Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bojler nabija ciśnienie w instalacji.

Featured Replies

Napisano

Ciśnienie wody na wejściu do domu jest stałe i trzyma 6,5 bara. Zamontowany za filtrem reduktor ustawiony na komfortowe 3,2. Po skorzystaniu z ciepłej wody bojler zaczyna grzać i ciśnienie w całej instalacji rośnie do ponad 6 barów na manometrze reduktora (max). Upuszczenie niewielkiej ilości wody z dowolnego punktu stabilizuje ciśnienie do ustawionego na reduktorze. Wszystko jest nowe i sprawne. Trochę mnie to wkurza ;]. Co można z tym zrobić? Jakiś zawór bezpieczeństwa, małe naczynie przeponowe, czy jak często słyszę olać? Na wszystkie pytania pomocnicze chętnie odpowiem.

Napisano
  • Autor
Teraz, marcin_szary napisał(a):

a to Ty nie masz naczynia przeponowego w instalacji ?

Nie mam. To jest mała instalacja w domku i bojler 80l (Ariston Velis). Nawet nie było o tym mowy przy budowie. 

Napisano

Ja też nie miałem na początku i wywalało mi wodę zaworem bezpieczeństwa. W końcu kupiłem Flamco i od kilkunastu lat spokój. Do Twojego zbiornika może być mniejsza wersja.

Edytowane przez Krisker

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Krisker napisał(a):

Do Twojego zbiornika może być mniejsza wersja.

To ma jakieś obostrzenia odnośnie montażu, czy wystarczy trójnikiem i wężykiem podłączyć w dowolnym punkcie instalacji? Na przykład w szafce pod zlewem :phi:.

Napisano
13 minut temu, amazaque napisał(a):

To ma jakieś obostrzenia odnośnie montażu, czy wystarczy trójnikiem i wężykiem podłączyć w dowolnym punkcie instalacji? Na przykład w szafce pod zlewem :phi:.

Obojętnie gdzie się wepniesz i musi być bo fizyki nie oszukasz...

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Harp napisał(a):

To się nadaje do instalacji z wodą pitną? Bo jak patrzę na budowę, to mam wrażenie że po pół roku w tym balonie będą pływały rybki :phi:.

Napisano
Godzinę temu, Harp napisał(a):

nie jest to prawda

Napisano
43 minuty temu, amazaque napisał(a):

To się nadaje do instalacji z wodą pitną? Bo jak patrzę na budowę, to mam wrażenie że po pół roku w tym balonie będą pływały rybki :phi:.

Tak - ale istotna jest kolejność montażu (zależna od typu naczynia przeponowego i zaworu). Przez naczynie powinien być przepływ i do wody pitnej są dedykowane zbiorniki przeponowe. Wspomniane flamco na bardzo dobrą dokumentację i fajne zawory zintegrowane.

Napisano
Godzinę temu, tomkowski napisał(a):

nie jest to prawda

No jakiś kompensator przyrostu objętości w układzie zamkniętym musi być lub urządzenie upustowe. Dla 50 litrów i różnicy temperatur 50* to objetość rośnie o jakieś 350ml. Czy znasz inną fizykę?

Dobra praktyka a i może wymagania dla takiej instalacji to naczynie wyrównawcze + zawór bezpieczeństwa. 

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie do obeznanych w temacie - czy taki zbiornik ma sztywno określona pozycję pracy w pionie wejściem w dół? Chodzi mi o to, czy jest to jakoś uzasadnione fizycznie czy inaczej, czy tylko zwykły "dupochron" gwarancyjny producenta itp... Proszę wziąć pod uwagę, że ja go wepnę do instalacji trójnikiem 3/4 i wężykiem od zasilania pralki w pralni. Ma to sens? Ja wiem, że z wodą jest jak z prądem :phi: z którym sobie radzę, ale wody się bardziej boję jak są wycieki ;].

Napisano
3 godziny temu, Harp napisał(a):

No jakiś kompensator przyrostu objętości w układzie zamkniętym musi być lub urządzenie upustowe. Dla 50 litrów i różnicy temperatur 50* to objetość rośnie o jakieś 350ml. Czy znasz inną fizykę?

Dobra praktyka a i może wymagania dla takiej instalacji to naczynie wyrównawcze + zawór bezpieczeństwa. 

Wybacz - może niejasno się wyraziłem. Odniosłem się jedynie do:

6 godzin temu, Harp napisał(a):

Obojętnie gdzie się wepniesz

Reszta jak najbardziej OK.

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał(a):

Mam jeszcze jedno pytanie do obeznanych w temacie - czy taki zbiornik ma sztywno określona pozycję pracy w pionie wejściem w dół? Chodzi mi o to, czy jest to jakoś uzasadnione fizycznie czy inaczej, czy tylko zwykły "dupochron" gwarancyjny producenta itp... Proszę wziąć pod uwagę, że ja go wepnę do instalacji trójnikiem 3/4 i wężykiem od zasilania pralki w pralni. Ma to sens? Ja wiem, że z wodą jest jak z prądem :phi: z którym sobie radzę, ale wody się bardziej boję jak są wycieki ;].

Jak chcesz zrobić tak, by zminimalizować efekt rybek i na co zwraca uwagę kolega @tomkowski to ma znaczenie i wtedy montaż z wężykiem odpada bo naczynie musi być podłączone bezpośrednio trójnikiem z rurą przez którą jest przepływ, a naczynie musi mieć taki zabierak części wody by robić przez nie przepływ (choćby zielone flamco z atestem PZH i nierdzewnym przyłączem). 

Jeżeli chcesz podłączyć jak ma pewnie 99,9% użytkowników w budynkach indywidualnych, to podłączasz jak chcesz. 

Jeżeli na instalacji wody nie masz zaworów zwrotnych pomiędzy zimną a ciepłą, to taką wpinkę możesz zrobić oczywiście też na zimnej. 

Napisano
  • Autor

Kupiłem na próbę takiego muminka ;] za 80 złotych, podłączony wężykiem do przyłącza pralki. Nie wiem, jak to się odpowietrzy, ale wygląda na to że działa! Jak wjedzie pralka to dam trójnik i sprawę uważam za zakończoną :phi:. Dziękuję wszystkim za pomoc :oki:. Chciał bym też serdecznie pozdrowić projektanta oraz wykonawcę instalacji wodnej w domu, ale pewnie nie dotrze :facepalm:

Napisano
39 minut temu, amazaque napisał(a):

Kupiłem na próbę takiego muminka ;] za 80 złotych, podłączony wężykiem do przyłącza pralki. Nie wiem, jak to się odpowietrzy, ale wygląda na to że działa! Jak wjedzie pralka to dam trójnik i sprawę uważam za zakończoną :phi:. Dziękuję wszystkim za pomoc :oki:. Chciał bym też serdecznie pozdrowić projektanta oraz wykonawcę instalacji wodnej w domu, ale pewnie nie dotrze :facepalm:

Naczynie przeponowe. Jak trzyma ciśnienie od strony powietrznej, to nie ruszać. Ustawić docelowo w pionie, to przepona dłużej wytrzyma.

Napisano
W dniu 16.07.2025 o 10:19, Krisker napisał(a):

Ja też nie miałem na początku i wywalało mi wodę zaworem bezpieczeństwa. W końcu kupiłem Flamco i od kilkunastu lat spokój. Do Twojego zbiornika może być mniejsza wersja.

a w tym flamco to sprawdzasz czasem ciśnienie i stanr membrany czy od kilkunastu lat masz spokój?;]

Napisano
13 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Naczynie przeponowe. Jak trzyma ciśnienie od strony powietrznej, to nie ruszać. Ustawić docelowo w pionie, to przepona dłużej wytrzyma.

Bzdura. W każdym naczyniu trzeba kontrolować ciśnienie.

Napisano
14 godzin temu, amazaque napisał(a):

To działa jak naczynie wyrównawcze.

Jak chceż żeby naprawdę działało to musisz ustawić ciśnienie na 0,2 bara niższe od ciśnienia pracy instalacji. Inaczej takie naczynie nie pracuje.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, awruK napisał(a):

Jak chceż żeby naprawdę działało to musisz ustawić ciśnienie na 0,2 bara niższe od ciśnienia pracy instalacji. Inaczej takie naczynie nie pracuje.

Chyba pracuje, bo robi robotę. Producent deklaruje fabryczne nabicie 3,5 bara +/-10%, ja mam teraz w instalacji 3,5 ustawione na reduktorze. Coś tam się pewnie równoważy. Jak przywiozę pompkę z manometrem to ustawię dokładnie. 

Napisano
13 godzin temu, awruK napisał(a):

Bzdura. W każdym naczyniu trzeba kontrolować ciśnienie.

13 godzin temu, awruK napisał(a):

a w tym flamco to sprawdzasz czasem ciśnienie i stanr membrany czy od kilkunastu lat masz spokój?;]

Faktycznie to, czy membrana jest szczelna, czy nie, nie wpływa na pracę naczynia.

Ważne jest, aby była poduszka powietrzna odpowiedniej objętości i ciśnieniu.

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał(a):

Faktycznie to, czy membrana jest szczelna, czy nie, nie wpływa na pracę naczynia.

Ważne jest, aby była poduszka powietrzna odpowiedniej objętości i ciśnieniu.

Kolejna bzdura. Jak membrana nie jest szczelna to w końcu woda wypełni całe naczynie.

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Co napisałem źle?

Pewnie, że trzeba co jakiś czas skontrolować.

W każdym nowym naczyniu musisz dostosować ciśnienie do ciśnienia panującego w instalacji. W każdym zbiorniku trzeba według instrukcji kontrolować ciśnienie.

Są takie co musisz robić to co 4 miesiące, co pół roku, co rok, w tych najlepszych co 5 lat. 

Kolejna sprawa to sposób montażu. Tylko te najtańsze i najgorsze z workiem w środku trzeba montować pionowo i do tego przyłączem do góry. W tych droższych przeponowych sposób montażu nie ma znaczenia. 

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, awruK napisał(a):

Tylko te najtańsze i najgorsze z workiem w środku trzeba montować pionowo i do tego przyłączem do góry.

Zakładając, że kupiłem najtańszy i najgorszy (z linka powyżej) mam go zamontować napisami odwrotnie? Zastanawiałem się nad tym, czy nie lepiej jak worek z wodą jednak "wisi" w naczyniu.

Napisano
2 minuty temu, amazaque napisał(a):

Zakładając, że kupiłem najtańszy i najgorszy (z linka powyżej) mam go zamontować napisami odwrotnie? Zastanawiałem się nad tym, czy nie lepiej jak worek z wodą jednak "wisi" w naczyniu.

Tak, jak kupiłeś ten z workiem to worek musi "wisieć w powietrzu" więc musisz go zainstalować przyłączem w górę, wtedy worek gdy będzie w nim woda "nie fajtnie się" na bok i nie będzie przecierał o ścianę naczynia.

Napisano
6 godzin temu, awruK napisał(a):

Kolejna bzdura. Jak membrana nie jest szczelna to w końcu woda wypełni całe naczynie.

Powiedz to mojemu naczyniu, ktore jest nieszczelne od kilku lat.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Powiedz to mojemu naczyniu, ktore jest nieszczelne od kilku lat.

Patrząc z fizycznego punktu widzenia to nawet lepiej, bo po co ten gumowy balon? ;] Tylko przeszkadza :phi:.

Napisano
W dniu 19.07.2025 o 06:51, awruK napisał(a):

Wiem, że się powinno, ale nie sprawdzałem i od kilkunastu lat działa. Niedługo zamierzam go profilaktycznie wymienić na nowy.

Napisano
2 godziny temu, Krisker napisał(a):

Wiem, że się powinno, ale nie sprawdzałem i od kilkunastu lat działa. Niedługo zamierzam go profilaktycznie wymienić na nowy.

Jak nie sprawdzałeś to nie wiesz czy działa.:skromny:

Napisano

Wiem, że działa, bo ciśnienie w instalacji jest prawidłowe mimo dwóch bojlerów elektrycznych (poza tym mam wrażenie, że słychać łagodny wzrost ciśnienia po zakręceniu dowolnego odbioru).

Edytowane przez Krisker

Napisano
W dniu 16.07.2025 o 06:45, amazaque napisał(a):

Ciśnienie wody na wejściu do domu jest stałe i trzyma 6,5 bara. Zamontowany za filtrem reduktor ustawiony na komfortowe 3,2. Po skorzystaniu z ciepłej wody bojler zaczyna grzać i ciśnienie w całej instalacji rośnie do ponad 6 barów na manometrze reduktora (max). Upuszczenie niewielkiej ilości wody z dowolnego punktu stabilizuje ciśnienie do ustawionego na reduktorze. Wszystko jest nowe i sprawne. Trochę mnie to wkurza ;]. Co można z tym zrobić? Jakiś zawór bezpieczeństwa, małe naczynie przeponowe, czy jak często słyszę olać? Na wszystkie pytania pomocnicze chętnie odpowiem.

Miałem tak samo, dopóki nie zamontowałem grupy bezpieczeństwa ze zbiornikiem.

Polecam 

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 21.07.2025 o 10:24, awruK napisał(a):

Jak nie sprawdzałeś to nie wiesz czy działa.:skromny:

Właśnie po 17 latach wymieniłem profilaktycznie zbiornik na nowy. Zbiornik przez cały ten czas zupełnie nie ruszany. Po demontażu nadal były 3 bary (w instalacji mam 4). Dobry sprzęt :oki:

Napisano
W dniu 16.07.2025 o 08:10, amazaque napisał(a):

Nie mam. To jest mała instalacja w domku i bojler 80l (Ariston Velis). Nawet nie było o tym mowy przy budowie. 

Ale w kotle często jest takie małe, w okolicach 8 litrów. U mnie też niby miało wystarczać, ale akurat to guano się cyklicznie co 4 lata psuje.