Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W jaki sposób zagruntować sufit

Featured Replies

Napisano

Muszę uzupełnić ubytki i pomalować sufit w budynku pofabrycznym z lat 50

tych ubiegłego wieku... Farba odpada pod odkurzaczem, czasem razem z tynkiem.... Malowanie wałkiem kończy się odlepieniem wszystkiego.... Jakieś pomysły jak to uratować nie kując do zera?

Napisano

Zerwać wszystko szpachelką, póki nie będzie się szpachelka zaczepiać, zagruntować, położyć gładź, zagruntować i pomalować. Inaczej robota bez sensu, bo połowa na wałku zostanie.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak jak napisane wcześniej - zerwać wszystko szpachelką do momentu kiedy przestanie odpadać (może się okazać, że cały sufit będzie do zdjęcia).

Potem grunt, gładź, grunt i farba - pracochłonne ale będzie przyzwoicie.

Alternatywą jest sufit z płyt (na podkładkach lub klasycznie na ruszcie) - jeżeli nie wpłynie to zbytnio na wysokość.

Jeżeli planujesz jakieś większe remonty to pozwoli ukryć ew. instalacje w suficie.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Tomo napisał(a):

Tak jak napisane wcześniej - zerwać wszystko szpachelką do momentu kiedy przestanie odpadać (może się okazać, że cały sufit będzie do zdjęcia).

Potem grunt, gładź, grunt i farba - pracochłonne ale będzie przyzwoicie.

Alternatywą jest sufit z płyt (na podkładkach lub klasycznie na ruszcie) - jeżeli nie wpłynie to zbytnio na wysokość.

Jeżeli planujesz jakieś większe remonty to pozwoli ukryć ew. instalacje w suficie.

Ale jaki grunt najlepiej? Spróbowałem wczoraj śnieżka gruntującą biała takie wiaderko z szarą pokrywką, zobaczymy dziś czy coś to pomogło, ale może jest coś co się wgryza w ten rozpadający się tynk i go wiąże? 

Sufit podwieszany to ostateczność, spore koszta, a jest min 160m sufitu, a lokal wynajęty.

Napisano
20 minut temu, Antoine napisał(a):

Ale jaki grunt najlepiej? Spróbowałem wczoraj śnieżka gruntującą biała takie wiaderko z szarą pokrywką, zobaczymy dziś czy coś to pomogło, ale może jest coś co się wgryza w ten rozpadający się tynk i go wiąże? 

Sufit podwieszany to ostateczność, spore koszta, a jest min 160m sufitu, a lokal wynajęty.

Cudów nie ma - jak tynk się odparza to nawet jak go zwiążesz to będzie szansa, że odpadnie w większym kawałku :hehe:

Grunt to już jak lubisz - sufit najwygodniej się maluje niekapiącym, ale to kwestia wygody a nie jakości.

Napisano

jak masz mozliwosc to bierz myjke cisnieniowa z dysza turbo, umyj sufit, dysza zerwie farbe i na spokojnie zagruntujesz i pomalujesz jak podeschnie 🤪

Napisano
4 godziny temu, Antoine napisał(a):

Możesz przykręcić na kołki plyty z kartongipsu.

Wyjdzie szybciej i taniej niż nowa gładź.

Napisano

Zależy czy odpada tynk cementowo wapienny czy farba i jakis rodzaj gładzi. Jak to drugie, to spryskaj go wodą, nasiaknie i szpachelka wszystko spadnie.

Napisano
22 godziny temu, Antoine napisał(a):

Farba odpada pod odkurzaczem, czasem razem z tynkiem.... Malowanie wałkiem kończy się odlepieniem wszystkiego.... Jakieś pomysły jak to uratować nie kując do zera?

zeskrobać farbę. Nie ma innej opcji, chyba, że coś natryskowo położysz. Jaką farbą to jest pomalowane, jakaś zwykła emulsja? Co jest pod farbą?

Napisano

Wszystko już napisano powyżej. Do starych powłok możesz kupić szpachelkę elektryczną/skrobak, frezarkę albo szlifierkę z odpowiednią tarczą.

Ja bym położył nową warstwę - k/g czy OSB na minimalnej wysokości stelażu. Wyjdzie taniej i szybciej. Szczególnie z windą do płyt.

Napisano
W dniu 29.08.2025 o 12:06, Antoine napisał(a):

jaki grunt najlepie

Grunt z piaskiem kwarcowym, 

Ceresit ct 16 jest dobry i w miarę tani

Napisano

Do takich prac zakupiłem u chinoli strugarkę do farby i tynku.

Robi robotę szybko. Można ustawić grubość wgryzania się w obrabianą ścianę. Tylko po takiej obróbce trzeba kłaść gładź.

Ja tą maszynką zdzierałem łuszczącą się farbę elewacyjną przed ociepleniem styro.

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 
383,53zł | 1200W elektryczna strugarka ścienna zestaw stara szpachlówka usuwanie ścian sufit podłoga renowacja łopata elektryczna maszyna ścienna 1-4mm regulowana głębokość
https://a.aliexpress.com/_EwUN2zC

Napisano
Do takich prac zakupiłem u chinoli strugarkę do farby i tynku.
Robi robotę szybko. Można ustawić grubość wgryzania się w obrabianą ścianę. Tylko po takiej obróbce trzeba kłaść gładź.
Ja tą maszynką zdzierałem łuszczącą się farbę elewacyjną przed ociepleniem styro.
Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 
383,53zł | 1200W elektryczna strugarka ścienna zestaw stara szpachlówka usuwanie ścian sufit podłoga renowacja łopata elektryczna maszyna ścienna 1-4mm regulowana głębokość
https://a.aliexpress.com/_EwUN2zC
Jak z wytrzymałością tych skrobaków? Bo z tego co widzę to te zęby mają robić robotę? Mam do ściągnięcia z 10m2 starego tynku, warstwa do 1cm miejscami, ale najprawdopodobniej zahacze też cegły i w planie miałem bardziej cięcie tarczą diamentową, bo dłutem te cegły bym raczej rozwalił.

Napisano

Zrobiłem ok 150m² frez dalej ostry.

Za tak niską cenę nic innego lepszego nie ma. Diaxem lub innym Festolem bym tego już nie robił.

Nie kurzy się tak jak z tarczy diamentowej, można dołączyć rurę odkurzacza. Idzie szybko, tylko ręce bolą po 30min pracy.

Tynku tym nie usuwałem a mam do zrobienia. Tam gdzie tynk odparzony od ściany trzeba skuć dłutem. Resztę gdzie się trzyma tynk ściągnę ok 4-8mm starych powłok.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
W dniu 29.08.2025 o 12:06, Antoine napisał(a):

Jest jeszcze inne rozwiązanie. Są takie włókniny które się wkleja i maluje. Jak są pęknięcia to najlepsze rozwiązanie. Ojciec tak zrobił u siebie w gabinecie, od 8lat nic się nie dzieje. Można to normalnie malować, są też z wzorzystą strukturą.

Napisano

Ja się boje o te cegły, bo są trochę na słowo honoru, także zetnę diamentówką. Poza tym do niczego innego mi się to już nie przyda.