Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Sorento po 120kkm

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

W Audi z dizlem jak chciales na trasie ostrzej to trzeba bylo chociaz skrzynie w tryb Dynamic, bo w Komfort to miało zamułkę.

Niestety w Volvo zadnych trybów juz nie uświadczysz, po depnieciu niestety przez chwilę nic się nie dzieje. Czasami jest to wku...e, ale nic nie zrobisz. Nie wiem, czy wgranie Polestara cos poprawia? Wuj wie.

Jeździłem chwilę XC40 2.0 benzyną, ale to był wystarczający silnik do tego niedużego auta.

Diesel w Q5 nie jest zły, ale w trybie sport jeszcze lepszy ;]

Nie wiem czy tam była opcja o której piszesz. Dynamic :hmm:

Mie miałem czasu rozkminiać.

Napisano
22 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jeździłem chwilę XC40 2.0 benzyną, ale to był wystarczający silnik do tego niedużego auta.

Diesel w Q5 nie jest zły, ale w trybie sport jeszcze lepszy ;]

Nie wiem czy tam była opcja o której piszesz. Dynamic :hmm:

Mie miałem czasu rozkminiać.

Przy DSG na pewno jest tryb S skrzyni. Wybierak do tyłu pchasz podczas jazdy i wlaczasz skrzynie w tryb S czyli zmienia tak jak w trybie Dynamic.

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

Przy DSG na pewno jest tryb S skrzyni. Wybierak do tyłu pchasz podczas jazdy i wlaczasz skrzynie w tryb S czyli zmienia tak jak w trybie Dynamic.

S nauczyłem się włączać i Skodzie i w Audi, ale nie wiedziałem, że to się nazywa Dynamic ;]

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

S nauczyłem się włączać i Skodzie i w Audi, ale nie wiedziałem, że to się nazywa Dynamic ;]

Masz tryby jak Komfort, Dynamic, Efficiency, itp i przełączasz przyciskiem na desce. Tryby zmieniają ustawienia jak opor na kierownicy, reakcja nagaz, czy wysokosc prześwitu. Tryb S w skrzyni zmienia tylko pracę skrzyni, ale jak kojarze przelaczajac na Dynamic skrzynia wchodzi w tryb S. Oczywiście mozna sam tryb S w trybie Dynamic wyłączyć pchajac wybierak do tyłu.

Napisano
21 minut temu, Rado_ napisał(a):

Masz tryby jak Komfort, Dynamic, Efficiency, itp i przełączasz przyciskiem na desce. Tryby zmieniają ustawienia jak opor na kierownicy, reakcja nagaz, czy wysokosc prześwitu. Tryb S w skrzyni zmienia tylko pracę skrzyni, ale jak kojarze przelaczajac na Dynamic skrzynia wchodzi w tryb S. Oczywiście mozna sam tryb S w trybie Dynamic wyłączyć pchajac wybierak do tyłu.

Tak głęboko nie wchodziłem .

W moim przycisk na tunelu środkowym przestawia napęd, układ kierowniczy i ESP. Można ustawić swój zestaw ustawień.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Tak głęboko nie wchodziłem .

W moim przycisk na tunelu środkowym przestawia napęd, układ kierowniczy i ESP. Można ustawić swój zestaw ustawień.

W Audi zmiana trybów bezsensownie niewygodna.

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Zauważyłem, że trudno się odnaleźć, a komunikaty na ekranie nie pomagają. Nawet proste odpalanie auta i ruszanie oraz zatrzymanie i parkowanie sprawia problemy, jak ktoś nie jest obeznany 8]

Napisano
20 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

W GLC osobno: Napęd, Układ kierowniczy i ESP.

a w passacie nawet swiatla, tempomat, klimatyzacje i zawieszenie, ktorego nie widac akurat na tym zdjeciu :)
image.png.6448627d62df8a2d719a03fe164b5ce8.png

i kto jest najlepszy? :P

Napisano
9 godzin temu, Rado_ napisał(a):

masz przyciski, ktorymi zmieniasz tryby bez wchodzenia do menu. Co jest dla Ciebie niewygodne?
image.png.f6e779443317b8c5d7694148000fb6a4.png

a tryb S skrzyni wlacza sie pociagajac drazek do siebie, tez nie widze tu niewygody.

Napisano
28 minut temu, komandos80 napisał(a):

masz przyciski, ktorymi zmieniasz tryby bez wchodzenia do menu. Co jest dla Ciebie niewygodne?
image.png.f6e779443317b8c5d7694148000fb6a4.png

a tryb S skrzyni wlacza sie pociagajac drazek do siebie, tez nie widze tu niewygody.

Umiejscowienie i wielkość przycisków jest niewygodna podczas jazdy.

O trybie S skrzynie nic nie pisałem, ze jest niewygodny.

Napisano
3 minuty temu, Rado_ napisał(a):

O trybie S skrzynie nic nie pisałem, ze jest niewygodny.

Fakt, głęboko są schowane.

Ale dobrze wiedzieć, do czego służą. Jakbym znów wsiadł do Audi :)

Włączania trybu S napędu nauczyłem się już w Skodzie ;]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Fakt, głęboko są schowane.

Ale dobrze wiedzieć, do czego służą. Jakbym znów wsiadł do Audi :)

Włączania trybu S napędu nauczyłem się już w Skodzie ;]

Jedz sobie mazurskimi drogami i wpadnij na pomysł zmiany trybu, szczególnie jak chcesz się przeklikac na liście wyboru. To powinno być na kierownicy i wyświetlać się na zegarach.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

w A4 sa na tunelu srodkowym, od strony kierowcy, nie wiem jak w innych modelach
ich wielkosc tez jest normalna
co wiecej, sa dwa przyciski, zebys nie musial przeklikiwac "dookola" jak nacisniesz o jeden raz za duzo
cos mam wrazenie, ze sie na sile czepiasz :)

Napisano
Godzinę temu, komandos80 napisał(a):

w A4 sa na tunelu srodkowym, od strony kierowcy, nie wiem jak w innych modelach
ich wielkosc tez jest normalna
co wiecej, sa dwa przyciski, zebys nie musial przeklikiwac "dookola" jak nacisniesz o jeden raz za duzo
cos mam wrazenie, ze sie na sile czepiasz :)

Nie czepiam, po prostu stwierdzam, że w Q5 II  nie jest to wygodne by chcieć tym gmerać. Auto było służbowe, więc nie musiałem wad przekuwac w zalety dlatego, ze kasa poszła z mojej kieszeni.;]

Napisano

wyswietla sie na zegarach :)

Jak pamietam to sie wybor wyświetlał na ekranie multimediów, a nie na zegarach. 

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał(a):

Jak pamietam to sie wybor wyświetlał na ekranie multimediów, a nie na zegarach. 

3 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Nie czepiam, po prostu stwierdzam, że w Q5 II  nie jest to wygodne by chcieć tym gmerać. Auto było służbowe, więc nie musiałem wad przekuwac w zalety dlatego, ze kasa poszła z mojej kieszeni.;]

z tego co widze w Q5 przyciski sa w tym samym miejscu co w A4
przy okazji na tym filmie widac, ze na zegarach tez wyswietla sie aktualnie wybrany tryb

Napisano

z tego co widze w Q5 przyciski sa w tym samym miejscu co w A4
przy okazji na tym filmie widac, ze na zegarach tez wyswietla sie aktualnie wybrany tryb

Tryb sie wyświetla, ale wybor masz tylko na tym srodkowym. Tu jest ekran dotykowy, wiec jest prosciej. Ja mialem przedliftowy, ekran nie byl dotykowy.

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

Tryb sie wyświetla, ale wybor masz tylko na tym srodkowym. Tu jest ekran dotykowy, wiec jest prosciej. Ja mialem przedliftowy, ekran nie byl dotykowy.

ale na ekranie nie trzeba nic klikac
zmieniasz tryb przyciskami w gore lub dol. I to wszystko

na zegarach i tym srodkowym ekranie sie wyswietla co wybrales
klikac trzeba tylko wtedy jesli chcesz zmodyfikowac ustawienia trybu indywidualnego

Napisano
  • Autor
W dniu 13.03.2025 o 08:56, Maciej__ napisał(a):

Nawet nasz forumowy kolega byl pozytywnie zaskoczony spalaniem.

IMHO 4-cyl diesel to mocno meczacy naped, ale co kto lubi...

A jak jest trwałość tych silników 1.6 ? Cos się z nimi dzieje ?

Napisano
21 minut temu, MarcG napisał(a):

A jak jest trwałość tych silników 1.6 ? Cos się z nimi dzieje ?

Poki co nie slychac o zadnych problemach z tym napedem 1,6T HEV, ale to relatywnie nowa konstrukcja.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Ale silnik spalinowy to chyba stara konstrukcja?

ten sam silnik jest chyba w wersjach czysto spalinowych. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Szwagier ma takiego Tucsona 1.6 150KM manual. Jeśli u niego wytrzyma jeszcze parę lat to znaczy że pancerna konstrukcja. Kilka razy z nim jechałem. On praktycznie nie przekracza 2000rpm, potrafi jechać z obrotami około 1000 rpm (np. minimalna prędkość i już 3 bieg). Dwa razy miał juz wymieniany na gwarancji EGR, ale reszta jakoś żyje. Z 50 tys. km ma może ;].

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ale silnik spalinowy to chyba stara konstrukcja?

Silnik jest chyba ten sam, aczkolwiek pracuje jednak w innych warunkach. Czesto jest odpalany i gaszony, jak to w hybrydzie.

Nie wiem czy cos tam jest konstrukcyjnie pozmieniali ale nie slychac o zadnych problemach.

Nawet znany problem z kontrolka GPF w czystej spalinie, w HEV w ogole nie wystepuje.

Ale czy bedzie rownie trwaly, jak HEV od Toyoty to watpie ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano

ale na ekranie nie trzeba nic klikac
zmieniasz tryb przyciskami w gore lub dol. I to wszystko

na zegarach i tym srodkowym ekranie sie wyswietla co wybrales
klikac trzeba tylko wtedy jesli chcesz zmodyfikowac ustawienia trybu indywidualnego

No wlasnie o to klikanie tymi malymi przyciskami chodzi i gapienie się w monitor.

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

i gapienie się w monitor.

wystarczy zerknac na zegary przed Toba, chyba i tak tam czasem patrzysz, chocby po to, zeby sprawdzic z jaka predkoscia jezdziesz, prawda? :)
ale moze juz wystarczy tej dyskusji o audi w watku o Kile. :P

Napisano
Teraz, komandos80 napisał(a):

wystarczy zerknac na zegary przed Toba, chyba i tak tam czasem patrzysz, chocby po to, zeby sprawdzic z jaka predkoscia jezdziesz, prawda? :)
ale moze juz wystarczy tej dyskusji o audi w watku o Kile. :P

Ale po co sobie wmawiac, ze to rozwiazanie jest niewygodne, jezeli nie jest?

Mozna to zrobic lepiej. Szat rwal nie będę, bo teraz to nie moje zmartwienie.

Napisano

Ale po co sobie wmawiac, ze to rozwiazanie jest niewygodne, jezeli nie jest?

ciesze sie, ze sie zgadzamy :P
ja akurat zmieniam tryby rzadko, dla mnie wystarczy przestawienie skrzyni w tryb S, ale jak kilka razy uzylem przyciskow to nie widzialem z tym problemow

Mozna to zrobic lepiej.

Z ciekawosci: jak?

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

ciesze sie, ze sie zgadzamy :P
ja akurat zmieniam tryby rzadko, dla mnie wystarczy przestawienie skrzyni w tryb S, ale jak kilka razy uzylem przyciskow to nie widzialem z tym problemow

Tez rzadko zmieniałem, bo nie mialem czestej potrzeby, ale jak chciałem jadąc szybko kretymi drogami to zapomnij.

3 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Z ciekawosci: jak?

Przyciski przy kierownicy i wybor na ekranie między zegarami, ewentualnie pokrętło na tunelu i lista tez na zegarach.

Ale jest jeszcze lepsze rozwiazanie. Brak trybów jazdy. Tak mam w Volvo i łapki nie swędzą:phi:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Silnik jest chyba ten sam, aczkolwiek pracuje jednak w innych warunkach. Czesto jest odpalany i gaszony, jak to w hybrydzie.

Nie wiem czy cos tam jest konstrukcyjnie pozmieniali ale nie slychac o zadnych problemach.

Nawet znany problem z kontrolka GPF w czystej spalinie, w HEV w ogole nie wystepuje.

Ale czy bedzie rownie trwaly, jak HEV od Toyoty to watpie ;)

Toyota ma zwykle niewysilone wolnossące silniki. Tam nie ma się co popsuć. Skrzynia ecvt też jest bezobsługowa i niezniszczalna. Tylko niestety highlander w porównaniu do sorento to +50kpln i chyba gorsze wyposażenie.

Napisano
3 minuty temu, MarcG napisał(a):

Toyota ma zwykle niewysilone wolnossące silniki. Tam nie ma się co popsuć. Skrzynia ecvt też jest bezobsługowa i niezniszczalna. Tylko niestety highlander w porównaniu do sorento to +50kpln i chyba gorsze wyposażenie.

Jak nie planujesz tym robic 250-300kkm+ to raczej mozna byc spokojnym.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak nie planujesz tym robic 250-300kkm+ to raczej mozna byc spokojnym.

Pewnie ze 200kkm max, no chyba, że moje skąpstwo wygra i założę gaz ;]. Hybrydą + lpg wyjątkowa radość przy tankowaniu ;]

Napisano
25 minut temu, MarcG napisał(a):

a jaka różnica w finansowaniu/lease? Ja wiem że jeden i drugi jest darmowy ale tak serio? ;)

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, lucash napisał(a):

a jaka różnica w finansowaniu/lease? Ja wiem że jeden i drugi jest darmowy ale tak serio? ;)

Nie wiem, niestety kupuje za gotówkę i każde 50kpn to większy ból ;]