Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekuperacja

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał(a):

Katalogowo do 93% :phi:. Nie weryfikowałem tego profesjonalnie, ale organoleptycznie jestem pod wrażeniem. W trybie push-pull 70 sekund przy mrozie na zewnątrz nie wdmuchuje zimnego powietrza. Dom parterówka "termos" w lesie, cztery rekuperatory robią robotę! Zima czy lato działa idealnie, ale cała ta technika przegrywa niestety z kobietą ze wsi, która potrafi roz...ewrzeć drzwi tarasowe (bo tak) i wszystko latem czy zimą idzie w 3,14 :hehe:

Jaka powierzchnia domu, jaka wydajność rekuperatorów? Ile kosztuje jeden rekuperator? Co się dzieje ze skoplinami? 

Napisano
29 minut temu, janusz napisał(a):

Jaka powierzchnia domu, jaka wydajność rekuperatorów? Ile kosztuje jeden rekuperator? Co się dzieje ze skoplinami? 

W skrócie dom 110m, bida z nędzą parterówka "cieszynianka" :phi:. Jeden rekuperator jak teraz patrze to 2600 - mają rozmach :hehe:. Jakie skropliny? :OJedyny problem jednorazowy to były osy, ale zostały zlikwidowane :pifpaf:.

Zrzut ekranu 2025-01-31 210705.jpg

Napisano

A czemu nie rozważasz rekuperacji centralnej?

Wydaje się to mieć sens, do tego dużo prostsze w montażu , serwisie, duży plus za brak rur do których nie ma dostępu a które to potrafią niezły syf mieć w środku po latach.

Napisano
7 godzin temu, irishpiter napisał(a):

A czemu nie rozważasz rekuperacji centralnej?

Wydaje się to mieć sens, do tego dużo prostsze w montażu , serwisie, duży plus za brak rur do których nie ma dostępu a które to potrafią niezły syf mieć w środku po latach.

Możesz mi pokazać o czym piszesz? Bo albo ja nie wiem o czym piszesz, albo coś pomieszałeś (może myślisz o "docentralnej":hmm:). 

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, janusz napisał(a):

Możesz mi pokazać o czym piszesz? Bo albo ja nie wiem o czym piszesz, albo coś pomieszałeś (może myślisz o "docentralnej":hmm:). 

No właśnie 🤣

Napisano
W dniu 28.01.2025 o 23:35, maras77 napisał(a):

Dobierz dobrze wydajność centrali, bo ja kupiłem 250 m3/h i jest ciut za mało jak na 140 m domu. :ok:

ale to za mało zfgodnie z norma budowalną.

np wyciag na kibel 50m3, kuchnia gazowa 70m3

plus chwilowe podniesienie wywiewu do 120m3/h

na osboe licz 20-30m3/h

Napisano
23 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

ale to za mało zfgodnie z norma budowalną.

np wyciag na kibel 50m3, kuchnia gazowa 70m3

plus chwilowe podniesienie wywiewu do 120m3/h

na osboe licz 20-30m3/h

Nie mam kuchni gazowej.

Napisano
W dniu 31.01.2025 o 21:10, amazaque napisał(a):

W skrócie dom 110m, bida z nędzą parterówka "cieszynianka" :phi:. Jeden rekuperator jak teraz patrze to 2600 - mają rozmach :hehe:. Jakie skropliny? :OJedyny problem jednorazowy to były osy, ale zostały zlikwidowane :pifpaf:.

Zrzut ekranu 2025-01-31 210705.jpg

Jaki masz modę l? Ile ciągnie prądu? Rozumiem ze jak podaj  moc od 6 do 11wto na pierwszym biegu?

Jak z częściami zamiennymi?

Napisano
3 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Jaki masz modę l?

Blauberg Vento expert 160mm. Normalnie chodzą na 1 biegu, serwis i części bez problemu na telefon, ale nie było potrzeby od 3 lat.

Napisano
4 godziny temu, amazaque napisał(a):

Blauberg Vento expert 160mm. Normalnie chodzą na 1 biegu, serwis i części bez problemu na telefon, ale nie było potrzeby od 3 lat.

Też jestem na etapie wyboru rekuperatora ściennego i zastanawiam się nad - Zehnder Comfoair 70

Tylko cena to ponad 7 tys. :(

image.png.a297fb9a9fdc7cbf1122bf7a66062fa0.png

Edytowane przez jacek

Napisano
5 godzin temu, jacek napisał(a):

Tylko cena to ponad 7 tys. :(

Nie wiem co chcesz wentylować, ale 250mm to chyba do jakiejś sali gimnastycznej albo kina? :phi: Ludzie zakładają fi 100 i w małych pokojach kilkanaście metrów czy łazienkach działają. Za standard uznaje się dzisiaj 160mm. Czym się ogrzewasz w zimie?

Napisano
22 godziny temu, amazaque napisał(a):

Nie wiem co chcesz wentylować, ale 250mm to chyba do jakiejś sali gimnastycznej albo kina? :phi: Ludzie zakładają fi 100 i w małych pokojach kilkanaście metrów czy łazienkach działają. Za standard uznaje się dzisiaj 160mm. Czym się ogrzewasz w zimie?

Chcę wentylować przedwojenny piętrowy budynek o powierzchni 120m2 (samą górę i urządzenie zamontowane byłoby na korytarzu z którego jest dostęp do wszystkich pomieszczeń.

Zaletą tego rekuperatora jest - entalpiczny krzyżowo - przeciwprądowy wymiennik ciepła osiągający sprawność odzysku ciepła do 89%

Ogrzewam dom PC

Ale jeszcze pomyślę o tym Twoim Blauberg Vento expert 

image.png

Napisano
1 godzinę temu, jacek napisał(a):

Chcę wentylować przedwojenny piętrowy budynek o powierzchni 120m2 (samą górę i urządzenie zamontowane byłoby na korytarzu z którego jest dostęp do wszystkich pomieszczeń.

Jak da się zamontować dwa takie Blaubergi z dwóch stron korytarza i spiąć je po wi-fi albo przewodowo, to da to dużo lepszy efekt niż jeden większy pracujący samodzielnie. U mnie w salonie z aneksem zimą sobie wzajemnie pompują co 70 sekund oszczędzając ciepło, latem jeden zaciąga chłodne powietrze z lasu od północy, drugi wyrzuca na ścianę południową. Nawet nie myślę o klimatyzacji, najwyższa zanotowana temperatura w letnie upały w domu to 24 stopnie. 

Napisano
W dniu 3.02.2025 o 06:23, janusz napisał(a):

Słownik w telefonie jest mądrzejszy odemnie:). Oczywiście decentralna. Teraz rozważam montaż u siebie. Wychodzi z obliczeń że to najbardziej efektywny sposób na zaoszczędzenie na ogrzewaniu bez rozpierduchy. Do tego duża elastyczność i możliwości rozbudowy.

Edytowane przez irishpiter

• 3 tygodnie później...
Napisano

A co się robisz rekuperacja na czas remontu? Będzie mi się pylic że hej. Zaślepić i wyłączyć?

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

A co się robisz rekuperacja na czas remontu? Będzie mi się pylic że hej. Zaślepić i wyłączyć?

Przy ściennym rekuperatorze wciskasz front, ten się wyłącza i uszczelnia. 

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Zaslepiam wyciąg tylko. 

Napisano
7 godzin temu, wujek napisał(a):

Tak będzie najprościej, możesz też założyć filtry na anemostaty wywiewne, żeby kanałów nie zasyfić. 

2 godziny temu, amazaque napisał(a):

Ale on ma chyba z jednostką centralną wentylację. 

Napisano
32 minuty temu, janusz napisał(a):

Ale on ma chyba z jednostką centralną wentylację. 

Z jaką centralną? To jest niezależne urządzenie które robi to, na co mu pozwolę.  

Napisano
Teraz, amazaque napisał(a):

Z jaką centralną? To jest niezależne urządzenie które robi to, na co mu pozwolę.  

A teraz piszemy o Twojej wentylacji czy @wujek? Skąd wiesz, że on ma ścienny i dlaczego jego rekuperator robi, to na co mu pozwolisz? 

Napisano
9 minut temu, janusz napisał(a):

A teraz piszemy o Twojej wentylacji czy @wujek? Skąd wiesz, że on ma ścienny i dlaczego jego rekuperator robi, to na co mu pozwolisz? 

Ja piszę o mojej, jak wujek napisze o swojej to pomyślimy :phi:.

Napisano
4 godziny temu, amazaque napisał(a):

45 minut temu, janusz napisał(a):

Ja mam centralny. Będę musiał  zaślepić w pokojach plus w samym rekuperatorze. 

Napisano
10 godzin temu, wujek napisał(a):

Może wystarczy wyłączyć żeby nie zaciągał, albo dać tylko na minimalny nawiew do pomieszczenia.

Napisano
3 godziny temu, amazaque napisał(a):

Może wystarczy wyłączyć żeby nie zaciągał, albo dać tylko na minimalny nawiew do pomieszczenia.

Myślę, że jego bardziej martwi wywiew niż nawiew. 

Napisano
13 godzin temu, wujek napisał(a):

Dobra, napiszę więcej bo widzę że trochę cisza. 

Kiedy planujesz remont i ile masz tych anemostatów? Jak długo będzie się kurzyło? 

Jak wspomniałem można kupić filtry na anemostaty. 

Pamiętaj, że najlepiej zdjąć całe anemostaty, bo jak będziesz kręcił to rozregulujesz przepływy w wentylacji i czeka Cię regulacja z pomiarami. 

Najprościej to wyłączyć rekuperator, zdjąć anemostaty i zaślepić (zatkać) kanały wentylacyjne. Tylko pasowałoby zapewnić wentylację poprzez uchylenie okien. 

Napisano
4 minuty temu, janusz napisał(a):

Dobra, napiszę więcej bo widzę że trochę cisza. 

Kiedy planujesz remont i ile masz tych anemostatów? Jak długo będzie się kurzyło? 

Jak wspomniałem można kupić filtry na anemostaty. 

Pamiętaj, że najlepiej zdjąć całe anemostaty, bo jak będziesz kręcił to rozregulujesz przepływy w wentylacji i czeka Cię regulacja z pomiarami. 

Najprościej to wyłączyć rekuperator, zdjąć anemostaty i zaślepić (zatkać) kanały wentylacyjne. Tylko pasowałoby zapewnić wentylację poprzez uchylenie okien. 

Remont zacznie się w lipcu. Dostaje stan surowy zamkniety z działającą rekuperacją. Będzie pewnie szlifowanie podłóg, jakieś cięcie płytek i malowanie. Dlatego zapytalem jak zabezpieczyć rekuperację na czas remontu. Ile ich jest to nie wiem ale są w kazdym pomieszczeniu oprócz garażu.

Napisano

WOW, a daj fotki jak wygląda "stan surowy zamknięty", w którym są podłogi już, a jeszcze co ciekawe do szlifowania 🤔

Napisano
W dniu 27.02.2025 o 16:31, technix napisał(a):

WOW, a daj fotki jak wygląda "stan surowy zamknięty", w którym są podłogi już, a jeszcze co ciekawe do szlifowania 🤔

Normalnie przed położeniem deski czasem trzeba wylewkę maszyną pojechać. 

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 4.02.2025 o 05:14, amazaque napisał(a):

Na jakiej wysokości masz je zamontowane?  

Napisano
9 minut temu, jacek napisał(a):

Na jakiej wysokości masz je zamontowane?  

Pod sufitem 280cm jakieś 230 od podłogi.

Napisano
W dniu 27.02.2025 o 09:25, wujek napisał(a):

Remont zacznie się w lipcu. Dostaje stan surowy zamkniety z działającą rekuperacją. Będzie pewnie szlifowanie podłóg, jakieś cięcie płytek i malowanie. Dlatego zapytalem jak zabezpieczyć rekuperację na czas remontu. Ile ich jest to nie wiem ale są w kazdym pomieszczeniu oprócz garażu.

Ja mam plan wyłączyć i zaślepić kanały na czas gładzi i płytek...