Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

195/55/16 do auta w stylu 65kkm/14lat

Featured Replies

Napisano

Cześć, mama tak użytkuje. :)

Drogi rozmiar. Felga 6" ztcw. Trzymać się rozmiaru, czy kupić tani rozmiar w stylu 205/55/16 (który wyskakuje na czerwono, bo koło ma większą średnicę ca 1cm)???

I dalej...raczej budżetowe/średnia klasa (nie widzę sensu premium) - budżetowe wpadły mi w oko Kormoran/Dębica/Imperial, ze średniej Nokian/Nexen są w cenie akceptowalnej w oryginalnym rozmiarze.

Sugestie? :)

Napisano
24 minuty temu, rafciojuve napisał(a):

Cześć, mama tak użytkuje. :)

Drogi rozmiar. Felga 6" ztcw. Trzymać się rozmiaru, czy kupić tani rozmiar w stylu 205/55/16 (który wyskakuje na czerwono, bo koło ma większą średnicę ca 1cm)???

I dalej...raczej budżetowe/średnia klasa (nie widzę sensu premium) - budżetowe wpadły mi w oko Kormoran/Dębica/Imperial, ze średniej Nokian/Nexen są w cenie akceptowalnej w oryginalnym rozmiarze.

Sugestie? :)

Moim zdaniem za wąska felga, do 205 jak pamiętam minimum to 6.5 na stali było a na alusiach 7.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Camel napisał(a):

Moim zdaniem za wąska felga, do 205 jak pamiętam minimum to 6.5 na stali było a na alusiach 7.

Nie mam auta pod ręką, jak patrzę w necie to jeden pisze 6", drugi 6,5". Czyli 205 też niezbyt będzie, gdy felga okaże się 6,5"?

Napisano

Wszędzie gdzie nie spojrzę to jest napisane "Dopuszczalne 5,5-7,5 Zalecane 6,5" Ja bym spokojnie brał 205, no chyba, że mama szaleje w zakrętach.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, OPAL napisał(a):

Wszędzie gdzie nie spojrzę to jest napisane "Dopuszczalne 5,5-7,5 Zalecane 6,5" Ja bym spokojnie brał 205, no chyba, że mama szaleje w zakrętach.

No dobra. Ale koło większe o 1cm (średnica). Auto nie ma AC bo wartość jednej wypłaty, natomiast nie chcę aby jakieś były problemy jak się zdarzy konieczność skorzystania z OC. :)

Napisano
27 minut temu, rafciojuve napisał(a):

No dobra. Ale koło większe o 1cm (średnica). Auto nie ma AC bo wartość jednej wypłaty, natomiast nie chcę aby jakieś były problemy jak się zdarzy konieczność skorzystania z OC. :)

Bez przesady. Do 3% mogą być różnice.

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Właśnie chciałem takich odpowiedzi. :)

Napisano
29 minut temu, rafciojuve napisał(a):

Warunki OC definiuje ustawa i nie ma zadnych podstaw, zeby mogly byc problemy.

https://www.warta.pl/porada/kiedy-oc-na-pojazd-nie-dziala/

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Nie bardzo - -2% / +1.5%. 

Do ubezpieczenia w PL bez znaczenia. 

Edytowane przez futrzak

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 23.01.2025 o 16:20, rafciojuve napisał(a):

Nie mam auta pod ręką, jak patrzę w necie to jeden pisze 6", drugi 6,5". Czyli 205 też niezbyt będzie, gdy felga okaże się 6,5"?

Na 6j wejdzie opona i 175, i 205. Ale lepiej pasują 185-195. Na 6.5j 205mm to idealny rozmiar. 

IMHO możesz brać opony, będzie większy bufor na obcieranie krawężników. 

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 20:31, Maciej__ napisał(a):

Warunki OC definiuje ustawa i nie ma zadnych podstaw, zeby mogly byc problemy.

https://www.warta.pl/porada/kiedy-oc-na-pojazd-nie-dziala/

Z OC problemów nie powinno być - można w sumie jechać autem kompletnie bez homologacji czy badań technicznych.