Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgubiłem tablice rejestracyjna🫣

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Wczoraj wieczorem jak wracalem z pracy policja mnie uświadomiła że zgubiłem tablice 🫣. Dowód rejestracyjny mam zatrzymany elektronicznie . I pytanie wyrobić tylko wtornik tablicy czy zupełnie nowe nr? Bo mam sprzeczne info od drogówki co mnie zatrzymała a potem od dyżurnego na komisariacie 🤔

I drugie pytanie są jakieś mocne ramki żeby przymocować tablice bez wiercenia? 

Edytowane przez Mr_Hyde

Napisano
15 minut temu, Mr_Hyde napisał(a):

Jak w temacie. Wczoraj wieczorem jak wracalem z pracy policja mnie uświadomiła że zgubiłem tablice 🫣. Dowód osobisty mam zatrzymany. I pytanie wyrobić tylko wtornik tablicy czy zupełnie nowe nr? Bo mam sprzeczne info od drogówki co mnie zatrzymała a potem od dyżurnego na komisariacie 🤔

są w takim stylu

alle

i cos takiego

ali

Ewentualnie klej mamut + trytytki

Napisano

Tak z ciekawości - bo ja "od zawsze" przykręcam tablicę - czemu nie chcesz tego zrobić? W całej Europie nikt mi się do tego nie przyczepił nigdy, w wydziale komunikacyjnym przy przerejestrowywaniu i pozostawieniu dziurawych tablic również. 

Napisano
8 minut temu, goden napisał(a):

Tak z ciekawości - bo ja "od zawsze" przykręcam tablicę - czemu nie chcesz tego zrobić? W całej Europie nikt mi się do tego nie przyczepił nigdy, w wydziale komunikacyjnym przy przerejestrowywaniu i pozostawieniu dziurawych tablic również. 

dodam jeszcze że jest sporo fajnych śrubek do tego

link

Napisano
40 minut temu, bielaPL napisał(a):

dodam jeszcze że jest sporo fajnych śrubek do tego

link

Ja skręcam najczęściej tymi samymi śrubami którymi cała ramka przykręcona jest do ogona - usuwam ramkę i gołą tablicę przykręcam w miejscu ramki😀

Napisano
3 godziny temu, goden napisał(a):

A ja odwrotnie - nigdy nie przykręcałem... :blush:

No może w latach 90-tych, bo chyba ramki nie były tak popularne czy dostępne, ale nie pamiętam już. :phi:

Jeżeli ten dynks z dołu nie jest połamany, to raczej nie ma szans na wypięcie - no chyba, że po uderzeniu, uszkodzeniu mechanicznym, etc. 

Napisano
5 godzin temu, Mr_Hyde napisał(a):

Jak w temacie. Wczoraj wieczorem jak wracalem z pracy policja mnie uświadomiła że zgubiłem tablice 🫣. Dowód osobisty mam zatrzymany. I pytanie wyrobić tylko wtornik tablicy czy zupełnie nowe nr? Bo mam sprzeczne info od drogówki co mnie zatrzymała a potem od dyżurnego na komisariacie 🤔

Mi niebiescy kiedyś (ale to było laaaaata temu, dowcipny inaczej kolega zayumał mi blachę w kaszlaku :facepalm:) doradzili, żeby zmienić numer - jeżeli ktoś na znalezionych/kradzionych taflach coś nawywija, to tłumaczy się właściciel pojazdu. :ok:

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, Pyrekcb napisał(a):

Mi niebiescy kiedyś (ale to było laaaaata temu, dowcipny inaczej kolega zayumał mi blachę w kaszlaku :facepalm:) doradzili, żeby zmienić numer - jeżeli ktoś na znalezionych/kradzionych taflach coś nawywija, to tłumaczy się właściciel pojazdu. :ok:

Jadę rano do WK i będę chciał nowe numery, zobaczymy jak wyjdzie. 😉

22 godziny temu, goden napisał(a):

Nie wiem, jakoś nigdy żadnej tablicy nie przykręcalem. Teraz pomyślę o tym 😉

Edytowane przez Mr_Hyde

Napisano
16 minut temu, Mr_Hyde napisał(a):

Jadę rano do WK i będę chciał nowe numery, zobaczymy jak wyjdzie. 😉

Nie wiem, jakoś nigdy żadnej tablicy nie przykręcalem. Teraz pomyślę o tym 😉

A ja od 30 lat zawsze przykręcam, motocykl, samochód, camping, przyczepka, bagażnik rowerowy. Nigdy by mi nawet nie przyszło jeżdzić z wsadzonymi tylko w ramki. Żeby było ciekawiej to jak przykręce to nawet jeżeli jest dojście to zakładam nakrętke i przeciwnakrętkę żeby "zakontrować" i żeby SQ..... jak przyjdzie ukraść tablicę żeby się namęczył.

W jednym samochodzie był problem ze śrubkami bo plastik był już nadziurawiony (używany samochód) to od wewnętrznej strony zderzaka podłożyłem kawałek blaszki i znitowałem wszystko razem (tablica - zderzak - podkładka)

Napisano

Ja również przykręcam tablice. 

Napisano
  • Autor

Dostałem tymczasowo tablice, na zrobienie przeglądu. Później rejestruje na nowe numery 😉

Napisano
2 godziny temu, Mr_Hyde napisał(a):

Dostałem tymczasowo tablice, na zrobienie przeglądu. Później rejestruje na nowe numery 😉

Miałeś mniej, niż 30 dni do terminu przeglądu, że dali czerwone? :blush:

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Pyrekcb napisał(a):

Miałeś mniej, niż 30 dni do terminu przeglądu, że dali czerwone? :blush:

Przegląd mialem do 31.08.

Dowod mam zatrzymany elektronicznie. 

Napisano
W dniu 5.08.2025 o 10:12, goden napisał(a):

Często jest to kwestia estetyki. 

Mi również nie podobają się powiększające ramki oraz zardzewiałe z zaciekami nity czy inne drewnowkręty. 

Fakt, do moto nie znalazłem żadnej alternatywy i będzie przykręcona*, natomiast w aucie mam "niewidzialne ramki" z tyłu, a z przodu przyklejona taśmą w "oryginalnej" ramce zderzaka. 

*mam customowy uchwyt i większą oponę, zawias dobił i tylko usłyszałem że coś sunie za mną. 

Napisano

ja od kiedy zgubiłem - tez przykręcam, albo trytytką łapię dotatkowo. zawsze.

Jak zgubiłem - poszedłem po wtórnik i momentalnie dorobili.

Napisano

Nie przykręcona tablica prędzej czy później się zgubi, kwestia czasu. Zawsze przykręcam, zresztą dealer Yamahy w Krakowie też wydaje sprzęt z założenia z przykręconą tablicą, mimo iż fabryczne mocowanie wydaje się solidne.

Napisano

Nigdy nie przykręcałem. Do ramki kleilem 2-3 paski pianki dwustronnie klejącej i trzymało jak złe.

Napisano
  • Autor

Byłem na przeglądzie tydzień temu. Ponoć dowód rejestracyjny już nie był zablokowany. Przynajmniej nic nie było w systemie. Dzisiaj byłem w WK i odebrałem nową tablice 😉

Tym razem przykręciłem ją 😉