Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Garaż, przybudówka, daszek, szopa?

Featured Replies

Napisano

Takie pytanko, bo złomów mi przybywa, narzędzi również i nie ma gdzie tego upychać, a działka mała, bo niecałe 7 arów, póki co jest na niej jeden murowany garaż (za który płacę 75% całości kosztów podatku od nieruchomości - drogo!!!) i myślę nad jakimiś rozwiązaniami.

1. Czy w ogóle da się według przepisów dostawić drugi garaż?

2. Jeśli się da, to chyba są jakieś minimalne odległości od granicy działki? 3 metry? Jeśli tak to robi sie sporo nieużytecznie zagospodarowanej przestrzeni

3. Co zamiast garażu można postawić legalnie? Gdzie jest jakaś granica, żeby w razie czego urząd się nie przyczypił? W sensie jakiś domek ogrodowy, szopa, albo nawet taki daszek dodatkowy w formie wiaty, przyczepiony do obecnego garażu - można sobie takie rzeczy stawiać legalnie gdzie się chce? Można tam zrobić normalną wylewkę? Wszelkie porady mile widziane. Najlepiej coś co jest legalne i nie podlega pod podatek coroczny :jem:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Budynek gospodarczy na a zgłoszenie do 35 m2. Oczywiście 3 m od granicy.

A może być murowany i w cholerę wysoki i wykonany samodzielnie bez żadnych projektów?

Docelowo chciałem właśnie postawić garaż ale z podnośnikiem kolumnowym

Napisano
30 minut temu, Josyp napisał(a):

A może być murowany i w cholerę wysoki i wykonany samodzielnie bez żadnych projektów?

Docelowo chciałem właśnie postawić garaż ale z podnośnikiem kolumnowym

Budowę budynku gospodarczego zgłosiłem dodając jedynie szkic usytuowania na działce.

Budowałem siłami własnymi, sąsiada i rodziny. Bez projektów.

Napisano
1 godzinę temu, Josyp napisał(a):

Możesz postawić wszystko co przewiduję MPZP. Nawet jeśli budynek będzie tylko na zgłoszenie. 

Napisano
3 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Możesz postawić wszystko co przewiduję MPZP. Nawet jeśli budynek będzie tylko na zgłoszenie. 

Pod warunkiem, że na jego wypizdowie ktoś wcześniej uchwalił ten MPZP. ;l

Napisano
20 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Budowę budynku gospodarczego zgłosiłem dodając jedynie szkic usytuowania na działce.

Budowałem siłami własnymi, sąsiada i rodziny. Bez projektów.

Robiłeś jakąś mapę podwykonawcza?

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Nie. W sumie to nie zgłosiłem zakończenia, a dom sprzedałem.

Pytam, bo też tak zbudowałem i w sumie nawet w starostwie nie wiedzieli jak to sfinalizować.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Nie. W sumie to nie zgłosiłem zakończenia, a dom sprzedałem.

No właśnie dobre pytanie. Jak i gdzie zgłosić zakończenie budowy budynku na zgłoszenie (szopka, budynek gospodarczy, domek letniskowy)? 

Napisano
4 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

No właśnie dobre pytanie. Jak i gdzie zgłosić zakończenie budowy budynku na zgłoszenie (szopka, budynek gospodarczy, domek letniskowy)? 

Nic nie zgłaszasz jak było budowane na zgłoszenie bez projektu architektoniczno-budowlanego.

Chcąc być tip-top robisz inwentaryzację powykonawczą i składasz deklarację do podatku.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Nic nie zgłaszasz jak było budowane na zgłoszenie bez projektu architektoniczno-budowlanego.

To jak zmienić taryfę w ZE jak jest wymagają dokumentu z zakończenia budowy budynku na zgłoszenie? 

Napisano
43 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

To jak zmienić taryfę w ZE jak jest wymagają dokumentu z zakończenia budowy budynku na zgłoszenie? 

Pytanie czy ktoś tam u nich rozróżnia zgłoszenie bez projektu i z projektem?

Jak się uprą to wystaw im dokument, że zakończyłeś budowę realizowaną zgodnie ze zgłoszeniem takim i takim. ;]

Poważnie to pokaż im art 55 PB.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

2. Jeśli się da, to chyba są jakieś minimalne odległości od granicy działki? 3 metry? Jeśli tak to robi sie sporo nieużytecznie zagospodarowanej przestrzeni

Jak się z sąsiadem dogadasz - bo mój nowy przyszedł z taką propozycją - i stają na wiosnę dwa pomieszczenia gospodarcze i dwa garaże w linii ogrodzenia  

Oczywiście umowa na piśmie - miałem o tym zagadać ale sąsiad sam to zaproponował .

Napisano
5 minut temu, Przemaz napisał(a):

Jak się z sąsiadem dogadasz - bo mój nowy przyszedł z taką propozycją - i stają na wiosnę dwa pomieszczenia gospodarcze i dwa garaże w linii ogrodzenia  

Oczywiście umowa na piśmie - miałem o tym zagadać ale sąsiad sam to zaproponował .

Umowy indywidualne nie mają znaczenia. 3 metry raczej są nie do ruszenia.

Napisano

To ciekawe bo z przeciwnej strony z sąsiadem było podobnie i mają postawione pomieszczenie gospodarcze w linii  ogrodzenia i nikt od 30 lat problemów nie robi

Przy planie zagospodarowania było potrzebne moje oświadczenie i to wszystko

Napisano
1 minutę temu, Przemaz napisał(a):

To ciekawe bo z przeciwnej strony z sąsiadem było podobnie i mają postawione pomieszczenie gospodarcze w linii  ogrodzenia i nikt od 30 lat problemów nie robi

Jak już coś stoi, to można postawić. Ale nowe to już nie. Poczytaj warunki techniczne budynków. 

Napisano
17 minut temu, Przemaz napisał(a):

Na wiosnę Ci foty wyśle

Prawo zabrania dogadania się z sąsiadem ?

Nie Zabrania 

Ale to w świetle prawa nic nie daje w kwestii legalności budynku w granicy działki 

Napisano
24 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Nie Zabrania 

Ale to w świetle prawa nic nie daje w kwestii legalności budynku w granicy działki 

Po :

1 garaż ,przybudówka ,szopa

2 - przedstaw podstawę prawną

3 a na jakiej zasadzie buduje się  bliźniaki lub budynki w zabudowie szeregowej

Napisano
17 godzin temu, Przemaz napisał(a):

Po :

a co Ty, dostęp do internetu przecież masz?

Pomijając już, że każda sytuacja jest inna, bo np. usytuowanie garażu może podlegać regulacjom w MPZP, to wszystkie wymogi masz w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dla Twojej wygody link w załączeniu: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20220001225/O/D20221225.pdf

18 godzin temu, Przemaz napisał(a):

to czy te ustalenia są cokolwiek warte zależy od wielu czynników. Konsultowałeś to w urzędzie albo starostwie?

Napisano
20 godzin temu, Przemaz napisał(a):

Na wiosnę Ci foty wyśle

Prawo zabrania dogadania się z sąsiadem ?

Nie, ale zabrania stawiania budynków poniżej 3m. Kiedyś tak było, że można było sobie zgody podpisywać.

Wg architekt co mi PnB domu zalatwiala potrzebne jest odstępstwo WT wydane przez ministra. Jest to do ogarnięcia.

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał(a):

Nie, ale zabrania stawiania budynków poniżej 3m. Kiedyś tak było, że można było sobie zgody podpisywać.

Wg architekt co mi PnB domu zalatwiala potrzebne jest odstępstwo WT wydane przez ministra. Jest to do ogarnięcia.

Ciekawe bo wg mojego architekta do 6.5 m kw mogę w uzgodnieniu z sąsiadem garaż sobie postawić .

dziękuje za dyskusje

Napisano
5 minut temu, Przemaz napisał(a):

Ciekawe bo wg mojego architekta do 6.5 m kw mogę w uzgodnieniu z sąsiadem garaż sobie postawić .

dziękuje za dyskusje

Jak załatwi wszystkie formalności, to czemu nie :)

Mi powiedzieli, że o pozwolenie można zawsze wystąpić o cokolwiek.

Ale na zgłoszenie radzili 3 m od granicy. No i nie garaż, a budynek gospodarczy.

Pytaj u siebie w wydziale architektury.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jak załatwi wszystkie formalności, to czemu nie :)

Mi powiedzieli, że o pozwolenie można zawsze wystąpić o cokolwiek.

Ale na zgłoszenie radzili 3 m od granicy. No i nie garaż, a budynek gospodarczy.

Pytaj u siebie w wydziale architektury.

Cytat "Mi powiedzieli, że o pozwolenie można zawsze wystąpić o cokolwiek" sam sobie odpowiedziałeś

Gminy starostwa nie interesuje co i gdzie stoji  tylko z czego i jak podatki ciągnąc

Napisano
12 godzin temu, Przemaz napisał(a):

Cytat "Mi powiedzieli, że o pozwolenie można zawsze wystąpić o cokolwiek" sam sobie odpowiedziałeś

Gminy starostwa nie interesuje co i gdzie stoji  tylko z czego i jak podatki ciągnąc

mieszasz wszystkie pojęcia. Gmina i starostwo to różne szczeble administracji publicznej, które różnią się zakresem kompetencji, strukturą organizacyjną i zakresem terytorialnym.

Gmina - to jest jednostka, która jest zainteresowana podatkami

Starostwo - oni prowadzą nadzór budowlany.

Musisz wiedzieć z kim i na jaki temat rozmawiasz, bo z Twoich postów wynika, żeś zakręcony jak słoik :) 

Napisano
W dniu 28.12.2024 o 19:10, Przemaz napisał(a):

Dobrze, że do tej budowy prawa ustanowionego przez jakiegoś Cara nie chcecie zastosować, a tylko sprzed 30-tu lat. ;l

Napisano
W dniu 28.12.2024 o 20:04, Przemaz napisał(a):

Po :

1, 2. Mozesz postawić spełniając pewne warunki.

3. Przeważnie na podstawie pozwolenia na budowę, nie umowy z sąsiadem, a często trzeba zrobić tak, że najpierw się buduje, a potem pojawia się granica między nimi. :oki:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 29.12.2024 o 21:18, Przemaz napisał(a):

dziękuje za dyskusje

Ten architekt chyba w życiu samochodu nie miał, że coś co ma 6,5m2 garażem nazywa. ;l

Zapytaj go gdzie w PB jest jakaś wzmianka o 6,5m2, bo ja jeszcze takiej nie widziałem, a chętnie się dowiem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
20 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Ten architekt chyba w życiu samochodu nie miał, że coś co ma 6,5m2 garażem nazywa. ;l

Zapytaj go gdzie w PB jest jakaś wzmianka o 6,5m2, bo ja jeszcze takiej nie widziałem, a chętnie się dowiem.

Szacunek Masz racje .

Napisano
22 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Zaparkujesz smarta i rower… mało? 😂