Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja auto głupnie...

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent to focus MK2 lift. Klima automatyczna 2strefowa. Ustawiona na 19st. Ładnie chłodzi i po kilku kilometrach zaczyna dmuchać gorącym powietrzem, by po następnych kilku minutach znowu chłodzić i tak wkoło wojtek...

Co to może być?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
32 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Witam

Pacjent to focus MK2 lift. Klima automatyczna 2strefowa. Ustawiona na 19st. Ładnie chłodzi i po kilku kilometrach zaczyna dmuchać gorącym powietrzem, by po następnych kilku minutach znowu chłodzić i tak wkoło wojtek...

Co to może być?

Pozdrawiam

Kiedy był serwis robiony (klimatyzacji oczywiście i mam na myśli kontrolę ilości czynnika)? 

Napisano
  • Autor
Kiedy był serwis robiony (klimatyzacji oczywiście i mam na myśli kontrolę ilości czynnika)? 
3 lata temu
Pozdrawiam

Napisano
1 minutę temu, BOGUS napisał(a):

3 lata temu
Pozdrawiam

To chyba od tego bym zaczął, ale najlepiej żeby ktoś ogarnięty nie tylko podpiął do maszyny ale popatrzył na ciśnienia podczas pracy klimatyzacji. No i jeszcze podpiąć pod dobrego kompa i sprawdzić czy nie ma jakichś błędów związanych z klimatyzacją. 

Napisano
41 minut temu, BOGUS napisał(a):

Co to może być

A i jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Problem jest tylko podczas używania klimatyzacji, czy w zimie (podczas ogrzewania) też występował? Bo to może pomóc w szukaniu przyczyny problemu. 

Napisano
  • Autor
A i jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Problem jest tylko podczas używania klimatyzacji, czy w zimie (podczas ogrzewania) też występował? Bo to może pomóc w szukaniu przyczyny problemu. 
Tylko teraz. W zimie było dobrze.

Napisano
2 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Tylko teraz. W zimie było dobrze.

No to bym zaczął od diagnozy jakimś forscanem, a jak nic nie wyjdzie to do kumatego speca od klim. Wiem, że za dużo czynnika może powodować objawy wyłączania i włączania sprężarki, nie wiem czy jak jest za mało to też :ok: U ciebie za dużo raczej nie ma 

Napisano
Godzinę temu, BOGUS napisał(a):

Witam

Co to może być?

Pozdrawiam

Czy jest roznica w czasie jazdy i na postoju?

W focusie padl mi kiedys wentylator chlodnicy i objawy byly takie, ze na postoju klima nie dawala rady i po chwili sie wylaczala, wiec zaczynalo leciec cieple powietrze. W czasie jazdy bylo ok i chlodzila normalnie.

Napisano
  • Autor
W focusie padl mi kiedys wentylator chlodnicy i objawy byly takie, ze na postoju klima nie dawala rady i po chwili sie wylaczala, wiec zaczynalo leciec cieple powietrze. W czasie jazdy bylo ok i chlodzila normalnie.
Nie ma.
Pozdrawiam

Napisano
13 minut temu, komandos80 napisał(a):

Też o tym pomyślałem, ale 

1 godzinę temu, BOGUS napisał(a):

Ładnie chłodzi i po kilku kilometrach zaczyna dmuchać gorącym powietrzem, by po następnych kilku minutach znowu chłodzić

Napisano

Obstawiam sprzęgło sprężarki do regulacji.

Napisano
W dniu 22.05.2025 o 11:14, BOGUS napisał(a):

Co to może być?

Pewnie duzo rzeczy, ale najpierw trzeba podpiać pod jakis diagnozer...

W mnie w jednym przypadku miałem taki numer (nie Fosus, ale objawy w zasadzie identyczne), że coś puściło w złączu do samego sprzęgła (od strony wiązki) i w zależności od ułożenia się wiązki/drgań kontaktowało lub nie. W serwisie zawsze działało. Nawet kompresor był zmieniany, bo się sprzęgło zjarało w sposób dość widowiskowy zaraz po serwisie (do bramy nie dojechałem ;l) i nic. Najwyżej zmieniała się częstotliwość zanikow działania :) 

Napisano
W dniu 22.05.2025 o 11:14, BOGUS napisał(a):

Ładnie chłodzi i po kilku kilometrach zaczyna dmuchać gorącym powietrzem, by po następnych kilku minutach znowu chłodzić i tak wkoło wojtek...

A nie trzymasz czasem telefonu gdzieś w okolicach czujnika temp. wewnętrznej ? Mnie lata temu taki psikus robił ładowany telefon położony poziomo, pomiędzy lewarkiem dźwigni zmiany biegów a panelem klimatronika w Passacie. 

Napisano
8 godzin temu, motomouse napisał(a):

A nie trzymasz czasem telefonu gdzieś w okolicach czujnika temp. wewnętrznej ? Mnie lata temu taki psikus robił ładowany telefon położony poziomo, pomiędzy lewarkiem dźwigni zmiany biegów a panelem klimatronika w Passacie. 

Ale to by chyba też wariował przy ogrzewaniu, a nie tylko przy chłodzeniu? Według mnie to coś związanego z układem chłodzenia. 

Napisano
  • Autor

Pewnie duzo rzeczy, ale najpierw trzeba podpiać pod jakis diagnozer...

W mnie w jednym przypadku miałem taki numer (nie Fosus, ale objawy w zasadzie identyczne), że coś puściło w złączu do samego sprzęgła (od strony wiązki) i w zależności od ułożenia się wiązki/drgań kontaktowało lub nie. W serwisie zawsze działało. Nawet kompresor był zmieniany, bo się sprzęgło zjarało w sposób dość widowiskowy zaraz po serwisie (do bramy nie dojechałem ;l) i nic. Najwyżej zmieniała się częstotliwość zanikow działania [emoji4] 
Dziękuję za trop. Auto idzie w przyszłym tygodniu na serwis, magicy niestety znajomi ale dzięki temu mogę im coś zasugerować.
Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie. To nie to. Ja obstawiam że czujnik temp. wariuje, ale w rozmowie tel. mechanik twierdzi że mało czynnika w układzie. Dam znać jak się zakończyło.
Pozdrawiam

Napisano
6 godzin temu, BOGUS napisał(a):

mechanik twierdzi że mało czynnika w układzie. Dam znać jak się zakończyło.

I może mieć rację, bo z tego co kojarzę w początkowej fazie niedobór czynnika powoduje mocniejsze chłodzenie, a później klimatyzacja przestaje się włączać. To może prowadzić do zamarzania parownika, stąd taki efekt działania klimatyzacji. Zresztą dlatego sugerowałem pomiar ciśnienia, żeby oszacować ilość czynnika. 

Napisano
W dniu 22.05.2025 o 12:20, janusz napisał(a):

No to bym zaczął od diagnozy jakimś forscanem, a jak nic nie wyjdzie to do kumatego speca od klim. Wiem, że za dużo czynnika może powodować objawy wyłączania i włączania sprężarki, nie wiem czy jak jest za mało to też :ok: U ciebie za dużo raczej nie ma 

Ewidentnie są to ostatki tego czynnika.

Po prostu chłodzi, a zapewne wręcz mrozi, potem się zaladza (bo za mało czynnika) i "grzeje" bo się odmraża.

Wniosek, zrób PRAWDZIWY serwis klimy i po sprawie 👍

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam
Jako że rzadko tu wątki się kończą rozwiązaniem to wbrew tej tradycji napiszę.
Czynnika wg tabeli ma być 600g. Było 300g. Uzupełniono i na razie jest ok. Trochę dziwne bo w Mk 1 mniej miałem i słabiej ale działało.
Dziękuję za wypowiedzi.
Pozdrawiam

Napisano
W dniu 3.06.2025 o 10:46, BOGUS napisał(a):

Witam
Jako że rzadko tu wątki się kończą rozwiązaniem to wbrew tej tradycji napiszę.
Czynnika wg tabeli ma być 600g. Było 300g. Uzupełniono i na razie jest ok. Trochę dziwne bo w Mk 1 mniej miałem i słabiej ale działało.
Dziękuję za wypowiedzi.
Pozdrawiam

3 lata i 300 gram, szukali nieszczelności czy tylko próżnia? Jak w tym roku będzie ok, to na wiosnę bym znowu podpiął i jak duże braki to bym szukał nieszczelności. 

Napisano
  • Autor

Oczywiście nie szukali. Więc pewnie problem powróci.
Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Tadam. Panie i panewki. Problem powrócił. Tzn. czynnik jest ale:
po uruchomieniu normalnie po chwili zaczyna klimatyzacja pracować i jest ok. ok 5minut. Następnie zaczyna grzać. Nie reaguje na zmniejszenie zadanej temperatury. Jednak jak się nastawi na max chłodzenie LO to chłodzi, wystarczy wtedy nastawić na mniejszą prędkość wentylatora i da się żyć.
We własnym zakresie zrobiłem kalibrację klimatyzacji i wyczyściłem błędy. Ale o ile dobrze zczytałem to powtarzają się błąd 90 i 52...??
Nie mam czasu podjechać do magów ale pewnie będę musiał.
Ktoś coś?
Pozdrawiam

Napisano

Skad wiesz ze czynnik jest? Przez miesiąc mogl wyjsc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

W Vag podobny efekt był jak padł czujnik temperatury w kratce. Ustawienia max min działały wszystko pośrodku nie bardzo.

Napisano

A wyczyściłeś czujnik temperatury wewnętrznej? Pod deską jest - ma w sobie śmigiełko, jak nalapie kurzu to właśnie takie durnoty ustawia. Wymontować, przedmuchać i założyć. 

Typowa usterka w fordach. 

Napisano
  • Autor
Skad wiesz ze czynnik jest? Przez miesiąc mogl wyjsc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wiem.

Napisano
14 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Tadam. Panie i panewki. Problem powrócił. Tzn. czynnik jest ale:
po uruchomieniu normalnie po chwili zaczyna klimatyzacja pracować i jest ok. ok 5minut. Następnie zaczyna grzać.

Miałem forda Galaxy MK3 (2012r.) i od czasu do czasu też tak dziwnie się zachowywał. Potrafił latem tylko grzać. Czynnika miał w normie, ale nie walczyłem z problemem, bo pomagało odpięcie akumulatora - odpinałem masę bo był łatwiejszy dostęp. Oczywiście to nie jest rozwiązanie docelowe, ale ja tak przez 2 lata z kluczem w bagażniku przejeździłem ;]