Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie z kabli

Featured Replies

Napisano

Wczoraj chciałem pomóc znajomej i odpalić jej auto z kabli. Pierwszy zonk .. nie ma aku pod podłogą bagażnika :bzik: (w V90 było). Tzn jest ale dziwny płaski, pewnie 48V od HEVa. Ok, otwieram maskę i widzę taki widok:

20250529_164631.jpg.0030f0224353afac64f4cc776dc7d57d.jpg

To jakaś nowa moda czy rzeczywiści jest zagrożenie uszkodzenia auta przy większym poborze (na pracującym silniku) ?

Dzwoniłem do serwisu Volvo i się guzik dowiedziałem, tzn jak jest nalepka że nie wolno to nie wolno ;).

Ciekawe czemu i czy inne hybrydy też tak mają.

Napisano
27 minut temu, sherif napisał(a):

To jakaś nowa moda czy rzeczywiści jest zagrożenie uszkodzenia auta przy większym poborze (na pracującym silniku) ?

Zawsze jest i to nawet w zwykłym aucie, bo można pomylić kabelki albo w biorcy coś będzie zwarte a tak przykleją naklejkę i problem z głowy;]

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Wczoraj chciałem pomóc znajomej i odpalić jej auto z kabli. Pierwszy zonk .. nie ma aku pod podłogą bagażnika :bzik: (w V90 było). Tzn jest ale dziwny płaski, pewnie 48V od HEVa. Ok, otwieram maskę i widzę taki widok:

Dzwoniłem do serwisu Volvo i się guzik dowiedziałem, tzn jak jest nalepka że nie wolno to nie wolno ;).

Ale o co chodzi? Ze nie mozna w ogole odpalac z kabli, czy ze nie mozna ciagnac pradu z drugiego auta?

Napisano
57 minut temu, sherif napisał(a):

hybrydy toyoty podłączają do zewnętrznego akumulatora. Poczytaj w innym wątku.

Napisano
  • Autor
39 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale o co chodzi? Ze nie mozna w ogole odpalac z kabli, czy ze nie mozna ciagnac pradu z drugiego auta?

Chodzi o odpalenie innego auta.

Screenshot_20250529_181505_Chrome.jpg.d21c6f1a7acb52080e46defdfb8f2195.jpg

Napisano
  • Autor
50 minut temu, volf6 napisał(a):

Zawsze jest i to nawet w zwykłym aucie, bo można pomylić kabelki albo w biorcy coś będzie zwarte a tak przykleją naklejkę i problem z głowy;]

W zwyklym aucie nie widzialem takich nalepek.

22 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

hybrydy toyoty podłączają do zewnętrznego akumulatora. Poczytaj w innym wątku.

Tu chodzi o odwrotna sytuacje.

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

W zwyklym aucie nie widzialem takich nalepek.

Tu chodzi o odwrotna sytuacje.

Też nie jest zalecane.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Przy odpalonym aucie to zawsze było duże ryzyko... Można upalić alternator albo elektroniki za miliony argentyńskich peso...

Odpalałem zawsze od zgaszonego samochodu.

Napisano
  • Autor
Teraz, grogi napisał(a):

Przy odpalonym aucie to zawsze było duże ryzyko... Można upalić alternator albo elektroniki za miliony argentyńskich peso...

Odpalałem zawsze od zgaszonego samochodu.

Bez silnika mozna znowu nadwyrężyc aku i samemu nie odpalić.

Napisano
15 godzin temu, sherif napisał(a):

Chyba wszystkie tak mają. W hybrydach instalacja 12V nie jest przystosowana do takiego poboru prądu jak przy uruchamianiu rozrusznika. Próba odpalenia innego pojazdu (nie-hybrydowego) może się skończyć w szczególności uszkodzeniem elektronicznej przetwornicy która zasila instalację 12V i ładuje "mały" akumulator. To trochę tak jakbyś chciał odpalić auto prostownikiem.

W drugą stronę nie ma problemu, hybrydę możesz odpalić z czegokolwiek nawet z taniego powerbanka.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, PawelW napisał(a):

Chyba wszystkie tak mają. W hybrydach instalacja 12V nie jest przystosowana do takiego poboru prądu jak przy uruchamianiu rozrusznika. Próba odpalenia innego pojazdu (nie-hybrydowego) może się skończyć w szczególności uszkodzeniem elektronicznej przetwornicy która zasila instalację 12V i ładuje "mały" akumulator. To trochę tak jakbyś chciał odpalić auto prostownikiem.

W drugą stronę nie ma problemu, hybrydę możesz odpalić z czegokolwiek nawet z taniego powerbanka.

Ma to sens.

BTW. W mojej elektrycznej Skodzie nie ma takiej wlepki, ale tam jest normalny aku 12V.

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

BTW. W mojej elektrycznej Skodzie nie ma takiej wlepki, ale tam jest normalny aku 12V.

Nie zawsze jest wlepka, może to być napisane w instrukcji. 

Jeśli jest dostęp do akumulatora i podłączysz się bezpośrednio do niego bez uruchamiania dawcy to nic się nie powinno stać bo w końcu pomijasz cała instalację, w najgorszym razie go rozładujesz. Na zdjęciu które wkleiłeś widać wypuszczony plus pod maską i tego nie powinno się używać bo nawet jeśli jest zasilany z akumulatora 12V to po drodze jest jakaś instalacja która może np iść przez główny bezpiecznik typu 100A który się przepali.

Napisano
  • Autor
56 minut temu, PawelW napisał(a):

Nie zawsze jest wlepka, może to być napisane w instrukcji. 

Jeśli jest dostęp do akumulatora i podłączysz się bezpośrednio do niego bez uruchamiania dawcy to nic się nie powinno stać bo w końcu pomijasz cała instalację, w najgorszym razie go rozładujesz. Na zdjęciu które wkleiłeś widać wypuszczony plus pod maską i tego nie powinno się używać bo nawet jeśli jest zasilany z akumulatora 12V to po drodze jest jakaś instalacja która może np iść przez główny bezpiecznik typu 100A który się przepali.

To co wkleiłem (Volvo) to pierwszy raz widziałem. Tj piszesz wygląda na wyprowadzenie zasilania i tak jest opisane w instrukcji, że może służyć do awaryjnego odpalenia z zewn źródła prądu.

W EV nie widziałem zastrzeżeń. Kiedyś Mustanga odpalałem z aku EV (12V), no i przez 16h zasilałem inwerter w domu ;). Rozładować, się nie rozładuje bo robię to na przekręconym zapłonie więc ładuje się z trakcyjnego.

Kiedyś ktoś mądry mi mówił, że jak auto ma moduł BMS to łądować się powinno przez niego .. bo niby musi rejestrować łądowanie, ale nigdy tak nie robiłem.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

To co wkleiłem (Volvo) to pierwszy raz widziałem. Tj piszesz wygląda na wyprowadzenie zasilania i tak jest opisane w instrukcji, że może służyć do awaryjnego odpalenia z zewn źródła prądu.

Skoro może służyć jako biorca przy odpalaniu to chyba to samo będzie w drugą stronę-raczej nie ma tam bezpiecznika jednokierunkowego.

Chyba, że rozrusznik w takich hybrydach ma moc takiego skuterkowego:hmm:

Napisano
12 godzin temu, volf6 napisał(a):

Skoro może służyć jako biorca przy odpalaniu to chyba to samo będzie w drugą stronę-raczej nie ma tam bezpiecznika jednokierunkowego.

Chyba, że rozrusznik w takich hybrydach ma moc takiego skuterkowego

Rozrusznik w hybrydach działa na wysokie napięcie z baterii trakcyjnej, która się nie rozładowuje bo jest na postoju odłączona przekaźnikami. Rozładowuje się bateria 12V zasilająca resztę samochodu. Odpalenie z kabli polega na pobudzeniu tej instalacji 12V tak aby uruchomić komputer, pompy hamulcowe, paliwa itp do czego wystarczy powiedzmy 30-50A i do takiego obciążenia jest zaprojektowana instalacja.

Jak system wystartuje to dołącza główną baterię do napędu i odpalenia silnika w razie potrzeby.

Napisano

Jeśli tak jest w każdej hybrydzie to sprawę wyjaśniłeś:ok: