Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie wentylacji mechanicznej

Featured Replies

Napisano

Czyścicie ? Robicie przeglądy ?

Ja jedynie zmieniałem filtry, regularnie co 3miesiące.  Raz też ozonowałem instalację.

Od kilku miesięcy słychać było łożysko wentylatora. Umówiłem się na demontaż i wymianę. Dzisiaj po wyjęciu ukazał się nam taki widok:

20250612_162855.jpg.0b29ae8bcd898c6f898803abe4997188.jpg

Co ciekawe dziś akurat wentylacja wywaliła błąd wentylatora i wstrzymała pracę. Jest to wentylator wywiewny, czyli to co na nim zassał z domu. Ledwo się obracał palcem, więć łożysko nie miało łatwo. Pracował bez przerwy 10lat 6miesięcy.

Drugi wentylator, nawiewny, czyściutki i obraca się bezgłośnie. Filtry zdały egzamin.

W mojej centrali akurat producent nie przewidział łatwego czyszczenia, bo obudowa jest zanitowana. Trzeba przerobić na śruby aby co rok-dwa zajrzeć do niego. Przy okazji będą wyczyszczone kanały i wymienniki.

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

wyczyszczone kanały

Jak to będziesz czyścił?

Napisano

Mam rekuperator od 14 lat i nigdy go nie dotykałem poza filtrami 2 x do roku

Z czyszczenia tylko anemostaty

Nastrasz nie robilbym centralnej rekuperacji , z perspektywy czasu żałuję - tylko rekuperatory ścienne w każdym pomieszczeniu !

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ccLot napisał(a):

Jak to będziesz czyścił?

Jak wróci serwis z nowymi łożyskami to zobaczę, ale pewnie szczotki plus odkurzanie. Z tego co zaglądałem to kanały nie są jakieś brudne. Jak nie zapomnę to sprawdzę kamerą inspekcyjną. Syf osadza się głównie na anemostatach, wentylatorze i czerpni. Część nawiewna po filtrach jak i wyrzutnia są czyste.

49 minut temu, ppmarian napisał(a):

Mam rekuperator od 14 lat i nigdy go nie dotykałem poza filtrami 2 x do roku

Z czyszczenia tylko anemostaty

Nastrasz nie robilbym centralnej rekuperacji , z perspektywy czasu żałuję - tylko rekuperatory ścienne w każdym pomieszczeniu !

Ja też nie dotykałem ;). Gdzie syf z domu musi się osadzać. 

Przy większym domu naścienne to kiepskie rozwiązanie.

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał(a):

Czyścicie ? Robicie przeglądy ?

Ja jedynie zmieniałem filtry, regularnie co 3miesiące.  Raz też ozonowałem instalację.

Od kilku miesięcy słychać było łożysko wentylatora. Umówiłem się na demontaż i wymianę. Dzisiaj po wyjęciu ukazał się nam taki widok:

Poza filtrami, raz czy dwa razy wyjąłem wymiennik i przedmuchałem. Jak się go u mnie wyciągnie, to widać wentylatory (póki co mam czyste).

Więcej nie ma co tam robić, bo tam nic nie ma poza dwoma silnikami, płytką elektroniki i wyświetlaczem.

Kanały mam czyste, ale na anemostatach wyciągowych w łazienkach i kuchni mam filtry stożkowe - zrobione z włókniny filtrującej, sklejone klejem na gorąco.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Majkiel napisał(a):

Poza filtrami, raz czy dwa razy wyjąłem wymiennik i przedmuchałem. Jak się go u mnie wyciągnie, to widać wentylatory (póki co mam czyste).

Więcej nie ma co tam robić, bo tam nic nie ma poza dwoma silnikami, płytką elektroniki i wyświetlaczem.

Kanały mam czyste, ale na anemostatach wyciągowych w łazienkach i kuchni mam filtry stożkowe - zrobione z włókniny filtrującej, sklejone klejem na gorąco.

Tak to chyba powinno wyglądać. U mnie od strony wymiennika widać tylko częściowo wentylator, bo łopatki ma na zewn. Znacznie lepiej widać za to po zdjęciu pokrywy - tak zamierzam go czyścić.

Masz jakieś foty tych filtrów ?

Napisano
17 minut temu, sherif napisał(a):

Tak to chyba powinno wyglądać. U mnie od strony wymiennika widać tylko częściowo wentylator, bo łopatki ma na zewn. Znacznie lepiej widać za to po zdjęciu pokrywy - tak zamierzam go czyścić.

Masz jakieś foty tych filtrów ?

Filtry na anemostaty można kupić, tylko po założeniu pasowałby od nowa wyregulować wentylację i pamiętać, że szybciej będzie się "rozjeżdżała" ta regulacja. 

Napisano
  • Autor
29 minut temu, janusz napisał(a):

Filtry na anemostaty można kupić, tylko po założeniu pasowałby od nowa wyregulować wentylację i pamiętać, że szybciej będzie się "rozjeżdżała" ta regulacja. 

Tak na logikę to można zmierzyć stopień wkręcenia regulatora. Ja jeszcze sobie radziłem tak, że mierzyłem wiatromierzem z tubą. Oczywiście jednostki się nie zgodzą, ale ciąg potrafi zmieżyć i można wyłąpać proporcję i powtarzalność. 

Filtry oczywiście trzeba wymieniać, żeby nie tracić przepływów .. albo olać to i czyścić wentylator/wymiennik.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Gdzie syf z domu musi się osadzać

Przecież na wywiewie też masz filtr.

Aż dziwne, że tyle syfu puścił, ale w sumie to 14 lat...

Napisano
  • Autor
Teraz, ccLot napisał(a):

Przecież na wywiewie też masz filtr.

Aż dziwne, że tyle syfu puścił, ale w sumie to 14 lat...

Anemostat - kanał - wentylator - tu nie ma filtru.

10.5 lat ;).

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Anemostat - kanał - wentylator - tu nie ma filtru

No jak?

Wentylator zasysa powietrze bezpośrednio z domu?

U mnie na wejściu do wymiennika/reku jest filtr, który zbiera syf wysysany z domu zanim powietrze przeleci przez wymiennik i wentylator.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ccLot napisał(a):

No jak?

Wentylator zasysa powietrze bezpośrednio z domu?

U mnie na wejściu do wymiennika/reku jest filtr, który zbiera syf wysysany z domu zanim powietrze przeleci przez wymiennik i wentylator.

Chyba tak, filtr jest na wyjściu i na wejsciu od strony czerpni.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

filtr jest na wyjściu

To trochę bez sensu.

Daj cokolwiek przed wentylatorem.

Edytowane przez ccLot

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Chyba tak, filtr jest na wyjściu i na wejsciu od strony czerpni.

Jesteś tego pewny? Po co filtrować powietrze wywiewane za wymiennikiem? Jaki masz rekuperator? 

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Tak na logikę to można zmierzyć stopień wkręcenia regulatora.

Można, ale każdy dodatkowy filtr to opór i mniejszy przepływ. Trzeba by to wyregulować po założeniu. No i brudne filtry zwiększają opór, więc w miarę brudzenia zmniejsza się przepływ. 

Napisano
  • Autor
38 minut temu, janusz napisał(a):

Jesteś tego pewny? Po co filtrować powietrze wywiewane za wymiennikiem? Jaki masz rekuperator? 

Nie jestem, będzie reku to sprawdzę, ale na oko filtry są przy wlocie i wylocie. Może być tak, że wentylator zaciąga z wew, pcha w komorę filtracyjną po drugiej stronie reku i tam jest wejscie na wymiennik.

ThesslaGreen.

Napisano
27 minut temu, sherif napisał(a):

będzie reku to sprawdzę

Sprawdź koniecznie, bo idąc tym tropem to wymiennik miał byś taka samo usyfiony jak wentylator.

Napisano

Tak wyglądają kanały wentylacji mechanicznej w starszych biurowcach i tym się oddycha. Jako czyszczenie to idzie odgrzybianie i tyle.

Póki nowe to fajne.

Napisano
38 minut temu, irishpiter napisał(a):

Tak wyglądają kanały wentylacji mechanicznej w starszych biurowcach i tym się oddycha. Jako czyszczenie to idzie odgrzybianie i tyle.

Póki nowe to fajne.

Nie bardzo widzę w czym problem jak się ma i zmienia filtry. Po stronie nawiewnej filtr za czerpnią (przed wymiennikiem), a po nawiewnej również przed wymiennikiem. 

Napisano

Ja zamontowałem.od razu skrzynki z filtrami na ssaniu reku.

Więc w środku jest jak nowy.

A kanałów nie czyszczę, bo tam gdzie idzie do domu, to jest powietrze filtrowane, więc są czyste, a ssące mogą być brudne i tak jest filtr przed reku.

Reku chodzi non stop już 13 lat i nic nie wskazuje, aby miało się coś popsuć.

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 13.06.2025 o 16:27, ccLot napisał(a):

Sprawdź koniecznie, bo idąc tym tropem to wymiennik miał byś taka samo usyfiony jak wentylator.

Też mam thessle, model pionowy, czyli rury podłączone są od góry. Zarówno wentylator czerpny, jak i wywiewny mielą powietrze przefiltrowane 👍

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 15.06.2025 o 12:29, luccass napisał(a):

Też mam thessle, model pionowy, czyli rury podłączone są od góry. Zarówno wentylator czerpny, jak i wywiewny mielą powietrze przefiltrowane 👍

Masz nowszą.

Ja mam jedną z pierwszych. Model 550V, czyli pozioma, rury od góry. 

Z lewej jest komora wentylatorów, jeden obok drugiego, po środku wymiennik, po prawej filtry. Sprawdziłem i wywiewny zasysa powietrze z domu, pcha do komory filtracyjnej, potem w wymiennik. Czyli do czyszczenia/kontroli jest jedynie wentylator i anemostaty z kanałami ssącymi.

Dziś reku wróciło na miejsce po serwisie, łożyska wymienione, wymiennik wyczyszczony. Przy okazji regulacja. Ja wyczyściłęem anomostaty. Było co robić po 10latach...

20250702_140449.jpg.bde5ad054d7adbd3b3c83c9f90d59231.jpg 

Same kanały za to ok. W ssących syf na ok 20-40cm.