Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wędkarstwo - jak zacząć / wrócić?

Featured Replies

Napisano

Daje tutaj, żeby było bez spamu....

Za dzieciaka łowiłem z dziadkiem, miałem prostego kija, bez kołowrotka i jakieś tam karasie, okonki czy japońce się wyciągało.

Później z kołowrotkiem też coś moczyłem, ale.... nigdy sam nie przygotowywałem sprzętu. Może jak miałem 15 lat to haczyk ze dwa razy zakładałem.

Jakiś czas temu coś tam między wierszami rzucałem o łowieniu, to mi mikołaj podrzucił pod choinkę kijek z kołowrotkiem :)

Jest lato, więc trzeba to uzbroić i spróbować pokorzystać. 

CO KUPIĆ? Mówcie jak do debila. Sam kilka razy porzucam, kilka razy Młody pewnie i być może się na tym przygoda skończy, a może będzie trwała.

Jaka żyłka, spławik, przypony?? Inne akcesoria. Najlepiej, żeby wszystko było plug & play :hehe: ;] 

Raczej jezioro, jakieś stawy, a może i zatoka kiedyś? (póki co o zezwoleniach nie mówmy)

Słucham Państwa :)

Napisano

Ja bym zaczął od wygodnego fotelika z oparciem. 😀 Chyba że bardziej aktywnie i ze spiningiem chcesz latać.  

Napisano
2 godziny temu, tomecki napisał(a):

Za dzieciaka łowiłem z dziadkiem, miałem prostego kija, bez kołowrotka i jakieś tam karasie, okonki czy japońce się wyciągało.

Później z kołowrotkiem też coś moczyłem, ale.... nigdy sam nie przygotowywałem sprzętu. Może jak miałem 15 lat to haczyk ze dwa razy zakładałem.

Jakiś czas temu coś tam między wierszami rzucałem o łowieniu, to mi mikołaj podrzucił pod choinkę kijek z kołowrotkiem :)

CO KUPIĆ? Mówcie jak do debila. Sam kilka razy porzucam, kilka razy Młody pewnie i być może się na tym przygoda skończy, a może będzie trwała.

Jaka żyłka, spławik, przypony?? Inne akcesoria. Najlepiej, żeby wszystko było plug & play :hehe: ;] 

Raczej jezioro, jakieś stawy, a może i zatoka kiedyś? (póki co o zezwoleniach nie mówmy)

Ja bym się wybrał do lokalnego sklepu wędkarskiego.

Wyposażył się w

Spławiki od lekkich 1g po trochę cięższe, haczyki różnych rozmiarów, ciężarki, stopery, krętliki i pudełko na to wszystko i plecaczek oraz całą resztę akcesoriów na początek.

żyłka lub plecionka na kołowrotek do tego plecionka na przypony.

przydałby się jakiś podbierak i mata oraz metrówka do mierzenia połowów i siatka jeśli zamierzasz zabrać i zjeść to co złowiłeś.

Skoro jednego kija już masz to pozostaje kupić drugi kij dla młodego.

Pewnie jakiś teleskop lub inne cudo. :)

przydałoby się wiaderko na zanętę...

Jeśli nie planujesz łowić na spining to na początek wystarczy.

No i jak kolega wspominał wcześniej jakieś krzesełko, ręcznik i kieliszek.

Bo łowienie ryb jest proste. Polewasz i pijesz. :)

Napisano
5 godzin temu, tomecki napisał(a):

Sorki, ale tak mi się skojarzyło :smirk:

Tomecki wraca o 4 rano do domu. Żona zaspana otwiera mu drzwi i pyta z wyrzutem:
- No gdzie byłeś?
- Na rybach, kochanie - odpowiada tomecki.
- I złapałeś coś - znów pyta żona, na co on po krótkim zastanowieniu mówi:
- Nieeee, mam nadzieję, że nie... - wzdrygnął się.

Napisano
8 godzin temu, tomecki napisał(a):

najpierw dobrze by było się określić ???

- spławik - najatrakcyjniejsza forma dla początkującego

- metody/feeder, koszyki, sprężyny itd - łowienie odległościowe

- spining czyli blacha, obrówka itd 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Jerzyk_ napisał(a):

najpierw dobrze by było się określić ???

- spławik - najatrakcyjniejsza forma dla początkującego

- metody/feeder, koszyki, sprężyny itd - łowienie odległościowe

- spining czyli blacha, obrówka itd 

Na pewno spławik :oki:

Napisano
11 godzin temu, tomecki napisał(a):

zacząłbym od prób wątrobowych 😁

Napisano
9 godzin temu, tomecki napisał(a):

zanim przejdziemy do szczegółów, i takie tam to może warto by skompletować sprzęt:

- wędka teleskopowa 3,6m

- lub jakiś zestaw kpl dla poczatkującego

- podbierak

- siatka na ryby

- torba na wędkę 

- zapasowe haczyki, ciężarki, spławiki, gumki itd

Napisano
20 godzin temu, Rudobrody napisał(a):

ręcznik 

I mydło, koniecznie... bo jak gówno złowi to żeby miał się czym umyć:phi:

Przepraszam, wiem, że to nie HP ale nie moglem się powstrzymać 😉

Napisano
22 godziny temu, Rudobrody napisał(a):

Polewasz i pijesz. :)

To jeszcze lodówka turystyczna :) 

Napisano
3 godziny temu, angal napisał(a):

Przepraszam, wiem, że to nie HP ale nie moglem się powstrzymać 😉

i spodenki są ważne

Napisano
14 godzin temu, tomecki napisał(a):

wędka - najtańsza, tu się zastanów, 3.6 do dosyć długa dla dzieciaka, wygodniej mu będzie na 2m tylko trzeba miejscówkę odpowiednią znaleźć bez haszczy i z szybkim spadkiem

kołowrotek

pudełko na akcesoria

krzesełko

podpórka do wędki

żyłka (w miarę cienka)

haczyki różne rozmiary, nie za duże

spławiki nie za duże ale żeby dobrze było widać

ciężarki

urządzenie do wiązania haczyków (dużo ułatwia) bądź haczyki z przyponem

łopatka na robaki + jakiś słoik ;] 

To takie minimum, ale

Przydałby się podbierak jak coś większego złapiesz

Siatka na ryby to nie wiem czy Ci potrzebna, ja zawsze wypuszczam

Zanęta

Oprócz dżdżownic możesz kupić białe robaczki albo kukurydzę lub sam spróbować upichcić jakieś jedzonko dla rybek ;] 

No i żeby było przyjemnie to poszukaj prywatnego łowiska gdzie zapłacisz kilka złotych i sobie na spokojnie powędkujesz. 

Obejrzeć filmiki jak wiązać haczyki (to nawet kilka razy dziennie możesz robić na łowisku)

Obejrzeć filmiki jak zarzucać spławik

Aha i pamiętaj, szczupak to jest król wód ;] 

Edytowane przez bielaPL

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

wędka - najtańsza, tu się zastanów, 3.6 do dosyć długa dla dzieciaka, wygodniej mu będzie na 2m tylko trzeba miejscówkę odpowiednią znaleźć bez haszczy i z szybkim spadkiem

kołowrotek

pudełko na akcesoria

krzesełko

podpórka do wędki

żyłka (w miarę cienka)

haczyki różne rozmiary, nie za duże

spławiki nie za duże ale żeby dobrze było widać

ciężarki

urządzenie do wiązania haczyków (dużo ułatwia) bądź haczyki z przyponem

łopatka na robaki + jakiś słoik ;] 

To takie minimum, ale

Przydałby się podbierak jak coś większego złapiesz

Siatka na ryby to nie wiem czy Ci potrzebna, ja zawsze wypuszczam

Zanęta

Oprócz dżdżownic możesz kupić białe robaczki albo kukurydzę lub sam spróbować upichcić jakieś jedzonko dla rybek ;] 

No i żeby było przyjemnie to poszukaj prywatnego łowiska gdzie zapłacisz kilka złotych i sobie na spokojnie powędkujesz. 

Obejrzeć filmiki jak wiązać haczyki (to nawet kilka razy dziennie możesz robić na łowisku)

Obejrzeć filmiki jak zarzucać spławik

usiadłem rano i na pałę wyklikałem.

Ale .... następny nieczytający ze zrozumieniem :];] .. wędkę z kołowrotkiem już mam :)

Jakaś nieduża, niedroga. Poza tym nic, więc kupiłem na allegro:

• drugą wędkę, ale sam bat- ja taką łowiłem za dzieciaka
  • 3 zestawy uzbrojonej żyłki do tego bata
  • haczyki (10 rozmiarów, 50 szt)
  • ciężarki 
  • spławiki (różne, 10 szt)
  • żyłkę 0,18 na kołowrotek 

Jak przyjdzie to właśnie via YT spróbuję sobie przypomnieć jak się wiąże haczyki. I może uda mi się to jakoś uzbroić :)

Saperkę jakąś mam, ale może gdzieś lokalnie kupię robaki, bo nie mam gdzie kopać (chyba, że nad wodą już).

Podbieraka i siatki póki co nie kupuję, mam nadzieję, że uda się wypuszczać ewentualne rybki ;]

O pudełku na akcesoria zapomniałem, widziałem na innych aukcjach, ale kliknąłem gdzie indziej, wyleciało z głowy. Jak coś będę dokupował to może będę pamiętał :)

W krzesełka się póki co też nie bawię. O ręczniku i mydle wiem od małego :cool: ;] 

Napisano

Pamiętam, że się też na ciasto łowiło płoteczki. Mąka z wodą i na zapach dodatek wanili.

Napisano
18 godzin temu, tomecki napisał(a):

O ręczniku i mydle wiem od małego :cool: ;] 

Czyli nauka nie poszła w las, to z łowieniem sobie też poradzisz 😉

Napisano
  • Autor

Zrobiłem drugi zakup na Allegro. Jutro przyjdzie reszta gratów i mogę zacząć się zbroić ;]

Ale.... chyba nie mam gdzie łowić ;l 

Widziałbym jakiś spokojny priv stawik blisko domu, ale nie widzę nic takiego. Nie chce mi się na tym etapie robić karty wędkarskiej i płacić 3-4 stów rocznie. 

Z kolei jakieś jednodniowe opłaty u mnie w okolicy to z tego co widziałem 80zł. Niby mógłbym, ale na zabawę, w której Młody może być po 20min znudzony średnio mi się chce. 

Jakieś pomysły? :hehe: ;]

Napisano
9 minut temu, tomecki napisał(a):

Zrobiłem drugi zakup na Allegro. Jutro przyjdzie reszta gratów i mogę zacząć się zbroić ;]

Ale.... chyba nie mam gdzie łowić ;l 

Widziałbym jakiś spokojny priv stawik blisko domu, ale nie widzę nic takiego. Nie chce mi się na tym etapie robić karty wędkarskiej i płacić 3-4 stów rocznie. 

Z kolei jakieś jednodniowe opłaty u mnie w okolicy to z tego co widziałem 80zł. Niby mógłbym, ale na zabawę, w której Młody może być po 20min znudzony średnio mi się chce. 

Jakieś pomysły? :hehe: ;]

Znajomy ze stawem? Może z AK ktoś Cię zaprosi.

11 minut temu, tomecki napisał(a):

weź żonę też, jak się mu znudzi to go zabierze a ty zostaniesz do końca bo szkoda zmarnować biletu

bonus taki że będziesz miał święty spokój do końca dnia ;] 

Napisano

Że swojej strony polecam łowienie na grunt, dużo bardziej mi się podobało niż na spławik.

Napisano
14 godzin temu, Cinek napisał(a):

Że swojej strony polecam łowienie na grunt, dużo bardziej mi się podobało niż na spławik.

o widzisz mnie na grunt nudzi, zarzucasz i czekasz aż coś dobrze pociągnie

a ze spławikiem to tak pyka czasem lekko, szczególnie zabawa przednia z karaskami na kuleczkę chleba bo jak nie wyjmiesz w odpowiednim momencie to po ptakach (jak w :sex: ;] )

Napisano
W dniu 2.07.2025 o 10:13, tomecki napisał(a):

Na olx "Zestaw wędkarski" - ja nie wiem co wybrać bo nie łowię, ale widzę pierdylion ofert od takich, którym ten sport nie siadł albo wątroba im nie wytrzymała.