeze mnie użytkowany. W tym czasie skończyła się polisa OC. Wziąłem dowód rejestracyjny i u tego samego ubezpieczyciela przedłużyłem OC. W polisie widniało: właściciel ojciec, ubezpieczający ja. To wszystko. Zero problemów. Nawet jak przedłużyłem OC samochodu firmowego też było w polisie: właściciel firma, ubezpieczający ja. Ważne że polisa przedłużona/wznowiona.

Napisano
11 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Pytanie czy dowod rejestracyjny będzie potrzebny, bo ten się niestety zawieruszyl...

To mnie chyba najbardziej zastanawia.

Lepiej. Dziękuję za te, jakże cenna, radę. Możesz już oddalić się w poczuciu spełnienia dobrego uczynku. :ok:

Ubezpieczający nie musi być ubezpieczonym 😄

Ale jak kolega napisał, najlepiej uderzyć do zakładu ubezpieczeń. I tak i tak do nich musisz się odezwać, a jak powiedzą Ci coś innego niż tu przeczytasz, to co, powiesz im "ale fosfor na aK powiedzial ze moge"? 😄

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, fosfor napisał(a):

I tak i tak do nich musisz się odezwać,

Zdaje sobie z tego sprawę, ale wątek pisałem w sobotę po południu, a dziś jest niedziela. :)

Jutro będę dzwonił, ale liczę na to, że do tego czasu może się czegos na AK dowiem. :)

6 godzin temu, fosfor napisał(a):

a jak powiedzą Ci coś innego niż tu przeczytasz, to co, powiesz im "ale fosfor na aK powiedzial ze moge"? 😄

Będę próbował. :)

Swoją drogą widzę, że nieprecyzyjnie sformułowałem wątek, bo moim głównym pytaniem jest to jakie dokumenty są potrzebne i czy bez dowodu rejestracyjnego się da.

Napisano
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Swoją drogą widzę, że nieprecyzyjnie sformułowałem wątek, bo moim głównym pytaniem jest to jakie dokumenty są potrzebne i czy bez dowodu rejestracyjnego się da.

Trzeba było @AkuQ wezwać.

Moim zdaniem się da, ubezpieczyciel pojazd mający historię w UFG nawet po nr rejestracyjnym ustali, a do ubezpieczenia potrzebny chyba będzie jeszcze PESEL wlaściciela/posiadacza/kierowców.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Z przedłużeniem umowy nie powinno być problemu, można to zrobić przez Internet.

Obawiam się tylko, że w przypadku szkody odszkodowanie przyjdzie na właściciela.

Napisano
2 minuty temu, Adalbert napisał(a):

Z przedłużeniem umowy nie powinno być problemu, można to zrobić przez Internet.

Obawiam się tylko, że w przypadku szkody odszkodowanie przyjdzie na właściciela.

Odszkodowanie z OC? ;]

Pomijam już fakt, że to przyczepka ;)

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Odszkodowanie z OC? ;]

Odszkodowanie z OC sprawcy przyjdzie na właściciela.

Napisano

Ja powiem tyle ze nie pamietam kiedy do OC okazywalem dowod rejestracyjny czy tez jakikolwiek dokument.
Inna sprawa ze spiszesz umowe na ducha (bo podasz dane wlasciciela ktory nie zyje).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
9 godzin temu, Adalbert napisał(a):

Odszkodowanie z OC sprawcy przyjdzie na właściciela.

Bardzo prawdopodobny scenariusz przy przyczepie :hehe:

Poza tym ubezpieczenie nie przychodzi z automatu, tylko w efekcie likwidacji szkody, ktora kolega by sam musial zainicjowac.

Wtedy faktycznie bez formalnego nabycia spadku moga byc schody.

Napisano
4 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Inna sprawa ze spiszesz umowe na ducha (bo podasz dane wlasciciela ktory nie zyje).

Tyle, że to jakby zupełnie zgodne z naszym prawem jest, yyyyyy znaczy musi chyba być.

Ogarnięcie spadku w naszym systemie prawnym nie trwa parę dni, OC może sie skonczyć tydzień po śmierci właściciela, a ciągłość OC musi być.

Dlatego właściciel będzie nieżyjący, ale ubezpieczający już tak.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
6 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Tyle, że to jakby zupełnie zgodne z naszym prawem jest, yyyyyy znaczy musi chyba być.

Ogarnięcie spadku w naszym systemie prawnym nie trwa parę dni, OC może sie skonczyć tydzień po śmierci właściciela, a ciągłość OC musi być.

Dlatego właściciel będzie nieżyjący, ale ubezpieczający już tak.

Zadzwonilem do PZU i powiedzieli, ze bede musial podac pesele wszystkich osob, ktore uczestnicza w postepowaniu spadkowym. Nie wiem jak to sprawdza, wiec tak naprawde moge podac co chce. To tyle z formalnosci.

Dowod rejestracyjny nie bedzie potrzebny, wystarczy numer rejestracyjny.

Czyli wiem juz wszystko i w sumie potwierdzilo sie z tym co mi tu pisaliscie.

Dzieki za pomoc.