Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzniki automatyczne do grzeników

Featured Replies

Napisano

Mam grzejniki aluminiowe zasilane kominkiem z płaszczem wodnym.

Układ jest otwarty czyli na poddaszu jest naczynie przelewowe i rura zwrotna do piwnicy gdzie zlewa się nadmiar wody kiedy ciśnienie wzrośnie za mocno.

Wszystko działa malinowo tylko dość często muszę odpowietrzać grzejniki. Powietrza jest niewiele ale np 2 żeberka nie grzeją.

Trochę to upierdliwe a staram się takie czynności z życia usuwać więc pomyślałem o odpowietrznikach automatycznych.

Pytania:

Czy to się sprawdza?

Czy ma znaczenie że moje grzejniki zasila kominek z płaszczem?

Dlaczego zapowietrzają mi się grzejniki - może coś mogę zrobić aby tak nie było i wtedy odpowietrzniki nie potrzebne?

Czy przy montażu muszę spuścić całą wodę? (grzejniki na jednym poziomie z kominkiem ale naczynie przelewowe piętro wyżej

Czy z takich odpowietrzników kapie woda? (jak odpowietrzam teraz to podstawiam kubek i puszczam powietrze aż poleci trochę wody)

Jakie odpowietrzniki polecacie?

Napisano
2 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Mam grzejniki aluminiowe zasilane kominkiem z płaszczem wodnym.

Układ jest otwarty czyli na poddaszu jest naczynie przelewowe i rura zwrotna do piwnicy gdzie zlewa się nadmiar wody kiedy ciśnienie wzrośnie za mocno.

Wszystko działa malinowo tylko dość często muszę odpowietrzać grzejniki. Powietrza jest niewiele ale np 2 żeberka nie grzeją.

Trochę to upierdliwe a staram się takie czynności z życia usuwać więc pomyślałem o odpowietrznikach automatycznych.

Pytania:

Czy to się sprawdza?

Czy ma znaczenie że moje grzejniki zasila kominek z płaszczem?

Dlaczego zapowietrzają mi się grzejniki - może coś mogę zrobić aby tak nie było i wtedy odpowietrzniki nie potrzebne?

Czy przy montażu muszę spuścić całą wodę? (grzejniki na jednym poziomie z kominkiem ale naczynie przelewowe piętro wyżej

Czy z takich odpowietrzników kapie woda? (jak odpowietrzam teraz to podstawiam kubek i puszczam powietrze aż poleci trochę wody)

Jakie odpowietrzniki polecacie?

Czy się sprawdza - tak 

Czy ma znaczenie że kominek - nie

Czy spuścić całą wodę - musisz spuścić tyle żeby woda była poniżej poziomu najniższego odpowietrznika z jego mocowaniem

Czy kapie woda - czasem może, jakaś minimalna ilość, ale generalnie nie powinna

Jakie polecam - kupiłem co mieli w sklepie, nie pytaj jaka to marka. :)

Jeśli dotychczasowe odpowietrzniki na śrubę były umocowane poziomo tu e warto dodać kolanko żeby automaty pracowały w pionie.

Napisano

Jak masz możliwość zakręcić dopływ i odpływ z samego grzejnika, to nie musisz nic spuszczać, samo wyleci tyle, co musi po odkręceniu starego odpowietrznika.

Po zakończeniu operacji wiadomo, całość odpowietrzyć.

Z mojego doświadczenia każdy automatyczny przeciekał po jakimś czasie, jeden mi nawet podłogę zniszczy, bo za późno się zorientowałem.

Napisano
4 godziny temu, Przemaz napisał(a):

O czymś takim mówisz piszesz

TBE_AT_TacoVent_HyVent_Duo_PB.png.9b9e75f36cadc8d94715ba0079d77bbe.png

Pewnie bardziej taki

Screenshot_20250407_224955_Samsung Internet.jpg

Napisano
  • Autor
Pewnie bardziej taki
Screenshot_20250407_224955_SamsungInternet.jpg.a8c85824da0af7c3b511aa5fcb90dbfe.jpg
Tak, bardziej ten na dole
A zawory w grzejnikach mam. Tyle że zakręcane ampulem.
Powinienem zamknąć oba?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, Marko33 napisał(a):

A zawory w grzejnikach mam. Tyle że zakręcane ampulem.
Powinienem zamknąć oba?

Tak

Napisano
4 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Pamiętaj że są prawe i lewe

Napisano
12 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Pewnie bardziej taki

Screenshot_20250407_224955_Samsung Internet.jpg

A działa to przy otwartym (bez ciśnieniowym) układzie ?

Napisano
4 godziny temu, Ociec napisał(a):

A działa to przy otwartym (bez ciśnieniowym) układzie ?

Oczywiście że działa ;]

Napisano

Kupiłem niedawno 4 szt https://allegro.pl/oferta/automatyczny-i-reczny-zawor-odpowietrzajacy-do-grzejnikow-1-2-caleffi-15846178602

2 delikatnie są zapocone w miejscu gwintu, drugi raz wkręcałbym mimo wszystko na taśmie teflonowej, ale ogólnie polecam ;] jak na razie, odpowietrzanie automatyczne działa

W dniu 7.04.2025 o 09:31, Marko33 napisał(a):

Zakręć zawory w grzejnikach - są (no dobra, powinny być) zarówno na zasilaniu jak i powrocie :oki: 

Napisano
W dniu 9.04.2025 o 12:46, swienty napisał(a):

Kupiłem niedawno 4 szt https://allegro.pl/oferta/automatyczny-i-reczny-zawor-odpowietrzajacy-do-grzejnikow-1-2-caleffi-15846178602

2 delikatnie są zapocone w miejscu gwintu, drugi raz wkręcałbym mimo wszystko na taśmie teflonowej, ale ogólnie polecam ;] jak na razie, odpowietrzanie automatyczne działa

Zakręć zawory w grzejnikach - są (no dobra, powinny być) zarówno na zasilaniu jak i powrocie :oki: 

Też polecam te odpowietrzniki :ok:  Odpowietrzałem samodzielnie raz w tygodniu (szczytowe mieszkanie w bloku) - po zamontowaniu - spokój  :ok:

Istotne jest aby przeczytać instrukcję obsługi, bo one tylko w jednej pozycji (chyba zakręcony) działają w pełni automatycznie.

I też czytałem w komentarzach, że niektórym cieknie na gwincie - tam jest jakaś kiepska plastikowa podkładka i jak gwint jest wyrobiony to nie dociska, zastosowanie taśmy teflonowej może rzeczywiście pomóc.

Napisano
  • Autor

Też polecam te odpowietrzniki :ok:  Odpowietrzałem samodzielnie raz w tygodniu (szczytowe mieszkanie w bloku) - po zamontowaniu - spokój  :ok:
Istotne jest aby przeczytać instrukcję obsługi, bo one tylko w jednej pozycji (chyba zakręcony) działają w pełni automatycznie.

I też czytałem w komentarzach, że niektórym cieknie na gwincie - tam jest jakaś kiepska plastikowa podkładka i jak gwint jest wyrobiony to nie dociska, zastosowanie taśmy teflonowej może rzeczywiście pomóc.
Dziękuję Wszystkim
Po Świętach biorę się za wymianę [emoji106]

Napisano
W dniu 8.04.2025 o 11:08, Artur_W_wa napisał(a):

Pamiętaj że są prawe i lewe

Ale każdy wkręca się wgłąb, aby zablokować przepływ :ok: 

Napisano
  • Autor
W dniu 13.04.2025 o 11:28, maras77 napisał(a):

Ale każdy wkręca się wgłąb, aby zablokować przepływ :ok: 

A dlaczego odpowietrzniki są lewe i prawe - mówią że gwint mają inny - to nie można jednego tylko wkręcać w drugą stronę?

Napisano
13 minut temu, Marko33 napisał(a):

A dlaczego odpowietrzniki są lewe i prawe - mówią że gwint mają inny - to nie można jednego tylko wkręcać w drugą stronę?

Grzejniki złożone z żeberek mają gwint prawy i lewy, aby można je było łączyć gwintowanym łącznikiem. Więc jest gwint prawy i lewy.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, maras77 napisał(a):

Grzejniki złożone z żeberek mają gwint prawy i lewy, aby można je było łączyć gwintowanym łącznikiem. Więc jest gwint prawy i lewy.

Wiem ale odpotwietrznik wkręca się w miejsce korka na końcu. I wydaje mi się że jeden typ odpowietrznika dało by się wkręcić w prawy i lewy gwit tylko w drugą stronę trzeba by kręcić.

A są dwa typy odpowietrzników - z lewym i prawym gwintem

I to mnie intryguje - po co? 😄

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Wiem ale odpotwietrznik wkręca się w miejsce korka na końcu. I wydaje mi się że jeden typ odpowietrznika dało by się wkręcić w prawy i lewy gwit tylko w drugą stronę trzeba by kręcić.

A są dwa typy odpowietrzników - z lewym i prawym gwintem

I to mnie intryguje - po co? 😄

Bo grzejnik aluminiowy składa się z pojedynczych elementów, które są połączone nyplami.

Ten nypel ma po dwóch stronach gwint lewy i prawy.

Dzięki temu skręcając nypel ciągnie on dwa elementy do siebie (jak śruba rzymska)

W związku z tym po lewej stronie każdego żeberka masz lewy gwint (a po prawej prawy - ten "normalnie" kręcony).

Podejścia są robione różnie - więc w zależności od tego gdzie jest podejście odpowietrznik będzie z przeciwnej strony.

No i musi być w związku z tym lewy lub prawy.

Edytowane przez Tomo

Napisano
2 godziny temu, Marko33 napisał(a):

I wydaje mi się że jeden typ odpowietrznika dało by się wkręcić w prawy i lewy gwit tylko w drugą stronę trzeba by kręcić.

Umówmy się, że nie da się wkręcić lewej śruby w prawe gniazdo i odwrotnie.

Chyba, że cudujesz.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 9.04.2025 o 12:46, swienty napisał(a):

Również polecam te odpowietrzniki Caleffi. U mnie działają 5 lat i na razie nie miałem z nimi żadnych problemów. Samodzielnie je wymieniałem przy okazji wymiany ogrzewania z kopciucha na gazowe. Dodatkowo mają fajne zabezpieczenie w tym kapturku co upuszcza powietrze, gdyby pływak się zaciął i miała pójść woda, materiał który tam jest, puchnie pod wpływem wody i nie puszcza jej dalej i w ten sposób zabezpiecza nam podłogę przed zalaniem. Widać to na zdjęciu.

odp.png.3924c3c19d897b02b01e62a4b3b31d76.png

Trochę późno i autor wątku jest pewnie już po wymianie odpowietrzników, ale może komuś ta opinia się przyda.