Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olejowanie desek sosnowych ?

Featured Replies

Napisano

Po remoncie elewacji niestety muszę się zabrać za wnętrze. Malowanie i cyklinowanie podłóg. W sypialniach mam lakierowane deski sosnowe na legarach i tak sobie pomyślałem, żeby może nie lakierować tylko olejować. 

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? 

Napisano

Olejowanie czegoś, co wcześniej było pokryte lakierem, to raczej słaby pomysł? No chyba, że cały ten lakier jakoś usuniesz, ale to i tak dość ryzykowny temat, bo jednak olej ma to do siebie, że wnika w strukturę drewna, a ta może być ‘skażona’ lakierem. 

Napisano
7 godzin temu, luccass napisał(a):

Olejowanie czegoś, co wcześniej było pokryte lakierem, to raczej słaby pomysł? No chyba, że cały ten lakier jakoś usuniesz, ale to i tak dość ryzykowny temat, bo jednak olej ma to do siebie, że wnika w strukturę drewna, a ta może być ‘skażona’ lakierem. 

Cyklinowanie załatwia sprawę.

U siebie dałem nawet bejcę by pociemnic jasny parkiet. Na to poszedł olej z twardym woskiem.

Napisano

W temacie olejowa

Bardzo uważajcie na szmaty gąbki którymi olejowa liście i sposób ich Utylizacji

Kolega prosto po olejowanie tarasu rzucił takie nasączone szmaty do kosza na śmieci Możecie nie uwierzyć ale doszło do samozapłonu od temperatury jakim rozgrzał się czarny Kosz na śmieci od słońca

Szczęście w nieszczęściu tam gdzie zawsze stoi samochód zaparkowany koło tych Kubów w tym dniu akurat go nie było i spaliło się tylko Kosze na śmieci

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 19:41, MarcG napisał(a):

Po remoncie elewacji niestety muszę się zabrać za wnętrze. Malowanie i cyklinowanie podłóg. W sypialniach mam lakierowane deski sosnowe na legarach i tak sobie pomyślałem, żeby może nie lakierować tylko olejować. 

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? 

Mamy. Drugi raz olejowanej podłogi bym nie robił. Szczególnie po lakierze.

Jak Ci go odświeżą to połóż lakier i zapomnij o podłodze na następne 20lat.

Napisano
21 godzin temu, sherif napisał(a):

a ja wręcz przeciwnie. Lakier na podłodze mi się kojarzy z reliktem z PRL :)

Jeśli są to podłogi w sypialniach, gdzie nie ma dużego obciążenia ruchem, to zdecydowanie bym olejował. Dobry, twardy olej po cyklinowaniu wygląda bardzo ładnie i przytulnie.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

a ja wręcz przeciwnie. Lakier na podłodze mi się kojarzy z reliktem z PRL :)

Jeśli są to podłogi w sypialniach, gdzie nie ma dużego obciążenia ruchem, to zdecydowanie bym olejował. Dobry, twardy olej po cyklinowaniu wygląda bardzo ładnie i przytulnie.

Wygląda przez pierwszy rok ;)

Potem zabawa co pół roku, dodatkowo trzeba uważać jak się dzieciaki bawią, gdzie zwierzątka, czy się nic nie wylewa, itd.

Dla koneserów, imho deko ładniejszy wygląd nie jest tego wart.

W PRL to był jeden rodzaj śmierdzącego lakieru na wysoki połysk, głównie widywany na parkietach w jodełkę. Teraz jest cały wybór i można zrobić ładną i trwałą podłogę.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Wygląda przez pierwszy rok ;)

Potem zabawa co pół roku, dodatkowo trzeba uważać jak się dzieciaki bawią, gdzie zwierzątka, czy się nic nie wylewa, itd.

Dla koneserów, imho deko ładniejszy wygląd nie jest tego wart.

W PRL to był jeden rodzaj śmierdzącego lakieru na wysoki połysk, głównie widywany na parkietach w jodełkę. Teraz jest cały wybór i można zrobić ładną i trwałą podłogę.

no nie wiem, ja już z 6 lat mam bez ingerencji. 

Oczywiście myte specjalnym mydłem do podłóg olejowanych.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

no nie wiem, ja już z 6 lat mam bez ingerencji. 

Oczywiście myte specjalnym mydłem do podłóg olejowanych.

Podobnie jak u mnie. Osmo coś tam do podłóg olejowanych + odświeżanie co 6-8miesięcy a to upierdliwe, trzeba wszystkie rzeczy wynieść, dokładnie wyczyścić podłogę i jechać na kolanach wosk, a mam 50m2 w salonie.

Wszystko zależy pewnie od warunków i użytkowania.

Napisano

Z lakierami to już też nie tak kolorowo. Ich twardość pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z tymi starymi i śmierdzącymi.

Stałem przed wyborem i finalnie polakierowalismy schody, sam wykonawca odradzał olej ze wzgledu na częstą konserwacje.

Lakier również wygląda ładnie i wyciąga naturalny kolor ale niestety jest miękki. Nie wyobrażam sobie naturalnego drewna w domu z dziecmi z takim lakierem. Buty trzeba zostawiać przed furtką, bo od samego zbliżenia do podłogi lakier się rysuje.

Napisano
W dniu 12.05.2025 o 16:59, sherif napisał(a):

A najlepiej zerwać i położyć panele winylowe :ok: 

Napisano
2 godziny temu, irishpiter napisał(a):

Z lakierami to już też nie tak kolorowo. Ich twardość pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z tymi starymi i śmierdzącymi.

Stałem przed wyborem i finalnie polakierowalismy schody, sam wykonawca odradzał olej ze wzgledu na częstą konserwacje.

Lakier również wygląda ładnie i wyciąga naturalny kolor ale niestety jest miękki. Nie wyobrażam sobie naturalnego drewna w domu z dziecmi z takim lakierem. Buty trzeba zostawiać przed furtką, bo od samego zbliżenia do podłogi lakier się rysuje.

Nie ma już chemicznie utwardzalnych?

Napisano
5 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Może kiepski lakier. U mnie na schodach po 10latach wyglada super, szczególnie na tle olejowanej podłogi obok 😀.

3 godziny temu, maras77 napisał(a):

A najlepiej zerwać i położyć panele winylowe :ok: 

Sobie bym tego nie zrobił w salonie.

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

chodzi Ci o poliuretanowe dwuskładnikowe? To są.

Napisano
  • Autor

No dobrze olej chyba odpuszczam, nie mam zamiaru się doktoryzować z konserwacji ;]

Pozostanie lakier, jaki teraz jest dobry, twardy ? Dla mnie chyba powinno wystarczyć tej podłogi.

Ludzi coraz mniej będzie w domu i coraz mniej dewastują ;]

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Podobno był dwuskladnikowy.